Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Firmware Harman/Kardon DVD22

Kristof26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na stronie Harmana pojawiło się nowe oprogramowanie do odtwarzacza DVD22. Moje pytanie: czy ktoś już dokonał upgrade i czy napotkał na jakieś problemy oraz jakie zauważył zmiany po wszystkim?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/12266-upgrade-firmware-harmankardon-dvd22/

bezpośredni link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 22/230&country=POLAND&region=EUROPE&file=DVD22_Firmware/DVD22_V0524_S0312.zip

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam i poprawiam się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do pliku to go ściągnąłem bez problemów (wystarczy wyłączyć zabezpieczenia typu firewall) i pójdzie ale chodzi mi czy ktoś juz dokonał upgradu i ma doświadczenie w temacie.

• 1 miesiąc później...

Lets go!

...widzisz ? nie widzę ! a widzisz!?

od pewnego czasu poważnie testujemy w salonie zestaw k.d. z elektroniką - H.-K.

No i zaczęły się schody, dwustronna płyta dvd, i model 22 i 11, widzi ! - płytę. Lecz nie chce jej grać !

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem. Aha pozostałe jeszcze w salonie dostępne odtwarzacze, NAD, Marantz, Sherwood, Denon, czytały bez zająknięcia. Pozdrawiam PA.

• 7 miesięcy później...

Dzięki za odzew!

Powiedz mi proszę,czy obraz testowy w twoim modelu ma proste linie.Mój egzemplarz po lewej stronie ekranu wyświetla lekko zakrzywione linie pionowe w prawą stronę.Czy to normalne?Jak ewentualnie mogę to zkorygować?Dlatego myślałem o wgraniu firmware.

Może to być "wina" telewizora - zauważyłem, że wiele telewizorów 32" ma problemy z geometrią obrazu przy krawędziach - pionowe linie "lubią" falować, sprawdź na jakimś filmie - z reguły tego nie widać, bo skupiamy się na akcji i na 1 planie, ale jeśli obejrzysz film pod tym kątem, to wiele zobaczysz :))))

rozumiem, że masz 100% pewność, że usterka ma miejsce tylko przy obrazie testowym? jeśli tak, to moim zdaniem nie jest to duży problem, może kable nie łączą albo jakieś zakłócenia zewnętrzne typu stojąca blisko kolumna? ale zdaje się, wówczas byłyby to kolorowe plamy...

A ja tak przy okazji tego upgarde'u...

Czy u Was gdy włączacie DVD włącza się Wam też od razu TV? Podpowiem, że mam połączenie SCART do TV + coaxialny do wzmacniacza... Dla mnie to jest dziwne. Czy możliwe jest aby ten DVD sam wysyłał sygnał Power ON do TV poprzez SCART (innego połączenia tam nie ma). Może jakiś upgrade by pomógł... Ale mam nowiutkie DVD, więc być może ma już najnowszy firmware. A może to ta funkcja playera - jeżeli wykryje, ze ma wyjście VIDEO to wtedy odpala TV, zeby można było z menu ekranowego sterować...

Będę BARDZO wdzięczny za info.

PS. Czy przy jednoczesnym połączeniu cyfrowym i analogowym między DVD a wzmacniaczem (też H/K) można dowolnie między nimi wybierać? Bo jakoś nie byłem w stanie, zawsze jest cyfrowy - nawet trybie stero bypass (surround OFF).

rafu5, 2 Gru 2004, 11:36

>od pewnego czasu poważnie testujemy w salonie zestaw k.d. z elektroniką - H.-K.

> No i zaczęły się schody, dwustronna płyta dvd, i model 22 i 11, widzi ! - płytę. Lecz nie chce jej

>grać !

Hmm... Ja odpaliłem ostatnio "Przyjaciół". To płyta dwustronna (nie mylić z dwuwarstwową). Po włożeniu miałem: no disc. Była trochę porysowana po obu stronach, to fakt, ale z kompa poszła bez problemu. Może H/K jest zbyt czuły albo ma słabą korekcję błędów?

