Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do Jelco SA 750LB

EmilioE

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Co prawda zupełnie niedawno zmieniłem gramofon na pierwszy model Woodpeckera z 12-calowym Jelco (standardowy headshell) wraz z Ortofonem 2M Black, ale wkładka ta - mimo iż znakomita - moim zdaniem nie stanowiła idealnego kompletu z całym setem.

Dźwięk wydawał się już "zbyt" analogowy, mimo że szczegółów było dużo, równowaga tonalna dobra, ale całość przechylona w stronę płynności i muzykalności.

Chciałbym dźwięku bardziej przejrzystego, szczegółowego, z bardziej otwartą górą pasma, i tak sobie kombinuję, że na pewno rozsądną opcją będzie Goldring 2500.

Jednakże rozważam przejście do świata MC - ale w rozsądnych pieniądzach.

Co sądzicie o połączeniu mojego Jelco z AT OC9/III?

Nie mogę dojść do ładu z infomacjami na temat masy efektywnej tego ramienia, gdyż w sieci pojawiają się sprzeczne informacje, dlatego nie jestem pewien czy te elementy się zgrają.

Może ktoś z Was słyszał takie połączenie?

"Tynk pożera dźwięk" 747

https://www.audiostereo.pl/topic/122982-wk%C5%82adka-do-jelco-sa-750lb/

Koledzy,

Co prawda zupełnie niedawno zmieniłem gramofon na pierwszy model Woodpeckera z 12-calowym Jelco (standardowy headshell) wraz z Ortofonem 2M Black, ale wkładka ta - mimo iż znakomita - moim zdaniem nie stanowiła idealnego kompletu z całym setem.

Dźwięk wydawał się już "zbyt" analogowy, mimo że szczegółów było dużo, równowaga tonalna dobra, ale całość przechylona w stronę płynności i muzykalności.

Chciałbym dźwięku bardziej przejrzystego, szczegółowego, z bardziej otwartą górą pasma, i tak sobie kombinuję, że na pewno rozsądną opcją będzie Goldring 2500.

Jednakże rozważam przejście do świata MC - ale w rozsądnych pieniądzach.

Co sądzicie o połączeniu mojego Jelco z AT OC9/III?

Nie mogę dojść do ładu z infomacjami na temat masy efektywnej tego ramienia, gdyż w sieci pojawiają się sprzeczne informacje, dlatego nie jestem pewien czy te elementy się zgrają.

Może ktoś z Was słyszał takie połączenie?

Ciekawe! Chyba po raz pierwszy przeczytalem ze ktos narzeka ze 2M Black gra zbyt 'analogowo'. Jesli ludzie narzekaja to jest wrecz odwrotnie! U mnie kilkoro wrecz stwierdzilo (na niektorych plytach) ze gra tak przejrzyscie jak 'CD' (w dobrym tego slowa znaczeniu). Czy wkladka byla nowa? Zakladam ze kalibracja byla 'perfekt' a i plyty nagrane i w stanie VG+? Ja bym zabral tylko gramofon do kogos z innym Pre i reszta toru i sprobowal podlaczyc zanim zaczniesz robic duze zmiany.

Wszystko było ustawione ok, wkładka nowa, to nie to, że było źle, albo nie tegens.

Poprzednio miałem Ad Fontesa z Goldim 2400 i ten dźwięk był za mało analogowy, wręcz emulował CD, teraz miałem odchyłkę w drugą stronę.

To ramię (i pewnie deck) mają tendencje do grania "muzykalnego", mniemam więc że potrzebują towarzystwa wkładki analitycznej i czystej.

2M Black jest za to idealnym towarzyszem do Fontesa.

Tak sobie kombinuję....

Dlatego też pytam na Forum.

"Tynk pożera dźwięk" 747

to ramie w secie fabrycznym ma wagę sporo powyżej 20 gram masy efektywnej ,więc szukaj wkładek małopodatnych po prostu z nimi najlepiej ono gra, zabawa z innymi to straszne ograniczenie tego kija, oczywiście można lepiej ,ale w swojej cenie gra wspaniale.

