Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 2 000 zł.

clef

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku letniej obserwacji audiostereo postanowiłem dołączyć grona użytkowników.

Noszę się z zamiarem zakupu kolumn w granicach 2 000 zł (z opcją dołożenia kilku stówek.)

Przeznaczenie to oczywiście stereo w różnych gatunkach muzycznych ze wskazaniem na rock, pop, jazz

Pomieszczenie ok 30m

https://www.audiostereo.pl/topic/123048-kolumny-do-2-000-z%C5%82/

Witaj,

Jeśli szukasz kolumn nowych. Do tych gatunków muzycznych polecam Ci Indiana Line, Tannoy V4i lub QAcoustic 2050.

Jaki masz do tego wzmacniacz?

W razie pytań lub wycen zapraszam.

Witam wszystkich,

podepnę się do tematu ponieważ nic konkretnego nie udało mi się znaleźć.

Prośba gdybyście mogli zasugerować coś do:

wzmacniacz - Yamaha A-S700

kwota max - 2000

muzyka - od jazzu, klasyki, reggae, po house, chill-out,

brzmienie - w stronę barwy ciepłej, z dobrym basem

Rozważam sprzęt nowy i używany.

Proszę o wszelkie sugestie jestem zupełnym laikiem, to pierwszy sprzęt nie licząc budżetowej wieży technics w 90 latach, który zagości u mnie w pokoju.

Może miał ktoś doświadczenie z tym sprzętem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli jest wart uwagi to jak myślicie do jakiej kwoty można to licytować?

Z góry dzięki

Ukryta Zawartość

tannoy V4 lub jeszcze lepiej tannoy dc6t, półka wyżej, pojawiają się ostatnio przywozone z Anglii za 2 k z haczykiem, w uk są bardzo tanie i stąd ten biznes się opłaci wszystkim :)

Jedne i drugie to bardzo uniwersalne kolumny, po prostu pięknie grają, im lepszy wzmak tym lepiej.

na poziomie tannoy V4 są tez dali zensor 7, musiałbyś upolować jakies używki, bo nominalnie są droższe, made in denmark robi swoje :).

tannoy V4 lub jeszcze lepiej tannoy dc6t, półka wyżej, pojawiają się ostatnio przywozone z Anglii za 2 k z haczykiem, w uk są bardzo tanie i stąd ten biznes się opłaci wszystkim :)

Jedne i drugie to bardzo uniwersalne kolumny, po prostu pięknie grają, im lepszy wzmak tym lepiej.

na poziomie tannoy V4 są tez dali zensor 7, musiałbyś upolować jakies używki, bo nominalnie są droższe, made in denmark robi swoje :).

dzięki za odpowiedź.

a co powiecie na coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest na to promocja, cena bardzo przyjemna.

albo coś z Pylon?

Ukryta Zawartość

dzięki za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest na to promocja, cena bardzo przyjemna.

albo coś z Pylon?

te roth oli to to samo co melodika bl 40 w innej obudowie podobno gorzej grają od melodiki , z pylonów polecam saphir 25 bardziej równe od 31, a o perla 25 jest duzo b. dobrych opini w klasie cenowej do 2000.Co do melodiki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły mocny bas ale nie uciążliwy trochę mniej szczegółowe ale bardzo fajne do zwykłego domowego stereo .

Ukryta Zawartość

Witaj,

Jeśli szukasz kolumn nowych. Do tych gatunków muzycznych polecam Ci Indiana Line, Tannoy V4i lub QAcoustic 2050.

Wzmacniacz NAD 372CD - NAD 512

Pojawiły sie ostatnio na rynku znów Cantony GLE 470, w cenie poniżej 2000 za pare, ja bym sie nie zastanawiał :>

Ktoś poruszył już temat tych kolumn i załączył charakterystykę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No już ich tam nie ma.

Ale fakt jesli upolujesz DC6T to będzie to idealne rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ciekawe kolumny. Dobre zejscie na basie, cieplo grające z nieco wycofana gora. Na pewno warte zainteresowania w tym budzecie. Choć gorsze od V4 i V4i.

