Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 804 Diamond vs cena, a alternatywy

LorinSi

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Wg wielu 804d graja bardzo srednio jak za swoja oryginalna cene. Teraz, w zw z rychla premiera nowej serii 800, mozna trafic na okazje rzedu 30% taniej - czyli ok 20 kpln/para.

Pytanie czy to naprawde okazja czy cena jest dalej wygorowana jak na ich mozliwosci?

Jesli tak, co jeszcze warto rozpatrzyc w budzecie 20 kpln/para. Moze warto posluchac tez Dali Helicon 400mk2, Proac D30r, Monitor Audio PL200?

Warunki: salon 5x5 srednio dostosowany, zrodlo Oppo 105d, porzadne wzmocnienie w drodze (dopasowane do kolumn) ale nie bede szalal - rynek sh do ok 10-15kpln (integra), gusta muzyczne - keine grenzen ale raczej niskie poziomy glosnosci (mieszkanie w bloku)

Dzieki z gory za ew sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/122205-bw-804-diamond-vs-cena-a-alternatywy/

804D2 warte ceny i grzechu wydania tej kwoty na zakup. Tyle, ze D3 to calkowicie nowa konstrukcja i raczej ciezko o porownanie oprocz nazwy:)

Aczkolwiek kolumny to idndywidualny smak/preferencje i integracja z pomieszczeniem, wiec jak kolega Diff sugeruje nalezy najpierw posluchac: Audiosolutions rownie dobry kierunek co B&W...

Ja jestem wielkim fanem Dali Epicon 6, można je dostać nowe za 30k, to wprawdzie więcej, ale być może mógłbyś rozważyć.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Kurcze, strasznie to wszystko skomplikowane. Trochę już słuchałem przez ostatnie parę dni i dla mnie im wyższy model kolumn tym bardziej grają środkiem.

To jest super w niektórych typach muzyki typu jazz, blues, klasyka, nawet rockowych koncertach unplugged. Magia choć tez czasem brakuje skrajnych pasm....

Ale już w tradycyjnym rocku, to tragedia. Jazgot nie dający się słuchać na dłuższą metę. Im szybciej, gęściej i ostrzej, tym większa męka z tą natarczywą średnicą...

Muszę mieć coś uniwersalnego bo nie wyobrażam sobie dwóch zestawów do różnego rodzaju muzyki.

Może zatem zostać przy obecnych B&W 603S3 i dać im rozwinąć skrzydła na jakiejś porządnej amplifikacji (teraz to jakaś stara budżetówka Onkyo - nie pamiętam nawet modelu)?

Co sądzicie?

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Źródło Oppo i kolumny za 20kzł. dziwne , że nikt nie widzi w tym mezaliansu. Dla mnie to dosyć egzotyczne zestawienie wyjdzie ale kto zabroni bogatemu. Do B&W integra to też raczej ryzykowne, zdecydowanie pomyślałbym o końcówce mocy tam potrzeba prawdziwych watów i to sporo żeby była satysfakcja. No ale jak Oppo będzie źródłem to i integra wystarczy i tak nie będzie słychać przyrostu jakości tak na mój gust.

Dobrze jest mieć rozwojowe kolumny, bo trudno się z kolumnami eksperymentuje. Dużo zależy od tego, czy ktoś w przyszłości spodziewa się dalszych środków na rożwój systemu.

<br />Źródło Oppo i kolumny za 20kzł. dziwne , że nikt nie widzi w tym mezaliansu.<br />

<br />bardzo wąskie gardło<br />

nie przesadzalbym z tym mezalianemj i waskim gardlem.

Stosunek Oppo 105 do kolumn za 20k niczym takim nie jest, a jak ktos wczesniej napisal kolumny w tym budzecie sa rozwojowe, prawda?

Wiekszym mezaliansem, jak dla mnie, popelnianym czesto, jest zakup kolumn za 20k i wiecej, a nastepnie wcisniecie ich w rog lub na sciane; brak pozycjonowania.