AT bym sobie darował, szedł bym w małopodatne ortofony nawet stare, poza tym przy tym patyczku można rozważać wejście w jakiegoś spu np.ze srebrem (ale z tymi wkładkami i ramieniem tej długości jest trochę gimnastyki)

pozdr.

Z tym ramieniem warto pójść w niskopodatne MC, nawet DL103 odtwarza piękną muzykę.

W tej zabawie wiele zależy też od napędu, u mnie jest ilder, więc całość brzmienia jest bardzo mięsista z mocnym basem, po analogowej stronie brzmienia.

Niestety dopóki sam nie usłyszysz to nie będziesz w stanie określić co Ci się bardziej podoba.

Na pewno MC to dobry kierunek, bo zamiana 2m black na g2500 to trochę skok w bok.

pzdr

Dziękuję Wam za rady.

Rozumiem, że czeka mnie więcej kombinatoryki niż zakładałem...

Jak znajdę jakieś ciekawe oferty, to będę jeszcze pytał.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Ogólnie to odradzam zakup używanych wkładek, chyba że do retip'u albo ze sprawdzonego żródła. Najbardziej mnie śmieszy allegro - ktoś kiedyś sprzedawał używanego DL103 który poszedł drożej niż nowa wkładka ze stanów. Pochodzenie wkładki oczywiście nie znane, ale "grana najwyżej 50 godzin". Prawie wszystkie używane wkładki są grane "najwyżej 50 godzin".

Szukaj okazji na ebay'u albo na needledoctor. Teraz co prawda słaby złoty nie sprzyja ale i tak większość wkładek wychodzi taniej niż w Polsce.

No ale jak ludzie lubią przepłacać to nie moja sprawa.

Dziękuję Tomaszu za radę.

Fakt, że różnie bywa z kupnem używanych wkładek.

Ale ja na przykład sprzedałem swojego 2M Blacka, który ledwie osiągnął swoje parametry, tzn. miał może z 70-90 godzin przegrane.

Więc różnie to bywa, no ale ja jestem zboczony audiofil i jak słyszę, że można lepiej/inaczej, to działam.

No i zachciało mi się zmian, to kombinuję...

Gdybyście coś wiedzieli o fajnej wkładce (może MC) za rosądną cenę, to dajcie znać.

No i żeby zagrała z moim Jelco.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dziękuję Tomaszu za radę.

Fakt, że różnie bywa z kupnem używanych wkładek.

Ale ja na przykład sprzedałem swojego 2M Blacka, który ledwie osiągnął swoje parametry, tzn. miał może z 70-90 godzin przegrane.

Więc różnie to bywa, no ale ja jestem zboczony audiofil i jak słyszę, że można lepiej/inaczej, to działam.

No i zachciało mi się zmian, to kombinuję...

Gdybyście coś wiedzieli o fajnej wkładce (może MC) za rosądną cenę, to dajcie znać.

No i żeby zagrała z moim Jelco.

Emilio

Mniej pytaj - więcej poszukaj samemu.

Ramię Jelco L wraz z wkładką 6,5g ma masę efektywną 18.5 grama - tak podaje firma.

Wszelkie mądrości fachowców, że to ciężkie ramię można włożyć między bajki.

Polecam do niego ZYX Bloom/ to jeszcze rozsądne pieniądze/ - ale dużo "ostrzej" nie będzie.

To ramię tak gra przy dobrych ustawieniach.

I jeszcze jedno - dla każdej wkładki o podatności 10-12 i wadze do 7gramów dociąż je o 2gramy.

Efekt możesz opisać.

Pozdrawiam

Jelco nie jest ciężkim ramieniem !!!.

To bajki - firma podaje masę efektywną z wkładką 6,5 grama jako 18,5grama.

Radzę więcej szukać samemu a mniej pytać na forum.