Pojawiły sie ostatnio na rynku znów Cantony GLE 470, w cenie poniżej 2000 za pare, ja bym sie nie zastanawiał :>

Dobre głosniki. Jesli jeszcze do dostania to faktycznie warto sie nimi zainteresować. Nie mylić z nowszymi 476 bez metalowej maskownicy.

Choć czy do tych typów muzyki to nie wiem. Z Yamaha zagrają ładnie choć otwarcie u góry. Potrafią przydudnić na basie.

Wzmacniacz NAD 372CD - NAD 512

To Tannoy

Ktoś poruszył już temat tych kolumn i załączył charakterystykę

Ukryta Zawartość

Ich zestawienie z Denonem to nie dobry pomysł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Jestam tu nowy.Podepne sie pod temat.Mam zamiar kupic kolumny podlogowe lub podstawkowe do pokoju20m2 ktore zagraja z denonem pma860.obecnie ten wzmacniacz podlaczony jest do magnatow supreme2000.cena do 2000zl nowe lub uzywane jesli beda w dobrym stanie.zestaw do muzy(40%)slucham wszystkiego i do filmow (60%).dobry bas i czyste brzmienie to jest to czego szukam.kolumny musza byc troche wezsze niz te magnaty (do 21cm szerokosci).Prosze o pomoc w dobrze kolumn.

pozdrawiam

No już ich tam nie ma.

Ale fakt jesli upolujesz DC6T to będzie to idealne rozwiązanie.

Ciekawe kolumny. Dobre zejscie na basie, cieplo grające z nieco wycofana gora. Na pewno warte zainteresowania w tym budzecie. Choć gorsze od V4 i V4i.

Dobre głosniki. Jesli jeszcze do dostania to faktycznie warto sie nimi zainteresować. Nie mylić z nowszymi 476 bez metalowej maskownicy.

Choć czy do tych typów muzyki to nie wiem. Z Yamaha zagrają ładnie choć otwarcie u góry. Potrafią przydudnić na basie.

To Tannoy

Ich zestawienie z Denonem to nie dobry pomysł.

Jaki Tannoy ? Przepraszam nie rozumiem :(

s4home, a jest słyszalna różnica pomiędzy v4 a v4i? wiem że te drugie nowsze mają aluminiową kopulke, pasmo do 54 khz, ale czy to lepiej gra? no i dołożyli podstawę.

a jak się mają oba powyższe modele do dali zensor 7 ?

Z góry dzięki za szczerą odpowiedź ;)

Nie porównywałem V4i do V4 ale V1i do V1 tak i nie ma czego porównywać. V1 to flaki z olejem. Łagodne ale nudne, stłumione, bez żadnej ekscytacji w dźwięku. Stara seria M grała o wiele bardziej otwartym, napowietrzonym dźwiękiem przy równie łagodnym i ciepłym brzmieniu. Nowe Vi są dużo bardziej detaliczne i w miarę łagodne jak na metalowy tweeter, barwa bardzo zbliżona do DC6 (oczywiście gorsze od nich ale sama barwa podobna, różna od V czy starej M). Co do Zensor to tu masz większą V-kę, czyli średnica jest cofnięta w stosunku do nowych Tannoy, dźwięk bardziej miękki w Zensorach ale wyraźnie mniej "naturalny". Wysokie ładne, dźwięczne i jest ich dużo. Bas mniej zwarty i punktowy, bardziej miękki i napompowany (w 7-mkach). DC6T ogólnie mają dużo lepszą "głębię" dźwięku i precyzję, realizm dźwięku. Tak to wygląda mniej więcej.

