Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do NAD C350 zmodyfikowanego przez Muda44

gregorioo

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed wyborem kolumn podłogowych do wzmacniacza NAD C350 zmodyfikowanego przez Muda44.

Muzyki słucham przeważnie instrumentalnej, także koncertów, troszkę rocka, ale bardziej zależy mi na przyjemnym naturalnym dźwięku, w stronę ocieplonego.

Bas ma być nienatarczywy, ale zróżnicowany. Ważny jest dla mnie mocny, wyraźny wokal oraz nienatarczywa góra.

Pokój około 30m2, odlgegłość od głośników około 4m.

Budżet około 1000-1500zł . Sprzęt raczej używany.

W takim razie miałbym prośbę, aby Muda44 także się wypowiedział w tym temacie.

Odpowiedź może przydać się także innym użytkownikom forum.

Budżet ewentualnie mógłby zostać zwiększony to poziomu 2 500zł

Co można powiedzieć na temat Tannoy REVOLUTION DC6 T czy Infinity Kappa 8.2?

Ci którzy mają u mnie modyfikowany sprzęt mogą liczyć na pomoc w doborze całego zestawu i nie trzeba zakładać wątków ;)

Ale jak już jest ...

Dobierając kolumny zawsze trzeba podchodzić do sprawy indywidualnie .

Źródło , rodzaj muzyki , jak głośno słuchamy a zwłaszcza jak duże pomieszczenie i akustyka .

Wielokrotnie sprawdzonym połączeniem jest łączenie takiego wzmacniacza z kolumnami B&W z serii minimum DM6XX a konkretny model to zależy od wielkości pomieszczenia i jak wyżej . Znowu przy żywej akustyce trzeba szukać czegoś cieplejszego .

Podaj źródło , wielkość pomieszczenia i jego akustykę . Jakiej muzyki i jak głośno słuchasz oraz jaką równowagę tonalną preferujesz i co jest dla Ciebie ważne w brzmieniu .

Potrzebuję kolumny podłogowe, ale dzięki za propozycję.

R300 grają jak niejedne niewielkie kolumny podłogowe ;)

To w końcu 3 way z coaxialem więc można je wcisnąć tam gdzie inne nie zagrają , można ich tez słuchać z bliska i pod różnymi kątami bo maja doskonałe rozpraszanie . Są bardzo neutralne i wychodzą słabości klocków w torze czy nawet słabych realizacji .

Zmudifikowane :-)

A wiesz że bardzo często przy okazji modów wzmacniacza robię też i kolumny ;)

Podaj źródło , wielkość pomieszczenia i jego akustykę . Jakiej muzyki i jak głośno słuchasz oraz jaką równowagę tonalną preferujesz i co jest dla Ciebie ważne w brzmieniu

Muzyki słucham przeważnie instrumentalnej, także koncertów, troszkę rocka, ale bardziej zależy mi na przyjemnym naturalnym dźwięku, w stronę ocieplonego.

Bas ma być nienatarczywy, ale zróżnicowany. Ważny jest dla mnie mocny, wyraźny wokal oraz nienatarczywa góra.

Pokój około 30m2, odległość od głośników około 4m.

Źródła jeszcze nie nabyłem, ale na początek chciałbym pokombinować coś z komputerem.

Akustyka do d..., bo na podłodze jest terakota, na ścianach gładź i nieco echem się po pokoju niesie.

Myślę, że dywan na kafelki coś poprawi.

Jak rozpoznać, która seria przy B&W jest wyższa?

Czy propozycje Tannoy Revolution DC6T SE oraz Elac FS 68 mogą nie sprawdzić się przy tym zestawieniu?

Bez komentarza , :)

Nie wiem czy tylko ja to zauważyłem, ale chyba jesteś "wielkim fanem" mudy 44. Teraz jak widzę wpis Mudy44 to tylko czekam, kiedy Ty się tam pojawisz. Oczywiście proszę to traktować w formie żartu hehehe. W końcu bez tej całej otoczki wokół Kolegi Muda 44 to forum byłoby dużo smutniejsze hehehe

-Salva Mea-

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nieee no , po co ja to napisałem .

