Skocz do zawartości
IGNORED

Świat muzułmański- próba analizy.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

.A na żonę młody muzułmanin musi mieć pieniądze

Wypisz wymaluj jak u nas. Ilość analogii czasem mnie przeraża ...

Swoją drogą ciekawe pytanie - dlaczego oni są tacy ? Pogoda ?

Warunki klimatyczne też mają znaczenie ale decyduje religia.Ciekawe,że judaizm i chrześcijaństwo też stworzyli "ludzie pustyni" ale w przeciwieństwie do islamu nie ograniczyły one tak ludzkiej aktywności.

Kalwas pisze,że w przeciwieństwie do ludzi Zachodu ,muzułmanin cały czas żyje sprawą swojego zbawienia co przesłania mu sprawy doczesne.

No tak, ale dlaczego ? I dlaczego ? Dlaczego religia ma dla nich znaczenie ? Dlaczego mają oparcie na rodzinie i patriarchalizm ?

W Polsce, jak nie wiadomo dlaczego jesteśmy tacy ponurzy, to każdy od razu mówi - pogoda. Może nie doceniamy wpływu tej zmiennej na życie ludzi i politykę ?

Klimat ma oczywisty wpływ na ludzi,na ich charakter czy aktywność.Często zarzucamy Murzynom,że nie chce im się pracować.

Ale jak to robić przy 45 stopniach C i 90% wilgotności?

Warunki geograficzne ( czyli klimat też) miały decydujący wpływ na rozwój określonych cywilizacji.Tam gdzie cywilizacje miały możliwość kontaktowania się ze sobą ( np. Europa i Azja) rozwój był szybszy a tam gdzie były odizolowane ( Inkowie,Majowie,Aborygeni,Czarna Afryka) tam był wolniejszy.

Generalnie klimat umiarkowany lepiej sprzyjał rozwojowi cywilizacji.

Ciekawe jest to ,ze czesto wyksztalcenie idzie w parze z zupelnym brakiem refleksji ,tak silna jest potrzeba prznaleznosci do okreslonej spolecznosci . Zyjac wsrod muzulmanow w Stanach czasami ze zdumieniem obserwowalem jak mlodzi absolwenci uniwerstytetow bez wiekszych oporow poddaja sie surowym ograniczeniom czy tez normom rodzinnym czy lokalnych spolecznosci panicznie bojac sie wykluczenia . Siostra mojej sasiadki wyszla za maz za studenta medycyny z klanu nie akceptowanego w jej rodzinie . Kiedy malzenstwo sie rozpadlo czesciowo z winy rodziny dziewczyna zostala pariasem i sluga we wlasnym domu mimo ze jako farmaceutka ten dom de facto utrzymywala . Zwierzyla mi sie , ze w wieku 30 lat jej zycie jest skonczone i jest praktycznie bez szans na powtorne zamozpojscie. Kiedy zapytalem dlaczego bedac atrakcyja ,wyksztalcona kobieta ktora bez problemu sama sobie poradzi toleruje ta sytuacje powiedziala ,ze najgorsze co moglo by ja spotkac to wykluczenie , ostracyzm rodzinny i spoleczny.

Nie rozumiem tez pewnej hipokryzji, ktora pozwala na bezproblemowa konsumpcje wytworow cywilizacj zachodu z jednoczesnym odrzuceniem kultury ktora te dobra stworzyla .

Klimat ma oczywisty wpływ na ludzi,na ich charakter czy aktywność.Często zarzucamy Murzynom,że nie chce im się pracować.

Ale jak to robić przy 45 stopniach C i 90% wilgotności?

- Tato, co to za czapkę masz na głowie?

- To kefija, mój synu. To chroni nas przed nieznośnym słońcem na pustyni.

- Tato, co to za dziwne ubranie?

- To djellaba. To chroni nas przed gorącym wiatrem pustyni.

- Tato, co to za okropne szmaty masz na nogach?

- One chronią nas przed rozpalonym piaskiem pustyni.

- Tato, ale po co nam to wszystko we Frankfurcie nad Menem?

Wyglada na to ,ze wiekszosc to mlode chlopaki .Pewnie uciekaja przed przymusowym wcieleniem do armi czy to Assada , czy ISis. Trudno im sie dziwic , ze chca zyc...

Tak,na poważnie.Co z tego,że ci imigranci mieszkają czy urodzili się w Europie skoro ich mentalność,obyczaje,religia zostały ukształtowane przez tradycje rodzinne wywodzące się z Afryki czy Bliskiego Wsch.Nawet u Europejczyków widać różnice w charakterze spowodowane różnicami klimatycznymi.Wystarczy porównać Skandynawów z południowcami.

