Skocz do zawartości
IGNORED

Koncept Utopia

Gość Paweł Skurzewski

Rekomendowane odpowiedzi

To daj znać ;)

No nie wiem, czy jestem godzien. Ja prosty góral,a tu taki Audio Tuza i jeszcze taki kulturalny zawsze, wszyscy go lubią i szanują i w ogóle, to nie będę wiedział jak się odnaleźć w takiej sytuacji, bo z taką Wielką Lufą to ani wypić, ani na luzie pogadać, a Gombrowicz czy Herbert to chyba nie dla mnie.... :-))

wszyscy go lubią

Chyba Ci prześlę parę PW świadczących o czymś innym :)

Ale już starczy tego OT,bo nas Paweł pogoni :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ależ nieeee, nawet on ciebie bardzo lubi, podczas gdy mnie wysłałby na szafot... :-)

On chętnie by Ciebie ściął by potem skonfiskować mienie audiofilskie:) Każdy by to zrobił. Do nirwany po trupach:)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Ale już starczy tego OT,bo nas Paweł pogoni :)

Absolutnie nie!może ten wątek uda się przekształcić w normalną rozmowę o tych najdroższych z dostępnych kolumn,nawet słuchanych na show,pod warunkiem rzeczowej dyskusji. Kogoś kogo będzi coś uwierało poprosimy o wzięcie urlopu.

Ależ nieeee, nawet on ciebie bardzo lubi, podczas gdy mnie wysłałby na szafot... :-)

Ten wątek m in miał zmienić ten stan,mam nadzieję,że choć trochę się udało:)

Wielu myślało,że to odwet,prowokacja,pewnie jest im trochę łyso.

stefka cenię bardzo,to fakt,zawsze jest merytoryczny i spokojny,podobnie jak Milimetr,Tomkly,marslo,moreno,ale cenię też Starego,Szymona i paru innych i wcale to nie oznacza,że nie doceniam Twojego wkładu w to forum sly. Cenię też wielu innych userów,których przepraszam,że ich pominąłem.

Nie śmiej się. To może być fajna sprawa i nie chodzi o wygląd tylko o promieniowanie wysokimi z supertweetera odbitymi od płaszczyzn kryształu, a te nie są ułożone przypadkowo. To może być świetna rzecz. Z tego co widzę to jest dokładany moduł i niewykluczone, że można go dokupić osobno i dołożyć do innych kolumn. U mnie nie bardzo, bo za wysoko jest i do tego górny moduł jest pochylony. Ale do kolumn w płaską górą i wysokości do 150cm to jak znalazł np do Magico. Nie mają pochylenia i nie są bardzo wysokie.

niewykluczone, że można go dokupić osobno i dołożyć do innych kolumn

Na pewno można dołożyć do Isisów.

w innych kolorach też mają

Tego to ja już nie wiem :)

Nie śmiej się. To może być fajna sprawa i nie chodzi o wygląd tylko o promieniowanie wysokimi z supertweetera odbitymi od płaszczyzn kryształu, a te nie są ułożone przypadkowo. To może być świetna rzecz. Z tego co widzę to jest dokładany moduł i niewykluczone, że można go dokupić osobno i dołożyć do innych kolumn. U mnie nie bardzo, bo za wysoko jest i do tego górny moduł jest pochylony. Ale do kolumn w płaską górą i wysokości do 150cm to jak znalazł np do Magico. Nie mają pochylenia i nie są bardzo wysokie.

Uważasz ,że można ot tak sobie dołożyć dodatkowy moduł do jakiejś kolumny, która ma już zainstalowany głośnik średnio- i wysoko tonowy ?!

Tak, pod warunkiem, że robi się to z głową. Normalny tweeter gra już od ok 2-3khz, w zależności od modelu. A taki supertweeter gra od 12-15khz. Poza tym on promieniuje zupełnie inaczej niż normalny tweeter w kolumnie. Przez ostatnie kilka lat używałem Elac 4Pi na wysokości ok 2m i promieniowały dookólne. To było bardzo dobre działanie. Poprawiało aurę przestrzeni i jakby oddech pokoju. Teraz gdy wjechała cześciowo nowa, wyższa adaptacja i supertweetery musiały pójść na 3m wysokości to już było za wysoko i efekt mały, więc sprzedałem. Ale nie zrezygnowałem docelowo z tej opcji. Chętnie do niej wrócę, gdy będzie taka realna możliwość.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Isisi to w Polsce ma chyba tylko umka?

