Skocz do zawartości
IGNORED

ceny kondensatorów Black Gate - czy mamy już apogeum absurdu?

xylus

Rekomendowane odpowiedzi

Czy te Black Gate'y są faktycznie takie fantastyczne, że aż nawet metafizyczne? Czy mamy już apogeum absurdu?? Bo o tym, że choroba się rozwija już od dawna, to chyba wszyscy wiedzą...

Dziś zobaczyłem na aukcji na znanym portalu ofertę sprzedaży 2 szt, Rubycon Black Gate STD 100uF/100V za bagatela... 350zł z licytacją, a w opcji KT za jedyne drobne pięć stówek... ;-)

W opisie wyczytałem też, że to okazja, bo na innym portalu (takim światowym) ceny są ponoć jeszcze bardziej wyrafinowane i nic tylko szybko brać. I to szybko, zanim brać audiofilska to wyczai i kupi przede mną ;-)

Polowanie na jelenia? Głębokie upośledzenie funkcji logicznych (przypadek potencjalnie kupujących)? Lans? A może zwykła głupota i naiwność? Czy gdyby kosztowały 1/10 tej ceny (co też byłoby już przecież bardzo drogo na tle dobrych kondków innych firm) to też grałyby tak fantastycznie, żeby uzasadnić cenę?

Czy tylko ja uważam, że nieleczony audiofilizm gardzący mierzalną techniką, to poważna i ciężka choroba, która w wielu przypadkach odbiera rozum? To, że hi-end w 90% opiera się na voo-doo i w 10% na technice zapożyczonej z "normalnego" hi-fi to już wiemy, ale teraz mam wrażenie, że po tym jak Black Gate'y osiągnęły takie ceny, ta proporcja zaczyna przyjmować wartość 91% / 9% ;-)

Chlopaki, za niedlugo robie testy roznych kondow w katodzie drugiego stopnia, bardzo wazny moment w moim wzmaku. Test bedzie o tyle ulatwiony ze kondy bede testowal na zywca, podczas doraznego odsluchu i odrazu bede slyszal roznice. Wykorzystam do tego przelacznik kilku pozycyjny. W tej chwili zamowilem panasonic fm/fc, kilka roznich nichiconow, polimerowe oscony, znajdzie sie tez jakas folia. Sam przyznam sie szczerze myslalem nie raz o black gate N, jednak ich nie do konca znalazlem odpowiedz czy to rzeczywiscie to wiec nie kupilem, tymbardziej za taka cene jaka jest aktualnie na rynku. Mysle ze test zaczne do miesiaca bo czekam na rezystory i odrazu wtedy zamontuje "aparature" Czy bylby ktos chetny uzyczyc swoje black gate? potrzebuje min 100uf/16v dwie sztk. Oczywiscie wysylke w obydwie strony ja pokrywam, jednak uczulam ze test moze trwac miesiac, chce miec pewnosc tego co slysze.

Na szczęście elektrolity wysychają...

Za parę lat i Black Gate będą bez wartości.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jesli nie sa mocno obciazone to troche lat na pewno minie. Wracajac do testu to nie chcialbym kupowac drogich kondow chociazby dlatego ze podczas testow odsluchowych ich cena mogla by sugerowac ich jakosc.

Coś jest tyle warte ile ktoś za to zapłaci, jak nie będzie naiwnych to te kondy będą w cenie pozostałych i tyle będę warte niezależnie od jakości ;-)