Zresztą pojęcie klimatu zawiera się w określeniu warunki geograficzne.To,że mają one ogromny wpływ na ludzką cywilizację jest naukowo dowiedzione.Np. w ekonomii wiadomo,że kraje z dostępem do morza mają się lepiej niż te pozbawione ( oczywiście są wyjątki ale tu chodzi o ogólną zasadę).A te z dłuższą linią brzegową też mają lepszą ekonomię.

Koran doskonale komponuje się smakowo z boczkiem. :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

34-dont_mess_with_texas.jpg

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Pojęcie "religia totalitarna" - coś w tym jest. Może po prostu religia jest tylko częścią światopoglądu totalitarnego. Nie tylko w islamie, niestety ...

Pojęcie "religia totalitarna" - coś w tym jest. Może po prostu religia jest tylko częścią światopoglądu totalitarnego. Nie tylko w islamie, niestety ...

Nie wciskaj nam tu swoich antykatolickich fobii.

Już jeden mądry w czasie debaty też pitolił wczoraj farmazony o "państwie obojętnym światopoglądowo".

O większy kretynizm trudno - chyba nie muszę tłumaczyć, dlaczego?

Ech, lewackie myślenie... Jezu, co z wami??? Marks, Engels i Trocki zakazali myśleć?

Bardzo bronisz religii i polityki kk w Polsce. Ciekawe czy sam chodzisz tam do kościoła ... :-)

Jasne, że bronię, gdyż Kościół jest fundamentem naszej łacińskiej cywilizacji.

Jej wrogowie, osoby z innych kręgów cywilizacyjnych, będą walczyć z Kościołem - to logiczne.

Ale dla nas obrona pozycji Kościoła jest sprawą czystego fizycznego przetrwania.

Bo innej cywilizacji po prostu nie mamy.

Zaś bez cywilizacji jesteśmy tylko barbarzyńcami.

Historia przecież uczy nas, że na tereny zajęte przez barbarzyńców wkrótce przybywa jakaś cywilizacja, podbija je i szczęśliwi barbarzyńcy ani się obejrzą, jak są niewolnikami i zasuwają w jakimś kieracie dla nowych panów.

Nie chcę tego ani dla siebie ani dla moich dzieci, dlatego Kościoła muszę bronić zaciekle. A czy na msze chadzam czy nie chadzam, to jest absolutnie drugorzędne, to nie ma totalnie nic do rzeczy.

Jeśli jednak koniecznie chcesz wiedzieć, to chadzam, a nawet ostatnio otrzymałem zaproszenie, aby przyłączyć się do Templariuszy, z czego jestem bardzo dumny i chyba skorzystam. :)

To oczywiście obecnie organizacja bardziej towarzysko - charytatywno - snobistyczna, niż (jak ongiś) zakon rycerski i nikt nie będzie latał z mieczem na krucjatę (a szkoda!) ale tak czy owak - honor wielki! :)

6c9811a3580640e2878a7871e3a07224.jpg

Kościół nie ma nic, ale to nic do cywilizacji. To z kościołem jesteśmy nadal barbarzyńcami wierzącymi w mity ...

Kościół nie ma nic, ale to nic do cywilizacji. To z kościołem jesteśmy nadal barbarzyńcami wierzącymi w mity ...

Ależ ma! Wraz z grecką logiką dwuwartościową i prawem rzymskim stanowi filar cywilizacji łacińskiej.

Poczytaj Feliksa Konecznego.

Jasne, że bronię, gdyż Kościół jest fundamentem naszej łacińskiej cywilizacji.

Jej wrogowie, osoby z innych kręgów cywilizacyjnych, będą walczyć z Kościołem - to logiczne.

Ale dla nas obrona pozycji Kościoła jest sprawą czystego fizycznego przetrwania.

Historia przecież uczy nas, że na tereny zajęte przez barbarzyńców wkrótce przybywa jakaś cywilizacja, podbija je i szczęśliwi barbarzyńcy ani się obejrzą, jak są niewolnikami i zasuwają w jakimś kieracie dla nowych panów.

Nie chcę tego ani dla siebie ani dla moich dzieci, dlatego Kościoła muszę bronić zaciekle. A czy na msze chadzam czy nie chadzam, to jest absolutnie drugorzędne, to nie ma totalnie nic do rzeczy.

