Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 800-1000 zł.

WKD622

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam głośników do 800, maks 1000 zł.

Mój wzmacniacz to Harman kardon hk970. Obecnie mam już dość wysłużone jamo e410. Nie orientuje się w temacie. Czego szukać na allegro wśród używanych propozycji? Czy może lepiej kupić coś nowego? W czym odczuje największy progres? Przeglądam allegro i w sumie nawet nie wiem na co zwrócić uwagę :).

https://www.audiostereo.pl/topic/122529-monitory-do-800-1000-z%C5%82/

Ja będąc konsekwentny polecam z czystym sumieniem Monitor audio BX2 ( nowe też do 1000 kupisz ) ewentualnie jego następca bronze 2 nie powinno być droższe jak 1100 zł

Grałem na Harmanie z tymi monitorami i nie narzekałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglądają przyzwoicie :). Dzięki za polecenie. Najbardziej boję się tego że kupię w ciemno, wydam kase, a różnica nie będzie powalająca albo żadna. Rozumiem że uważasz że odczuje progres względem tych moich dziadków?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziadków Twoich nie słuchałem jedynie podzieliłem się z Tobą moim doświadczeniem. Głośniczki są bardzo szczegółowe, bas miękki średnica przyjemna. Jak masz gdzie to weź piec pod pachę i jedź na odsłuch. Ja w ciemno raczej nic nie kupuję. Pewnie jeszcze kila osób też da Ci jakieś propozycje i trzeba będzie wybrać odpowiednią. Dodatkowo nadmienię, że w mojej ocenie MA BX2 są dobrym towarzyszem ciepłych wzmacniaczy tj np Harmana. Są bardzo "ładne" i praktyczne ( osłona na magnes, osłonięty wysokotonowiec). W swoim przedziale cenowym warte uwagi. 5 lat gwarancji i dobrze trzymająca się cena na rynku sprawią, że przy ich ewentualnej odsprzedaży nie stracisz zbyt wiele bądź cale.

Witaj,

aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, napisz proszę więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, opisz także Twoje odczucia po odsłuchach kolumn Jamo, co podoba Ci się, a co chciałbyś zmienić lub poprawić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na BX2 trzeba uważać z doborem wzmacniacza. Miałem już przejścia z Yamahą - było ostro, sucho, zbyt dynamicznie i męcząco. Wziąłem teraz Soniaka z serii ES o ciemniejszym, ciepłym dźwięku i jest już dobrze.

Ja dostałem pod koniec sierpnia parkę w stanie sklepowym (z lipca tego roku) za 850zł.

Witaj,

aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, napisz proszę więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, opisz także Twoje odczucia po odsłuchach kolumn Jamo, co podoba Ci się, a co chciałbyś zmienić lub poprawić.

16m2, niemal idealny kwadrat. Może oczekiwałbym więcej dynamicznosci i szczegółowości. To niestety kuleje na wyższej głośności. Czegoś brakuje tym brzmieniom żebym był usatysfakcjonowany.

Słucham głównie bluesa.

Wysłane z telefonu klasy PREMIUM

W takim razie Monitor Audio rzeczywiście może się w Twoim systemie sprawdzić, chociaż posłuchałbym jeszcze koniecznie przed decyzją Q Acoustics QA3020. To świetne monitory, którą łączą spójność, świetne wypełnienie z dobrą dynamiką i szczegółowością. Dobrze sprawdzą się także w Twoim systemie kolumny Melodika BL20.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty cenowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wizualnie i cenowo najbardziej pasują mi te BX2, można za 800 zł kupić ładną parę. Jedyne co mnie dziwi to wielkość tych wszystkich monitorów. Moje jamo mają prawie 40 cm wysokości, te które proponujecie najwyżej 35, a niektóre nawet powyżej 30. Strasznie małe mi się te głośniki wydają :).