<br /> B&W 603S3 i dać im rozwinąć skrzydła na jakiejś porządnej amplifikacji <br />

ja sprobowalbym np. z ktoras integra Moon'a- wg mnie dobrze sie integruja... 603S3 to nie ten prad jak w wysokich B&W 800-ach, zeby wchodzic w koncowke-wg mnie oczywiscie:))

Jeśli lubisz dźwięk b&w to jak najbardziej idź w serie 8xx

Oczywiscie tu będzie potrzebna dobra integra , z 8xx bardzo dobrze zgrywa sie naim , także posłuchaj takiej konfiguracji

Jeśli podobają ci sie b&w ale nie do końca to za ta cenę jaka chcesz kupić 804 to możesz kupić używane kolumny które pewni zagrają lepiej niz te b&w chociaż nie zawsze cena gra

Chociaż jeśli grasz na jakimś starym onkyo to te twoje bowersy nie pokazują tego co potrafią , pożycz dobry wzmacniacz i zobacz jak gra z nim u ciebie w domu , może to będzie wystarczająca dobrze

:)

<br />Chociaż jeśli grasz na jakimś starym onkyo to te twoje bowersy nie pokazują tego co potrafią , pożycz dobry wzmacniacz i zobacz jak gra z nim u ciebie w domu , może to będzie wystarczająca dobrze<br /> <br /> <br />

+1

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Moje doświadczenie mi mówi ze jak na poziomie źrodła nie będzie dobrze to dalej żaden najlepszy wzmak ani kolumny tego nie naprawią. Zepsuć kiepską amplifikacją lub kolumnami można i owszem, ale poprawić to już nie.

NO bez przesady, Oppo 105D naprawdę daje radę - może średnio jako odtwarzacz CD (ale na tym mi mniej zależy) ale już jako DAC jest chyba dość cenione i sensowne dla początkującego Melomana? :)

Dobra, wiedza i doświadczenie jeszcze żadne, dostosowanie pokoju też słabe....

Nie ma co się na razie chyba szarpać z nowymi głośnikami. Spóbuję na początek dać szansę starym B&W 603S3 z jakimś lepszym wzmocnieniem. W związku z tym proszę o radę - z czym próbować to zestawić.

Warunki:

- coś mocnego, najchętniej zbalansowanego bo i OPPO po XLR sporo zyskuje, nie 25 letni trup, tranzystor grający bardzo efektywnie przy niskich poziomach głośności

- coś co na chwilę obecną z B&W 603S3 wyciągnie wszystkie możliwości, i co po późniejszej zmianie głośników na 2-3 klasy lepsze, też jakoś zagra - przynajmniej na początku.

- ze względu na ograniczoną wiedzę i budżet (bardzo ruchomy ale nie wyższy niż ok 15 tys pln), biorę pod uwagę tylko rynek SH

Myślałem o:

Starsze konstrukcje:

- Krell Kav 500i

- Classe CAP-2100

- NAD M3

- może jakiś Mac?

I coś świeższego:

- Hegel H200/H300

- Pass INT 150

- Marantz S11

- Denon 2020

Co wg Was można jeszcze dodać do tej listy a co należało by definitywnie skreślić? Może macie jakieś doświadczenie z ww + B&W?

NIe chciałbym się tez bawić w zestawy dzielone - tutaj nawet podzespoły dedykowane do siebie bywają problematyczne. Słuchałem np. ostatnio u kolegi CA 851 (pre + końcówka) z Cremoną M i średnio jak dla mnie to wszystko grało - czysto i miło, ale jakoś bez życia... Taki łatwy nieangażujący odbiór..

Poszukaj KAV 300i, tani i dobry, wystarczająco dobry do tych Bowersów. Nie szalej na początek ponieważ powinno to być dobrane do docelowej akustyki pomieszczenia i do docelowych kolum.

Jeśli już mówimy tu o poziomie źródła to nie zapominajmy o jakości realizacji na poziomie mastera obojętnie czy to płyty czy też pliku a nie tylko o odtwarzaczu.

