Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór zestawu do 10 tys. pln

kriss31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Chciałbym się poradzić w sprawie wyboru zestawu . Mianowicie ma to być:

Denon AVR-X3100W + Denon DBT-1713UD

Monitor Audio Bronze 6 + 2 + center + sub . Monitor Audio BXW10 (niestety ten który chciałem ,czyli Monitor Audio Bronze W10 nie mieści mi się w budżecie)

Ewentualnie myślałem jeszcze nad serią BX, ale nie wiem czy nie będzie za mała .

Czy będzie to,według Was , bardziej doświadczonych , dobre zestawienie ? Czy może zmienić któryś z elementów , np zamiast Denona dać np. Yamahę RX-A750 Aventage.

Do kolum też się nie upieram , celowałem w Dali Zensor 7 , ale niestety nie pasują mi do wystroju (raczej rustykalne wnętrze)

Jeżeli nie ten zestaw który podałem wyżej , to co? Proszę o propozycje ,chcę kupić raz a dobrze .... Pokój 24m2 , 60% to będzie muzyka :blues , rock, reszta KD

( w przyszłości będzie dodany wzm. stereo , tak więc ampli ma mieć pre-out), Budżet 10 tyś.

A może skompletować coś z używek ???

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/122115-wyb%C3%B3r-zestawu-do-10-tys-pln/

Witaj,

Twój wybór konfiguracji jest jak najbardziej odpowiednie. Jest to jedno z kilku dobrych rozwiązań, które jest w stanie dobrze nagłośnić średniej wielkości pomieszczenie, dając także dużą przyjemność z odsłuchu muzyki.

Jako alternatywa można brać pod uwagę elektronikę Yamaha, w tym przypadku zdecydowanie zwróć uwagę na serie Aventage, czyli skonstruowane z większym naciskiem na dobre stereo. Yamaha w stosunku do Denon zagra mocniej, bardziej rockowo, z wyeksponowanymi skrajami pasma. Jest jeszcze ciekawa oferta Onkyo np. model TX-NR646 lub wyprzedażowy TX-NR838.

Co do kolumn, to poza Monitor Audio Bronze warto rozważyć Dali Zensor oraz Focal Chorus, oparty na kolumnach Chorus 726. Bardzo dobra alternatywą jest także najnowsza seria kolumn Q Acoustics serii 3000 (teraz subwoofer dostajesz gratis).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą. Jeśli jednak masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porownania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Jeśli Dali Ci odpowiadają to rozważ także Lektory 6. Do Blues i rock ciekawa alternatywą mogą być także Indiana Line Tesi 54251 lub wspomniane Q Acoustic 3000.

Jeśli w przyszłości chcesz zastosować zewnętrzny wzmacniacz jako amplituner polecam Ci Marantza SR5009

W razie pytań lub wycen zapraszam.

a moze tak onkyo rz 800/900 i klipsch rp280 musowo z centralka 450ca, wyjdzie ok 2-3 tys poza budzet ale do rocka jak najbardziej sie nada a z tego co sie mowi o rz900 mozliwe ze nie uzyjesz pre outa

Hej

ja polecam ci zgoła inny zestaw :

jeśli ma być 60% muzyki to zdecydowanie amplituner Anthem mrx310 , mega muzykalny sprzęt bez dodatkowych wodotrysków , bardzo dobra sekcja zwłaszcza audio ,z preoutem (sam mam podłaczona pod niego końcówke mocy kenwooda) , do tego odtwarzacz multi oppo 103 który spokojnie łyknie jakościa dzwięku ww denona , kolumny jak na razie poszedłbym w stereo z późniejszym rowinięciem do 5,1 :) doskonałe recenzje otrzymały nowe Akkusy Monolith tutaj recka :http://www.avtest.pl/zestawy-glosnikowe/item/252-kolumny-akkus-monolith-f1 ,mam kolumny od Pana Witka i jestem mega zadowlony , myslę że rozwalą stereofonią i przestrzenią bez problemu te wymienione przez Ciebie , a jest mozliwośc zamówienia w dowolnej okleinie rustykalnej tak jak potrzebujesz, może przekroczysz troche budżet ale będiesz miał ampli który ma najlepszy na świecie system kalibracji + bardzo dobry dzwięk w stereo z mozliwościa dalszej rozbudowy , doskonały odtwarzacz który ma poziom dzwięku stereo i multichanel porównywalny z CD w okolicach 3kzł i kolumny które graja tak jak konstrukcje za 10+kzł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2500 zł ostatecznie może być,strasznie potaniał,kiepski bo jest słabowity mocowo,ale w tej kwocie to i inne nic wielkiego nie oferują,tak więc może być.wcześniej kosztował prawie 4 tyś,i to była porażka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można i za 2270 pln. już kupić .