Generalnie mi to jakoś nie przeszkadza - to pierwsza taka płyta, ale może ktoś sprawdzi u siebie po załadowaniu tego firmware'u.... Takich płyt nie ma dużo, a problem wydaje się dziwny. Muszę się przyjrzeć tej płycie - być może ma za dużą przepuszczalność i laser "przechodzi" na wylot zamiast się "odbijać"

Ale bardziej nurtuje mnie to, że przy wysłaniu POWER ON do DVD-22, zawsze włącza mi się TV ;-) Wątek wyżej o tym pisałem i prosiłbym o info w tym temacie.

Pozdrawiam, Paweł

Czy u Was gdy włączacie DVD włącza się Wam też od razu TV?

Taaa.

Dvd wysyła jakiś sygnał do TV (nie wiem jaki) i nie tylko dvd. Tak samo zachowuje sie magnetowid. Ale tylko gdy urządzenia połączone są scartem.

Pozdrawiam

Brodi

U mnie nic takiego się nie dzieje.DVD z TV podłaczone przez scart,z ampem cyfrowo,ze wzmacniaczem analogowo.

Tyle,że mam osobne piloty do Tv i do DVD(może używasz jednego pilota obsługujacego te urządzenia?)

Pozdrawiam

>U mnie nic takiego się nie dzieje.

Mam HK dvd22 i Thomsona 29DF400G. Telewizor posiada z tyłu 2 gniazda SCART. Jeśli podłączę magnetowid lub dvd do jednego z nich nic się nie dzieje, natomiast drugie gniazdo chyba jest bardziej rozbudowane i w momencie włączenia dvd lub magnetowidu tv włącza sie automatycznie na kanale AV. Nie ma znaczenia czy włączam dvd pilotem czy przyciskiem na przedniej ściance dvd. I dzieje się to nie tylko u mnie.

To chyba miało być ułatwienie obsługi całego zestawu (włączasz dvd lub magnetowid, TV sam sie włącza, po wyłączeniu dvd Tv się wyłącza).

Nie jestem pewien, ale ta funkcja działa tylko przy pełnych kablach scart, tzn wszystkie końcówki muszą byc podpięte.

Pozdrawiam

Dziękuję Panowie. Spróbuję podłączyć pod drugie wejście SCART w TV (Model Thomson 28VK25E). Mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

Zastanawia mnie też jedna rzecz. Na 5 wypożyczonych filmów z "dvdziarni" - 3 się nie odpaliły ("no disc"). Zaskoczyło mnie to, bo wyczytałem, że niektórzy użytkują DVD-22 od 3-10 miesięcy i wszystko im czyta... Z płytami CD nie mam problemów - wszystkie, które odtwarzałem, działają. Ale te z wypozyczalni nie chciały. Noszą ślady używania, jak to filmy z wypozyczalni, ale dvd nie chce ich czytać. Odpalone na DVD w komputerze działają bez zarzutu (lepsza korekcja). Co myślicie o tym? Czy firmaware coś tu pomoże (jeśli tak, muszę wysłać go do serwisu - mam sprzęt od 5 dni)? A może to jego wada (ogólnie tego modelu, zbyt duża czułość) albo tylko mojego modelu? Płyty na których poległ to: "Friends" (dwustronna), "Łzy Słońca" z Brucem i "Czynnik kontroli". Może to zabezpieczenia albo coś? Jeśli możecie to sprawdźcie u siebie jak wam czyta porysowane (od używania) płyty DVD.

Paweł

Po testach...

"Czynnik Kontroli" nadal się nie chce odpalić, ale "Łzy Słońca" poszły... Wygląda to na czułośc tego modelu (DVD-22) na porysowane płyty.

Niestety przełączenie kabla SCART do drugiego wejścia w TV nie pomogło - nadal włączenie/wyłączenie DVD powoduje taką samą operację z TV.

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Pokaż więcej   Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.