Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 5.1 + amplituner. Jaki?

Qcu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich,

prosiłbym o pomoc w wyborze mojego pierwszego zestawu 5.1 z amplitunerem. Kilka istotnych informacji,

- Pokój będzie wielkości 16m2.

- Zestaw będzie służył do gier/filmów, ale też chciałbym żeby służył do słuchania muzyki.

- W muzyce, która będzie odtwarzana przeważa bas (rap/hardstyle/hardtrance). Wybierając sprzęt chciałbym to uwzględnić.

- Na zestaw chciałbym przeznaczyć 6 000 zł. (Głośniki + Sub - 4 tys. maks / Amplituner 2 - 3 tys. Maks). Miło byłoby gdyby w tej kwocie zmieścić też okablowanie.

- Jeśli chodzi o amplituner zależałoby mi żeby dobrze zagrał w stereo, miał wejście HDMI z przodu i jeśli będzie miało sens podłączenie wzmacniacza to żeby posiadał wejście pre-amp.

Aktualnie dostałem propozycje: Indiana Line Nota 5.0 + sub Rel T5 do tego ampli Marantz NR1605 / SR5009 lub Denon X3100.

Kilka pytań do Was:

- Czy w przedziale do 3 tys. jest lepszy zestaw niż Indiana Line Nota?

- Czy ktoś z forum słyszał subwoofer Basso 830 dołączany do zestawu 5.1 z Nota'mi? Bardzo ciekawie wygląda i cena jak za 5.1 też interesująca.

- Czy jest jakikolwiek sens rozbudowywać tak budżetowy zestaw o wzmacniacz czy nie zrobi on większej różnicy?

- Jak według Was wypadną te amplitunery w tym połączeniu? Macie jakieś ciekawsze propozycje?

Jeśli chodzi o wybór sprzętu to chciałbym być pewny po opiniach, bo nie mam jak jeździć na odsłuchy.

To chyba wszystko co na obecną chwilę przychodzi mi do głowy, jeśli trzeba więcej informacji to proszę pytać,

dziękuję z góry i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/122170-zestaw-51-amplituner-jaki/

W 16m2 przy zestawie 5.1 nie będzie Ci brakowało basu - same kolumny bez suba grają wydajnie basowo, przy czym bas jest miękki i dobrze kontrolowany.

REL to bardzo ciekawe wyjście - świetny subwoofer który sprawdzi się również przy muzyce. Co do amplitunera - skłaniałbym się w kierunku Denona oraz Onkyo, np. TX-NR646.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W 16m2 przy zestawie 5.1 nie będzie Ci brakowało basu - same kolumny bez suba grają wydajnie basowo, przy czym bas jest miękki i dobrze kontrolowany.

REL to bardzo ciekawe wyjście - świetny subwoofer który sprawdzi się również przy muzyce. Co do amplitunera - skłaniałbym się w kierunku Denona oraz Onkyo, np. TX-NR646.

Dlaczego z amplitunerów Denon? Słyszałem, że marantz grają lepiej w stereo, jest to prawdą?

Mógłby Pan polecić jakieś 5.0 z przednim bass reflexem w kolumnach i centralnym głośnik tak jak jest w Dali zensor?

Świetną brzmieniowo pozycją są TSx 330HC 5.0 (zestaw oparty na frontach Polkaudio TSx330T). Na rzecz lepszych kolumn można byłoby pomyśleć o przełożeniu kupna subwoofera na później.

Alternatywą jest wyższy model Indian - Tesi 565 (na frontach Tesi 560). Co do elektroniki - Marantz liczy się teraz przez sentyment do starych modeli marki, a sam sprzęt jest niesamowicie zbieżny z Denonem (Denon wykupił niedawno Marantz'a).

Moim zdaniem bardzo dobrze w stereo radzi sobie sprzęt Onkyo, np. TX-NR636 czy nowszy TX-NR646.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

w kwocie 2-3 tys nie ma roznicy w jakosci brzmienia stereo, rozni je przewaznie barwa dzwieku i charakterystyka wiec czy to bedzie 636 677 czy 2100 nie ma znaczenia (nie ma sensu kupowac z najnowszych serii) - jakosciowo graja podobnie wiec kupuj ten ktory uda ci sie kupic najtaniej, sam kupilem 636 bo byl po dobrych pieniadzach i gra fajnie, chociaz apetyt rosnie w miare jedzenia i teraz bedzie 900 lub 7009 ale to raczej z racji podlapania bakcyla KD :D

• 3 tygodnie później...