Polecam ZYX Bloom - ale dużo ostrzej nie będzie. To ramię tak gra jeśli jest dobrze ustawione.

I jeszce jedno - dla wkładek o podatności 10-12 dodaj 2gramy.

Pozdrawiam

Kulfon,

Dzieki za rady.

Ja znalazłem w sieci informację (na forach zagranicznych), iż masa efektywna podawana przez producenta to 26 gram.

Dlatego taki jestem rozdarty...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Kulfon,

Dzieki za rady.

Ja znalazłem w sieci informację (na forach zagranicznych), iż masa efektywna podawana przez producenta to 26 gram.

Dlatego taki jestem rozdarty...

Napisz do Jelco aby rozwiać wątpliwości u źródła.

Powinieneś otrzymać taką odpowiedź:

Thank you for your inquiry for SA-750L(12") effective mass.

Details as follows.

Effective mass is 10.96gr without cartridge.

Effective mass is 18.56gr with 6.5gr cartridge.

Best regards,

Haruo Uchida/sales manager

Zadziwiające w ramionach Jelco jest to, że im dłuższe ramię tym mniejsza masa efektywna.

Pozdrawiam

proszę o więcej wykrzykników szanowny kolego

piszę jako wszelakiej mądrości specjalista jak to piszesz(choć ja za takiego się nie uważam, bo i doświadczenia mam mało)

napisze tak

lata temu pisałem do jelco i pan Uchida napisał co kiedyś tu opisałem : pisze z pamięci

25-26 g ma 750lb z fabrycznym headsellem u mnie był zdaje się 9 gramowy, ale jelco produkuje jeszcze cięższe z tego co widzę po necie

czyli można sobie policzyć ile ma sama "rurka"

czy jest to waga duża czy mała da nam porównanienp.do 12 calowej rurki ortofona która ma tylko 4gramy

ale odpuśćmy co tam pisze producent wszak w necie wielu speców jest którzy maja podwieszone pod jelco wkładki o masie 5 gram z dużą podatnością

i to im "gra"

zgadza się taki set gra; jak każda wkładka z każdym ramieniem jak to kiedyś ktoś tu napisał.

u mnie niestety nie grał

grały natomiast inne

jelco 750lb bez "fabrycznej głowki" + spu - ma częst. rez 11,6Hz

albo plus cieższy hedsell i twarda Phase z 11 gramami -daje 10,1 Hz

albo nie pamiętam jaki hedshell z granatowym denonem -daje 11Hz

albo.....

albo....

albo....

wieszałem takie 6 gramowe wynalazki z dużymi podatnosciami na tym ramieniu i wiem jak to gra

to ramie zatłucze każdą lekką wkładkę

i tyle.

aaa , pomiary niestety dokonywane były tylko programem i płytą feickerta.

pozdr.

proszę o więcej wykrzykników szanowny kolego

piszę jako wszelakiej mądrości specjalista jak to piszesz(choć ja za takiego się nie uważam, bo i doświadczenia mam mało)

napisze tak

lata temu pisałem do jelco i pan Uchida napisał co kiedyś tu opisałem : pisze z pamięci

25-26 g ma 750lb z fabrycznym headsellem u mnie był zdaje się 9 gramowy, ale jelco produkuje jeszcze cięższe z tego co widzę po necie

czyli można sobie policzyć ile ma sama "rurka"

czy jest to waga duża czy mała da nam porównanienp.do 12 calowej rurki ortofona która ma tylko 4gramy

ale odpuśćmy co tam pisze producent wszak w necie wielu speców jest którzy maja podwieszone pod jelco wkładki o masie 5 gram z dużą podatnością

i to im "gra"

zgadza się taki set gra; jak każda wkładka z każdym ramieniem jak to kiedyś ktoś tu napisał.

u mnie niestety nie grał

grały natomiast inne

jelco 750lb bez "fabrycznej głowki" + spu - ma częst. rez 11,6Hz

albo plus cieższy hedsell i twarda Phase z 11 gramami -daje 10,1 Hz

albo nie pamiętam jaki hedshell z granatowym denonem -daje 11Hz

albo.....

albo....

albo....

wieszałem takie 6 gramowe wynalazki z dużymi podatnosciami na tym ramieniu i wiem jak to gra

to ramie zatłucze każdą lekką wkładkę

i tyle.

aaa , pomiary niestety dokonywane były tylko programem i płytą feickerta.

pozdr.

