Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do ok 1300zł

wujek2114

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kompletuje nowy zestaw stereo, po tym jak ostatnio po przedstawieniu starego tu na forum zostałem "wyśmiany" (może nie tak perfidnie, ale po prostu słaby zestaw mam).

Obecny zestaw to:

Wzmacniacz: Technics SU-8080

Cd: Onkyo DX-7210

Kolumny: Onkyo SC 60 MKII + Onkyo SC 550MKII

Zestaw według mnie jest spoko, ale ma pare minusów.

SC 60 graja fajnie dynamicznie ale spokojniejsze kawałki, w hard rocku itp brak im basu i dlatego mam też SC 550. W niektórych rockowych kawałkach za dużo jest chyba średnich tonów co jest trochę męczące...

Warunki:

Pokój: 15m2 (3m x 5m)

Muzyka: rock (70%), hard rock (15%), dance / pop lat '80 i '90 (10%) + inne (5%)

(% - procent czasu słuchania)

Chce dźwięku dynamicznego ze sporą ilością detali. Powinien mieć miękki (ale bez przesady) bass, i wyraźną górę.

Moja propozycja nowego zestawu:

Wzmacniacz: Audiolab 8000S

CD: Marantz CD 63SE

Kolumny: Dali 450 lub Dali 850

Głównie waham się co do kolumn, bo reszta już prawie pewna.

A i to 1300zł to na same kolumny.

To bardzo dobre zestawienie. Tylko że mamy pewien problem. Dali 850 nigdy w życiu nie nadają się do 15 mkw - są za duże, dźwięk się udusi. A podobnie może być nawet z Dali 450 ...

Może zamiast nich Tannoy R2 ?

po przedstawieniu starego tu na forum zostałem "wyśmiany"

Nie zostałeś wyśmiany ! Twój zestaw został po prostu oceniony. Wolał byś być oszukiwany ?

Też tak sądzę jak przedmówca, że to bardzo dobre zestawienie. Miałem podobne ale oprócz Dali 450 grały 350. Na pierwszy zestaw to całkiem dobre poszczególne elementy i zestawienie dobre.

Może zamiast nich Tannoy R2 ?

Tannoy R2/R3 grają na wysokich tonach ciemniej od Dali, znika sporo informacji. Średnica jest za to wg mnie lepsza w Tannoyach.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Na pierwszy zestaw to całkiem dobre poszczególne elementy i zestawienie dobre.

Moje wątpliwości budzi nie dobroć zestawienia tylko wielkość pomieszczenia ...

Co do wielkości pomieszczenia to w planach mam za kilka miesięcy zmiane na ok 20m2, wiec juz całkiem sporo. A jak te Dali 450 będą za duże, to bratu je sprzedam, a on miejsca to ma dużo w salonie więc nie problem.

Problemem z tymi kolumnami jest to że nigdzie w 'okolicy' nie ma takich żebym osobiscie mógł ich posłuchać, więc musze jedynie na waszych opiniach polegać. Według waszego opisu/opinii powinny mi przypasować, wiec chyba zaryzykuje.

Nie wiem dlaczego tak wiele osób, którym wspominam o konieczności dostosowania wielkości kolumn do wielkości pokoju, odpowiada że niedługo się przeprowadzają.

Taka bieda dookoła a ruch w mieszkalnictwie spory. Może powinni się o tym dowiedzieć deweloperzy by zamieszczać swoje ogłoszenia na forach audio ?

Witaj,

Z kolumn proponował bym Ci rozwiązanie Tannoy F4 lub Klipsch F2 /20. To odmienne konstrukcje. Tannoy zapewni Ci dobry środek i przyjemne wokale z kolei klipsch dynamikę i nisko schodzący dół. Obie konstrukcje możesz Jeśli wybierzesz tego audiolaba zaryzykował bym z Tanoyami.

Pozdrawiam

ale po co bawić się w F4 skoro w tym budżecie śmiało upoluje V4?

a swoją drogą ciekawe jak zniósłbym przesiadkę z V4 na Dali 450... :)

Pewnie średnicy by brakowało, jak myślicie?

Zniósłbyś. Miałem V4 i porównywałem z Dali 450, na które chciałem zamienić. Sprzedający przywiózł je do mnie. Nie kupiłem, bo były dużo starsze, miały drobne ślady użytkowania i grały bardzo podobnie.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

podobnie grały? To chyba komplement pod adresem V4 bo te dali sądząc po recenzjach to jedne z najlepszych w swoim budżecie i gabarytach. Zwazywszy że tannoye są dużo młodsze a cena podobna wybór wydaje się oczywisty.

