Skocz do zawartości
IGNORED

ALTUS 110 tuning

Wiesław Szypniewski

Rekomendowane odpowiedzi

Takie "Altusy" chetnie bym przygarnal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poza tym GDWK 10/80/19 ni ema kopułki z impregnowanej tkaniny tylko z celulozy bawełnianej.

a

Co ty sciemniasz za bzdury , kazda tuba brzmi ostro, a sobie odfiltrujesz

to dziura pasmie, a brzmienia i tak nie zmienisz

sam producent podaje ze ta kopułka jest z tkaniny , a z czego jest tkanina , plastik

albo bawelna

Ukryta Zawartość

lecz nie tylko w mojej opini brzmi ladniej i tyle

wez troche popracuj na soba , doucz

Ukryta Zawartość

Panie Wiesławie, to tytułowanie per "troll" może Pan sobie darować.

Altus 110, to wytwór PRL-owskiej myśli. Zestawy stworzone do użytku z ówczesnymi Amatorami, Zodiakami, Diorami, czy innymi Finezjami. Doskonale sprawdzały się w pokojach z meblościankami, klubokawiarniach i remizach. Merytorycznie: kolumna ta gra skrajami pasma - albo słychać niskie tony niczym z muszli klozetowej generowane przez GDN, albo uszy kłuje cykanie GDWT. Kolumny te ZUPEŁNIE nie potrafią stworzyć sceny oraz pozornych źródeł dźwięku. Dźwięk wylewa się z nich wprost na twarz. Do tego dochodzi zły podział na zwrotnicach. Do dziś zastanawiam się także, czemu miały służyć tzw. otwory bezstratne. Przecież to , co mamy w oryginalnych Altusach przeczy wszelkim zasadom dot. budowy kolumn.

Sam przez jakiś czas próbowałem modernizować swoje Altusy 110 i dziś, z perspektywy czasu stwierdzam, że wyrzuciłem sporo pieniędzy w błoto, usiłując zaklinać brutalną rzeczywistość. Pierwsze,lepsze Heco, czy Arcusy z tamtej epoki, kosztujące obecnie 300-400zł, zagrają znacznie lepiej, niż tonsilowskie upiory. O ile same głośniki Tonsila były znośnymi produktami, o tyle ich dobór w Altusach, zastosowane zwrotnice i złe zestrojenie pozbawiły je wszelkich atutów.

Altusy podobno dobrze sprawdzają się w muzyce techno, w parze ze starszymi Technicsami. Tam ich łupanie i cykanie jest podobno pożądane. Widziałem je także, wykorzystane jako podstawki pod kwiaty. I to chyba byłoby na tyle zalet. Pozdrawiam (bez najmniejszego cienia złośliwości).

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Czlowiek uczy się całe życie. Od końca lat '70 interesuję się budową kolumn i w całej swojej "karierze" o tym nie słyszałem. Wytlumacz mi, proszę, na podstawie jakich praw fizyki wytłumienie obudowy ma wpływ na brzmienie tubowego głośnika wysokotonowego i jak się to objawia???

Moje pytanie kieruję oczywiscie do Wiesława Sz.

Może to wytłumienie wkłada się w tubkę GDWT :) i gra inaczej.

Widzę, że ten temat się nie klei jak poprzedni i do 8 stron nie dojedziemy ....

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

>daris666

To chyba jedyne wytłumaczenie.

Niestety, ten temat jest dość drętwy i na 8 stron nie ma co liczyć :-(

Brak tu tak nawiedzonych postaci, jak w poprzednimpoprzednim, a Wiesiek bierze to za poważnie.

O, mój telefon sam próbuje wprowadzić jakieś śmieszne efekty ;-)

Robiłem kiedyś na 20/40, bo przy małych poziomach grały lepiej, niż mocniejsze,

a poza tym łatwiej było dostroić 45 Hz niż np. 28. w małej obudowie.

Może są teraz nowsze wersje tych modeli.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No dobra. Zrobię to sie pochwale. Będzie z Monacorem DT którymś tam, jeszcze nie wiem, albo wstęge Fountek.

STX ma lepsze parametry,niższe dwukrotnie dobroć i rezonans 33Hz, no ale może taki Tonsilek okaże się ciekawszy ogólnie albo na średnicy.

