Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz M10 audionote

Gość piotrektychy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Ponieważ planuję zrobienie tego pre pytanie o transformatory wejściowy i wyjściowy, jakie parametry powinny mieć, jak je policzyć, nigdy nie robiłem prez transformatorami a nie chcę eksperymentować i niepotrzebnie wydawać pieniędzy, czy któryś z kolegów może mi podpowiedzieć ?

Ostatecznie można kupić oryginały w AN tylko to powala finansowo.

post-28246-0-57434200-1442129463_thumb.gif

A nie prościej byłoby wejściowy opcjonalnie jakis do desymetryzacji jak ktoś chce, a wyjściowy zastapić rezystorem i sprzęgać kondensatorem? Jakie zalety, poza zbalansowanym, wyjściem ma takie rozwiązanie?

Transformator musi przenosić składową stałą.

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ktoś pisze, że transformator ma mieć 5k:600, ale ja nie wiem jak się robi z tą składową stałą.

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Można zrobić klon możliwie najwierniej i tym samym oczekiwać jakości dźwięku zbliżonego do oryginału, a można bawić się w eksperymenty, ja wybrałem pierwszy wariant.

Rafals, niewątpliwie dużą zaletą tego układu jest własnie brak kondensatorów, za to są trafa...

Miałem M5 szkoda że nie spisałem elementów :/ Sprzedałem z powodów finansowych. To był najlepszy pre jaki miałem. Miałem M2 byl dużo gorszy. To co w M5 było super to stereofonia, namacalność dźwięku, mikrodetale. Dźwięk był ciepły, trochę spowolniony.

To co chcę napisać to że warto pokusic się o zbudowanie tego - M10. Wyższe modele od M5 miały gdzie się to da wpakowywane srebro co sprawiało że dźwięk jest jaśniejszy, mniej misiowaty a przez to naturalniejszy.

Rezystory 0,6W to Beyschlag, małe kondensatory to rubycon, potencjometr czarny noble. Reszty już nie pamiętam ale są zdjęcia i jest opis na stronach AN.

W tym pre nie podobały mi się kabelki a raczej ich długość i to że biegną wiązką blisko siebie (z wejść do selektora). Jak miałem wpięty tuner ale przełączyłem na CD (i był zastopowany) i podkręciłem mocno głośność to słyszałem przesłuchy z tunera czyli cicho audycję radiową :) Miałem też kilka takich samych wzmacniaczy AN z różnych lat i niestety wartości elementów się różniły (głównie wartości kondensatorów w katodach lamp). Tak więc trzeba mieć świadomość że wartości elementów z biegiem lat mogły się zmienić, pewnie pod wpływem opinii użytkowników i kolejnych ich odsłuchów.

Co do rezystorów to lubię jednak Beyschlag bo grają czysto, kondensatory to albo elna red cerafine lub rubycon zl ale chyba to nie problem dobór rezystora czy kondensatora a raczej transformatora wyjściowego i zasilacza lampowego. Sam stopień wzmacniający chyba nie jest problemem.

• 2 tygodnie później...
Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Przeszukałem internet i okazuje się, że wartości rezystorów ze schematu nie pokrywają się z tym co stosuje Audio Note EN. Na podstawie kilku zdjęć wyszło, że mamy wartości 1k x 6sz,, 1M x 4szt i 39k x 2szt. Czy któryś z kolegów ma pomysł jak je "dopasować" do schematu ? Na zdjęciu jest jeszcze kondensator, jednak w M10 wypuszczanych na rynek przez AN nie ma tego kondensatora, dlatego traktuje go jako "opcję"

post-28246-0-15590600-1443540954_thumb.jpg

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Kopczas moim zdaniem we i wy zbalansowane realizowane jest przez transformatory.

Trzeba trochę uporządkować temat :

1. schemat z pierwszego wpisu nie "współgra" z oferowanym M10 przez Audio Note England. Przedwzmacniacz AN-En ma tylko 2 lampy na oba kanały, czyli jeden kanał "obsługuje" tylko jedna lampa. Ciekawe w jakiej konfiguracji ta lampa pracuje, skoro pre ma tak legendarne brzmienie i kosztuje fortunę.

2. schemat "wpasowuje" się za to w M10 Audio Note Japan. Ten przedwzmacniacz zawiera jednocześnie Phono i Line, każdy z tych przedwzmacniaczy zbudowany jest na 2 lampach. Prawdopodobnie zmodyfikowana została część Phono gdyż wg schematu zawiera 3, a nie 2 lampy, za to część Line pozostaje bez zmian.