Skalmen ....Bardzo dzięki za propozycje , bo choć mnie raczej nie pomogą , to wnoszą coś do tematu i może inni skorzystają ...

Chłopaki , wszystkim dziękuję serdecznie za porady, ale.....mam budżet 10 k. i nie chcę go przekroczyć ani o 1 tyś , ani o 2 , a tym bardziej 3. Jeżeli by chodziło o stówkę - dwie , to nie ma problemu ....ale tysiące już nie wchodzą w grę . Mam "dychę" i za to chcę mieć wszystko ,czyli całe kino . Póżniej (za rok- dwa) dołożę wzmacniacz i będę miał i kino i stereo. Taki był plan i tego się trzymam ! Nie jestem jakimś audiofilem , ale chcę mieć w miarę możliwości porządny sprzęt , który da rozrywkę mnie , mojej żonie i mojemu dziecku.

Wybór padł na Denona 4100 i kolumny MM B6 ,zestaw 5.1 i jeżeli nie kupię wszystkiego w tej cenie , to przeczekam ,albo będę szukał w używkach .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Benon 4100 to w tym sklepie z linku 3,850 zł, Monitor Audio BX6 (nie MM) bo rozumie, że o nie Ci chodzi w tym z linku to 4,200 zł więc całośc to ok 8 tys zł

wtedy albo za pozostałą kwotę zakupić

Ukryta Zawartość

albo dołożyć 300 zł i ten

Ukryta Zawartość

na 24 m2 spokojnie wystarczy i napewno będziesz zadowolony z seansów i koncertów 5.1

Ukryta Zawartość

zobacz też na tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Benon 4100 to w tym sklepie z linku 3,850 zł, Monitor Audio BX6 (nie MM) bo rozumie, że o nie Ci chodzi w tym z linku to 4,200 zł więc całośc to ok 8 tys zł

wtedy albo za pozostałą kwotę zakupić

Ukryta Zawartość

albo dołożyć 300 zł i ten

Ukryta Zawartość

na 24 m2 spokojnie wystarczy i napewno będziesz zadowolony z seansów i koncertów 5.1

Ukryta Zawartość

zobacz też na tego

Sorry ..napisałem mało precyzyjnie , zestaw kolumn to: Monitor Audio seria Bronze 6 (nie Bx)

Buszując po necie można znależć dobre ceny na poszczególne elementy.

Np. Zestaw zestaw wspomnianych wyżej Bronze 6 mozna za 5200pln. dostać (oczywiście bez suba)

Gdybym jednak wrócił do Denona 3100 ....to zostało by mi 2500 na resztę.....tylko nie wiem czy zmiana 4100 na 3100 jest dobrym posunięciem .

W rtvmax (ten z linku) byłem osobiście ... i na bx6 dostałem też dobrą cenę , w dodatku zamiast Bx1 ,daliby mocniejsze Bx2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm za 7 tys jest komplet tych klipschow rp 280 na centralce 450 a jak dla mnie nie ma porownania z tymi bx ami

zostaje 3 tys na ampli, gdzie klipsche nie potrzebuja mocnego wzmacniacza zeby dobrze zagrac, podjedz porownaj bo jak to maja byc kolumny na dluzsza mete to wole miec lepsze kolumny a slabszy ampl ktorego latwiej pozniej wymienic niz na odwrot

przy tym nowym br wystarcza im juz 10 cm, ale zawsze mozna wziasc model nizszy z przednim br, ale wtedy lepiej nie sluchac modeli rp bo roznica w dzwieku jest i to jak na moje sloniowe ucho znaczna

Jeżeli tylko 10 cm , to z bólem może bym zmieścił .... ale myślę że po pijaku kiedyś bym w nie wlazł ....Generalnie pokój był robiony pod inne ustawienie gratów .....na ścianie gdzie teraz ma być sprzęt , miało być akwarium ...teraz będzie odwrotnie

Sorry ..napisałem mało precyzyjnie , zestaw kolumn to: Monitor Audio seria Bronze 6 (nie Bx)

Właśnie BX6 jest z serii Bronze, BX6,BX1 i Center to ok 4,2 tys zł

a tu jest w takiej

Ukryta Zawartość

ale pewnie kolor nieodpoiedni dlatego też i niższa cena, a przygladałes się Dali Zensor 7, też ma przedni bass-reflex.

Ukryta Zawartość

Kolor odpowiedni tyle że Bx to nie Bronze 6. to są następcy Bx

Tu masz link do nich

Ukryta Zawartość

Dali jest ok. ale nie pasuje mi do wystroju .