Przepis na fajne kolumienki? Proszę bardzo:

Bierzemy TVM ARN188/05/8

Peerless WA10

Zwrotnica 2 rzędu 2,7kHz cewki powietrzne z grubym drutem i kondensatory tylko foliowe

Skrzynka 20-25 l strojona na 40-42Hz

I GRA MUZYKA!!!

Gdybym miał dziś robić podstawkowce, to wziąłbym:

Ukryta Zawartość

a do niego:

Ukryta Zawartość

lub:

Ukryta Zawartość

gdyby mi jednak bardziej zależało na wyglądzie, dałbym woofer odlewany:

Ukryta Zawartość

wymaga jednak na dole 18 dB/oct :-((

reszta podobnie jak porlick, ale z tą różnicą, że strojone DOKŁADNIE na Fs głośnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

I co nie można ? Można :)

Jak koło mnie ktoś ostatnio urządził taką imprezę (tylko muzyka lepsza, bo stary polski rock), to mi żona (skądinąd spokojna i racjonalna na codzień dziewczyna) kazała wywlekać na balkon moje podłogówki. Chwilę mi zajęło tłumaczenie że one z altusami, czy co tam innego napierniczało, głośnością nie wygrają :) A poza tym szkoda sąsiadów. Mało że jeden baran się objawił, to jeszcze drugi miałby im łoić po głowie..

Oni Ci zwyczajnie zazdroszczą, ile poszukiwań jeszcze przed Tobą!:-)

z pewnoscia obecnie jak graja , nic nie musze poszukiwac ;;;

Z 10 lat będzie :)

chyba sadzisz po sobie, ale jestes w bledzie

Sam przez jakiś czas próbowałem modernizować swoje Altusy 110 i dziś, z perspektywy czasu stwierdzam, że wyrzuciłem sporo pieniędzy w błoto, usiłując zaklinać brutalną rzeczywistość

widzisz co ci poszlo nie tak,

ja jestem jestem zadowolony,

na podstawie jakich praw fizyki wytłumienie obudowy ma wpływ na brzmienie tubowego głośnika wysokotonowego i jak się to objawia???

jak zrobisz to zrozumiesz,

a powod jest ewidentny - eliminacja efektu studni w obudowie , czyli krotko mowia kakofonii

pasm dzwiekowych, zwieksza slyszalnosci zrodel

dzwieku , a poniewaz tuby jest dominujaca ponad 10dB, przestaje byc tak gaszona przez inne pasma i jej

drazliwy dzwiek staje sie jeszcze bardziej wyrazny

zreszta tuba i jej cykanie zostala wstawiona aby slychac treble w gwarze knajpy itd

Bo jak mu dudni huczy i buczy to chyba nie dosłyszy tych wysokich tonów. Tak to wczoraj zrozumiałem.

nie rozumiesz , chyba tobie buczy w glowie

ja wywalilem tube wlasnie

Altusy podobno dobrze sprawdzają się w muzyce techno, w parze ze starszymi Technicsami. Tam ich łupanie i cykanie jest podobno pożądane. Widziałem je także, wykorzystane jako podstawki pod kwiaty. I to chyba byłoby na tyle zalet. Pozdrawiam (bez najmniejszego cienia złośliwości).

przeciez widac ze zestaw fabrycznie to ma byc skuteczny a w takim stanie techn. byl niedopracowany

co generuje uwagi i kontrowersje i rozne jaja ludzie sobie robia zlosliwe

ale to dobre w sumie glosniki , kwestia nieduzego tuningu i mam dobry zestaw

w domu

a jak ktos chce sobie napalic w kominku, albo zrobic domek dla jeza

to jego sprawa, nie moj cyrk i malpy

pozdr

I GRA MUZYKA!!!

ten "zestaw" mnie nie interesuje w ogole

Kolumny te ZUPEŁNIE nie potrafią stworzyć sceny oraz pozornych źródeł dźwięku. Dźwięk wylewa się z nich wprost na twarz. Do tego dochodzi zły podział na zwrotnicach.