PS . Zaraz kolumna z coaxialem okaże się najlepszą kolumną na świecie :)))

To w końcu 3 way z coaxialem więc można je wcisnąć tam gdzie inne nie zagrają

Czy to jest forum o tematyce Audio, czy loża szyderców?

Taka paplanina o niczym.

Tyle postów i tylko jeden konkretny.

Jak ktoś nie chce pomóc tylko drwić i hejtować bez argumentów to proponuję forum onetu. Tam będzie więcej ludzi Waszego pokroju i z pewnością bardziej się tam odnajdziecie.

Czy to jest forum o tematyce Audio, czy loża szyderców?

Taka paplanina o niczym.

Tyle postów i tylko jeden konkretny.

Jak ktoś nie chce pomóc tylko drwić i hejtować bez argumentów to proponuję forum onetu. Tam będzie więcej ludzi Waszego pokroju i z pewnością bardziej się tam odnajdziecie.

Sorry, ale masz zmodyfikowany wzmacniacz i takie sprawy powinieneś omawiać z "modyfikatorem" na PW, a nie na publicznym forum gdzie może być to odebrane jako kryptoreklama i naganianie klientów.

PS. Miałeś całkiem fajny wzmacniacz, do którego przy Twoich oczekiwaniach, mógłbym Ci polecić np. Tannoy Revolution DC6T.

Ale jak gra ten wzmacniacz po "grzebaniu" tego nie wie nikt :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sam ocen czy warto było grzebać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wielokrotnie sprawdzonym połączeniem jest łączenie takiego wzmacniacza z kolumnami B&W z serii minimum DM6XX a konkretny model to zależy od wielkości pomieszczenia i jak wyżej . Znowu przy żywej akustyce trzeba szukać czegoś cieplejszego .

Kilka modeli tych sprzętów widać w sprzedaży.

Jaki możesz opisać w kilku słowach granie w tym połączeniu?

Jeśli coś cieplejszego to jaka może być inna propozycja?

Sorry, ale masz zmodyfikowany wzmacniacz i takie sprawy powinieneś omawiać z "modyfikatorem" na PW, a nie na publicznym forum gdzie może być to odebrane jako kryptoreklama i naganianie klientów.

Wzmacniacz kupiłem już taki zmodowany i nie mam na celu niczego reklamować.

Pytanie zadałem publicznie gdyż nie chcę się zamykać na opinię jednej osoby.

Zauważyłem w tym poście szydzenie z modów Muda44.

Czy ten wzmacniacz mógł zostać przez to okaleczony?

PS. Miałeś całkiem fajny wzmacniacz, do którego przy Twoich oczekiwaniach, mógłbym Ci polecić np. Tannoy Revolution DC6T

Mam takie do kupienia prawie nowe za równowartość 2450zł w wersji SE

Czy dwie wersje różnią się szczególnie os siebie (wersja SE oraz bez SE))?

Jak zmiany we wzmacniaczu przerabianym przez Ciebie Muda 44 wpłynęły na dźwięk?

Zauważyłem w tym poście szydzenie z modów Muda44.

Czy ten wzmacniacz mógł zostać przez to okaleczony?

Bo rzecz jasna inżynierowie którzy zaprojektowali ten wzmacniacz, to idioci i tak w ogóle, to projektowali go księgowi?

No sam się zastanów na poważnie, czy to czasem domorośli modyfikatorzy nie szydzą z inżynierów - z całym ich zapleczem technicznym i bazą wiedzy.

Mam takie do kupienia prawie nowe za równowartość 2450zł w wersji SE

Czy dwie wersje różnią się szczególnie os siebie (wersja SE oraz bez SE))?

Ukryta Zawartość

Jak widać, nowe SE kosztują £400, a zwykłe £250.