3. mam wrażenie, że uprawiam monolog. Czy naprawdę wszyscy mają ten przedwzmacniacz w du...? czy może czekają na jelenia, który wywali kilka tysięcy, zbuduje, przetestuje i udostępni na forum ?

4. wracam do kondensatorów w katodach drugiej lampy, dobre elektrolity np. cerafine itp. sa przeważnie do 100V, tu mają być na 160V. Czy zamiast elektrolitów można dać np. polipropyleny ?

Interesuje mnie ciekawe pre w układzie zbalansowanbym. Ten jest ciekawy, ale nie wiem jak Ci pomóc. Szukając wczoraj odpowiedzi na pytanie jak to jest w wejściem xlr, nie znalałem zbyt wielu informacji i tym pre w kontekście diy. Nie mam też odpowiednio dużej wiedzy by wypowiadać się w kwestiach układowych.

Jesteś pionierem w tym temacie, a to niełatwe zadanie :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Piotrek IHMO ten układ jest przekombinowany jeśli zależy Ci tylko na prawdziwym preampie.

Pierwsza cześć to cześć phono. Line stage zaczyna się od przełącznika wyjść i z potencjometra. Sygnał leci na SRPP na 12AU7/ECC82 z tej części masz wzmocnienie ok 18x następnie na 5687 o wzmocnieniu ok 16x które jest obciążony trafem line out z jakąś nieznana przekładnią "step down" Jeśli chciałbyś zrobić kopię tego układu to kluczem będzie posiadanie oryginalnych wyjściowych traf co wydaje się być zadaniem nierealnym. W innym wypadku będzie to tylko "wariacja" na temat AudioNote. Dużą ofertę traf wyjściowych ma Lundhal jedno z możliwych rozwiązań to LL1689 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Odpowiadając na Twoje pytanie oczywiście że w katodach możesz dać polipropyleny nawet powinieneś jeśli tylko będzie miejsce ;-)

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Cypher to przymiarka do budowy i ruszę jak będę miał pewność, że układ wypali, dzięki za informacje. Interesuje mnie wyłącznie część liniowa (gramofonu nie mam i nigdy mieć nie będę), a ta jest genialnie prosta i podstawowa zaleta to brak kondensatorów, za to są trafa :) AN Angielskie stosuje trafa o przekładni 33:1. Przy impedancji WY=600R daje to ok 20k na pierwotnym, mam trochę wątpliwości co do takich wartości... ale spotkałem układ (klon M10), który miał jako transformatory wyjściowe Tango NP126 czyli 20k : 600R. Ktoś kiedyś to wyliczył do cholery więc trzeba to powtórzyć raz jeszcze ;)

może faktycznie mission impossible

Kond w torze to nie konieczniejsze zła rzecz. W zależności od preferencji i portfela w pewnym stopniu możemy kształtować dźwięk. W przypadku traf pozostaje nam wymiana lamp/zmiana punktu pracy.

Z drugiej strony kwestia projektowa to często sztuka kompromisów. Jeśli AN miało zaprojektowane trafo które im się sprawdziło i miało przekładnię 33:1 to tak zaprojektowali układ aby na koniec dnia pre miało racjonalne wzmocnienie np 3V p-p (taki przykład z głowy).

Idąc tym tropem rozejrzał bym się po rynku jakie trafa są dostępne czy ktoś robił na nich jakieś układy i zaprojektował pre "ala AN" tak aby osiągnąć cel czyli odpowiednie wzmocnienie napięciowe oraz impedancję wyjściową.

Należy też rozważyć z czym te pre będzie działać, jeśli typowy sprzęt lampowy gdzie impedancja wejściowa to ok 100kR to walka o każdego ohm-a na impedancja wyjściowej nie ma sensu. Jeśli z jakaś końcówką mocy która ma 10kR na wejciu to takie lampow epre musi być dobrze policzone aby dobrze się spasowało z wzmacniaczem i impedancja wyjściowa powinna być na poziome kilkudziesięciu ohm-ów max.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Z pewnością masz rację z kondensatorami, jednak i tu czasami są to wydatki idące w setki lub tysiące, a końcowy efekt niepewny. Postanowiłem tym razem spróbować układu z trafami, nie ukrywam, że jest to dla mnie wyzwanie, zobaczymy czy się uda i jaki będzie efekt końcowy. Obecnie pre ma współpracować z monoblokami na 6C33C PSE gdzie impedancja we=47k, docelowo chcę spróbować zrobić monobloki Ankoru (znowu porywanie się z motyką na Słońce ;) o impedancji we=100k

Jeszcze raz dziękuje za podpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.