- sceny - nie jest tak az zle jak mowisz , ale fabrycznie tak jest niestety,

- dzwiek wylewa sie - zwlaszcza gdy wstawisz we wneke, albo blisko scian

- podzial - uwazam ze jest dobry, tylko zwrotnice fabryczne sa 6db/oct

bo taki design

Wiesław Szypniewski to człowiek który słabo zna się na technice głośnikowej a świadczą o tym jego wpisy w tym temacie, jest również przeciętnym słuchaczem, mało wyrobionym który nie dostrzega niuansów dźwiękowych. Chciałby poprawić to co ma w domu i zabiera się za to na zasadzie: może się uda. Temat, a raczej zagadnienie nie pasuje do tego forum z powodu słabej jakości wyrobu.

jak z basem w Twoich altusach ? Bo napisałeś o coś o "powerze"

power, bas jest i to jaki, nie dudniacy, tylko z tego gdn 25

masz prawdziwy , mruczacy, nisko schodzacy

i to przy niskich wartosci sily glosu, rzedu minus 40, minus 35 dB

k...cze cos niesamowitego

bez problemu na denonie, a oczywiscie nie moze napedzac byle wzmaczek jakis

co pisze bazujac na ponad 30 letnim dosw.

ale jest jeszcze cos, to sobie poszukaj

na pewno nie bass reflex sprawdzalem , kazda dlugosc rury

no to pozdr

Panie Wiesławie altusy przerabiałem 15 lat temu, jeździłem wtedy CZ350 :) Od tego czasu dużo się zmieniło :) :)

Jak Panu się udało zrobić z tych kolumn coś dobrego to gratuluję, jednocześnie proszę o wykres charakterystyki .

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

>witek_z

Gentleman z Ciebie :-)

Jak Wiesiek lubi, niech nadal onanizuje się do Altusa- mając tak skrzywioną percepcję, i tak by nie docenił naturalnie brzmiących kolumn.

Poza tym, jest trochę schizofreniczny- pisze, jak usprawnić dźwięk tubki, potem znowu, że u siebie ją wywalił, albo, że

a poniewaz tuby jest dominujaca ponad 10dB, przestaje byc tak gaszona przez inne pasma i jej

drazliwy dzwiek staje sie jeszcze bardziej wyrazny

zreszta tuba i jej cykanie zostala wstawiona aby slychac treble w gwarze knajpy itd

Czyli sam przyznaje, że mają drażliwą tubę, której drażliwość po jego "tuningu" jest jeszcze bardziej drażliwa, oraz, że Altusy to sprzęt knajpiany- po cholerę więc trzyma to w domu???

Altusy podobno dobrze sprawdzają się w muzyce techno

nie zgadzam sie z toba, owszem techno,

ale ja slucham min rock,elektroniki itp

np Oldfield, Pink Floyd - wezmy na to pulse albo utwory dvision bells,

momentary laps of reason, albo np Voices Vangelis , lub inne dynamiczne

i tak dalej moglbym wymieniac,

na altusach teraz po modyfikacji jest super,

natomiast kazdy ma swoje preferencje i ja to szanuje

Ostatnie krajowe kolumny czasów PRL jakie miałem to Mildton 110 . Tez kombinowałem z wygłuszeniem " gwizdkami " i zwrotnicami . Gdzieś w pierwszej połowie lat 90tych kupiłem Kefy Coda7 . Malutkie kolumienki które jednak ZAGRAŁY . Jakie było moje zdziwienie jak baś z tych maleństw był o niebo lepszy od wielkich Mildtonów. Zejscie , barwa , zróżnicowanie . to nie mogło grać , a jednak ...

Nie wspomnę o reszcie z innego wręcz świata .

Jesteś zadowolony , to dobrze . Trzeba było nie zakładać tego wątku i żyć w pełni szczęścia bo jak w końcu ulegniesz i posłuchasz czegoś lepszego to zaczniesz kombinować tracąc czas i kasę zamiast słuchać muzyki .

Wracając do Twoich modyfikacji .

Watolina to jeden z najgorszych materiałów tłumiących - poczytaj o wełnie owczej i czymś takim jak POROSO.

Miflexy kilka lat temu sprzedałem - wiadro .

Nie nadawały się do niczego .

Polecam tanie kondensatory SCR albo " białego " Mundorfa .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.