Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest u mnie gdzie ustawic suboofer

Stas1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze ten temat bo mam taki troszkę problem. A mianowicie chodzi o to ze chciałbym sobie wstawic soobofer do salonu z aneksem i mam problem czy mam gdzie go usatwic zeby gral odpowiednio...

O to rozmieszczenie mojego salonu...

Co sadzicie czy da sie to uratowac? Myslalem o subach prostych tj. JAMO SUB 210\260 lub Magnat Monitor Supreme 302A?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym to widział tak: (Masz teraz prawidłowy "trójkąt stereo", dobrą odległość od tyłów, subwoofer gdzieś na linii L-P)

Dodatkowo, podczas odsłuchu nie masz kolumny zasłoniętej stołem/krzesłami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe ustawienie tylko nie wiem czy to za bardzo nie "zagraci pokoju" bo to jednak nie jest duzy metrarz :-) Ale poysle tylko gdzie w takim ustawieniu suboofer?

Gdzieś z przodu, w najmniej zagracającym miejscu, sub musi być !

Przecież pisałem, że na linii L-P

Acha oki wybacz umknal mi gdzies ten fragment... Tylko pewnie mowimy w tym przypsdku o subach co maja glosnik i basreflex skierowany w podloge bo tego co ma basreflex z tylu to przy regale nie postawie :-( :-)

Przecież pisałem, że na linii L-P

A o tak baba gdzie chce - umieści i nawet zielsko postawi:)

"Metrarz" się wkrótce zmniejszy.

:-)

Porlick dobrze poradził Ci z przemeblowaniem.

A co do suba to koło prawego głośnika. bliżej okna.

Pozdrawiam

Oki rozumiem. A czy moze stac bokiem do sluchacza zeby basreflex byl skierowany do scisny?

Masz małą Yamahę z BR z boku?

Postaw rurą do przodu :-)

Jeszcze nie mam zadnego suba :-) Narazie jestem.jeszcze na etapie wybierania odpowiedniego do mojego salonu...

Mysle nad:

Magnat 302a

Klipsch sw350 (uzywany)

Jamo 210/260

Czy cos jeszcze jest w cenie do 900-1000zl?

Weź sobie 302a i ustaw go frontowo do słuchacza albo tak aby głosik nie grał w ścianę.

Basy rozchodzą sie bezkierunkowo.

Pozdrawiam

Szczerze mowiac myslalem ze z tych bedzie polecany klipsch sw350 a tu magnat ;-)

Szczerze mowiac myslalem ze z tych bedzie polecany klipsch sw350 a tu magnat ;-)

PS. A co koledzy powiedza o magnat 202a? Za slaby pewnie bedzie do 26m2

Osobiście też widziałbym 302. Na planie wifać, że to mieszkanie w raczej otwartym ukladzie, z kuchnią i korytarzem bez drzwi. Lepiej mieć wiecej, jak za mało.

Osobiście też widziałbym 302. Na planie wifać, że to mieszkanie w raczej otwartym ukladzie, z kuchnią i korytarzem bez drzwi. Lepiej mieć wiecej, jak za mało.

Rozumiem. Tylko ze wg danych klipsch ma 150W rms a magnat ma 100W mocy wiec chyba ten klipsch jest mocniejszy...?

Niekoniecznie. W Audio był kiedyś zbiorczy test subwooferoew, gdzie również wystąpił Magnat z chyba poprzednikiem tego 301- tam głośnik miał tylko 60W, a zjadł bez popitki wiele klocków z wzmacniaczami ponad 2x mocniejszymi.

Wystarczy, że głośnik ma skuteczność o 3 dB wiekszą, a calosc wytworzy to samo SPL z 2x mniejszej mocy dostarvzonej ze wzmacniacza.