A na jakim wzmaku nie uslyszales różnicy?

Dla 450 będzie ok.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie wiem dlaczego tak wiele osób, którym wspominam o konieczności dostosowania wielkości kolumn do wielkości pokoju, odpowiada że niedługo się przeprowadzają.

Taka bieda dookoła a ruch w mieszkalnictwie spory. Może powinni się o tym dowiedzieć deweloperzy by zamieszczać swoje ogłoszenia na forach audio ?

U mnie akurat migracja jest jedynie z pokoju do pokoju, po prostu zamiana wewnętrzna :)

Spróbuje znaleźć gdzieś blisko Tannoy'e i posłuchac jak grają, bo z DALI w okolicy ciężko.

I postaram się wszystkie propozycje "zbadać", ale chyba póki co najbardziej pozostawałbym przy DALI...

sama wielkosc pomieszczenia to nie wszystko, justas napisal ze 450 dusily sie w 16m2, u mnie 850 graly w 15 i bylo bdb, duzo wazniejsza jest akusyka pomieszczenia, jak ma sie gole ściany to nawet podstawkowe z glosniczkami 13cm sie beda dusily i dudnily

Wzmacniacz w cale nie miałeś/masz zły. Uważam, że za cenę około 400pln jest on bardzo dobry mowa o su 8080 z 1977. Audiolab kosztuje z tego co widzę na allegro 4x tyle. Jednak 8080 nie na daje się do słuchania hard rocka. Jeśli już to soft rock, Kwestia jeszcze kolumn aby się z nim "zgrały" i odpowiadały Tobie. W pustym pomieszczeniu jak kolega wyżej napisał raczej nic nie zagra wiem doskonale po sobie jaki bałagan i hałas miałem. Meble dywan i pare pierdółek w pokoju zupełnie zmieniło jego wartości akustyczne.

Wzmacniacz w cale nie miałeś/masz zły. Uważam, że za cenę około 400pln jest on bardzo dobry mowa o su 8080 z 1977. Audiolab kosztuje z tego co widzę na allegro 4x tyle. Jednak 8080 nie na daje się do słuchania hard rocka. Jeśli już to soft rock, Kwestia jeszcze kolumn aby się z nim "zgrały" i odpowiadały Tobie. W pustym pomieszczeniu jak kolega wyżej napisał raczej nic nie zagra wiem doskonale po sobie jaki bałagan i hałas miałem. Meble dywan i pare pierdółek w pokoju zupełnie zmieniło jego wartości akustyczne.

Mi w sumie odpowiada ten Technics, ale faktyznie do mocniejszych kawałków już się chyba nie nadaje. Nie wiem dokładnie jak to potwierdzić, bo może to być też wina obecnych kolumn, ale za dużo jest średnich tonów, albo nie za dużo tylko po prostu są drażniące. W "lzejszych" utworach nawet z obecnymi kolumnami było nie najgorzej (ale i tak brakowało basu, nawet przy dźwiękach gitar)

Mam jeszcze pytanie, czy jak już skompletuje ten nowy zestaw, to kombinować coś z jakimiś lepszymi kablami, czy nie ma sensu przy takim sprzęcie?

Mi w sumie odpowiada ten Technics, ale faktyznie do mocniejszych kawałków już się chyba nie nadaje. Nie wiem dokładnie jak to potwierdzić, bo może to być też wina obecnych kolumn, ale za dużo jest średnich tonów, albo nie za dużo tylko po prostu są drażniące. W "lzejszych" utworach nawet z obecnymi kolumnami było nie najgorzej (ale i tak brakowało basu, nawet przy dźwiękach gitar)

Mam jeszcze pytanie, czy jak już skompletuje ten nowy zestaw, to kombinować coś z jakimiś lepszymi kablami, czy nie ma sensu przy takim sprzęcie?

U mnie nic nie drażni gra bardzo czysto i nie mam "hałasu" na średnicy. Barwę ma ciepłą , ale moim zdaniem jest to wzmak zdecydowanie do do ostrego rocka. Pokombinuj z kolumnami. U mnie gra z maestro S i altusem 380. Z tym , że do altusa jest ciut za słaby, pewnie w małym pomieszczeniu by dał radę jakim dysponujesz, ale sensu do 15m2 wkładać tak dużą kolumnę chyba nie ma. W cenie do 1300 to chyba szukasz coś używanego ?