Tu tak naprawdę wszystko się zaczyna albo kończy.

Poszukaj KAV 300i, tani i dobry, wystarczająco dobry do tych Bowersów. Nie szalej na początek ponieważ powinno to być dobrane do docelowej akustyki pomieszczenia i do docelowych kolum.

Hej, dzięki. Rada, żeby nie szaleć może i słuszna ale między Kav300i a Kav500i jest różnica ok 3 tys PLN. To niewiele a możliwości ten drugi ma chyba znacznie większe?Pewnie zostanę zaraz zrugany przez tych co do audiofilskiej nirwany dochodzą małymi kroczkami (bo np. to lubią albo mają na to czas), ale jeśli chodzi o wzmacniacz - chciałbym jednak coś bardziej na wyrost, coś co by zmotywowało mnie do wymiany kolumn na lepsze w następnym kroku.... Boję się że jak kupię sobie do obecnych B&W byle jaki wzmacniacz, to będzie to tak stało i grało od czasu do czasu, przez następne 10 lat...

kav 500i podobno ogólnie lepiej gra od 300i, nie wiem, nie słyszałem osobiście

Jakbym planował długofalowe upgrady, to bym jednak wolał kolejność: kolumny, wzmacniacz, źródło. A jeszcze lepiej: kolumny + wzmacniacz, źródło.

Ale w sumie sprzęt używany, można potem sprzedać.

.

Kierunek może i słuszny ale mam teraz góra 15 tys pln. Mając już jako takie kolumny, które obecny wzmak - budżetowy staruszek Onkyo, ledwo ciągnie (a może i nie) - wolę na początku zmienić wzmacniacz.

Bo jak teraz kupię bardziej wymagające kolumny, to zupełnie nie będą miały na czym grać....:)

Wymyśliłem sobie zatem następujące kroki ku "nirwanie":

1) używany, być może przechodni wzmak, do ok 15 tys do obecnych B&W603S3

2) poszukiwanie i zakup docelowych kolumn, na odsłuchy których nie będę się wstydził jeździć z tymże wzmacniaczem i który mi da "jakieś" pojęcie o ich możliwościach. Budżet do ok 20 tys pln.

3) poszukiwanie docelowego wzmacniacza do nowych kolumn (a może ten pierwszy będzie na tyle dobry, że wystarczy?!)

4) regulacja brzmienia systemu okablowaniem i ew. akustyką - tu będzie trochę zabawy ale to gdzieś za rok dopiero, odległa przyszłość...:)

Czy to nie brzmi sensownie i logicznie? Jako kompletny żółtodziób w "branży" otwarty jestem oczywiście na wszelkie sugestie...

Na twoim miejscu sprzedał bym te kolumny co masz dodał do budżetu i wtedy pojeździł po salonach , sprawdzić jaki dźwięk lubisz co i jak i wtedy do 20kzl możesz kupić system ktory będzie brzmiał lepiej niz ci sie wydaje

Używane kolumny do 8 tysięcy płuc dobry piec do 7 używka i 5 na zródło linn 4 reszta na kable i będzie git

Każdy ci może tutaj polecić tysiące konfiguracji ale ty musisz sam tego posłuchać u zdecydować bo to ty bezies słuchał a nie oni

:)

Kupno wzmacniacza ma sens, bo to bez wątpienia najsłabsze ogniwo w Twoim systemie. W ogóle słabe kolumny w dobrym systemie potrafią niespodziewanie dobrze zagrać. To znaczy tak, że słychać ich wady, ale mimo to chce się słuchać.

Tak mi dzisiaj dał do myślenia Twój wpis o jazgotliwości kolumn. Wydaje mi się, że powinieneś poszukać jakiegoś kontaktu z audiofilami z okolicy, to najlepszy sposób, aby dowiedzieć się więcej o dobrych systemach. W sklepie to nie to samo. Do mnie kilka osób się wpraszało i nigdy nie odmawiałem. Większość osób jest otwartych, bo to dość rzadkie hobby i fajnie jest się z kimś spotkać.

