Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Hegel H160

Lukas579

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

ze wszystkimi wymienionymi przez Ciebie konstrukcjami H160 spokojnie poradzi sobie.

Podaj proszę więcej informacji, może z mojego doświadczenia będę w stanie zaproponować jakieś rozwiązania. Jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, w jakim budżecie możemy poruszać się przy wyborze kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mocno proponuje przesunąć ten temat do zakładki HiFi. Hegel pod żadnym względem nie jest High End-em. Jest to zwykły standardowo wykonany i raczej brzydki wzmacniacz.

Oprócz tego śmierdzi tutaj skrytą reklamą :(

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mocno proponuje przesunąć ten temat do zakładki HiFi. Hegel pod żadnym względem nie jest High End-em. Jest to zwykły standardowo wykonany i raczej brzydki wzmacniacz.

Oprócz tego śmierdzi tutaj skrytą reklamą :(

jesli wzmacniacz jest standardowo wykonany i dodatkowo jest brzydki to nie moze być hi end.... pięknie określiłeś zaprzeczenie hiendu:) albo sobie robisz jaja albo Kolego coś nie tak....

a ja proponuje zostawic temat w hi end, a co nie wolno mi? jak Ty taki kategoryczny i pewny swego to ja też...:))

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Ja mam hegla 160 i zestawilem go z dynaudio new exite x38. Oprocz glosnikow wazne jest tez zestawienie i polaczenie pozostalych elementow systemu. Naprawde choc nigdy w to nie wierzylem jest roznica w dzwieku szerokorozumianym przy polaczeniu analogowym i cyfrowym. Ponadto osobiscie uslyszalem roznice przy rca analog kabel za 50 zl i za 750 zl.

hegel 160 plus dynaudio new exite x38. U mnie to gra od 8 miesiecy. Pzdr

Ja mam hegla 160 i zestawilem go z dynaudio new exite x38. Oprocz glosnikow wazne jest tez zestawienie i polaczenie pozostalych elementow systemu. Naprawde choc nigdy w to nie wierzylem jest roznica w dzwieku szerokorozumianym przy polaczeniu analogowym i cyfrowym. Ponadto osobiscie uslyszalem roznice przy rca analog kabel za 50 zl i za 750 zl.

hegel 160 plus dynaudio new exite x38. U mnie to gra od 8 miesiecy. Pzdr

A co byś polecił do Dynaudio Excite X34

Wszystko zalezy tez od impedancji kolumn. Dlatego proponuje krella 300 lub musical fidelity m6si. Hegel 80 tez gra swietnie. Wazne jest tez budzet. Okresl sobie zakres cenowy wtedy bedzie latwiej. Z nizej wycenianych jest audiolab 8300 i arcam. Napisz czego oczekujesz czego sluchasz i okresl granice finansowa. Osobiscie mam hegla 160 i jestem z niego bardzo zadowolony. Duzo basu neutralnosc. X34 maja 8 ohmow impedancji i skutecznosc na 86db. Potrzebuja silnego wzmacniacza.

Wydaje mi sie ze wzmak musi miec nawet okolo 200 w mocy by pokazy swoja moc Twoje kolumny

Niektorzy pisza ze z lampowym wzmakiem gra ciekawie. Ja jednak wole tranzystor.

Witam

A co myślisz o takim połączeniu, na dniach mam zamiar (rozglądam się) kupić wzmacniacz hegel H100 lub H80 i połączyć je z kolumnami Triangle Antal.. Są one 8 Ohm. Docelowo będą połączone z TV i PC dlatego DAC wew jest mi potrzebny. Nie chcę generować ogólnie kosztów na zew DAC.

Mało jest informacji w necie o takim połączeniu Hegla z Triangle .

BTW I może napisz jakich dokładnie kabli Ty używasz w swoi zestawie.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Wybaczcie za brak aktywności w temacie ale jestem kierowcą TIRa i niestety rzadko bywam w domu. Dzięki za pomoc Q21, kolumny które jestem zdecydowany

zakupić to Focusy 340, podobno do rocka i szybszej muzyki są idealne.

Mam jeszcze jeden dylemat dotyczący daca, ostatnio wyszedł hegel hd30, czy w połączeniu z laptopem jakość dźwięku będzie porównywalna z zestawem

Linn Majik + dobry dac w cenie ok 7tyś (np hd25)? Cena takiego zestawu jest podobna do hd30 a jak będzie z dźwiękiem, czy koniecznie

trzeba zrezygnować z laptopa, nie ukrywam że jest on wygodny i mam na nim całą muzykę zgromadzoną przez wszystkie lata.

Orientuję się ktoś czy można gdzieś zrobić takie porównanie?

• 4 tygodnie później...

