Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe sale koncertowe.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie oddano do użytku u nas kilka nowych gmachów filharmonicznych z bardzo nowoczesnymi salami koncertowymi.Mam na myśli przede wszystkim katowicką siedzibę NOSPR-u,wrocławskie Narodowe Centrum Muzyki ale również filharmonię w Szczecinie.Wcześniej był Białystok,Bydgoszcz i Gdańsk.Wiele z nich to dzieła architektury ale i sale o najwyższych,światowych standardach akustycznych(Katowice,Wrocław).

Nie wiem jak jest w Łodzi czy w Krakowie.Mam pytanie i prośbę do Forumowiczów z tych ośrodków.Czy byliście już w tych obiektach?Jakie są Wasze wrażenia?Może jakieś fotki?

https://www.audiostereo.pl/topic/122397-nowe-sale-koncertowe/

Wrażenie zrobiło na mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Byłem tam na Camelu.

Teraz szukam okazji, by zbadać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Wrażenie zrobiło na mnie

Ukryta Zawartość

Byłem tam na Camelu.

Teraz szukam okazji, by zbadać

Ukryta Zawartość

Wrocław robi wrażenie... :-0

Muszę tam zajrzeć, jak będę w okolicy.

Tylko z Mazowsza trochę daleko...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(...) wrocławskie Narodowe Centrum Muzyki (...)

...a dokładniej: Narodowe Forum Muzyki (tak czy siak, nazwa niepotrzebnie pretensjonalna).

Generalnie wszyscy akustyką NFM się zachwycają, więc chyba ze mną jest coś nie tak, bo w Sali Głównej (na 1800 miejsc) brzmienie podobało mi się średnio. Może to kwestia miejsca (siedziałem pośrodku parteru, a ten jest umiejscowiony w niecce poniżej poziomu sceny - nie lubię takiej perspektywy).

Próbka jednorazowa, więc nie chcę wyciągać pochopnych wniosków. Kubatura olbrzymia, repertuar to była msza c-moll Mozarta, i orkiestra HIP-owa (w stosunkowo dużym co prawda składzie) z chórem i solistami moim zdaniem tej przestrzeni nie nasyciła dźwiękiem w dostatecznym stopniu. Przejrzystość i czytelność znakomita, ale sala wydaje się jednak przystosowana bardziej do Mahlera i Straussa, niż do Mozarta czy baroku.

Trzeba będzie sprawdzić inne miejsca - wybór jest spory (amifteatr, chór, trzy balkony). Przypuszczam, że te położone bliżej ścian, w większym stopniu wsparte dźwiękiem odbitym, mogą mi bardziej odpowiadać.

Znacznie lepsze wrażenia mam z mniejszej Sali Czarnej - klawesyn solo brzmiał naprawdę dobrze. Choć w niej również wyczuwam przewagę wytłumienia nad rozproszeniem.

Podobno akustyka NFM podlega strojeniu, więc może z czasem będzie lepiej.

Są też fatalne niedoróbki pozamuzyczne: schody z białego materiału marmuropodobnego, w które już po paru dniach użytkowania zdążył się weżreć brud z buciorów w sposób prawdopodobnie nieusuwalny; czy też brak syfonów w kanalizacji i zupełnie niepraktyczny dobór armatury w toaletach. Myślenie designerskie wyraźnie przeważyło nad użytkowym.

• 2 tygodnie później...

Byłem na koncercie w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu.W związku ze sprawami zawodowymi byłem w ostatni weekend we Wrocławiu.W piątek 2.10. z głupia frant poszedłem do kasy i zapytałem się czy są jeszcze bilety licząc się z odmową.A tu niespodzianka.Był jeden,ostatni.W ten sposób byłem na koncercie inaugurującym nowy sezon filharmonii.

W programie była uwertura Egmont Beethovena,I koncert b-moll Czajkowskiego i Koncert na orkiestrę Lutosławskiego.Dyrygował B.Schwartz a na fortepianie grała Alice Sara Ott.Ale najpierw gmach i sala koncertowa NFM.

Dla mnie rewelacja!Rozmach,nowoczesność i funkcjonalność na najwyższym poziomie.Sala na 1800 miejsc,znakomita akustyka i widoczność.Wrocławska orkiestra dostosowała się swoim poziomem gry do sali.Grali precyzyjnie,mieli ładne brzmienie.Również proporcje brzmieniowe pomiędzy orkiestrą i solistką oraz poszczególnymi sekcjami instrumentów były właściwe i słyszalne.To zasługa również akustyki.Duże uznanie zwłaszcza dla sekcji instrumentów blaszanych.Pianistka zagrała koncert Czajkowskiego z właściwą dynamiką i romantyczną naturą.

Reasumując.NFM we Wrocławiu trzeba odwiedzać.Również na koncertach jazzowych.

W toaletach nie byłem.

Teraz pora na Katowice.

A jeszcze jedna uwaga.Wrocławska publiczność klaszcze między częściami utworów!

A jeszcze jedna uwaga.Wrocławska publiczność klaszcze między częściami utworów!

W dawnej sali tego (na ogół) nie robiła. No ale teraz 1800 miejsc, przyjeżdżają zamiejscowi... ;-P

A wrocławska orkiestra w repertuarze takim, jak na koncercie inauguracyjnym, gra faktycznie dobrze. Gorzej wypada w rzadziej wykonywanym, a trudnym (np. Bruckner).