Ja sugerowałem najpierw kupno kolumn z tej przyczyny, że ostateczny odsłuch trzeba zrobić w domu, a bez wątpienia łatwiej nosić wzmacniacz niż kolumny.

Jak Cie ciagnie w kierunku B&W (b. dobry kierunek, btw) to podjedz do Top Hi FI jak masz mozliwosc. Sa dealerem i maja tez Classe, Krell'a. Jedna wizyta zaliczysz najlepsza czesc ze swojej listy.

Jak pisalem wczesniej, ja odsluchalbym jeszcze integry Moon - i to tez ma Top Hi Fi.

Takze mozesz miec 'owocny' odsluch. Odsluchasz 804D2 ze wspomnianymi integrami i ocenisz co lepiej: wejsc w nowe kolumny czy zostac przy 603 jeszcze przez chwile. Uwazam, iz grajac na starym Onkyo moze jeszcze nie uslyszales jak 603 moga zagrac...

Co do pozostalych z listy to jeszcze wg mnie dobrze tez spisuje sie Hegel z B&W.

Natomiast jak dla mnie Denon 2020 z B&W to zyletki dla uszu- za ostro... W ogole uwazam, ze 2020 za ostro sie wspina, brak luzu i powietrza w graniu.

z 804D2 już zdążyłem się zapoznać i jak dla mnie nie jest to granie nawet za 20 kpln (po przecenie). To zdecydowanie za mało uniwersalne głośniki jak na moje potrzeby.

Oczywiście można jeździć na odsłuchy i kazać sobie podłączać różne kombinacje ale co z tego jak nie usłyszę tam wzmacniaczy z mojego kręgu zainteresowań, bo po prostu ich już nie ma w sprzedaży. Czy te nowe grają tak samo i dana marka oznacza zawsze ten sam rodzaj dźwięku? Wątpię...

Chyba źle zacząłem ten topic - bo od kolumn. A potem po zastanowieniu się, szukam na razie samego mocnego wzmacniacza...:).

Skupmy się zatem proszę na samym, w miarę UNIWERSALNYM, wzmacniaczu z DUŻYM zapasem mocy...

Czy ktoś coś skomentuje - np. stosunek ceny do możliwości, zdementuje, doda od siebie?

Jeszcze raz lista zainteresowań wraz z orientacyjna ceną:

- Krell Kav 500i - kultowa konstrukcja, ciężka do dostania za rozsądne pieniądze. Czy warta zainteresowania za ok 7,5 kPLN?

- Classe CAP-2100 - nigdy nie słuchałem integry, podobno dobrze zgrywa się z B&W? Do wzięcia za ok 9 kPLN

- NAD M3 - na papierze wygląda świetnie i to mój cichy faworyt (dual mono, pełny balans, duża moc), ale dużo traci na wartości. Co z nim nie tak? Taniocha - ok 6 kPLN

- może jakiś Mac? Z tego co czytam, chyba tylko MA7000 by mnie zadowolił - a to już nie ten budżet -cena ok 18 kPLN

- Hegel H200/H300 - dużo o nich w sieci. W PL kochane, na zachodzie raczej klasa średnia i umiarkowany entuzjazm. Też spora utrata ceny. Dlaczego? H200 za ok 6KPLN, H300 za ok 9 kPLN

- Pass INT 150 - podobno trzeba go dobrze rozkręcić, żeby zagrał. Przy niskich poziomach głośności, jest tak sobie. CEna ok 13 kPLN no ale w końcu to Pass

- Marantz PM-11S2. O S3 czyta się dużo dobrego ale mam wątpliwości czy warto tyle dać za Marantza. Czy S2 jest dużo gorszy? Cena ok 8 kpln za S2 i 12 kPLN za S3..

- Denon 2020 definitywnie skreślony, to chyba rzeczywiście nie "ten" poziom.