Ja cytuje z emaila, nie z pamieci. Ta bywa zawodna.

Ponadto wyraznie sugeruje napisanie do producenta.

Ramie zabije wkladke o duzej podatnosci - masa wkladki nie ma tu

zadnego znaczenia/ oczywiscie w zabiciu nie w wartosci rezonansu/

Pozdrawiam

z pamięcią nie mam problemu jak narazie

no bardzo się cieszę że mamy jasność:

-ramię zabije wkładkę o dużej podatności-

zwłaszcza; jak napisałem wyżej gdy taki wynalazek będzie miał 5 czy 6 gram

uprasza się o czytanie ze zrozumieniem.

to ile wynosi rezonans tego wynalazku zyxa z tym ramieniem ,jak tak śpiewa ?

bo feickert pewnie kłamał;

jelco plus headshell ortofona(sporo cieższy od fabrycznego) plus wkładka 11 gramowa o podatności 7 daje taki wykres

to gdzie na tym wykresie jest ten polecany 5 gramowy zyx?

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ładny wykres i nawet może dotyczyć wszystkiego. Gramofony jednak zostały wymyślone kiedy jeszcze o komputerach nie śniło się nikomu. A grają i to dobrze. Wystarczy jedynie powszechnie dostępny diagram rezonansu.

Ramię Jelco ma z wkładką 6,5 grama masę 18,56 grama. Ponieważ ZYX ma 5 gramów i pisałem o dociążeniu 2 gramami ramienia możemy przyjąć 19 gramów. Podatność 12 daje rezonans nie całe 11Hz.

Według opisów kolegi mamy: ramię 26 gramów + sporo cięższy headshell no powiedzmy 12 gramów + wkładka 11 gramów

= 49 gramów. Przy podatności 7 daje to rezonans prawie 8 Hz. Coś jednak się nie zgadza - przynajmniej z podanym wykresem.

Uszczypliwości puszczam w niepamięć.

Pozdrawiam

No może przesadziłem z tymi 12 gramami na heashell. Jak odejmę 9 to wyjdziemy na 40 gramów całość i rezonans 9 Hz.

Pozdrawiam

mój ostatni wpis, bo coś za aktywny się ostatnio zrobiłem, a szkoda -faflować- w temacie który był poruszany ostatnimi laty dziesiątki razy .

widzisz kolego;

dla jednych są diagramy, mnożniki i papier, ewentualnie klawiatura laptopa a to wszystko przyjmie, inni kupują cały układ testują go w dziesiątkach konfiguracji i coś tam powiedzieć mogą.

do kompa nic nie mam, służy jako narzędzie lepiej niż papier i diagramy.

co do wykresu, hmmm

zapewne pokazuje wpływ 2 ksieżyca jowisza na samopoczucie muszek owocówek na nasze planecie.

co do mnie wszystkie to obliczenia traktuje rozrywkowo,daje to informacje ale zgrubną, nic nie zastąpi -rozpoznania bojem-

poleciłbym coś co testowałem a nie obliczałem.

zgadza się wszystko ,wiec nie traktuje tego jak "dopieprzenie"

tylko czytać należy ..... itd

więc:

25g ma ramię czytaj belka +heashell

11g (minimalnie mniej ma wkładka) daje to 36g -śrubki to alu prawie nic nie ważą

podatność 7 i co Ci wyszło

Ukryta Zawartość

10,02 Hz

dobranoc.