Ukryta Zawartość

JA mam jedno pytanie dlaczego większość użytkowników forum pyta i wybiera MA.O co chodzi,ja osobiście z ciekawości byłem ostatnio w STREFA DZWIĘKU I zapodałem sobie parę tych modeli MA,i powiem tak kolumny najwyżej przeciętne,ani to ładne,ani to dobrze gra,jakiś fenomen.

Cena też nie atrakcyjna.

No ja w sumie gdy wybierałem swoje Taga Harmony 606 v.3 odsłuchiwałem je z jakimiś MA, takie małe i nie za bardzo podeszło mi ich brzmienie.

Kolor odpowiedni tyle że Bx to nie Bronze 6. to są następcy Bx

Tu masz link do nich

Ukryta Zawartość

aaaa to ok, a te wyglądają, hm, o gustach się nie dyskutuje, musiałbym je usłyszeć bo dla mnie ważniejsze jest brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ktoś w necie opisał te kolumny ,według mnie bardzo trafnie,Nie zgodzę się jednak z jednym że to ładne kolumny.Słuchałem właśnie te rx8.Wielkie rozczarowanie.

MA RX8

Czerpiąc wiedzę o produktach z opinii użytkowników umieszczanych na takich portalach jak ceneo udałem się z własną elektroniką na odsłuchy do najbliższego sklepu "HiFi". Ze względu na dobre opinie prawie wszystkich kolumn marki Monitor Audio postanowiłem wsiąść je pod uwagę przy odsłuchach. Możliwość przełączania między kolumnami w trakcie odsłuchu umożliwia sprawne wyłapanie różnic w brzmieniu. Każdy z nas ma inny gust oraz posiadania różną elektronikę, która może dać różne efekty. Kolumny Monitor Audio RX8 porównywałem z KEF R500, KEF LS50+REL oraz JBL studio 580. Moje wnioski wynikające z odsłuchu przy bezpośrednim porównaniu nie są pozytywne dla RX8. Przy pozostałych kolumnach są "nijakie" nie wyróżniające się w żadnym aspekcie brzmienia - brzmieniowo są mało atrakcyjne . Ich barwa brzmienia przypomina mi trochę połowę tańszego Magnata Quantum 607 i jest typowa dla metalowo-ceramicznych głośników nisko-średniotonowych. W RX8 słychać, że głośnik wysokotonowy jest metalowy i nie ma tej rozdzielczości i przestrzeni co KEF oraz nie dorównuje tubie JBL, która jest wybitnie delikatna i rozdzielcza. Jeżeli chodzi o bas to nie mogłem uwierzyć, że kef z dwoma 13cm głośnikami osiągnie tak niski bas, chociaż nie ma takiej dynamiki jak JBL studnio 580 to w porównaniu bas RX8 nie jest ani gęsty ani dynamiczny...Szybko poprosiłem aby sprzedawca podłączył coś innego bo było szkoda czasu na Monitory Audio. Nie chce nikogo zrazić do tego produktu ale zanim zdecydujesz się na zakup posłuchaj innych produktów bo mnie RX8 rozczarowały i to bardzo, mimo tylu pozytywnych opinii uważam, że są bez rewelacji.Zalety

• +Ładna obudowa.
  • +Solidnie wykonane.
  • +Bardzo fajna podstawa na kolumny.
  • +Zrównoważona charakterystyka brzmienia.

Wady

• - Brzmienie nie dające przyjemności z odsłuchu w porównaniu z produktami podobnej klasy.

Witam,

jeżeli się mogę włączyć do dyskusji, to mimo wszystko odradzałbym do Denona Monitor Audio Bronze, nie wiem czy słuchałeś gdzieś tego, ale proponuję to zrobić i porównać np z Indiana Line , Q Acoustice lub Tannoy. Monitor Audio jak kolega powyżej napisał jest słabe, za te pieniądze można kupić już fajny zestaw (MA w połączeniu z Denon, być może z innym Ampl. będą grały lepiej, mój kolega miał Bronze z Pioneerem VSX 1019 i to zestawienie grało całkiem dobrze - teraz przeszedł na Silvery). Jeżeli chcesz w przyszłości kupić wzmacniacz stereo, to kup teraz Denona 3100 lub Marantza SR5009. Osobiście mam zestaw Denona (tylko starsza wersja AVR 3313 i BR1713) i powiem że mi MA na testach w ogóle nie leżały, strasznie metaliczny dźwięk, parametry głośników i wygląd super ale odsłuch dla mnie tragedia. Ja wybrałem kolumny Tannoy DC4T Signature front i tyły zwykła seria dc4 i dokupiłem sub Rel-a. Salon mam około 34 m2 i zestaw bardzo ładnie gra. Słucham rocka, klasyczną i instrumentalną. Jeden sklep teraz na allegro prowadzi licytację zestawu Tannoy DC6T plus reszta z serii DC4.