Klipsch SW 350 ma system Down Firing nadaje sie lepiej do filmów. Ma głębszy ale wolniejszy bas. Biorac pod uwagę żę pewnie w tej cenie Klipscha kupił byś używanego nie wiadomo w jakim stanie warto zainteresować się nowym Magnatem. To na prawdę bardzo dobry sub w swojej cenie.

W razie pytań zapraszam.

Im wyżej odcięty sub tym bardziej słychać kierunkowość basu. Do kina jeden sub może być, jak ma grać w stereo to już nie jest idealnie (chyba że jest postawiony pomiędzy kolumnami).

Jak odcięcie będzie do ok 80 Hz, a nawet trochę wyzej, subwoofer będzie nielokalizowalny. (Oczywiście stojacy w przednim polu, jak będzie gdzieś z boku, nawet niższe odcięcie nie pomoże.)

To musisz dążyć do jak najniższej f podziału między subwooferem a kolumnami LP i liczyć, ze sub akustycznie zniknie.

O kurcze a co to jest jesli mozna wiedziec i jak to sprawdzic czy to sie zgrywa z kolumnami? :-)

Chodzi o częstotliwość podziału pomiedzy subwooferem a kolumnami. Jeśli w amplitunerze masz płynną regulację, wpisz dolną granicę pasma dla -3 dB subwoofer ustaw podobnie. Jeszcze lepiej jak procesor odetnie tez kanał sub, wtedy filtr w subwooferze na bypass lub pokrętło filtra na max. Poziom (sub) ustaw tak, by nic nie wychodziło przed szereg. Potem ewentualnie korekta fazy- na ucho, lekko zmieniając pozycję na kanapie, zeby było ok w szerszym obszarze i po takiej kalibracji nic wiecej nie musisz regulować. Jak w amplitunerze masz autokalibrację, postępuj wg instrukcji, ewentualnie później popraw na ucho.

Chodzi o częstotliwość podziału pomiedzy subwooferem a kolumnami. Jeśli w amplitunerze masz płynną regulację, wpisz dolną granicę pasma dla -3 dB subwoofer ustaw podobnie. Jeszcze lepiej jak procesor odetnie tez kanał sub, wtedy filtr w subwooferze na bypass lub pokrętło filtra na max. Poziom (sub) ustaw tak, by nic nie wychodziło przed szereg. Potem ewentualnie korekta fazy- na ucho, lekko zmieniając pozycję na kanapie, zeby było ok w szerszym obszarze i po takiej kalibracji nic wiecej nie musisz regulować. Jak w amplitunerze masz autokalibrację, postępuj wg instrukcji, ewentualnie później popraw na ucho.

Oki. U mnie w amplitunerze jest autokalibracja (denon 1911) jesli chodzi o ten trojkacik co sie go przestawia po pokoju :-) Wiec moze to ladnie sub ustawi a pozniej tak jak kolega pisal po swojemu dostroic troszke ;-)

Jak odcięcie będzie do ok 80 Hz, a nawet trochę wyzej, subwoofer będzie nielokalizowalny. (Oczywiście stojacy w przednim polu, jak będzie gdzieś z boku, nawet niższe odcięcie nie pomoże.)

ja mam suba całkiem z boku i nie jest tak,że wiem skąd dochodzi bas, sub odcięty na 60Hz.

nie wiem jak Kolega Stas1989 ale ja nic nie zrozumiałem z tego.

ja mam suba całkiem z boku i nie jest tak,że wiem skąd dochodzi bas, sub odcięty na 60Hz.

nie wiem jak Kolega Stas1989 ale ja nic nie zrozumiałem z tego.

Szczerze mowiac mam nadzieje poprostu ze uda sie to amplitunerem ustawic bo ja jestem strasznym laikiem:-D

Pozwole sobie odswierzyc temat. Jako ze jeszczenic nie kupilem bo kase musialem ulokowac gdzie indziej toprzez ten czas sobie pomyslalem nad subem taga harmony tsw 90 , 120? Pytanie tylko czy one sa dobre? Czytalem ze nie maja auto on/off czy to prawda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.