Skocz do zawartości
IGNORED

Koncept Utopia

Gość Paweł Skurzewski

Rekomendowane odpowiedzi

I też nie sądzę, że super hiper wędkarski sprzęt kupują na pokaz bo są snobami, jak chcą wierzyć niektórzy tu na forum. To takie durne teorie zawistników. Sami nic nie mają, wszystkiego wszystkim zazdroszczą i wszystko negują. A ja wiem, że taki gość kocha wędkowanie i stać go więc kupił sobie super sprzęt. I wiem, że nie zrobił tego na pokaz. Pewnie są jakieś chore wyjątki, gdzie ktoś kupuje super sprzęt w konkretnej dziedzinie i potem nie korzysta z tego. Ale w przypadku snobów nie jest to sprzęt audio czy sprzęt do jakiegoś wyszukanego hobby tylko raczej coś z popularnych tematów.

No masz racje wedkarstwie raczej nikt nie kupuje na pokaz:)

bo pozniej jest smiech jak gosciu przyponu nie umie wiazac, a wedkarstwie to juz goscia po wymachu kijem rozpoznasz,czy to hiendowiec:))

no ale to podobnie jak w hiendzie,jak masz glowe i podnecisz to lepsza rybe zlowisz:)

Nasze hobby jest raczej szlachetne, bo obcujemy z kultura wyzsza , sluchajac muzyki.

Muzyka łagodzi obyczaje - vide dyskusje w zakładce MUZYKA - natomiast sprzęt Audio już niekoniecznie działa uspokajająco;-)

Ostatnimi laty spora część audiofilów obcuje głównie ze sprzętem a nie z muzyką. Na nią trzeba mieć MASĘ czasu...aby jej słuchać i tym bardziej aby coś o niej wiedzieć...

U nas na kortach za komuny jak przyjechal szpaner z " duzego miasta" mowilo sie kupa sprzetu - nic talentu.

Zazwyczaj dostawal rower od kolesia ze stomilem w reku i wracal ze swoimi maxplayami czy donnaymi jak niepyszny.

Kasa to nie cel, lecz srodek, wielu tego nie rozumie.

Konto w trakcie usuwania

Fajnie jest jak ludzi stac, aby miec hobby, lubie , jak sie rodakom dobrze powodzi, staja sie mniej zawistni. Gorzej, jesli uwazaja , ze kasa czyni ich lepszymi, wtedy staja sie klasycznymi burakami.

Nasze hobby jest raczej szlachetne, bo obcujemy z kultura wyzsza , sluchajac muzyki.

Choc jak sie czyta niektore posty, czlowiek zaczyna watpic, ze muzyka lagodzi obyczaje - nie mam konkretnie na mysli tego watku, dla scislosci.

Pisz pamietnik! Radzilbym tez czasami zerknac w lustro ;)

bo pozniej jest smiech jak gosciu przyponu nie umie wiazac, a wedkarstwie to juz goscia po wymachu kijem rozpoznasz,czy to hiendowiec:))

Jak w każdym hobby-sporcie...super sprzęt sam nie zrobi wyniku...zaś w Audio ktoś złoży Tobie system, wszystko podłączy a Ty tylko musisz wcisnąć Power a potem Play...

Dlatego audiofil, który nie jest melomanem to mało intrygująca postać...

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że w większości przypadków wąskim gardłem jest pomieszczenie. Nawet jak ktoś już ma w pewnym momencie pieniądze i postanawia je wydać na audio, to kwestia odpowiedniego pomieszczenia jest bardziej złożona i wykracza poza sam aspekt finansowy.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Prawda, ale akustycznie można bardzo wiele zrobić i pokój np 30m2 może finalnie okazać się dobrym pokojem do poważnego systemu i dużych kolumn, ale za dobrą akustykę trzeba zapłacić i tu jest pierwszy problem. Ludzie potrafią wydać 50 tys.na kable ale już na akustykę wydać nie chcą. Kolejny problem to żona, która w wielu przypadkach decyduje o wyborze kolumn i nie zgadza się na zrobienie akustyki.

Ludzie potrafią wydać 50 tys.na kable ale już na akustykę wydać nie chcą.

Na pewno jest to również problem mentalności. Nie zauważyłem też aby sprzedawcy sprzętu promowali adaptację akustyczną. I w sumie to zrozumiałe, bo kasa na adaptację byłaby odjęta od kasy na sprzęt.

Bardzo proszę abyś powściągnął emocje,piszesz nie na temat!

Badz laskaw zwrocic uwage tez i innym rozmowcom ;)

Ten tekst o tym szpanerze czy tez o klasycznych burakach i inne reminescencje sa w temacie? ;)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Badz laskaw zwrocic uwage tez i innym rozmowcom ;)

Ten tekst o tym szpanerze czy tez o klasycznych burakach i inne reminescencje sa w temacie? ;)

Żółta kartka,o następnej dowiesz się już tylko czytając.

