Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica w brzmieniu Sony TA-F670ES a 690ES

Piotr_57832

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wiedzieć, czy jest duża różnica w brzmieniu między modelem 670 a 690. Od dłuższego czasu poluję na 670 ale jakoś nie mogę natrafić na dobry stan.

Chcę go sparować z kolumnami Monitor Audio BX2, więc chciałbym, żeby wzmacniacz odrobinę przyciemnił dźwięk i złagodził górę, żeby nie kuła w uszy.

Witam wejdź do klub sony es poczytaj trochę parę

stron wcześniej pisało się też o różnicach między tymi modelami

ewentualnie tam zadaj te pytanie

Ta szczegolowosc i przestrzen jest tylko pozorna spowodowana tym ze po prostu jest jasniejszy, przy kolumnach ktore sa w stanie pokazac wszystkie wady i zalety obu wzmacniaczy 670 wypada duzo lepiej

Sony TA-F670ES jest bardziej ciemny, ale nie mniej szczegółowy. Po prostu 690 sa jaśniejsze i przy złym zestawieniu daja wysokie po uszch.

670es jest bardziej uniwersalny. I tranzystory użyte w nim tez bardziej mnie przekonują.

Czyli 690 odpada. A jak wypada Sony TA-F444ES w porównaniu do 670? Wydaje mi się, że 444 ma właśnie trochę przyciemniony dźwięk...

Sorry, że się tak dopytuję ale chcę znać alternatywy w razie gdybym nie dorwał 670-tki.

Oni nie chcą lepszego brzmienia. Oni chcą międlić i międlić aż wreszcie kupią coś beznadziejnego co do niczego się nie nadaje. Wtedy zaczynają narzekać że to całe hi-fi to jedno wielkie oszustwo...

Na cholerę ci moc do tych monitorów :) bez przesady. Za 800 mozna posłuchać mf e11. Za ok 1 tys szukać coś ze starszej serii creeka

Sadze ze dziś jak sie postarasz to wyrwiesz mf a2 w klasie a za ok 1 tys.

No dobra... powiedzmy znalazłem licytację MUSICAL FIDELITY X-150. Ile i co jest wart ten sprzęt? Na razie 650zł i 3 dni do końca...

Jest jeszcze MF E11 za 999zł, MF E1 za 500zł, MF v90 za 1345zł (chyba nie wart tego), tylko jeden tani creek 4140s2 za 700zł. Reszta to sprzęty po parę tysięcy i nie stać mnie na to.

No tak przyzwyczaił sie do 18 kg i taki mf to kicha. A nie słuchał

Nikt na sile nie bedzie cię uszczesliwial. Poważ sobie każdego soniacza i wybierz najcięższego a zapewne odwdzięczy sie dźwiękiem

Nikt na sile nie bedzie cię uszczesliwial. Poważ sobie każdego soniacza i wybierz najcięższego a zapewne odwdzięczy sie dźwiękiem

Do monitorów powinieneś kupić Marantza PM-80 MKII lub starego Luxmana L-430 i wtedy będzie słyszalna zmiana na plus. Są to ciepło grające sprzętu o bardzo dużym uroku brzmienia.

Wada, to oczywiście starość i bardzo ciepłe punkty we wzmacniaczu, a co za tym idzie - zmęczone elektrolity. Wszystko loteria jak się trafi, Na 70% będzie dobrze, ale trzeba odrzucić kupno do 800zł w przypadku Luxmana...

Jeszcze lepie to Sansui AU-717/710. Trochę inna sztuka grania, ale frajda na lata. Ale to jak i Sony ES, raczej do porządnych podłogówek.

• 2 tygodnie później...

Kupiłem przejściowo Sony TA-F444ES z myślą, że kupię 670 lub jakiś MF jak się pojawi. Cóż, chyba nie będę szukał dłużej. Wzmacniacz ma przyjemne, relaksujące brzmienie - w sam raz na jesienny wieczór.

Czytałem o nim, że to stary model i ktoś tam narzekał, że mu coś bzyczy w środku wzmacniacza. Całe szczęście nic takiego nie zaobserwowałem, dźwięk czysty, ładna stereofonia, piękne wokale. Zrobiony jak pancernik, ciężki. Nie gryzie się z Monitor Audio BX2 i o to mi chodziło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.