Skocz do zawartości
IGNORED

Porządki na tyłach Audio [How-To]???

Audio-Nie-Fil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

No cóż problem mam jak chyba większość ludzi z dużą ilością klocków. Otóż mam już 2 wzmacniacze, 3 odtwarzacze CD, 2 tunery radiowe, 2 decki i jeden gramofon. A to wszystko dodatkowo gra na 2 parach kolumn. I tu pojawił się problem bo kable od zasilania zaczęły krzyżować się z konektorami i kablami od głośników. Niby nic ale jednak tracę co nie co na jakości. Więc pytanie brzmi co i jak zrobić żeby porządek zamiast plontaniny powstał? Robił ktoś z Was jakieś doświadczenia na przewodach? jakieś sklejanie razem lub coś podobnego? Bo nie wiem jak to wykombinować żeby nie tracić na jakości... ??

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Ekranowane sieciówki i po kłopocie :-) Można też próbować jak najbardziej odizolować sieciówki od głośnikowych w szczególności, lub skrzyżować je pod kątem prostym, lepsze to niż równoległe ułożenie sieciówki i kabelków połączeniowych.

A jak to jest ze wspólnym klejeniem kabli? Bo ktoś kiedyś mówił że owijał kable głośnikowe srebrną folią śniadaniową i wrzucał w wspólną izolację trmokurczliwą i to samo z zasilaniem... Ale mnie to coś tak śmierdzi odbiciami od Folii a co za tym idzie pogorszeniem jakości...

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Musisz zadac sobie pytanie czy potrzebujesz zestaw skladajacy sie z 11 elementow, ktore wymieniles. Mam pol szafy roznych klockow, ale nie podlaczam ich tylko dlatego, ze moge. Kazdy dodatkowy element to potencjalne wprowadzenie zwiekszenie zaklocen i zmniejszenie muzykalnosci systemu.

Do każdego zestawu kolumn jest osobno wzmacniacz, a co do podłączania to wiadomo że do różnej muzyki używam różnego zestawu. I tu problem nie znika, nie dam rady też przenieść w inne miejsce sprzętu bo stracę na jakości. Tylko 1 strona pokou jest przygotowana do Audio. Już też myślałem nad tym, ale nie chcę co 2 dzień znów podłączać na nowo wszystkiego, szkoda gniazd i kabli :(

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Na dluzsza mete polecam jakosc sprzetu nie ilosc. Moze nie uwierzysz w to, ale sporo jest sprzetu, ktory poradzi sobie ze sluchana przez Ciebie muzyka, bez koniecznosci zmiany zestawu blues na zestaw jazz, gdy chcesz sluchac jazz.

Ale tu też chodzi o Techno, a mój SONY jednak nie jest dobry z bass'em. Zresztą z tego co wiem to sporo osób używa więcej niż 1 wzmacniacza, np. gdy ma lampowe 2 monobloki + jeden tranzystorowy. Więc chodzi mi dokładnie o pomoc przy tych kablach, Masz jakiś pomysł bo nie chcę zostawać w tyle z rozwiązaniami tego problemu a wydaje mi się on dość ważny chyba że mam sobie z Tym dać spokój ??

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

• Redaktorzy

Zamknięty nie zamknięty, przypominam sobie jednak w którymś angielskim pismie wywiad z gościem który miał owszem, dwie piwnice sprzętu, ale ten ulubiony to trzymał w pokoju. Otóż aby pomieściś swych faworytów (3 pary kolumn, bateria wzmacniaczy w ttym większość lampowych, decki, gramofony, cedeki, diabli wiedzą co) zrobił całą zabudowę ściany, konstruując centralkę do przełączania źródeł i zasilania. Ale: była to zabawa hobbysty - sprzętowca, a co za tym idzie bardziej mu zależało aby mieć wszzystko pod ręką, niż żeby brzmiało to idealnie. Uważam że przy takkiej aranżacji zagrać idealnie nie mogło, chociaż na pewno mogło być nieźle.

Też myślałem nad tym, i chyba zrezygnuje z części zasilających i pomyślę nad jakimś segmencikiem do przełączania kolumn pomiędzy wzmacniacze. Hmm ale to trochę do pokombinowania będzie ale jak się uda to zrobię 3wzmacniacze i 3pary kolumn np. To mi powinno zadziałać i wystarczyć a z sieciówkami już się jakoś pomęczę... A jakie tam były te stare sprzęciki?? Z lat 70tych może??

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.