Różnice poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Próbuję na szybko sklecić system audio, a czasu wolnego nie mam na tyle dużo aby jeździć i szukać i słuchać każdego sprzętu więc forum wydaje mi się najszybszą opcją.

Wiele osób zajmuje się tą tematyką wiele lat i po to jest forum, aby korzystać z doświadczenia innych, uczyć się i wyciągać wnioski.

Być może pospieszyłem się z zakupem wzmacniacza, ale tragedii wielkiej nie ma, bo zawsze można go odsprzedać ewentualnie ze stratą, ale nauka kosztuje i na tym poziomie myślę, że wcale nie tak dużo.

Czasem udaje się poprawić fabrykę. Kiedyś trochę siedziałem w car audio i umiejętna poprawa sprzętu nie była niczym dziwnym.

Sam kiedyś próbowałem się w to bawić wymieniając kondensatory i cewki w zwrotnicy ( car audio) jednak poza rzekomą poprawą jakości dźwięku, poprawie uległ jedynie wygląd zwrotnicy z ładnym napisem Mundorf na kondensatorze, ale pogorszenie czy polepszenie dźwięku jak dla mnie nie nastąpiło

Natomiast jeden człowiek tak potrafił ogarnąć sprzęt, że potrafił zdobywać mistrzostwa Polski z udziałem głośników GMS za nieco ponad 100zł.

Uważam, że także takie informacje powinny być dostępne publicznie, bo od tego jest opcja szukaj na forum, z której większość z nas korzysta.

Ta czy inaczej z chęcią bym chciał usłyszeć od Ciebie Muda44 jak wpłynął MOD na tego NADA?

Jeśli Ci to coś mówi, to MOD był robiony kilka miesięcy temu dla Rafała.

Czy rzeczywiście MOD mógł spowodować pogorszenie jakości odbioru muzyki?

Jak widać, nowe SE kosztują £400, a zwykłe £250.

Myślałem o głośnikach używanych, ale tutaj widzę cena jest bardzo niska.

Czy jest to zaufany sklep?

Jak się odniesiesz to propozycji Muda44 odnośnie B&W lub mojej Elac FS68?

PS. Miałeś całkiem fajny wzmacniacz, do którego przy Twoich oczekiwaniach, mógłbym Ci polecić np. Tannoy Revolution DC6T.

Ale jak gra ten wzmacniacz po "grzebaniu" tego nie wie nikt :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sam ocen czy warto było grzebać.

A pokuszę się o kolejną "reklamę". Mam C320BEE zmodyfikowanego przez kolegę Muda i moim zdaniem jest to o 30-40% lepiej grający sprzęt od nominału. Warto spróbować bo wrażenie jest takie jakbyśmy zdjęli kurtynę zza której słuchamy muzyki.

Piszesz że "tego nie wie nikt", ja uważam że tego nie wiesz przed wszystkim Ty, bo nigdy nie słuchałeś klocka po modzie. Może się mylę?

Co do pytania autora: NADa mam połączonego z B&W DM 602.5 S3 i powiem szczerze że czuję że to ten element blokuje możliwości. Szukam czegoś z póły wyżej ale skupiam się nadal na B&W bo ten rodzaj brzmienia mi odpowiada. Chętnie rozglądam się za KEFami z serii R które raz miałem okazje słuchać i było to dla mnie "WOW" ale nadal są poza moim zasięgiem finansowym.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Myślałem o głośnikach używanych, ale tutaj widzę cena jest bardzo niska.

Czy jest to zaufany sklep?

Bardzo dobra obsługa.

Do Polski nie wysyłają.

Jeżeli zdejmują coś ze sprzedaży online, to trzeba pofatygować się do sklepu w którym jest na stanie.

Jak się odniesiesz to propozycji Muda44 odnośnie B&W lub mojej Elac FS68?