Jeśli jednak koniecznie chcesz wiedzieć, to chadzam, a nawet ostatnio otrzymałem zaproszenie, aby przyłączyć się do Templariuszy, z czego jestem bardzo dumny i chyba skorzystam. :)

To oczywiście obecnie organizacja bardziej towarzysko - charytatywno - snobistyczna, niż (jak ongiś) zakon rycerski i nikt nie będzie latał z mieczem na krucjatę (a szkoda!) ale tak czy owak - honor wielki! :)

6c9811a3580640e2878a7871e3a07224.jpg

Powinniśmy przede wszystkim bronić wartości chrześcijańskich jako jednego z trzech filarów cywilizacji europejskiej, od Kościoła powinniśmy dużo wymagać, bo ten już dawno skręcił w rejony lewicy i nie chroni owych wartości. Poza tym Kościół, jako instytucja to biurokraci religijni, a biurokraci dbają zawsze najpierw o swoje stołki.

A propos wartości chrześcijańskich - taki Justas to dla muzułmanina taki sam chrześcijanin jak Rydzyk, tak bardzo islam nie rozumie i zwalcza wszystko co inne.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Co tu analizować. Taką religię, która nawołuje do zbrodni powinno się grzecznie wyp....ić z kraju.

"Prawo szariatu uważa za najdoskonalszy system, nawet jeżeli zgodnie z nim musiałby zabić matkę, która dopuściła się zdrady małżeńskiej. Tak syn muftiego Ligi Muzułmańskiej w RP Adam Wajeeh Abdel Fatah objaśnia zasady islamu muzułmanom i niewiernym na profilu "Islam Na Polski", założonym na stronie Ask.fm."

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Islam też zabrania zabijania jak każda religia.Jeśli ktoś twierdzi inaczej to znaczy,że nagina zasady tej religii do swoich wyobrażeń.Ci wszyscy muzułmańscy fanatycy nawołujący do mordów łamią zasady islamu.Najwięcej muzułmanów ginie z rąk innych muzułmanów( sunnici-szyici) przez inne rozumienie Koranu.Problem w tym,że większość muzułmanów nie potrafi tych fundamentalistów powstrzymać.Najczęściej to zwykli bandyci podszywający się pod ruchy religijne.

Dobrze to pokazuje film Timbuktu.Ci fundamentaliści to zwykli hipokryci i cwaniacy wykorzystujący szariat dla swoich prywatnych celów.

Islam też zabrania zabijania jak każda religia.Jeśli ktoś twierdzi inaczej to znaczy,że nagina zasady tej religii do swoich wyobrażeń.Ci wszyscy muzułmańscy fanatycy nawołujący do mordów łamią zasady islamu.Najwięcej muzułmanów ginie z rąk innych muzułmanów( sunnici-szyici) przez inne rozumienie Koranu.Problem w tym,że większość muzułmanów nie potrafi tych fundamentalistów powstrzymać.Najczęściej to zwykli bandyci podszywający się pod ruchy religijne.

Dobrze to pokazuje film Timbuktu.Ci fundamentaliści to zwykli hipokryci i cwaniacy wykorzystujący szariat dla swoich prywatnych celów.

Bzdura na resorach - już sam mahomet wymordował kupę ludzi. Każda religia jest taka jak jej twórca.

W koranie też pełno nawoływań do zabijania niewiernych, apostazja karana jest śmiercią itd.

Biblia też ocieka krwią.

Kolejna bzdura - zarówno Biblią jak i koranem rządzą zasady abrogacji (późniejsza część unieważnia wcześniejszą). W Biblii humanistyczne, miłosierne nauki Chrystusa unieważniają większość egoistycznych tekstów Starego Testamentu (bez przesady nawet ST nie może się równać z koranem w kwestii promocji przemocy). W koranie brutalne "nauki" mahometa z Medyny unieważniają większość pokojowych z Mekki, kiedy był on jeszcze politycznie słaby i miał mało wyznawców.

Tylko Stary Testament, którego nakazy nie są obowiązujące dla chrześcijan (koszerność, obrzezanie, krwawe ofiary itd.).

Islam nigdy nie unieważni zapisów Koranu nakazujących zabijanie niewiernych itd. dlatego że uważają oni Koran za ostateczne i doskonałe objawienie, po którym już żadnych nowych proroków nie będzie. Dlatego nie ma tu symetrii z chrześcijaństwem.

Przecież nikt z was nie czytał Koranu.

Fakt islam jest wyjątkowo beznadziejną religią ale wszystkie religie ogłupiają ludzi.Fundamentalizm muzułmański jest wrogo nastawiony do Europy i jej wartości.Dlatego trzeba go poznać a nie ulegać jedynie stereotypom.Wroga trzeba poznać.

Dlatego tak cenne są książki Europejczyków,którzy znają tę kulturę i żyli w niej wiele lat.

Przecież nikt z was nie czytał Koranu.

Skąd taka teza? Ja trochę poczytałem i dla mnie koran to są omamy naćpanego demona.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.