- Moon I-7. Słuchałem Moon I-700, było super ale cena kosmiczna. Czy poprzednik będzie dużo gorszy? Ciężki do dostania, niemożliwy do przesłuchania, cena ok 13 kPLN

Dzięki z góry za ew pomoc Panowie, jak widzicie błądzę w ciemności...:)

Z bowersami obowiązkowo do sprawdzenia Naim Supernait 1 (ok.7kpln),możliwość rozbudowy o zewnętrzne zasilanie (hicap: ok.2,5k) i wtedy to już się robi bardzo poważny zawodnik..Na Twojej liście są także,jak widzę Proaci-Naim też się z nimi dobrze dogaduje.Gratis:bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy oraz DAC-może nie koniec świata ale na pewno nie siedzi tam dla ozdoby...to tak z grubsza.

l'enfant sauvage

Moim zdaniem NAD M3 jest bardzo brzydki z wyglądu, gra dokładnie na poziomie CA 8xxx E/W.

Tak patrząc szerzej, to nie jest łatwo znaleźć optymalne rozwiązanie. Ja jestem zwolennikiem bi-ampingu, bo to jest najtańsze: wzmacniacz na górę nie musi być taki mocny i nie jest tak obciążony, a na dół musi być mocny ale może być pozbawiony finezji, świetnie się sprawdzają niektóre estradówki, które są względnie tanie. Dodatkowo z kablami jest trochę łatwiej, bo nie musi to być kabel uniwersalny. Za jakiś czas chciałbym na górę dać lampę.

Idąc trochę podobną drogą, to mógłbyś spróbować Accuphase A-30 i używać regulacji głośności z Oppo. Później dokupić DAC z dobrym pre, a jakby A-30 był dla Ciebie za słaby, to zrobić bi-amping.

• 1 miesiąc później...

Troche pozno widze na rady ale moze komus innemu sie przyda :p regulacja poziomu wyjsciowego w oppo 105d jast slaba. Probowalem z ciekawosci i szybko wrocilem do pre AN. Obecnie wszystko sie zmienilo tj sprzet ale oppo zostalo i teraz Jarokar padnie na zawal bo u mnie oppo gra z gryphonem diablo i od tygodnia z nowymi 802 diamond :) nie d3 :( ciekawe kto je pierwszy kupi w kraju :p proces wygrzewania z grubsza maja za soba. Sa duzo latwiejsze w wysterowaniu niz thiel 3.6, ktore to bierze moj przyjaciel w komplecie z krellem :) nigdy nie przepadalem za B@W ale zmieniaja mi sie gusta i szkola lampy i ProAc'a idzie w odstawke. Co do oppo to za taka kase to wybitne zrodlo wszystkomogace. Fakt przegral w cd z gryphonem scorpio i jeszcze z kilkoma bardzo dobrymi cd ale jak wiadomo teraz muza jest na dysku a oppo radzi sobie z tym dobrze choc czasem plata figle i co jakis czas twardy reset bo jakies ciadostwo przyczepia sie do dzwieku jak by byl przester w pewnych zakresach czestotliwosci. Myslalem kiedys, ze to glosnik umiera a to oppo takim syfkiem je czestowalo. Tak czy inaczej sa rozne szkoly gradacji sprzetu w systemie. Moja jest taka 1 najwazniejsze to glosniki Najwiecej wnosza zmian i daja najwiecej radosci lub tez rozczarowania. Potem wzmak a na koncu zrodlo. wydac 50 tys na zrodlo drugie 50 na kable a 20 czy 10 na glosniki i wzmak to jest dopiero szalenstwo. Z mojego pkt widzenia. Choc mam teraz w odsluchu AQ Wild'a xlr i cena 13500 za "kabelek" mnie poraza ale jak nigdy nie przykladalem takiej wagi do kabla zwlaszcza xlr'a to przy diablo i 802 diamond' ach wyszlo szydlo z worka i wedle przyslowia poszla krowa niech idzie i ciele :p tak dla kogos kto chce porownania thiel'a 3.6 z b&w 802 diamond. Inne glosniki zupelnie choc wspolne cechy to swietny konturowy bas rewelacyja scena tu i tu . Bardziej poukladana w 802 ale thiel na swoje lata to absolutna rewelacja Gra przyjemnie i mozna by powiedziec, ze przy 802 wrecz jak ProAc :p thiel nie wytnie tak jak 802 polowy bibloteki ale zapomnij o slabym wzmaku do thiel'a guma sie zrobi z basu i dudnienie. Daj elektrownie a zobaczysz jak gra thiel 3.6 nie 3.7 bo ten nigdy mi nie przypadl do gusty. krell700cx ich nie wystraszyl a wrecz sie swietnie dogadywali przez miesiac bo diablo okazalo sie diabelnie dobre :p co do 802 gora pasma jest zjawiskowa, bajeczna najlepsza jaka slyszalem kiedykolwiek. Mysle jednak, ze 802 musza grac w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu. Mam pokoj 40 m2 i tylko do muzy w Top HiFi tak nie graly. B&W nie produkuje ich raczej pod salony gdzie jest kupe szkla marmuru i golych scian :) potem sa glosy, ze komus glosniki nie graja albo krzycza lub maja przewalony bas. Zanim wydasz milion na sprzet wydaj troche na akustyke pomieszczenia bo to niestety ale w wiekszosci ona gra Amen

