Skocz do zawartości
IGNORED

Koncept Utopia

Gość Paweł Skurzewski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Wątek idzie jak przecinak, chociaż merytorycznych wpisów mało, ale jak ma być dużo, jeśli tylko garstka obcuje tak naprawdę z tymi wypasami? Pierwszy kontakt z Grande Utopiami miałem chyba zaraz na początku lat dziewięćdziesiątych, być może w 1994, albo 95...? Zapamiętał mój mózg ten dżwięk, bo był to dżwięk znakomity - pamiętam jakiś latynoski jazz, który te głośniki odtwarzały i wywarło to na mnie wielkie wrażenie - niesamowita swoboda, skala dżwięku, detal... nawet przy niskich poziomach głośności. Zabijcie mnie, ale za chiny nie pamiętam z jaką elektroniką były Utopie spięte. Tak się napaliłem, że chodziłem do tego sklepu (dawna lokacja ABT Electronics w Motron Grove na przedmieściach Wietrznego Miasta) chyba co tydzień podziwiać szafy grające kosztujące wtedy chyba z 70 kilo$ów, albo i więcej... aż tu pewnego dnia zostały wystawione za dwanaście tysięcy kilobaksów... (ktoś zniszczył tweetery) - zresztą przeceniali je z miesiąca na miesiąc, ale i ten tuzin kilobaksów, to nie było wtedy mało. Nawet o nich myślałem, ale perspektywa posiadania czołgu w dwudziestu metrach na piętrze szybko ostudziła moje wybryki.

Z nowymi Grandami, czyli takimi jakie posiada sly30, miałem kontakt na Axponie 2013 - dżwięk potężny, usta wokalu i struny gitary były wysokości żyrafy, a tłustość dżwięku przypominała gabaryty hipopotama z nosorożcem - wielki, tłusty i obszerny dżwięk. Quintessence Audio wystawiło ten sprzęt w bardzo dużym pokoju i było bardzo dobrze, chociaż ja lubię bardziej kameralne dżwięki z domowego stereo, ale prawda jest taka, że ciężko pobić ten sound. Podczas słuchania odniosłem wrażenie, że mogę wejść do pudła gitary klasycznej, która to była przedstawiana jako materiał z winyla na jakimś cudaku gramofonie za wielką kasę, i tam zatańczyć. Wzmacniała i przedwzmacniała Utopie topowa ściana elektroniki Passa, na którą trzeba mieć i miejsce, i oczywiście centralną klimatyzację, choć ta druga to w US jest praktycznie standardem.

Jednak większe wrażenie zrobiła na mne prezentacja Utopii Scala z topową elektroniką BATa Rex II, Esoteric K-05 / DAC, oraz gramofonem Avid Acutus Reference z phono stage Pulsar II. Prezentacja należała do chicagowskiego dealera o złej renomie: Music Direct - był to jeden z najlepszych dżwiękow tamtej wystawy: transparentny, detaliczny, dokładny i zarazem bardzo kameralny - naprawdę super. To były moje doświadczenia z Utopiami.

Generalnie mówimy o jednych z najlepszych zestawów głośników domowego stereo na świecie. Podobne wrażenia miałem z Dynaudio Evidence Master z elektroniką ML No.33, No.32 i referencyjnego transportu oraz DACa - ale to było jeszcze w latach dziewięćdziesiątych - konkretnie w 1999.

Dzięki za merytoryczny wpis,czy w Polsce taka prezentacja jest możliwa?wątpie. Scala i Pass to chyba setup,na którym gra Jarek?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Co TY wiesz o swoich kolumnach?)

ps. mowili w wiadomościach ,ze jednak maja 2 lata.

Wczoraj uzywałem jak akumulator zmieniałem

Wazelina była śliczna-taka scricte techiczna.

Wazeliny używają też w Watykanie do smarowania " cylindrów i tłoków" ;)))

Wazeliny używają też w Watykanie do smarowania " cylindrów i tłoków" ;)))

Kurde w życiu nie pojadę do Watykanu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ciocia Stella.

Jarek Ty lepiej napisz i pochwal się czy ogarnąłeś już to nowe lokum jak Sly, Ciotek mozna mieć wiele w gościach a High End jednak zobowiązuję ;)

Scala to tylko trzydzieści kilo$ów, więc to raczej nie haj-end, ale odtwarzało z Rex'em bardzo dobrze - podobało mi się. Mógłbym żyć z takim systemem bez rozmyślania o droższym.

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stella to jest już bardzo poważny poziom dźwięku. W zasadzie w przypadku Focala dobre granie oferują wszelkie głośniki sygnowane wspólną nazwą serii Utopia. Jest to przełom w stosunku do wszelkich Electr, niezależnie od oznaczenia. Przy czym mają swoje określone wymagania wobec elektroniki, stąd próby napędzenia ich sprzętem typu Exposure, itp.; takie jak na AS 2012 czy 2013; z góry skazane są na niepowodzenie.

Aaaa:))

Po wygranej A. Dudy, ktoś napisał, ze " A Duda jest politykiem wielkiego formatu"

Czy( li) audiofil też może być wielkiego formatu?:)

Sam nim jesteś,więc po co pytasz.

Nawet jesteś audiofilem takim co posiada ponad stan tzn. treść za duża do formatu.

Piano

Mozesz mnie wreszcie polubić?

Stella to jest już bardzo poważny poziom dźwięku.

Co to jest ten poważny poziom dżwięku?

Pytam całkiem poważnie-czy to juz trzeci albo czwarty wymiar?

Marslo

Tu mam wuja tam mam wuja znajomości mam bez liku.

Jeden był czerwony,drugi w audio jest zielony

Świat miał i ma przecież zawsze cztery strony)

Bardzo lubię wszystkich z zakładki nt.hajenda

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pytam całkiem poważnie-czy to juz trzeci albo czwarty wymiar?

Odpowiadam poważnie, trochę powyżej poziomu Thieli 3.7, tak umowne pół klasy. Co nie zmienia mojej pozytywnej oceny Thiela.

Eee tam... cała pogięta.

Ta kolumna ofc... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Mozesz mnie wreszcie polubić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

What a man!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

To i ja coś powiem merytorycznie tzn pokaże :)

To są jednak poważne głośniki,czy one od wersji 1 nie urosły aby? Takie mam wrażenie, jak w latach przełomu(90/2000)słuchałem i w Wawie,wydaały się mniejsze:))

To i ja coś powiem merytorycznie tzn pokaże :)

Proszę specjalnie dla kolegi Sly o edycję tego zdjęcia.

Kolega Sly owszem lubi Duużee kolumny ale małe podkreślam małe! Azjatki ;)

Najważniejsza jest strategia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.