Koncerty jazzowe w NFM w tym sezonie rzeczywiście zapowiadają się ciekawie - z nieczęstych gości będą m.in. Anthony Braxton i Mulatu Astatke.

BTW - jakie miejsce Ci przypadło?

A ja we wrocławskim Leopoldinum byłem na koncercie, gdzie na bis kameralny, grający barok zespół wykonał jakieś tańce węgierskie.

Publiczność zaczęła klaskać tak nierówno, że dyrygent odwrócił się do słuchaczy i zaczął dyrygować, żeby zespół się nie pogubił.

Dyrygent i zespół udawali, że jest świetna zabawa.

Ja byłem tak zażenowany, że aż się spociłem.

Taki obciach.

Ale do katastrofy nie doszło, z rytmu nie wypadli.

Orkiestra była przyjezdna a solistką jakaś Japonka.

Wracając do tematu:

Leopoldinum wcale nie jest nowa oczywiście a NFM jeszcze nie było.

Wybieram się teraz do Wrocławia, właśnie po to żeby obadać do zjawisko architektoniczno - akustyczne.

Czyjego występu mógłbym tam posłuchać?

A w kwietniu, jak będę jeszcze żył mknę do katowić, bo ponoć koncert ma dać L'arpeggiata.

A ja we wrocławskim Leopoldinum byłem na koncercie, gdzie na bis kameralny, grający barok zespół wykonał jakieś tańce węgierskie.

(...)

Orkiestra była przyjezdna a solistką jakaś Japonka.

(...)

Wybieram się teraz do Wrocławia, właśnie po to żeby obadać do zjawisko architektoniczno - akustyczne.

Czyjego występu mógłbym tam posłuchać?

Program na najbliższe miesiące masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy, ale Lutosławskiego orkiestra wrocławska ćwiczy od dawna (i nagrywa na płyty). Brucknera gra od wielkiego dzwonu, i w ubiegłym sezonie moja ukochana Ósma wypadła mocno tak sobie (za co po części mógł być odpowiedzialny dyrygent).

Zdziwicie się. Filharmonia Kaszubska w Wejherowie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Program na najbliższe miesiące masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie wybiorę się 24. na występ chóru Uniwersytetu Medycznego.

Ukryta Zawartość

Ja byłem na Mahlerze w NFM (8 symfonia) . Miejsce na 3 balkonie, centralnie. Muzyka z rozmachem raczej :) na scenie tłumy. Ale nie byłem zadowolony z dźwięku w 100%. Za dużo odbić, zniekształceń. Sala wydała mi się zbyt żywa akustycznie. Żałuję, że na dole nie miałem okazji posłuchać.

????

już miałem napisać, że w Lublinie wkrótce uruchomiona zostanie sala koncertowa w CSK (dla przypomnienia od ponad 40 lat tzw teatr w budowie), ale ostatnio lokalne media podają, że scena za mała, że problemy z akustyką...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zobaczymy co z tego wyniknie, po nowym roku miała się rozpocząć promocja, światowe gwiazdy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Zapewne zacna, tylko nie wiadomo czy tam jakieś koncerty się odbywają. Weź bigfan66 zaproponuj jakiś koncert, bo

w Radomiu mało ludzi robi interesy lub się uczy;-)

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• 6 miesięcy później...

Wczoraj ponownie byłem na koncercie w ICE w Krakowie.

Tym razem na Wilsonie.

Po przerwie nagłośnienie było kapitalne.

Krakowianie fajnie macie.

Ice arena w Krakowie - super byłem na koncercie Marizy znakomitym zreszta , sala polskiego radia we Wrocławiu rowniez bardzo dobra akustycznie .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Sala NOSPRu jest bezbłędna. Nie ma miejsca, w którym by się źle słuchało.

No to ja miałem wyjątkowego pecha. Siedziałem w 22-gim rzędzie na L'arpeggiacie i nie wszystkie dźwięki wydobywane przez artystów do mnie dotarły. Wrażenie co najmniej dojmujące, bo sala piękna i tyle się o niej naczytałem a tu chwilami "niemy film"...

ICE Kraków na klasyce bez zastrzeżeń, zarówno sala audytoryjna jak i teatralna; blisko sceny jak i na balkonie.

Jak jest w NFM we Wrocławiu przekonam się z początkiem września.;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

No to ja miałem wyjątkowego pecha. Siedziałem w 22-gim rzędzie na L'arpeggiacie i nie wszystkie dźwięki wydobywane przez artystów do mnie dotarły. Wrażenie co najmniej dojmujące, bo sala piękna i tyle się o niej naczytałem a tu chwilami "niemy film"...

ICE Kraków na klasyce bez zastrzeżeń, zarówno sala audytoryjna jak i teatralna; blisko sceny jak i na balkonie.

Jak jest w NFM we Wrocławiu przekonam się z początkiem września.;)

Przed wyjściem na taaaaki koncert robi się woskowanie uszu - słyszał byś dokładnie z każdego miejsca.

(...)słyszał byś dokładnie z każdego miejsca

A byłeś na jakimś koncercie w NOSPRze? - tylko prawdę pisz.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Jeszcze NIE.

To dziękuję za dyskusję w tym temacie.

A w innych, nowo otwartych? Jeśli tak, to podziel się swoją opinią.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.