U mnie nic nie drażni gra bardzo czysto i nie mam "hałasu" na średnicy. Barwę ma ciepłą , ale moim zdaniem jest to wzmak zdecydowanie do do ostrego rocka. Pokombinuj z kolumnami. U mnie gra z maestro S i altusem 380. Z tym , że do altusa jest ciut za słaby, pewnie w małym pomieszczeniu by dał radę jakim dysponujesz, ale sensu do 15m2 wkładać tak dużą kolumnę chyba nie ma. W cenie do 1300 to chyba szukasz coś używanego ?

Raczej używki szukam, bo o dobra nówkę raczej ciężko przy tym budżecie...

Sprawdze jak będzie grał z tymi Dali jak się uda je zdobyć, i jak nie będzie dobrze to wtedy wymienię na Audiolab'a.

Jak masz taką możliwość to najlepiej zostaw dwa wzmacniacze i sprawdź jeden po drugim na różnych kawałkach jakie słuchasz z danymi kolumnami. Wtedy chyba jest najobiektywniej. Bo z pamięci to ciężko jest, wiele się wydaje wtedy :)

Po testuje, bo będę miał taką opcję.

A co do kabli, to opłaca się kupować takie za ok 30 zł za metr ?

Bo póki co mam najzwyklejsze za ok 1.5zł za metr (2,5mm2)

Nie mam opcji wypożyczenia kabli czy coś w tym stylu, więc musiałbym zaryzykować.

Po testuje, bo będę miał taką opcję.

A co do kabli, to opłaca się kupować takie za ok 30 zł za metr ?

Bo póki co mam najzwyklejsze za ok 1.5zł za metr (2,5mm2)

Nie mam opcji wypożyczenia kabli czy coś w tym stylu, więc musiałbym zaryzykować.

Ja mam 2.5mm jedne miedziane drugie ofc cena w okolicach 2.5pln za metr. Osobiście w kable nie wierzę. Na koncerty to pewnie ma sens drogie profesjonalne kable. Na pewno róźnice usłyszysz na kolumnach i wzmacniaczu , a na kablach nie koniecznie.

weź 4 mm kw. po 4-5 zł za metr z czystej miedzi i będzie ok. :) Duży przekrój zrekompensuje niedoskonałości struktury i zapewni odpowiednią przewodnosc.

Lepiej cieńszy a dobry, niż gruby byle jaki. Miałem kiedyś 4mm2 Cabletecha. I nie warto płacić za nie po kilka zł za metr.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Dokładnie kup tak jak pisałem 2.5mm na miedzi ewentualnie ofc mała różnica w cenie. Ja róźnicy nie słyszę. 4mm za gruby ;) gdzie mu to wejdzie do 8080 :D. W warunkach domowych w zupełności 2.5 starcza.

Kolumny juz mam:Dali 450:) W porownaniu do onkyo faktycznie jest troche lepiej. Wiecej etali jest, lepszy cieply bass i ogolnie dzwiek wydaje sie bardziej nqturalny. Fajna jest tez przestrzen. Wszystko na razie na starym wzmacniaczu cd i kablach testowalem. Mysle ze nawet jak te osfatnie zmienie to juz roznica bedzie. Mam jeszcze pytanie czy zobacze duzq roznice po wymianie wzmacniacza ? Bo ten Audiolab 8000s to z 1300zl kosztuje, a nie mam opcji odsluchu. W wyborze kolumn Wam zaufalem, i bylo warto. Teraz kolej na wzmacniacz. Wymieniac, czy roznica bedzie niewielka ?)

Ja widziałem cenę 1700 :). Na pewno warto posłuchać i ocenić na nowych kolumnach. Ja mam min.8080 Jest to bardzo udana konstrukcja i w tej cenie bardzo ładnie grający wzmak. Tutaj masz parametry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) audiolaba a tu techa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i te :) lata 70, wtedy raczej bubli nie robili. Jest mocniejszy i cięższy. Niech ktoś się wypowie kto ma audiolaba jaką daje barwę, gęstość ? i z jakimi kolumnami pracował. Osobiśćie posiadam kilka wzmaków i droższych od tego 8080 i nie do końca grają lepiej, może inaczej na pewno nie lepiej o tyle ile kosztowały więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

A co myślicie o SONY TA-F690ES?

Bo nie wiem czy nie wybrać tego zamiast Audiolaba 8000S.

Czy jednak ten Audiolab jest na tyle dobry że nie ma za bardzo konkurencji w tej cenie...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.