Nie porównywałem V4i do V4 ale V1i do V1 tak i nie ma czego porównywać. V1 to flaki z olejem. Łagodne ale nudne, stłumione, bez żadnej ekscytacji w dźwięku. Stara seria M grała o wiele bardziej otwartym, napowietrzonym dźwiękiem przy równie łagodnym i ciepłym brzmieniu. Nowe Vi są dużo bardziej detaliczne i w miarę łagodne jak na metalowy tweeter, barwa bardzo zbliżona do DC6 (oczywiście gorsze od nich ale sama barwa podobna, różna od V czy starej M). Co do Zensor to tu masz większą V-kę, czyli średnica jest cofnięta w stosunku do nowych Tannoy, dźwięk bardziej miękki w Zensorach ale wyraźnie mniej "naturalny". Wysokie ładne, dźwięczne i jest ich dużo. Bas mniej zwarty i punktowy, bardziej miękki i napompowany (w 7-mkach). DC6T ogólnie mają dużo lepszą "głębię" dźwięku i precyzję, realizm dźwięku. Tak to wygląda mniej więcej.

popieram w całej rozciągłości.

Jutro jadę na odsłuch do STX-a podobno mają dwa nowe modele kolumn w cenie do 2000 zł.

Jedż tylko po to aby nabrać nowego doświadczenia, u Ciebie zagrają zupełnie inaczej .

Dam Ci taka radę, Ty posłuchaj kilka par w przedziale cenowym 5-7000 tyś i na rynku wtórny kup co ci odpowiada za 30 -40 % cena Pozdrawiam

ba, modele aktualne ze sklepów raczej wyżej schodzą niż za 30-40 proc. ceny bo są prawie nowe.

co do porównania modeli v4 i v4i to właśnie gdzieś czytałem że wersja v4i gra właśnie nieco za ostro na górze, na pewno zależy to od wzmaka, to teraz mi trochę namieszaliscie :)

s4home, a jest słyszalna różnica pomiędzy v4 a v4i? wiem że te drugie nowsze mają aluminiową kopulke, pasmo do 54 khz, ale czy to lepiej gra? no i dołożyli podstawę.

a jak się mają oba powyższe modele do dali zensor 7 ?

Tak różnica jest V4i sa bardziej otwarte na górze, nie myslić z ostrością. Chyba że przy źle dobranym wzmacniaczu.

Na Pasmo yn nie patrzył chodzi bardziej o słyszalne jaśniejsze odbiory akustyczne.

Z kolei Zensory 7 są bliżej V4 z tym że mają wiecej basu ale ich średnica nie jest tak dobra jak w Tannoyach. Kto co woli.

W razie pytań i wycen zapraszam.

dzięki za odpowiedź, mam v4 i ładnej góry ( nie wiem co to znaczy otwartość) mi naprawdę nie brakuje przy moich Denonkach :)

A i basu z pma-1520ae dużo (z 735r już mniej), o średnicy nie wspomnę, jakby wokalista stał przede mną.

Zatem chyba jednak za zensory7 bym się nie zamienił mimo że droższe.

tak, te tannoye grały już z kilkoma Denonami, 355uk, 1500r, 735r, teraz z 1520ae, myślę że na dłużej, a w perspektywie chcę przejść na tannoye dc6t, aby doskoczyc klasą do wzmacniacza.

muszę najpierw na nie zarobić :)

najtaniej to widziałem chyba za 2k lekko używane, za 2200-2400 to już sporo tego było, teraz może trochę mniej i droższe.

ale nawet wersję SE jakbym miał wtedy kasę już bym kupił poniżej 3k.

myślę że kilka stow czy tysiąc warto dopłacić, jak sądzisz?

Jedż tylko po to aby nabrać nowego doświadczenia, u Ciebie zagrają zupełnie inaczej .

Dam Ci taka radę, Ty posłuchaj kilka par w przedziale cenowym 5-7000 tyś i na rynku wtórny kup co ci odpowiada za 30 -40 % cena Pozdrawiam

Co do doświadczenia - każde w każdym wieku jest cenne, a ja już mam kilka wiosen więc doświadczeń również (dotyczy również cena 5-7 tyś)Co do rady - rozumiem że tanie zagrają u mnie inaczej a drogie tak samo jak na odsłuchu w salonie ? jeżeli tak to dziękuję i zachowaj te bezcenne rady dla siebie

Witaj,

Do waszego salonu mam ok 150 km. dlatego zastanawiam się nad przyjazdem, te kolumny które polecasz macie wszystkie u Siebie w salonie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.