Zanim wydasz milion na sprzet wydaj troche na akustyke pomieszczenia bo to niestety ale w wiekszosci ona gra

Te słowa cieszą.. Daleko mi do tego pułapu cenowego i jakościowego , ale skoro szanujesz akustykę to wiem że są ludzie, którzy słyszą i słuchają :)

Kumpel co to mnie tym wszystkim kiedys zarazil ( doktor akustyk ) ma sprzet stereo za moze 10 tys wszystkiego i Bog mi swiadkiem, ze nie jeden z nas ze sprzetem za trylion nigdy tak nie poslucha muzyki. Caly strych jakies 60 m2 ma zaadoptowane wydal chyba wiecej na adaptacje tego pomieszczenia niz ma sprzetu. Jak sie jest melomanem i kocha muzyke a nie zabawki to tez mozna sie cieszyc piekna muzyka. Najlepiej jak ma sie kase na jedno i drugie tj miec co i gdzie postawic to wtedy pelnia szczescia

Te słowa cieszą.. Daleko mi do tego pułapu cenowego i jakościowego , ale skoro szanujesz akustykę to wiem że są ludzie, którzy słyszą i słuchają :)

Hej!

serdeczne dzięki za Wasz tzw "input"! :) U mnie zaszło już trochę zmian - zacząłem jednak budowę systemu od wzmacniacza. Jest to zestaw McInstosh : pre C48 + końcówka stereo MC452. Myślę, że spełni moje pierwotne założenia o uniwersalnym wzmacniaczu z dużym zapasem mocy...:)

Akustyka pomieszczenia akustyką, ale teraz rozglądam się za kolumnami zgrywającymi sie z Mackiem, bo obecne B&W 603S3, mimo że bardzo rozwinęły skrzydła, będą sporym dławikiem w przyszłym systemie aspirującym powiedzmy do klasy HiFi, w nawet najlepiej dostosowanym akustycznie salonie...:)

Biorę zatem teraz tę moja krowę na barki i jeżdżę na różne odsłuchy... jakieś sugestie, czego szukać?

Z tego co słyszałem do tej pory, najlepsze były Wilson Audio Sabrina, ale może nie trzeba od razu TYLE wydawać? :)

co myślicie np. o VA Beethoven Concert Grand w połączeniu do Mackiem?

A może SF Amati Anniversario? EX Demo stoi teraz za pół ceny pierwotnej...

Dzięki z góry za ew. wskazówki!

Ja jestem wielkim fanem Dali Epicon 6, można je dostać nowe za 30k, to wprawdzie więcej, ale być może mógłbyś rozważyć

Mam i też polecam; zamieniłem z B&W 804S. Wzmac. Mac MA6600.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.