Skocz do zawartości
IGNORED

glosniki dolby atmos onkyo skh 410

Walek77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj zdecydowalem sie na zakup nowego amplitunera i projektora obecnie to pioneer vsx930-k i benq 1070.

Bedac w sklepie zauwazylem tanie glosniki dolby atmos onkyo jako, ze amplituner obsluguje taki system i, ze stawia sie je na przodach, pomyslalem czy by ich aobie nie dolozyc. Pytanie jest czy warto?

https://www.audiostereo.pl/topic/122411-glosniki-dolby-atmos-onkyo-skh-410/

Sam sobie zadadaj to pytanie bo ATMOS to kolumny znajdujące się nad głową ( np gdy akcja przeniesie się pod dach a np pada deszcz i słyszysz krople deszczu padające na ten dach lub jakaś podobna sytuacja lub przelatujący nad głową helikopter zawisający w pewnym momencie nad głową) a nie tylko z przodu podwyższające przednią scenę dzwiękową poza tym ile jest filmów na rynku z taką ścieżką dzwiękową.

No wlasnie ja wiem ale chodzi o to, ze niby te glosniki strzelaja w sufit i odbijaja dzwiek. Kiedys czytalem, ze denon cos takiego zrobil testow nie czytalem. Ew. Jakie glosniki sredniej polki polecilibyscie do podwieezenia na suficie?

No właśnie. Domowe kino z ATMOS to własnie stworzenie takich wirtualnych dzwięków po odbiciu od sufitu albo za pomocą przednich dodatkowych kolumn (front heigh) albo za pomocą specjalnych tylnych kolumn z głośnikami skierowanymi w sufit bo jak na razie nie spotkałem amplitunerów z konfiguracją 12.1 lub 2. Konfiguracje typu 5.1.4 lub 7.1.2 to gó..o nie ATMOS choć ta z 4-ma wiszącymi pod sufitem może ujść.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może tam znajdziesz jakieś głosniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie są jednak tanie takie kolumny do ATMOS

Czy warto. Jest to jeszcze dość drogie z racji nowości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja słyszałem na Audioshow Kefy R50 i demka puszczane w Atmos. Powiem tak, gdyby to wisiało u góry to pewnie było by OK, ale te stawiane głośniki na głośnikach strzelające w górę to jakiś chory pomysł no i było to słychać. Ja będę robił niedługo, ale czekam na remoncik pomieszczenia i wtedy zrobię głośniki w suficie.

Mnie też to nie przekonuję podobne rozwiązanie ma Definitive Technology ale marketing robi swoje dla tych co nie mogą wieszać proponuje sie takie rozwiązanie kontrowersyjne jak dla mnie.Jestem też tego zadania Atmos jak w kinach głośniki sufitowe nie żadne inne.

Ukryta Zawartość

Jak jest w nowym DTS X i Auro 3D czy tu też jest podobnie jak w Atmos?

Ukryta Zawartość

Prawdę mówiąc jest kilku producentów którzy zwietrzyli na tym dobry interes. Obecnie te kolumny są stosunkowo drogie, jak na to co sobą prezentują. Te kolumienki Onkyo były dodawane do amplitunera Onkyo z seri 6jako gratis.

Wyśle że można spróbować, ale z koniecznością możliwości oddania. System na pewno ważny aby rozbudować kino domowe. Natomiast obecnie podchodzić do tego z głową.

Pozdrawiam

Też przymierzam się na przełomie roku do rozbudowy kina i poszerzenie go o Dolby Atmos, z głośnikami nad głową. U mnie te głośniki zawsną na belkach stropowych bo kino mam na bardzo dużym poddaszu zaadoptowanym. I problem jest taki, póki co nie widzę nigdzie w sprzedaży dedykowanych głośników do mocowania na suficie (a nie w dziurze w suficie). W tej chwili mam system 7.1 z kolumn Monitor Audio seria Silver w tym dwa głośniki efektowe RX/FX. Wymyśliłem, że dokupie jeszcze dwa i to je podwiesze na górze. Mam nadzieje, że efekt będzie ok :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja mysle ze bez udziwnien na czyms takim to zawiesze tylko pojecia nie mam jakie te glosniki wybrac

Ukryta Zawartość

Ja będę to robił na koaksjalnych głośnikach wpuszczanych w podwieszany sufit. Jak takiego nie ma to można zlecić jakiemuś stolarzowi żeby wykonał coś w miarę wyglądającego z MDF'u na przykład. Albo jest jeszcze opcja, którą może wypróbuję - mianowicie skorzystam z głośników Aero 3 Cambridge Audio, które mogą pracować w trybie monopolarnym - tj podłączasz dwa kable do jednego głośnika ale pracuje to jak dwa osobne głośniki. Wieszasz takie dwa na suficie i robisz na przykład 7.1.4.