Ja nie słucham wszystkiego co jest na rynku :)

Piszesz że "tego nie wie nikt", ja uważam że tego nie wiesz przed wszystkim Ty, bo nigdy nie słuchałeś klocka po modzie. Może się mylę?

Kolego, obawiam się że nie słuchałeś żadnego z klocków, które ja słuchałem, w takiej samej konfiguracji jak ja - biorąc pod uwagę tak sprzęt, jak i warunki akustyczne :)

Swoją drogą, miałbyś więcej zabawy z korektora graficznego.

Nie wiem czy tylko ja to zauważyłem, ale chyba jesteś "wielkim fanem" mudy 44. Teraz jak widzę wpis Mudy44 to tylko czekam, kiedy Ty się tam pojawisz.

Ewoluował . Już nie tylko tutaj szuka powodów do zaczepek ale od jakiegoś czasu śledzi moje aukcje co sprzedaję ...

I kupuję :)

PS . Zaraz kolumna z coaxialem okaże się najlepszą kolumną na świecie :)))

To że wypowiadasz się o sprzęcie którego na oczy nie widziałeś to już wiemy . Nie masz tez pojęcia o budowie sprzętu czy kolumn .

Tu ładnie widać o czym pisałem

Ukryta Zawartość

Chodzi o charakterystyki kierunkowe dzięki zastosowaniu właśnie głośnika coaxialnego . W praktyce jest tak ze nie musimy idealnie siedzieć w jednym punkcie żeby była spójność a i taki układ pozwala kolumn słuchać z bardzo bliska .

Kolejna zaleta to max SPL wynoszące 110dB i bardzo małe zniekształcenia harmoniczne .

<0,4% w paśmie 150Hz-20KHz przy 90dB z odległości 1m a to znowu oznacza że przy kompaktowych wymiarach można wycisnąć sporą ilość decybeli .

Nie są też tak wrażliwe jak większość kolumn na ustawienie ich blisko ściany czy wciskanie pomiędzy meble .

Źródła jeszcze nie nabyłem, ale na początek chciałbym pokombinować coś z komputerem.

Na start i jako punkt odniesienia polecam Arcama rDACa z lepszym zasilaczem + program Foobar 2000 + wgranie ASIO

Akustyka do d..., bo na podłodze jest terakota, na ścianach gładź i nieco echem się po pokoju niesie.

Myślę, że dywan na kafelki coś poprawi.

Od tego bym zaczął .

Dywan , grube zasłony i tu pomogą koledzy z zakładki AKUSTYKA .

Warto kilka stów poświęcić na panele Audioform ( skontaktuj się z nimi to Ci pomogą ) .

I dopiero wtedy pomyśleć o kolumnach .

Jak rozpoznać, która seria przy B&W jest wyższa?

W uproszczeniu 3-6-7-8 z tych starszych .

Czy propozycje Tannoy Revolution DC6T SE oraz Elac FS 68 mogą nie sprawdzić się przy tym zestawieniu?

A na czym grasz teraz ?

Potrzebny jest jakiś punkt odniesienia .

W tej chwili jest zbyt wiele niewiadomych i brak punktu odniesienia .

Bardzo pomocne są charakterystyki przetwarzania .

Ukryta Zawartość

W przypadku tych kolumn trzeba się liczyć z podbitym wyższym basem i wypchanym wokalem .

Teoretycznie powinny się sprawdzić tym bardziej w słabo zaadaptowanym pomieszczeniu bo tu mamy cofniętą wyższą średnicę .

Bo rzecz jasna inżynierowie którzy zaprojektowali ten wzmacniacz, to idioci i tak w ogóle, to projektowali go księgowi?

No sam się zastanów na poważnie, czy to czasem domorośli modyfikatorzy nie szydzą z inżynierów - z całym ich zapleczem technicznym i bazą wiedzy.

Jeden wpis i od razu widać jakie masz nikłe pojęcie o świecie który Ciebie otacza .