Chlopaki, za niedlugo robie testy roznych kondow w katodzie drugiego stopnia, bardzo wazny moment w moim wzmaku. Test bedzie o tyle ulatwiony ze kondy bede testowal na zywca, podczas doraznego odsluchu i odrazu bede slyszal roznice. Wykorzystam do tego przelacznik kilku pozycyjny. W tej chwili zamowilem panasonic fm/fc, kilka roznich nichiconow, polimerowe oscony, znajdzie sie tez jakas folia. Sam przyznam sie szczerze myslalem nie raz o black gate N, jednak ich nie do konca znalazlem odpowiedz czy to rzeczywiscie to wiec nie kupilem, tymbardziej za taka cene jaka jest aktualnie na rynku. Mysle ze test zaczne do miesiaca bo czekam na rezystory i odrazu wtedy zamontuje "aparature" Czy bylby ktos chetny uzyczyc swoje black gate? potrzebuje min 100uf/16v dwie sztk. Oczywiscie wysylke w obydwie strony ja pokrywam, jednak uczulam ze test moze trwac miesiac, chce miec pewnosc tego co slysze.

Mogę Ci udostępnić do testów Black Gate F , 100 u/ 25 V . Z cała pewnością są "wygrzane" .

Jak Ci się spodobają to będą mogły pozostać u Ciebie na stałe , bez żadnych kosztów .

Powiedzmy Ty poświęcasz swój czas i projekt do wykonania takiego porównania , a ja mogę udostępnić elementy.

Wielu moze myslec podobnie do mnie, drogie ale jesli rzeczywiscie sa najlepsze to trudno.

O swietnie, z checia sprawdze je. Z tym ze tak jak pisalem aby test byl miarodajny to na pewno troche czasu musze je testowac, Beda pracowaly na napieciu 11v wiec nic im nie grozi.

Weź jeszcze do testu Vishay BC, całkiem dobre kondensatory w rozsądnej cenie.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Jak chcesz to u mnie leżą i się kurzą BlackGate N 100uf/50V, także mogę Ci je na miesiąc pożyczyć. Pracowały parę lat temu jakiś miesiąc czasu w Gainclone, więc są praktycznie nowe ale już wygrzane.

O black gate N z checia pozycze. Odrazu jak bede mial przytogowany "tester" to do was napisze. Nie chce brac elementow zeby potem lezaly w szafce i czekaly na test. Wydaje mi sie ze w tym tygodniu wszystko zmontuje. Co dziwne przyszly mi rezystory z Canady, a zostaly wyslane w piatek? Nie wiem jak to mozliwe. Odrazu jak zamontuje rezy to zrobie wyjscie na kilku pozycyjny przelacznik.

Skoro już mi doradzano żeby przewód zasilający obrócić (tzn żeby zamienić L z N miejscami) i posłuchać, ponoć jest różnica to pewno tu też może być podobnie :-):-)

Parzac na budowe kondensatorow to jedna nozka wchodzi wglab niego, a druga na zewnatrz, wiec moze miec to znaczenie. Rezystory zmienione, przewody wyprowadzone, pozostaje czekac na przelacznik, jutro powinien byc.

Kupiłem CD starego Philipsa z TDA1541A i pomyślałem o wymianie starych elektrolitów.

Czytając fora często zachwalane były Panasoniki FC które zakupiłem.

Po wymianie wszystkich myślałem że z krzesła spadnę - kicha jak diabli, odtwarzacz zgubił magię i zrównoważenie, wyeksponował rozdzielczość "przesuwając" pasmo w stronę wysokich tonów, po prostu stał się mocno jasny - "dziękuje" za taką jakość :(

Witku

Panasonic FC(ani żaden inny kondensator) nie jest idealnym wunderwaffe. Różne kondensatory sprawdzają się w różnych miejscach, w związku z tym takie modyfikacje trzeba wprowadzać stopniowo i kontrolować efekty. Również popularne zwiększanie pojemności kondensatorów nie zawsze daje pozytywne skutki. Polecam ci, żebyś kupił też kilka innych dobrych niedrogich kondensatorów(Nichicon KA, BC) i eksperymentował :)

Zgadza sie ,uzycie zbyt duzej ilosci tych samych komponentow spowoduje ze bedziemy mieli przewage charakterystyki grania tego elemento. W tym momencie sprawdzam Panasonic FC, poprzednio mialem Rubycon ZLG zbocznikowany 10nf i 1nf niebieski philips osiowy. FC nie wygrzane ale troszku gory im brakuje.