Co do Avalonów,ktoś słuchał flagowców?z czym to gra?kiedyś był kanon,Spectral,MIT i jest muzyka,teraz to chyba mniej oczywiste?

Avalony to świetne kolumny ale jeszcze bardziej wymagające wobec systemu niż Utopie. Są mega rozdzielcze, szybkie, z przepiękną przestrzenią. Ale wymagają soczystego, gęsto grającego systemu, np lampa, albo Vitusy, albo Passy. Coś w tym stylu i ciepłe okablowanie. Druga rzecz, że prawdziwe, dobre Avalony zaczynają się od modelu Time. Muszą być konkretne, poważne sekcje basowe. Mniejsze Avalony do mnie nie przemawiają. I tak jak mniejsze Utopie mogą zagrać fajnie, tak mniejsze Avalony to ciężki temat. Może się da ale....Avalon to Time, Isis, Sentinel i Tessy.

Ale to chyba nie o tych kolumnach pisał Stefek ? ;)

O tych. Isis to mniejszy model od Duke, ale tej samej firmy.Przy okazji Isis to też model Avalona, ale to zbieżność nazw.

O tych. Isis to mniejszy model od Duke, ale tej samej firmy.

Z wypowiedzi kol. Paweł Skurzewski zrozumiałem ,że pyta o Isis firmy Avalon a nie Trenner.

Isisi to w Polsce ma chyba tylko umka?

Co do Avalonów,ktoś słuchał flagowców?

Avalony to świetne kolumny ale jeszcze bardziej wymagające wobec systemu niż Utopie.

Do tego aby ich posłuchać trzeba lecieć do USA.

Pytałem dystrybutora w Niemczech o możliwość odsłuchu Sentinel ale można zapomnieć.

Z resztą z tego co usłyszałem to Avalon ma jakieś dziwne podejście do klienta ...

Sprzedają sporo w USA, Japonii, ogólnie w Azji. W UE mniej. Modelu Tesseract nie ma nigdzie w Europie.

Mnie interesował Sentinel i tez nigdzie go nie ma.

Tesseract nie jest w moim zasięgu ... za biedny jestem ;)

to w innych kolorach też mają bo jak nie to raczej lipa ? ;)

Tego to ja już nie wiem :)

Pewnie, przed świętami wyjdzie wersja limitowana ;)

Z resztą z tego co usłyszałem to Avalon ma jakieś dziwne podejście do klienta ...

Płać a później słuchaj ?

Mnie interesował Sentinel i tez nigdzie go nie ma.

Tesseract nie jest w moim zasięgu ... za biedny jestem ;)

Żona jak powiedziałem że te kolumny są z Japończykiem gratis powiedziała brzydkie są i po co jej Japończyk? ;)

Tak że koledzy nawet taka opcja tych kolumn nie jest aż tak przekonujaca ;)

Macie jakieś inne argumenty poza oczywiście odpowiednimi wolnymi środkami żeby je nabyć i wstawić do domu ?

Jeszcze "ukrytą kamerą" jak to gra pewne osoby na forum należy poinformować ;)

Najbardziej lubię fragment tego filmu od 7"17" co też tam ciekawego idzie do środka, to ja już zamówię coś w Ancient Audio pan Jarek też dale Etona a jest tanio jak barszcz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Poza tym u mnie żaden sprzęt nie jest długo, ale Utopie zostaną jeszcze na parę lat.

...

Te kolumny mam 5 lat i na dziś nie wiem co mogłoby mnie skusić na zmianę.

A w ogłoszeniu odmłodniały do trzech.

2679d617c5cd52d4e7f4dd680c6b3903.jpg

BTW. Dobrze słyszałem, że styropian.

styropian

To nie styropian.

Długo jeszcze będziesz smęcił,nie możesz przenieść się,gdzieś indziej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.