Nie będę się bardziej rozpisywał bo było już o tym wielokrotnie a w obecnych czasach nie tyczy się to tylko AUDIO .

Ta czy inaczej z chęcią bym chciał usłyszeć od Ciebie Muda44 jak wpłynął MOD na tego NADA?

Gra nadal jak NAD . Po przyjemnej stronie grania ale .

W miejscu suchego , stłumionego brzmienia pojawiła się barwa i detal . Jest więcej detali które wcześniej były maskowane . Jest większa czystość ale nie okupiona natarczywością bo wzmacniacz gra nadal po ciepłej stronie . Wszytko jest bardziej wyraźne z lepszą separacją . Lepszy wgląd w nagrania , stereofonia , przestrzeń , lokalizacja . Bas szybszy i z jednostajnego zrobił się zróżnicowany .

Ma się wrażenie że wzmacniacz jest mocniejszy .

Wzmacniacz bardziej różnicuje jakość płyt .

Kolego, obawiam się że nie słuchałeś żadnego z klocków, które ja słuchałem, w takiej samej konfiguracji jak ja - biorąc pod uwagę tak sprzęt, jak i warunki akustyczne :)

Wybacz , ale kogo tu obchodzi czego słuchałeś ?

Padło o dobór kolumn do konkretnego wzmacniacza a nie o przechwałki .

Swoją drogą, miałbyś więcej zabawy z korektora graficznego.

Kolejny wpis na " poziomie " .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra - pomogę. Nie wiem w która stronę poszły modyfikację Mudy - zakładam że ten wzmacniacz gra ciepło. Więc kupujesz do niego Heco Astron 50 - będzie najtaniej ale dobrze. Druga propozycja to Heco Mythos 500. Trzecia będzie najdroższa : B&W CDM7, która nieco przekroczy twój budżet.

Gość rydz

(Konto usunięte)

To że wypowiadasz się o sprzęcie którego na oczy nie widziałeś to już wiemy . Nie masz tez pojęcia o budowie sprzętu czy kolumn .

Twoje odpowiedzi w tym stylu już się obyły wymyśl coś innego bo to żenada jest , jasnowidz się znalazł . :))

A to nadaje się tylko do zakładki start

dla laików początkujących łykających wszystko jak pelikan , muda nie ośmieszaj się takimi wpisami .

Twoje odpowiedzi w tym stylu już się obyły wymyśl

I tym się różnimy . Ja piszę o swoich doświadczeniach a ty wymyślasz .

Odłóż tą faję z awatara . Idź się przejdź . Jest ładna pogada która dobrze ci zrobi .

dla laików .

Nie dla laików . Większość mieszkań w których chcemy słuchać jest jaka jest a kolumny w większości ustawia się jak się da a nie jak powinny być ustawione i wtedy robi to ogromną różnice .

Więcej ci nie odpiszę bo się znowu rozkręcisz , nakręcisz i z kolejnego wątku śmietnik zrobisz .

Czyli nie słuchałeś :) Dziękuję.
Gość rydz

(Konto usunięte)

Więcej ci nie odpiszę bo się znowu rozkręcisz

Stara śpiewka mnie nie dziwi .

Co za absurd .:)

Mam R300 i ta paplabina o wpychaniu ich gdzie kolwiek jest smieszna. Cenie ten glosnik uni-q ale on gra na wprost, kolumny nie znikaja w pomieszczeniach i to jest ich chyba jedyna wada. Mam sporo miejsca na szerokość, meble kupowałem takie aby chociaz nie zagracac ściany na ktorej stoi sprzęt ale nie wiele to dalo. Te kolumny tak graja i tyle.

?👈

Mam R300 i ta paplabina o wpychaniu ich gdzie kolwiek jest smieszna

Potrafimy czytać ze zrozumieniem ?

Nie są też tak wrażliwe jak większość kolumn na ustawienie ich blisko ściany czy wciskanie pomiędzy meble .

To było duże uproszczenie i jak widać za duże .