Na pewno jest to również problem mentalności. Nie zauważyłem też aby sprzedawcy sprzętu promowali adaptację akustyczną. I w sumie to zrozumiałe, bo kasa na adaptację byłaby odjęta od kasy na sprzęt.

Inteligentny sprzedawca z pewnością pogada o adaptacji,tylko pytanie z kim?bo świadomy audiofil/meloman ma tego pełną świadomość,ograniczają go tylko środki,o lamerach nie piszę:)

Żółta kartka,o następnej dowiesz się już tylko czytając.

Ale oczym tu dalej deliberowac, glosniki Focala to zloty srodek pomiedzy sztywnoscia a tlumieniem, obecnie nie ma lepszej technologii srodka. Te glosniki zagraja z 90% sprzetow. Problemem jest tylko wysoka cena.

Przyszlosc nalezy jednak to bardzo sztywnych membran jednak tak dlugo jak nie bedzie elektroniki do tego, te glosniki nie stana sie szybko popularne nawet w top High-endzie.

A z ta zoltka kartka, to tylko ja dostalem? Domyslam sie ze tak! Moj ojciec byl sedzia sportowym ale zawsze staral sie widziec obie strony...tak juz na marginesie ;)

Inteligentny sprzedawca z pewnością pogada o adaptacji

Ze mną nikt nigdy nie gadał, może to zbieg okoliczności.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie,polega na wymianie poglądów z poszanowaniem poglądów adwersarza.udowadniać możesz sobie w sądach eot.

Hmmmm..ale przekonywanie do swoich racji może odbywać się z poszanowaniem poglądów innych ...nie EOT;)

Ja zostałem kilka razy przekonany do czyjejś racji i do sądu nie poszedłem;)

Inteligentny sprzedawca z pewnością pogada o adaptacji,tylko pytanie z kim?

Prawda jest taka, że interes sprzedawca ma w oferowaniu coraz bardziej wyrafinowanych kabli, akcesoriów i urządzeń. No chyba, że dysponuje swoją ekipą od adaptacji akustycznych...

Ze mną nikt nigdy nie gadał, może to zbieg okoliczności.

Nie tylko z Tobą nie gadał...a było ich całkiem wielu...

Ale widać trafialiśmy na takich mało inteligentnych;-)

Widzialem w jednym sklepie utopie w ilosciach hurtowych staly jak telewizory Samsunga gotowe do sprzedazy, podpowiem ze nie byla to Francja. ;) Samo juz to swiadczy o popularnosc tych glosnikow.

Prawda jest taka, że interes sprzedawca ma w oferowaniu coraz bardziej wyrafinowanych kabli, akcesoriów i urządzeń. No chyba, że dysponuje swoją ekipą od adaptacji akustycznych...

Albo ekipą budowlaną budująca nowe domy i mieszkania ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Słyszałem ostatnio fajny system grający w wielkiej skali jak na wielkość owego systemu. To nieduże kolumny Wilsona, jakieś nowe za ok 80 tys, do tego wzmacniacz Vitus albo D'Agostino, plikowe źródło Linn lub dobre CD i w pokoju ok 20m2 grało to dużym, fajnym dźwiękiem. Bynajmniej nie był to system tani, bo z okablowaniem, zasilaniem itd zbliżał się do 300tys, ale grało bardzo dobrze mimo, że kolumny w sumie były małe i pokój też wielki nie był. Chwilę później słuchałem swojego systemu i było lepiej ale nie kilka razy lepiej. Tak to jest w audio, że sporo płacimy za każde dodatkowe kilkanaście procent poprawy.

Jak przysłuchać się dokładniej to jednak beryl jest bardziej rozdzielczy niż miękki tweeter w tych Wilsonach, a z małych przetworników basowych ten bas jest jednak trochę innych niż z dużych w Utopiach, ale jak na wielkość kolumn to dobre granie to było.

Zawsze to pisałem, ze tezy od kupowaniu sprzętu "na pokaz" to bzdura, bo niby kto miałby to docenić i kto zazdrościć, skoro nikt ze znajomych nie ma o tym pojęcia i nikogo to nie interesuje.

Sly ,

To nie chodzi o kupowanie tylko na pokaz... tak jak kupowanie Rolexa , IWC drogiego garnituru czy torebki Loius Vouitton ...i tak w Polsce nikt na tym się nie pozna ...tu chodzi o dowartościowanie samego siebie ..przecieź na tym polega rynek dóbr luksusowych ..

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nie tylko z Tobą nie gadał...a było ich całkiem wielu...

Ale widać trafialiśmy na takich mało inteligentnych;-)

No to znaczy,ze ja miałem szczęście:)

Ale oczym tu dalej deliberowac, glosniki Focala to zloty srodek pomiedzy sztywnoscia a tlumieniem, obecnie nie ma lepszej technologii srodka. Te glosniki zagraja z 90% sprzetow. Problemem jest tylko wysoka cena.

