Skocz do zawartości
IGNORED

Konstrukcja do Dolby Atmos w domu. Potrzebuję porady.

rarytas55

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jestem tu nowy, ale piszę w konkretnej sprawie. Zamarzyła mi się w nowym domu mała sala "kinowa" Właściwie to duży pokój, w którym ma być tylko telewizor, takie miejsce w domu do posłuchania muzyki, pooglądania filmów, czy pogrania w konsolę (żeby nie robić tego w salonie). Żona w niebo wzięta, dzieciaki też, tylko nie wiem jak ugryźć temat. Chciałbym rzutnik lub duży TV, wraz z amplitunerem i systemem Dolby Atmos. Czy można gdzieś znaleźć wytyczne dotyczące standardu ? Jak powinno się przygotować pomieszczenie domowe (jestem w fazie meblowania i mogę ewentualnie zastosować jakieś panele akustyczne) ? Liczę się z kosztami rzędu 12-15 tysięcy złotych na audio, nie chciałbym chwilowo przekraczać tej kwoty (na sprzęt audio). Kwestię Tv czy rzutnika ogarnę później. Czy to wykonalne? Jakie urządzenia mi możecie polecić? Widziałem głośniki montowane w sufit oraz takie które odbijają dźwięk od sufitu grając z frontów pod kątem. Pomieszczenie ma 21m2, sufit na wysokości 2,4 m. Nie ma okien, grube ściany, jedna z nich wygłuszona watą szklaną (żeby do sąsiedniego pokoju nie walił hałas).

Pozdrawiam i czekam na pomoc !

Olala to żeś dał ! Akustyka,kino,muzyka trzeba lat żeby coś takiego ogarnąć i pasji do audio. Skoro jej nie masz to zapłać komuś a jeżeli masz to poczytaj setki podobnych tematów i zapraszam ponownie :)

Może na początek prześledź dwa najświeższe wątki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Niestety daro896 ma w tym troszkę racji. Jednak jeśli poświecisz nieco czasu na pojęcie wiedzy teoretycznej później będziesz eksperymentował z praktyką.

Pomieszczenie musi być wytłumione ale nie przytłumione. Zbyt duża ilość pochłaniaczy nie daje prawidłowych efektów.

Dywan, absorpcja fal odbitych z frontów, odległość od kolumn, rozproszenie dźwięku z tyłu .... takie informację znajdziesz w sieci.

Co do Atmosa masz 2 możliwości. Albo głośniki montowane w suficie albo głośniki odbijające, które ustawia się na głośnikach przednich. Nie są one tanie. Wiec jeśli masz możliwość to wybierz sufitowe, dadza Ci wiecej radochy.

Pozdrawiam

Doskonale rozumiem, dlatego zwracam się ludzi zaznajomionych z tematem i doświadczonych. Mam odłożone troszkę grosza i chcę spełnić moje małe marzenie. Chciałbym to jednak zrobić w niedługim czasie, bo liczę się z tym że nabycie takiej wiedzy (brak wiedzy nie wyklucza chyba pasji ??) wymaga sporo czasu. Możecie podrzucić mi materiały albo polecić jakąś firmę, która pomoże mi takie pomieszczenie profesjonalnie przygotować?

Dziękuję za podane linki, poczytam i będę dopytywał :)

@daro896- rozumiem o co Ci chodzi. Ja dopiero startuje z tematem, ale najbardziej zależy mi na dobrym początku-z czyjąś asystą. Nie jestem audiofilem, chciałbym po prostu mieć fajne kino domowe :) Pozdrawiam ! Chętnie poczytam i zgłebie wiedzę-żeby się porządnie przygotować nawet na wizytę jakiejś firmy :)

Napisałeś że masz 12-15 tysięcy. Piszesz o Atmos, adaptacji i jeszcze żeby ci podac firmę która by to zrobiła. Myślę że powinieneś mocno samemu pewne rzeczy zgłebić niż przy tym budżecie wspomagać się firmą. Koszty jakichkolwiek prac z salkami kinowymi, nieważne czy to akustyka, adaptacja, sekcja video, sterowanie salką przewyższają znacznie te które podałeś na całość.

Doskonale rozumiem, dlatego zwracam się ludzi zaznajomionych z tematem i doświadczonych.

Sam jestem ciekaw czy znajdziesz tu choć jedną osobę z doświadczeniem w budowie Atmos. Wątpię.

Myślę że szkoda wydawać na wielkie konsultacje akustyczne. Pomiar- faktycznie warto, ale dużo możesz zrobić sam czytając i konsultując. Taka ekipa która postawi Ci wszystko od początku do końca to skasuje grube pieniądze.

Co do Atmosa to polecam amplitunery Onkyo - ostatnio wyszedł model 646, ale rzuć też okiem na 636.