Dzień dobry. Hegel HD30 w połączeniu z komputerem gra bardzo dobrze. Można go także zestawić bezpośrednio z końcówką mocy - ma bardzo dobrą regulację głośności. Na ten moment to w mojej opinii to jeden z trzech najlepszych DAC-ów do kwoty 50 tyś. zł. Jest z nich najtańszy i ma najlepszą regulację głośności. Oczywiście nie jest to najlepszy DAC dla każdego, gdyż ludzie mają różne uwarunkowania psycho - akustyczne. Jest urządzeniem bliskim neutralności i bardzo uniwersalnym brzmieniowo i funkcjonalnie. Doradzał bym posłuchanie go.

W zakresie kolumn Dynaudio serii Focus nie są kolumnami szybkimi lecz dobrze prowadzącymi masę. Nadają się do rocka, szczególnie tego źle nagranego z nadmiarem góry i niedoborem dołu pasma. Trzeba jednak uważać z wielkością pomieszczenia - "mocno pracują" bass reflexem.

• 8 miesięcy później...

Witam.

Mam pytanie odnośnie kolumn Epos Encore 50, Dynaudio Focus 340 i Audio Physic Scorpio 25+, czy wzmacniacz Hegel H160 poradzi sobie

bez problemu z tymi kolumnami?

Z góry dziękuję za pomoc.

h160 gra sucho z mocno podkerślonymi skrajami , najniższy bas zbytnio podbity . Trzeba dobierać do niego kolumny z wyeksponowaną średnicą i Dynaudio wydają się dobrym rozwiązaniem lecz basu może być co nie miara ale zależy to też od gabarytów pomieszczenia i akustyki.

W małych pomieszczeniach (do 16 m) Hegel 160 fajnie gra z audiosolutions Euphony 40 a w większych z Audiosolutions Euphony 90 chociaż i tak Hegel nie nasyci ich wystarczjąco średnicą.

• 4 miesiące później...

Czy słyszał ktoś może zestawienie H160 z Proac studio148 lub czymś z serii response Proac-a? Proszę tylko o odpowiedzi tych osób, które słyszały taki zestaw a nie osoby, które będą " zgadywały " jak by to zagrało.

Czy podłączenie transportu takiego jak w odtwarzaczach CD za 3-4 k do HD30 da dobry efekt.

Najlepiej sprawdzić, jest zawsze spora szansa że transport za 1000PL zagra tak samo jak ten za 10k PLN czy droższy. Ostatnio gdzieś były testy tanich CD, bodaj np. DCD 720 Denona nieźle wypadł w roli transportu.

Witam.

Wybaczcie za brak aktywności w temacie ale jestem kierowcą TIRa i niestety rzadko bywam w domu. Dzięki za pomoc Q21, kolumny które jestem zdecydowany

zakupić to Focusy 340, podobno do rocka i szybszej muzyki są idealne.

Mam jeszcze jeden dylemat dotyczący daca, ostatnio wyszedł hegel hd30, czy w połączeniu z laptopem jakość dźwięku będzie porównywalna z zestawem

Linn Majik + dobry dac w cenie ok 7tyś (np hd25)? Cena takiego zestawu jest podobna do hd30 a jak będzie z dźwiękiem, czy koniecznie

trzeba zrezygnować z laptopa, nie ukrywam że jest on wygodny i mam na nim całą muzykę zgromadzoną przez wszystkie lata.

Orientuję się ktoś czy można gdzieś zrobić takie porównanie?

Podłączasz obojętne HD25 lub HD30 do laptopa po USB. Przesyłanie plików przez sieć nie ma specjalnie sensu chyba że ktoś tak chce albo musi.

Wszystko zalezy tez od impedancji kolumn. Dlatego proponuje krella 300 lub musical fidelity m6si. Hegel 80 tez gra swietnie. Wazne jest tez budzet. Okresl sobie zakres cenowy wtedy bedzie latwiej. Z nizej wycenianych jest audiolab 8300 i arcam. Napisz czego oczekujesz czego sluchasz i okresl granice finansowa. Osobiscie mam hegla 160 i jestem z niego bardzo zadowolony. Duzo basu neutralnosc. X34 maja 8 ohmow impedancji i skutecznosc na 86db. Potrzebuja silnego wzmacniacza.

Wydaje mi sie ze wzmak musi miec nawet okolo 200 w mocy by pokazy swoja moc Twoje kolumny

Niektorzy pisza ze z lampowym wzmakiem gra ciekawie. Ja jednak wole tranzystor.

Rzetelny wzmacniacz 2x100W/8om tym kolumnom wystarczy a przynajmniej powinien zakładając pomieszczenie nie większe od dwudziestu kilku metrów i normalne warunki odsłuchowe a nie dyskotekę.

Powinien się już nadać H80, Rost, PMA 2020 Denona czy IN 100 lub IN 200 Atolla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.