Świetną brzmieniowo pozycją są TSx 330HC 5.0 (zestaw oparty na frontach Polkaudio TSx330T). Na rzecz lepszych kolumn można byłoby pomyśleć o przełożeniu kupna subwoofera na później.

Alternatywą jest wyższy model Indian - Tesi 565 (na frontach Tesi 560). Co do elektroniki - Marantz liczy się teraz przez sentyment do starych modeli marki, a sam sprzęt jest niesamowicie zbieżny z Denonem (Denon wykupił niedawno Marantz'a).

Moim zdaniem bardzo dobrze w stereo radzi sobie sprzęt Onkyo, np. TX-NR636 czy nowszy TX-NR646.

Ten zestaw byłby okej, ale cenowo przekracza budżet, a dwa centralna kolumna jest za szeroka i się nie zmieści u mnie.

w kwocie 2-3 tys nie ma roznicy w jakosci brzmienia stereo, rozni je przewaznie barwa dzwieku i charakterystyka wiec czy to bedzie 636 677 czy 2100 nie ma znaczenia (nie ma sensu kupowac z najnowszych serii) - jakosciowo graja podobnie wiec kupuj ten ktory uda ci sie kupic najtaniej, sam kupilem 636 bo byl po dobrych pieniadzach i gra fajnie, chociaz apetyt rosnie w miare jedzenia i teraz bedzie 900 lub 7009 ale to raczej z racji podlapania bakcyla KD :D

Z amplitunerem jeszcze nie mam pojęcia co wybrać. Jeśli chodzi o dźwięk to wiadomo, że będzie trzeba odsłuchać, ale tutaj sprawa też nie wygląda tak fajnie, bo na odsłuch bym musiał jechać do innego miasta, u mnie nie ma możliwości.

Panowie przechodząc do sedna,

Jeśli chodzi o 5.1:

- chciałbym dobrać coś co sprawdzi się dobrze w rapie, ale równie dobrze będzie sobie radziło w dynamicznej muzyce typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- do nagłośnienia jest pomieszczenie wielkości 16m2.

- kolumny będą blisko ścian także preferowałbym coś z przednim bass reflexem. Początek kolumny do tylnej ściany będzie miał 54 cm, także przy kolumnie głębokiej na 30 cm zostanie 24 cm miejsca za nią. Boczne ściany również będą zaraz przy kolumnach.

- na zestaw razem z subem chciałbym przeznaczyć maksymalnie 6 tysięcy, oczywiście prosiłbym o propozycję również tańszych zestawów wartych uwagi.

Jeśli chodzi o amplituner:

- stosunek gry/film 60% z czego dużo więcej będzie grane, a muzyka 40%. Dobierając amplituner chciałbym wziąć to pod uwagę.

- Na pewno ampli powinien być z pre-out żeby kiedyś poprawić sekcję stereo przez wzmacniacz, ale póki co zastanawiam się czy lepiej wziąć amplituner, który radzi sobie lepiej w KD niż w muzyce, a potem polepszyć kwestię stereo, co o tym sądzicie?

- musi zawierać minimum 6 wejść HDMI, w tym jedno z przodu.

- jedno wejście USB najlepiej z tyłu jak jest możliwość, jak nie ma, to z przodu. Chciałbym pod nie podpiąć dysk zewnętrzny, który będzie źródłem plików do odtwarzania. Dysk jest na USB 3.0, amplituner poradzi sobie bez problemu z takim dyskiem?

- cena maksymalna to 3 500 zł.

Jeśli chodzi o okablowanie, to póki co wiem żeby wziąć na fronty i centralny 4x4mm droższe, zaś pod tyły 2x2,5mm tańsze, co Panowie o tym sądzą?

Póki co to wszystko co mi przychodzi do głowy. Proszę pytać jeśli konieczne są jakieś informację, bo mogłem o czymś zapomnieć.