Podzielę się moimi spostrzeżeniami: bardzo ostrożnie z polimerowymi kondkami. Rubicony ZLH u mnie na zasilaniu wzmacniacza słuchawkowego przy samym buforze to był dramat.

Witku

Panasonic FC(ani żaden inny kondensator) nie jest idealnym wunderwaffe. Różne kondensatory sprawdzają się w różnych miejscach, w związku z tym takie modyfikacje trzeba wprowadzać stopniowo i kontrolować efekty. Również popularne zwiększanie pojemności kondensatorów nie zawsze daje pozytywne skutki. Polecam ci, żebyś kupił też kilka innych dobrych niedrogich kondensatorów(Nichicon KA, BC) i eksperymentował :)

mam KA i inne i bez zmian. tylko nichicon vx pasują. wyobraź sobie że w oryginale występują na przetworniku napięcia: +4.85V, -5,5V i -14,5V. gdy te napięcia zgodnie ze sztuką poprawimy na: +5,0V, -5,0V i -15,0V TDA gra jasno.

A ma to znaczenie?

W ich przypadku ogromne . W jednej pozycji muli a w drugiej dopiero pokazuje swoją klasę ( w szeregu z sygnałem ) .

Kilka miesięcy temu przy użyciu tych kondensatorów ( 6xSTD do zasilania DACa i BGN na wyjściu . Oryginalnie są tam jeszcze FK w zasilaniu cyfry ) + " złotych " OSCONów przerobiłem Marantza CD72MKIISE . Koszt kondensatorów = koszt odtwarzacza .

Patrząc z boku - wariactwo , ale wyszedł najlepszy odtwarzacz CD jaki miałem ( dużo lepszy od Krella KAV280CD po RCA czy NAIM CDX ) za ułamek ich ceny .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W ich przypadku ogromne . W jednej pozycji muli a w drugiej dopiero pokazuje swoją klasę ( w szeregu z sygnałem ) .

Kilka miesięcy temu przy użyciu tych kondensatorów ( 6xSTD do zasilania DACa i BGN na wyjściu . Oryginalnie są tam jeszcze FK w zasilaniu cyfry ) + " złotych " OSCONów przerobiłem Marantza CD72MKIISE . Koszt kondensatorów = koszt odtwarzacza .

Patrząc z boku - wariactwo , ale wyszedł najlepszy odtwarzacz CD jaki miałem ( dużo lepszy od Krella KAV280CD po RCA czy NAIM CDX ) za ułamek ich ceny .

Peter Daniel sugeruje stronę z napisem nonpolar dawać na + . Oto jego wypowiedź z wątku "First Watt F4 Nelsona Passa" : "Bipolary, podobnie jak film caps, moga grac inaczej w zaleznosci od orientacji.

Przy BG N zawsze instaluje krotsza noge na + (jest to takze strona z napisem nonpolar)."

Peter Daniel sugeruje stronę z napisem nonpolar dawać na + . Oto jego wypowiedź z wątku "First Watt F4 Nelsona Passa" : "Bipolary, podobnie jak film caps, moga grac inaczej w zaleznosci od orientacji.

Przy BG N zawsze instaluje krotsza noge na + (jest to takze strona z napisem nonpolar)."

Dawno Kolegi nie widziałem na forum :)

Za każdym razem jak je zamontowałem obiecywałem sobie że gdzieś zapiszę jak je montuję a montuję na słuch . Druty + krokodylki i na szybko zmieniam polaryzację albo podstawiam inne .

Proste i skuteczne . Można też wlutować podstawki pod kondy ale te się nie sprawdzą jak wstawiamy np elektrolity i polipropyleny które mają grubsze nóżki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.