acha,

"z obliczeń" (nie znam podatności tego zyxa) ale jeśli jest powyżej 12 i wagę 5 gram uważam że nie nadaje się do tego ramienia bo to -szyna kolejowa-

Ukryta Zawartość

mój ostatni wpis, bo coś za aktywny się ostatnio zrobiłem, a szkoda -faflować- w temacie który był poruszany ostatnimi laty dziesiątki razy .

widzisz kolego;

dla jednych są diagramy, mnożniki i papier, ewentualnie klawiatura laptopa a to wszystko przyjmie, inni kupują cały układ testują go w dziesiątkach konfiguracji i coś tam powiedzieć mogą.

do kompa nic nie mam, służy jako narzędzie lepiej niż papier i diagramy.

co do wykresu, hmmm

zapewne pokazuje wpływ 2 ksieżyca jowisza na samopoczucie muszek owocówek na nasze planecie.

co do mnie wszystkie to obliczenia traktuje rozrywkowo,daje to informacje ale zgrubną, nic nie zastąpi -rozpoznania bojem-

poleciłbym coś co testowałem a nie obliczałem.

zgadza się wszystko ,wiec nie traktuje tego jak "dopieprzenie"

tylko czytać należy ..... itd

więc:

25g ma ramię czytaj belka +heashell

11g (minimalnie mniej ma wkładka) daje to 36g -śrubki to alu prawie nic nie ważą

podatność 7 i co Ci wyszło

Ukryta Zawartość

10,02 Hz

dobranoc.

acha,

"z obliczeń" (nie znam podatności tego zyxa) ale jeśli jest powyżej 12 i wagę 5 gram uważam że nie nadaje się do tego ramienia bo to -szyna kolejowa-

Ale ostatni, że w ogóle czy że już 2:14.

Kończymy tą dyskusje, pomimo, że zapomniał kolega w tych wyliczeniach o sporo cięższym headshellu o którym pisał wcześniej po swojej stronie i 2 gramach dociążenia po mojej. Pytanie jednak pozostaje. Czy waga Jelco 750L to 25-26 g z fabrycznym headshellem czy też 18.56gr with 6.5gr cartridge. Może także EmilioE dowie się u producenta co jemu ułatwi podjęcie dobrej decyzji i jednocześnie dostarczy informacji wszystkim zainteresowanym. Pytanie tylko czy odpowiedź producenta można uznać za prawdziwą?

Życzą najwspanialszych odsłuchów.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Koledzy,

Dziękuję za morze informacji.

Nie wiem czy pomogły, jednego się dowiedziałem: nie jest to ramię do podatnych MM-ek.

Tak więc decyzja o zdjęciu 2M Black była bardzo na miejscu.

Temat będę drążył, jak coś się dowiem, to dam znać.

"Tynk pożera dźwięk" 747

• 3 tygodnie później...

Założyłem Ortofon Salsa.

Kupiłem używany, chciałem się przekonać jak to jest z tymi MC.

Noo, faktycznie słychać przyrost jakości dźwięku.

Jest on bardziej kulturalny, jakiś taki ładnie ułożony, może trochę ugrzeczniony.

Nic nie wybucha, wszystko płynie, wszystkie składowe muzyki są ładnie pokazywane, nic się nie zaciera, nic niczego nie przykrywa.

Barwa jest bardziej wysublimowana, tu przyrost jakości jest znaczny.

Bas jest cokolwiek słabszy w stosunku do 2M Black, ale jak trzeba łupnąć np. w elektronice, to potrafi przyłożyć.

Mocnej muzyce trochę nie służy to uładzenie przekazu, MMki które znałem grały bardziej żywiołowo.

Jedna rzecz jest dla mnie absolutnie in plus tej wkładki MC: wrażenie obecności muzyki w pomieszczeniu!

O ile MM grała ładną sceną, ale wyraźnie była to scena. Obecnie pewna taka "trójwymiarowość" źrodeł pozorych sprawia, iż momentami muzycy łażą mi po pokoju! :o)

Lubię to!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.