Ukryta Zawartość

Możesz osobno również, kupić całość Tannoy DC6T około 2000 zł para (są ostatnie modele na allegro, lub w Anglii przesyłka około 150 zł), a DC4 (tyły 1600 zł i center 1600) w Polsce. I masz całóść z AV Denon AVR x3100W + BR 1713 (2790 + 1350) + kolumny (5200 zł) w cenie poniżej 10 tys. zł, dodatkowo warto by było dodać może i sub-a, ale dc6T są większe od moich dc4t więc powinny dać radę. Denon z Tannoy naprawdę dobrze się zgrywa proponuje odsłuchać takiej konfiguracji. Jeżeli nie to Indiana Line, Dali lub Q Acoustice z Denonem powinny zagrać lepiej niż MA. Ale to jest tylko moja sugestia, każdy ma swój gust. I to u Ciebie mają grać i Tobie ma się podobać.

Pozdrawiam,

Witam,

bo zauważyłem, że pisałeś, że mogą być używki to jest bardzo tanio jeden zestaw Tannoy EYRIS Sycamore tylko używka na allegro, Jest to poprzednia wersja Tannoy przed Revolution, dla mnie grały rewelacyjnie z Denon 4308 (taki zestaw miał mój kolega w Niemczech). Naprawdę fajny sprzęt tylko kolor? Może się podobać lub nie, trudno dobrać Sub-a w tym kolorze o ile by był potrzebny. Membrany celulozowe, żaden metal, dźwięk plastyczny, bardzo muzykalne. Z drugiej strony mógłbyś spróbować zrobić zestaw z kolumn podstawkowych z Sub-em (Castle Knight 2 + 1). Nie słuchałem ich z Denonem, ale w sobotę byłem na odsłuchu stereo dla kolegi, który szuka do CA 640A V2 głośników i te Castle nas zaskoczyły. On też wybrał sobie po recenzjach MA Bronze tylko podstawkowe 2, ale po odsłuchu zmienił zdanie diametralnie. Tylko wygląd Castli taki antyczny, ale muzykalność rewelacja, za te pieniądze które kosztują. Namawiam ciągle do odsłuchu, ponieważ można być zaskoczonym.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

opinia z wątku niżej.

• Użytkownicy
  • 41 postów

Napisano 04.09.2015 - 08:52

Słuchajcie.. ale mam teraz rozkminkę...

Offlineowo pisałem z jednym kolegów i ten zaproponował mi Monitor Audio Bronze 6 - nowa seria, wraz z centralnym i sourundami FX (takie fajne płaskie).. Cena świetna... I już miałem zamawiać...

Przyjaciel podjechał wczoraj do sklepu w Petersburgu i posłuchał Monitor Audio i Zensory... i stwierdził, że Monitor Audio to Qpa.. że nie ma przestrzeni w dźwięku i Zensowy zjadają je na śniadanie...

No i teraz mam dylemat.. bo ani w Szczecinie ani Poznaniu nie mam możliwości odsłuchania Ikonów, Zensorów czy Bronze 6 w sobotę po 14stej czy w niedziele... A w tygodniu nie mam jak podjechać... Już nawet Berlin wchodzi w rachubę... jakiś pomysł?

A i jeszcze jedno, kolega poprosił o podłączenie zensorów pod wzmacniacz za 2K pln.. twierdzi, że amplituner za 5K można sobie w buty wsadzić...

EHHHHHH!!!

PS, a czy taki zestaw Zensor 7 + centralny i do tego tył Monitor Audio FX (bardzo podobają mi się płaskie tyły)....

jeszcze niedawni miałem podobny dylemat a stanęło na Zensor set 7, 1, vokal, a wszystko napędza Yamaha A840, wahałem się nad canton chrono 508.2 DC ale zensory w mojej ocenie mają większa głębię i spokojniejszą górę a yamaha je dodatkowo ożywia, więc nawet przy muzyce z większym wykopem jest dobrze, aczkolwiek martwi mnie jedna rzecz której nie odnotowałem na odsłuchach a mianowicie wokal jest nieco schowany za muzykę ale będę szukał rozwiązania.

Dzięki . Niestety Yamaszka odpadła (brak pre-out w Aventage) . Co do kolumn to raczej zostanę przy MM, chyba że coś mi się odmieni

yamaha aventage nie ma preout?? o jakim modelu dokladnie piszesz?

mam 1020 i mozesz na preout dac kazdy z kanalow + dodatkowo strefy.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.