• 3 miesiące później...

Coraz więcej filmów nagrywa się w Atmos. Podejrzewam, że niedługo będzie to standard i do większości filmów będzie dokładana ta ścieżka dźwiękowa, zwłaszcza że coraz więcej sal kinowych rozbudowuje się właśnie pod ten system.

Mam Onkyo z Atmosem. Niestety nie mam sufitu podwieszanego, remontu nie planuję a kabli na wierzchu nie chcę puszczać. Pozostają mi te kierunkowe głośniki ustawiane na podłogówkach.

Studio7 pisze, że tylko sufitowe dają pożądany efekt. Firma Dolby również takie ustawienie zaleca dla pełnej satysfakcji..

Natomiast chciałbym spróbować podłączając głośniki od wieży syna, pytanie czy ktoś wie pod jakim kątem ustawić je na podłogówkach? Czy linia dźwięku, odbijając się od sufitu ma wpadać na słuchacza czy przed niego?

Te gotowe głośniki do Atmosa są przecież zrobione pod jakimś jednym stałym kątem, a każdy ma inny salon w domu i siedzi w inny miejscu, może w tym problem?

Odpuść sobie te kierunkowe głośniki które odbijają dźwięk będziesz miał jedno wielki g.....o a nie atmos. Posłuchaj sobie jednego i drugiego systemu i będziesz wiedział o czym pisze. Jeśli chcesz atmos to tylko głośniki cz tez kolumny umieszczone nad twoja głową a z te odbite dźwięki sobie odpuść. Szkoda twojego czasu i pieniędzy a efekt mizerny.

Też tam myślę, że będzie kupa, ale wiesz człowiek zawsze ma nadzieję, że może będzie dobrze, hehe... Jak będę miał chwilę, to podłącze te od wieży, postawię do góry pod lekkim kątem i zobaczę z czystej ciekawości.

Najlepsze jest to, że nawet KEF wypuścił takie głośniki do postawienia na podłogówkach za coś koło 1800zł. Masakra, tyle kasy za efekt z tyłka.. :)

Witam ja mam skh onkyo u siebie i powiem tak.

Jako głośniki z których dźwięk ma się odbijac od sufitu spełniają swoją rolę bo efekty są wyraźnie słyszalne z góry. Tylko jest jeden problem zaleca sie stawianie ich na frontach ale żeby był wtedy efekt górnych głośników musisz siedzieć dosyć blisko tv i frontów.Powyżej3 m dzięki jest słyszalny bardziej z góry z przodu nad telewizorem niż z nad głowy.

Więc to rozwiązanie jest takim pół środkiem.

Sami widzicie, że wpieprzenie D.Atmos do amplitunerów k.d. jest tak myślę chłytem małketingowym. Tylko wiszące nad głową dadzą pożądany efekt. Tylko do takich wiszących musi być , amplituner musi mieć odpowiednią konfigurację głośników pod te wiszące. Czyli ani pod 5.1.4 ani pod 5.1.2 . Bida. Tylko kino :)

Chyba, ze te odbiciówki można zastąpić wisielcami.

Sami widzicie, że wpieprzenie D.Atmos do amplitunerów k.d. jest tak myślę chłytem małketingowym. Tylko wiszące nad głową dadzą pożądany efekt. Tylko do takich wiszących musi być , amplituner musi mieć odpowiednią konfigurację głośników pod te wiszące. Czyli ani pod 5.1.4 ani pod 5.1.2 . Bida. Tylko kino :)

Chyba, ze te odbiciówki można zastąpić wisielcami.

Można zastąpić oczywiście z tym że nie demonizuj gra to w fajny sposób.

Prędzej miałem7.1 a nawet9.1 teraz jest5.1.2 I jest zdecydowanie najlepszy efekt filmowy nawet z tymi nadstawkami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.