Słuchałem na prezentacjach systemów w suficie i tych "z głośników podstawkowych" ale moim zdaniem jeśli chcesz to robić na poważnie to zwróć uwagę na pierwszą opcję- sufit. Co prawda jeśli ktoś nie ma budżetu, to głośniki grające w strone sufitu i odbijające dźwięk fajnie zdają egzamin, ale trzeba je bardzo precyzyjnie ustawić - a to i tak pół środek. Jeśli jesteś w fazie projektowania tej instalacji, to skup się na sufitowych.

Pamiętaj o porządnym okablowaniu. 12-15 tyś to dużo pieniędzy, ale możliwe że będziesz zmuszony nagiąć budżet. Lepiej zrobić raz a dobrze niż potem wymieniać i się denerwować.

W kwestii akustyki są rozwiązania profesjonalne jak dyfuzory, pułapki basowe itp jak również bardziej chałupnicze rozwiązania- czasem dyfuzor częściowo zastępuje odpowiednio ustawiony regał z książkami (książki bardzo fajnie tłumią).

Ważna też jest podłoga, czy ma na sobie dywan, wykładzinę oraz ściany- czy są "gołe", czy też pomieszczenie jest umeblowane, w drewnie, boazeria itp.

Możecie koledzy podpowiedzieć ( podać linki ) do instalacji sufitowej .

Posiadam Klipsch RF 62II , RC 52II , RS 52II i SW 110 . Może wkrótce 2 X SW 110 .

Jakie głośniki fajnie by współgrały z Klipsch-ami ?

Myślałem o konsultacji akustyki czy pomiarze, a nie że mi wejdą i zrobią od początku do końca. :)

Ja nie chcę dyskredytowac wszystkich firm zajmujących się tematyką kina. Ale tutaj "krojenie" nabiera wymiaru praktycznego. Wychodzę z założenia że jak jest klient to można sobie życzyć ile się chce. Tylko warto by za tą kasę uzyskać jakość. Wiedzy i rzetelnego wykonania, nawet doradztwa trzeba dobrze szukać. Przykład z ostatnich dni, chciałem żeby ktoś kompleksowo wykonał mi sterowanie kinem. Jako że kończyłem automatykę przemysłową, to mogłem zweryfikować choć to co pamiętam, ale juz nie oferty za 46 tysięcy zł. A to samo przy lepszej klasy podzespołach i lepszym systemie można osiągnać za kilka tysięcy zł. W jednej z ofert pod pozycją z enigmatycznymi symbolami za 550zł za sztukę okazał się przekaźnik bistabilny. To zaawansowane cudo inżynierii kosztuje jakieś 50zł max.:) Oczywiście brak wiedzy firmy może powodować drugą stronę , że ani ona wiele nie zarobi a ni Ty nie zyskasz bo ten brak wiedzy zaprocentuje zainstalowaniem centralki za np. 4 tyś dolarów.

Adaptacja akustyczna bardzo podstawowa to 20-25 tysięcy zł, a że podstawowa to design wątpliwy. Sam pomiar wstępny i konsulatacja moim zdnaiem nic ci nie da , jeśli choć trochę nie zagłębisz wiedzy, resztę trzeba przecież jakoś wykonać. Co Ci da pomiar jesli nawet nie będziesz wiedział co zrobić z problemami.

Wyjścia są dwa, albo płacić i korzystać z firm albo trochę się w temat zagłębić samemu. Np. w dziale akustyka podstaw teoretycznych /z odnosnikami/ znajdziesz więcej niż na jakiejkolwiek konsulatacji takiej a la z darma. Ale jak jest czas i chęci to jest fajna zabawa. Ja na Twoim miejscu przy tym budżecie wybrałbym to drugie.

Możecie koledzy podpowiedzieć ( podać linki ) do instalacji sufitowej .

Posiadam Klipsch RF 62II , RC 52II , RS 52II i SW 110 . Może wkrótce 2 X SW 110 .

Jakie głośniki fajnie by współgrały z Klipsch-ami ?

Klipsch wprowadził nieco inny system rozwiązania Atmosa:

Ukryta Zawartość

Fale odbite

Ale widzę że da się to załatwić także w klasyczny sposób :)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o głośniki sufitowe współgrające z Klipsch-ami . Myślę o rozwiązaniu bez kompromisów . Druga sprawa , te nakładki nie są tanie .

RS-y wiszą po bokach , może gdybym miał głośniki wolnostojące z tyłu , to rozważyłbym taką opcję .

Klipsch ma glosniki sufitowe:

Ukryta Zawartość

Ale te z tubami też nie są tanie. Z kolei te kopułkowe mogą mieć inny dźwięk. Spróbował bym zestawiać je z sufitowymi Cantona lub Magnata one też grają dość detalicznie a nie kosztują tak dużo.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Przybyło grosza, dlatego wracam do tematu. Czy możecie mi polecić coś Atmos'owego do mojego obecnego zestawu ? Czy w kestii głośników sufitowych coś się zmieniło, czy nic nowego nie weszło na rynek ?