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o jakość stereo z amplitunerów w przedziale cenowym 2-3 tys zł nie raz jest tak, że spokojnie zwykłym ludziom to starcza. Piszę zwykłym bo audiofile to niezwykli ludzie :) bez obrazy oczywiście a Oni właśnie podnoszą ceny zestawów do cen wg nich akceptowalnych. W końcu po coś i dla kogoś robione są te amplitunery ze średnich i niskich pułek. Zresztą nie amplituner gra, przynajmniej nie w tym przedziale cenowym tylko kolumny. Natomiast ważną sprawą jest branie pod uwagę impedancji obsługiwanych kolumn. Te niższe modele amplitunerów obsługują minimum 6-cio ohm-owe kolumny . A co jeśli spodobają Ci się kolumny, które będą miały 4 ohmy. Wybierając ampla za ok 3 tys zł spkojnie obsłuży kolumny z niską impedancją. Yamaha RX-A 820, 830 lub 840 są w podobnej cenie (od wcześniejszego do nowszego modelu) czyli ok 3 tys zł, Denon 3100 ok 2,8 tys zł, Marantz 6007 lub 5009 też ok 3 tyszł(wcześniejszy-nowszy model), Onkyo 737.

A jesli chciałbyś kupić REL-a T5 to na zestaw kolumn 5.0 miałbyś tylko 2 tys zł. Czy to to niewiele. Dobre, haha, określenie względne, inaczej, kolumny, których brzmienie nam podejdzie mogą mieścić się w tej kasie ale to trzeba niestety posłuchać bo takich jest trochę i nawet mogą Ci podejść takie które nie zostały tutaj zaproponowane i nie były by zaproponowane. Wszystko zależy od Twoich preferencji brzmieniowych. A z racji większego wykorzystania ich do kina czy do gier skłaniać by mogło do kupienia pierwszych lepszych. Jest jednak kwestia odsłuchu stereo. Muzyki na której Ci też zależy. Do młucki jaka jest w podanym przez Ciebie linku nada się każda kolumna tylko kwestia tego jak to będziesz postrzegał. Jak podchodzisz do jakości takiego młucenia, "grania". Bo przy każdych kolumnach może nie być słychać jakości brzmienia z racji hałasu. Młucka to młucka czy na kolumnach za tysiąc czy za trzy tysiące. Co innego rap. Będzie się liczyła jakość wokalu i jego czystość więc lepiej kupić lepsze kolumny. Lepsze, znowu określenie względne.

Na rzecz lepszych kolumn można byłoby pomyśleć o przełożeniu kupna subwoofera na później.

Alternatywą jest wyższy model Indian - Tesi 565 (na frontach Tesi 560).

dobra rada i juz niekoniecznie chodzi o te modele kolumn i o tą firmę ale ogólnie jednak musisz wiedzieć, że skoro w większosci to kino i gry to jednak bez suba będzie brakowało podczas grania/seansów tego najniższego basu a uwierz kino bez suba to jak słuchanie muzyki na "jamniku"(kiedyś były takie dwukieszeniowce kaseciaki). Fakt bas będzie w porównaniu z "jamnikiem" :) o niebo lepszy ale jednak w porównaniu z brakiem suba nie będzie tego mięska w wykończeniu pewnych scen które tego potrzebują. A to jest odczuwalne. Nawet dla laika i nie audiofila.

Jesli przykładasz dużą wagę do jakości sprzętu bo jak myślę ma Ci on starczyć na ileś tam lat to może jednak lepiej zacząć kompletować od kolumn stereo wtedy za 4 tys zł masz naprawdę konkretne kolumny. Może coś z Pylon Audio . Może Dali Zensor 7 ma przedni bass-reflex. Moze Taga Harmony Platinum F- 80 lub 100. Może Koledzy podrzucą jakies inne propozycje.

Boczne ściany również będą zaraz przy kolumnach.

też nie dobrze, że kolumny będą miały zaraz "koło siebie" ścianę.

Dysk jest na USB 3.0, amplituner poradzi sobie bez problemu z takim dyskiem?

musisz patrzec w specyfikację amplitunera. Ja zaglądałem do instrukcji Denona 2100 i nic nie napisali jakie to usb natomiast można połączyć go z iPadem , z iPhonem a jakie one mają usb... 2.0 więc podpięcie dysku z USB 3.0 może być nie możliwe.

Jeśli chodzi o okablowanie, to póki co wiem żeby wziąć na fronty i centralny 4x4mm droższe

czemu 4x4mm, przecież w kablu są dwie żyły a nie cztery więc 2x4mm, a myślisz, że usłyszysz różnicę w graniu na kablu za 20 zł a powiedzmy takim za 40 zł. Jedynie co to wykonanie takiego droższego może być nieco lepsze. Na centralny nie musi być taki bruby, moze spokojnie starczyć 2x2,5 mm. a nawet 2 czy 1,5mm tak samo jak na tyły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.