Cenie ten glosnik uni-q ale on gra na wprost, kolumny nie znikaja w pomieszczeniach i to jest ich chyba jedyna wada. Mam sporo miejsca na szerokość, meble kupowałem takie aby chociaz nie zagracac ściany na ktorej stoi sprzęt ale nie wiele to dalo. Te kolumny tak graja i tyle.

Nie grają na wprost i bez problemu znikają w pomieszczeniu więc przeanalizuj dlaczego nie jest tak u ciebie a jako małą próbę spróbuj na wysokości kolumn coś rozwiesić na ścianie między nimi . Nawet gruby koc czy kołdrę .

Wybacz , ale kogo tu obchodzi czego słuchałeś ?

Padło o dobór kolumn do konkretnego wzmacniacza a nie o przechwałki .

Jak rozumiem odpowiadasz na wpis jednego że swoich klientów.

A pokuszę się o kolejną "reklamę". Mam C320BEE zmodyfikowanego przez kolegę Muda i moim zdaniem jest to o 30-40% lepiej grający sprzęt od nominału. Warto spróbować bo wrażenie jest takie jakbyśmy zdjęli kurtynę zza której słuchamy muzyki.

A ja już swoją propozycję kolumn podałem wcześniej.

Na start i jako punkt odniesienia polecam Arcama rDACa z lepszym zasilaczem + program Foobar 2000 + wgranie ASIO

Nie chciałbym się w takie koszty na początek wbijać.

Chcę po prostu słuchać muzyki na przyzwoitym poziomie.

Wcześniej nie miałem praktycznie nic, Tonsil perfect + amp sony 5.1. - mój JBL Charge 2 gra dużo dużo lepiej.

Kiedyś miałem kilkuletnią przygodę w car audio, ale na pewnym etapie zamiast słuchać muzyki słuchałem dźwięków, a raczej ich niedoskonałości, aby to później wyeliminować.

Teraz brak czasu nie pozwoli na taką zabawę i nawet nie będę próbował bawić się w takie poszukiwanie.

Od tego bym zaczął .

Dywan , grube zasłony i tu pomogą koledzy z zakładki AKUSTYKA .

Warto kilka stów poświęcić na panele Audioform ( skontaktuj się z nimi to Ci pomogą ) .

I dopiero wtedy pomyśleć o kolumnach .

Wolę żeby sprzęt już sobie grał, a wrzucić dywan do salonu, czy jakieś ozdobne ekrany za plecy to niezbyt duży problem

A na czym grasz teraz ?

Potrzebny jest jakiś punkt odniesienia .

W tej chwili jest zbyt wiele niewiadomych i brak punktu odniesienia .

Bardzo pomocne są charakterystyki przetwarzania .

Ukryta Zawartość

W przypadku tych kolumn trzeba się liczyć z podbitym wyższym basem i wypchanym wokalem .

Teoretycznie powinny się sprawdzić tym bardziej w słabo zaadaptowanym pomieszczeniu bo tu mamy cofniętą wyższą średnicę .

akurat wypchany wokal i wykop to dla mnie zalety

No dobra - pomogę. Nie wiem w która stronę poszły modyfikację Mudy - zakładam że ten wzmacniacz gra ciepło. Więc kupujesz do niego Heco Astron 50 - będzie najtaniej ale dobrze. Druga propozycja to Heco Mythos 500. Trzecia będzie najdroższa : B&W CDM7, która nieco przekroczy twój budżet.

Nie chciałbym wymieniać głośników za 2-3 miesiące.

Czy mógłbyś mi podpowiedzieć czym kierowałeś się przy popdowiedzi?

Stara śpiewka mnie nie dziwi .

Co za absurd .:)

Na prawdę ciężko mi zrozumieć po co bezsensownie bijesz pianę jak i tak niewiele można z tego zrozumieć. Jeśli nie zamierzasz być zrozumiany, to po co się udzielasz w temacie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.