Przyszlosc nalezy jednak to bardzo sztywnych membran jednak tak dlugo jak nie bedzie elektroniki do tego, te glosniki nie stana sie szybko popularne nawet w top High-endzie.

A z ta zoltka kartka, to tylko ja dostalem? Domyslam sie ze tak! Moj ojciec byl sedzia sportowym ale zawsze staral sie widziec obie strony...tak juz na marginesie ;)

O takie wpisy bym Cię prosił,masz wiedzę-dziel się nią,nie trolluj:)Żólte kartki dostali także inni.

Widzialem w jednym sklepie utopie w ilosciach hurtowych staly jak telewizory Samsunga gotowe do sprzedazy, podpowiem ze nie byla to Francja. ;) Samo juz to swiadczy o popularnosc tych glosnikow.

Kurde znowu te ..... (niepoprawne politycznie słowo)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mam wielu znajomych z poważną kasą. Mają po kilka samochodów, najlepsze zegarki, co roku super wakacje, ale nie za często bo brak czasu. Mają też piękne domy i wielkie wypasione TV. Nikt nie jest zainteresowany dobrym audio. Nie mają na to czasu, nie czują tematu, nie spędzają wolnego czasu słuchając muzykę, myślę że w ogóle nie słuchają muzyki.

I co uważasz , że drogie audio kupują tylko pasjonaci ?

Sly ,

To nie chodzi o kupowanie tylko na pokaz... tak jak kupowanie Rolexa , IWC drogiego garnituru czy torebki Loius Vouitton ...i tak w Polsce nikt na tym się nie pozna ...tu chodzi o dowartościowanie samego siebie ..przecieź na tym polega rynek dóbr luksusowych ..

Masz rację nikt! W życiu bym nie kupił sobie Rolexa nawet podrabianego,....... torebek też nie noszę ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

I też nie sądzę, że super hiper wędkarski sprzęt kupują na pokaz bo są snobami, jak chcą wierzyć niektórzy tu na forum. To takie durne teorie zawistników. Sami nic nie mają, wszystkiego wszystkim zazdroszczą i wszystko negują. A ja wiem, że taki gość kocha wędkowanie i stać go więc kupił sobie super sprzęt. I wiem, że nie zrobił tego na pokaz. Pewnie są jakieś chore wyjątki, gdzie ktoś kupuje super sprzęt w konkretnej dziedzinie i potem nie korzysta z tego. Ale w przypadku snobów nie jest to sprzęt audio czy sprzęt do jakiegoś wyszukanego hobby tylko raczej coś z popularnych tematów.

Sly ...ja Ciebie stawiam za wzór pasjonata , który docenia wędki z amazonki ...:)))

A Ty mi tu takie...

Ja pisałem o debilach , którzy kupują tylko bo chcą się tym dowartościować ...

Z tych co znam,a znam wielu i tu i na zachodzie to są to pasjonaci. Ich zaawansowanie mentalne jest oczywiście różne ale można ich zaliczyć do grona pasjonatów.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Masz rację nikt! W życiu bym nie kupił sobie Rolexa nawet podrabianego,....... torebek też nie noszę ;)

Tak jak np. Panerai ...np.

Z tych co znam,a znam wielu i tu i na zachodzie to są to pasjonaci. Ich zaawansowanie mentalne jest oczywiście różne ale można ich zaliczyć do grona pasjonatów.

A nas tutaj to niby nie ?

Sly ...ja Ciebie stawiam za wzór pasjonata , który docenia wędki z amazonki ...:)))

Diogenes u nas nie ma pasjonatów są prości ludzie którzy wolą Amazonki na wędce, no chyba że to też jest jakaś pasja w narodzie a to przepraszam pasjonatów również ;)

Tak jak np. Panerai ...np.

Możesz podrzucić? Zobaczę czy dobrze leży na ręce i czy nie uwiera mojego ego bo innych to powinien jak najbardziej ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Diogenes u nas nie ma pasjonatów są prości ludzie którzy wolą Amazonki na wędce, no chyba że to też jest jakaś pasja w narodzie a to przepraszam pasjonatów również ;)

Możesz podrzucić? Zobaczę czy dobrze leży na ręce i czy nie uwiera mojego ego bo innych to powinien jak najbardziej ;)

Panerai ...to jest przykład zupełnej ściemy ...zobacz co mają zegarki Steinhart

w " sobie" to samo tylko 20 razy taniej ;))

Off top , Sorki ...

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dobra...to teraz przykład utworów, na których Focale pokażą swoją wyższość nad innymi zestawami ...

Nie wiem słuchałem tych słabych ...ale Ty napisz jakie to są te Twoje głośniki ( jakiś paździerz w " o mnie " ) i co grają dobrze ;)

Podyskutujemy chętnie :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.