W sumie tych modeli jest tak dużo że ciężko mi jest się zdecydować. Jestem z Krakowa, będę szukał miejsc w okolicy gdzie można któreś z nich obejrzeć, posłuchać. Czytam na ten temat w internecie ale ciężko znaleźć konkretne opinie na ten temat. Muszę wyłożyć ten tysiąć, najwyżej je sprzedam jak nie bedzie dużego progresu albo mi nie podpasują. W sumie jedyna opcja ciągle zmieniać aż znajdzie się coś dla siebie.

Ew w sprawie wycen no to bardzo chętnie każdą propozycję rozważę.

Kupiłem bx2 używane za 800 zł z wysyłka w cenie. Chyba dobry interes. Głośniki mają niecały rok i są w stanie sklepowym. Kupiłem e ciemno. Będę oceniał.

Teraz będę miał całkiem przyjemny zestawik. Hk 970, hd970. Oba limited edition. Teraz muszę jeszcze upolować tuner tu970 żeby mieć do pary. Ale obawiam się ze na limited edition w idealnym stanie to ja sobie poczekam. Dlatego pewnie kupię zwykły a jak się pojawi to zmienię.

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc!!!!!

Jeśli się nie spodobają w tej cenie warto rozejrzeć się za monitorami Indiana Line, Tesi lub Nota.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja szczerze mówiąc nie rozumiem poniekąd fascynacji tymi bxami. Miałem okazję słuchać je z yamahą a520, harmanem pm655 (w trybie końcówki mocy, bo dziwięk z samej końcówki jest o klasę albo i dwie lepszy), a także z sony 570ES..

chyba najlepiej wypadł właśnie hk, ale nie uważam by były to jakieś bardzo dobre paczki.

dla mnie grająza bardzo wysuniętą średnicą, przez co czasem jest niezbyt neutralnie i naturalnie..

są dość ostre i wg mnie ich dzwięk potrafi zmęczyć.

osobiście mam AE Aegis one, które są do dostania za ok 450zł i z każdym z tych wzmacniaczy wypadają lepiej..

potrafią tak że zejść niżej, mimo że mają tylko 13cm midwoofer.

Jednak Bxy są trochę bardziej detaliczne i (czasem ostre) i dynamiczniejsze.. no co kto lubi.

tak naprawdę liczy się to byś to Ty był zadowolony no i tego życzę,

pozdrawiam :)

Przyjdą mi jutro. Nie mogę się doczekać aż wszystko razem zepnę. BTW, wiecie może gdzie najlepiej szukać tunera tu-970 w wersji limited edition? Są jakieś w Polsce bardziej znane portale z giełdami używanego sprzętu? :D

Na allegro cisza, na olx również. Tzn są ale tylko zwykłe. Znalazłem ale za granicą. Pisałem do jakiś Holendrów i do Belga ale albo nie znają języka angielskiego albo po prostu mnie olali bo nie chcieli wysyłać za granicę :P.

Moja opinia będzie mało profesjonalna, ale musi wystarczyć. :D

No tak na szybko pierwsze wrażenia. Gra rzeczywiście to dużo dynamiczniej i bardziej szczegółowo niż ten stary zestaw. Słychać to jak odkrece go trochę. Dźwięk jest bardziej barwny jakby. Przyjemnie się tego słucha. Od nowa odkrywam stare płyty :D.

Jest przyjemny bas. Fajne odzwierciedlają dzwiek gitary. Wszystko staje się ciekawsze dla mojego ucha. Bardziej atrakcyjne. Dźwięk starego zestawu był bardziej przymulony. Nie wiem co daje większy progres. Zmiana denona na harmana czy zmiana jamo na te bx2. Wszystko się ładnie chyba składa na brzmienie.

Jeszcze będę wymieniał kable ale muszą mi bananki przyjść z allegro.

No i ładnie to wygląda. Akurat kolorek głośników mi pasuje do podłogi. Harman tez nieźle się prezentuje. Jeszcze tylko kupię tuner i będę happy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.