Tak ja posiadam (na hdtv jest temat poświęcony ATMOSowi). Zdecydowanie dobre i świetnie brzmiące uzupełnienie kina.

Mam 5.1.2 (niestety nie ma sensu u mnie robić 7.1.2 bo kanapa jest przy tylnej ścianie). Nawet filmy które nie mają ścieżki ATMOS można oglądać dzięki DSU który zaskakująco dobrze sobie radzi z upmixem. Za to filmy z ATMOSem oczywiście brzmią najlepiej.

Jako że nie chciałem się bawić w sufitowe, to podwiesiłem po prostu dwa kolejne Zensor 1 pod sufitem według zaleceń dolby (na ich stronie są wytyczne) i działa wszystko dobrze. Ja osobiście polecam :)

Szkoda, że jak robiłem remont rok temu w salonie nie słychać było nic o Atmosie, kwestia rozprowadzenie kabli na sufitowe lub podsufifowe u mnie już za późno ponieważ podwieszany sufit mam już zrobiony, mój amplituner dekoduje atmos, pozostaje mi cieszyć się atmosem przy tradycyjnym układzie - u mnie 9.2

Atmos nie mam.. Ale wydaje mi się że fajnie mogłyby się sprawdzić i wyglądać MA rxfx(które posiadam na tyłach) na suficie lub nawet seria bxfx jeśli ktoś np nie planuje dziur w suficie.. Te głośniki na tyłach sprawdzają się wyśmienicie, mam na myśli przestrzeń itd.. kształt estetyczniejszy niż np prostokątne skrzynki i grają pięknie pzdr

Też mam plan zastosowania MA rxfx na belkach pod sufitem. Uważam, że się świetnie sprawdzą jako głośniki w Dolby Atmos. W niektórych opiniach na zagranicznych forach brzmienie z klasycznych głośników sufitowych jest zbyt punktowe.

Który wywarł na Tobie takie pozytywne wrażenie?

Oczywiście dema Atmos.

Co do filmów to na razie chyba najbardziej mi się podobał Piąty Element (jest nowa wersja ze ścieżką ATMOS), ale Johny Wick czy też San Andreas też robią świetne wrażenie.

Po za tym jestem często bardzo miło zaskoczony robotą jaką robi DSU w filmach które ATMOS nie mają (choć nie zawsze jest trafna, ale częściej mu wychodzi niż nie).

• 2 miesiące później...

Panowie tak powoli mysle o Dolby Atmos, amplituner Marantz SR 7009, do tego 7 kanałowa koncowka mocy, czyli z podłączeniem dodatkowych kolumn nie bedzie problemu, niestety 1,6 roku tem robilem remont w salonie, będzie problem z rozprowadzeniem kabli na sufit, co sądzicie o głosnikach odbijacych, np, położonych na przodach, ktoś porównywał z sufiowymi? Chodzi mi o takie rozwiązanie:

Ukryta Zawartość

Jak to brzmi na filmach w Dolby Atmos a jak z innym dźwiękiem - jak True Hd, DTS Hd itp...

Rozumiem te kolumny nakladane na przody zasilane są normalnie dodatkowymi kablami ?

Tak myślę o Klipsch RP-140SA, tylko że mój pozostały zestaw to kolumny Usher, czy to będzie współgrać ?

Ukryta Zawartość

Darek słuchałem zestawów z 2 i 4 kolumnami na suficie oraz tego g...a z dźwiękiem odbitym. Niestety ale nie ma co ładować kasę w kolumny nastawienie ponieważ efekt jest mizerny. Dźwięku który powinieneś usłyszeć jako atmos poprostu nie ma albo jest na tyle słaby lub na granicy percepcji wykrywalności słuchu że kilka osób siedziało i się zastanawiało kiedy on w końcu się pojawi.... ;-)

Co innego fizycznie umiejscowione kolumny na suficie, dźwięk jest od razu słyszalny z przejścia mi od przodu do tyłu przy systemie z 4 sufitowymi. Efekt naprawdę zapada w pamięć po demonstracji...

Podejrzewam że ktoś poprostu liczy na zarobienie kasy z ludzi którym się w mówi że słyszą niesamowite dźwięki odbite których odbiór jest bardzo słaby. ..

Jak się pakować w atmos to demolka salonu od nowa i kolumny fizycznie zamocowane na suficie!;-)

Tak myślałem dzięki za info, na razie Atmos idzie w zapomnienie, chyba że wejdą zestawy bezprzewodowe do Atmosa montowane w suficie, bo prucie podwieszanego sufitu nie wchodzi u mnie w rachubę. Tak jeszcze powiedz jak się prezentują filmy bez Dolby Atmos, czy te sufitowe polepszają przestrzeń ?

Filmy bez atmosa również bardzo fajnie słychać, nie które z dobrymi efektami ma się wrażenie jak by były oryginalne zrobione w atmosie a są w zwykłym dts hd... ;-) Potem jak się ogląda ten sam film ale w systemie tylko z dolnym kolumnami to czegoś brakuje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.