Skocz do zawartości
IGNORED

Rozdzielacz Optyczny Toslink

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ten rozdzielacz sprawdzi się przy rozdzieleniu sygnału z amplitunera na 2 urządzenia i będzie bezpieczny dla ampka oczywiście dwa urządzenia na raz nie będą grały?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy mi żeby nic nie rwało podczas przesyłu DTSu(bitstream). Warto kupić ten model pasywny czy szukać czegoś droższego aktywnego. I jeszcze jedno czy takie splittery nie pogarszają jakości dźwięku czy jest różnica między podłączeniem przez takie coś a podłączeniem prosto z ampka?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/122072-rozdzielacz-optyczny-toslink/

Przy rozdzieleniu sygnału jednego urządzenia nadającego będzie ok, jednak sumując sygnały z 2ch urządzeń do 1go wejścia może się nie sprawdzić- niektóre urządzenia muszą być fizycznie wyłączone z zasilania, by nadajnik wyjściowy toslink przestał świecić.

Sprawdź, jak masz u siebie- jak dioda po wyłączeniu pilotem urządzenia gaśnie, powinno być ok.

Chodzi ci jak urządzenie jest na czuwaniu czy z wyjścia toslink świeci i jest sygnał?

Sprawdzałem na czuwaniu nie świecą po odchyleniu klapki czyli brak sygnału jest ale dla pewności będę wyłączał jedno urządzenie wyłącznikiem sieciowym bo posiada jeden player z tyłu. To ten co za linkowałem sprawdzi się i będzie dobrym wyborem?

Na pewno będzie działać- robiłem "doświadczenia" z wyciąganiem wtyku toslink z gniazda podczas odtwarzania- tak z czystej ciekawości- jak nadal grało 5-6 mm od gniazda, to i taki rozdzielacz nie będzie przeszkodą. Choć na pewno trochę stłumi siłę światła, to chyba nie zastosujesz kilkunastu metrów światłowodu, żeby wystąpił problem?

Nie kable jak najkrótsze 0,5-0,7m.A powiedz jak robiłeś testy nie pogarszają takie rozdzielniki jakości dźwięku?

Jaki polecisz mi kable Toslink w RMS-ie bo bym kupił od razu za jednym zamachem żeby był solidny i nie rwał sygnału jeden mam Alpharda DaVinci HQ-8FR i Logilink CAB1101(wersja z aluminiowymi końcówkami) i potrzebuje jeszcze jednego kabla najkrótszego jaki można kupić.

Jak wypinałem końcówkę z gniazda i odsuwałem ją (starając się, by "patrzyła" równo), to do pewnego momentu nic się nie zmieniało, później był gwałtowny zanik sygnału- żadnych efektów przejściowych. Co do kabelka, to jakikolwiek, porządnie wykonany, nawet nieprzesadnie drogi załatwi sprawę.

A czy jest różnica w dźwięku jak jest przez splitter podłączony a bezpośrednio ciągnięty sygnał przez ampka bez splittera porównywałeś ta metodą bo to by mnie interesowało czy słychać różnice.

który z tych kabli wybrać bo nie ma wyboru jak widzę dużego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten TT05 jest bardzo podobny do mojego- nie mam zastrzeżeń do jego działania. Ogólnie, na 0,5m jakiegokolwiek optyka będzie ok, bo to za mała odległość, by cokolwiek zepsuć, transmisja jest z korekcją błędów, więc zakup drogiego kabla to tylko poprawa samopoczucia :-))

A czy przez takie splittery dźwięk nie będzie cichszy i trochę stłumiony bo miałem takie rozgałęźniki swego czasu na jack w kartach dźwiękowych w PC rozdzielałem sygnał z jednego gniazd jack i dźwięk był cichszy z takim dzielnikiem a bez niego głośniejszy bo sprawdzałem z ciekawości. Czy tu takiego zjawiska nie będzie?

Dzięki za pomoc zamówiłem ten rozdzielacz z linku i ten kabel TT05 jak że będzie dobry jak powiedziałeśi nie warto przepłacać na takiej długości mam nadzieje że będzie ok

Edit : czy grubość przewodu Toslink nie ma znaczenia bo ja mam jeden przewod 8mm i jeden 5mm i ten co zamówiłem też ma 5mm czy to się zgra wszystko jak z ampka będzie szedł 5mm do splittera a z playera 8mm a z drugiego 5mm do splittera?

A czy przez takie splittery dźwięk nie będzie cichszy i trochę stłumiony

Kolega powyżej powiedział że nie będzie cichszy i zgadzam się z tym . Założyłem podobny temat i odradzono mi rozdzielacz pasywny .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To się pytałem czy kupić ten czy zainwestować w aktywny w 1 poście. To pasywny się rozleci zaraz jak poczytałem twój temat?

Teraz to dupa zimna jak już zamówiłem.

Miałem kiedyś pasywny splitter hdmi i zaczął mi głupieć po 1,5roku i poszedł na śmietnik.

Przecież to jet tak proste, że nie ma co się zepsuć- 3 gniazda toslink pozbawone diody i plastikowy pryzmat pomiędzy nimi.

Co do grubości przewodu toslink- to tylko zewnętrzna powłoka, sam swiatlowód jest taki sam.

Używam takiego przewodu, lecz długości 1,5m:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Światłowód ma taką średnicę, jak dziurka w końcówce wtyku, reszta to powłoka ochronna i ewent. oplot- wszystko po to, by ograniczyć możliwość zginania. W tanich kablach, moim zdaniem 10m to już max długość, choć i 20m sprzedają.

Dzięki za info. Jeszcze czytałem w gazetach av coś o ułożeniu włókien i polerowaniu ich w toslinkach(coś to daję?) i że jest to tzw.upośledzone łącze i że coaxialne ma niby większe spektrum i jest lepsze niby czy to prawda?

Jeszcze czytałem w gazetach av coś o ułożeniu włókien i polerowaniu ich w toslinkach(coś to daję?

Im gładsza zewnętrzna powierzchnia światłowodu, tym lepiej. O polerowaniu, to słyszałem jedynie w przewodach elektrycznych- światłowody (tanie, plastikowe) są produkowane w technologii wytłaczania pod wodą i z natury są gładkie. Oczywiście lepsze są szklane, ale to zupełnie inna technologia i oczywiście- cena.

A włókno jest oczywiście jedno. Nie da się inaczej.

Powiedz mi czemu producenci piszą na optykach że kable są gotowe do obsługi DTS HD-Master Audio i Dolby True HD jak takiej zdolności nie mają.

A czy kable cyfrowe(optyki i coaxiale) mają zdolność obsługi DTS-Core i czy na takich kablach jest duży jitter?

1. Piszą bo tak łatwiej sprzedać a przeciętny uzytkownik i tak nie wie dokładnie o co chodzi.

2. Coaxiale mają potencjalnie lepsze parametry, ale osobiście aż tak nie wnikałem w szczegóły.

Jitter zależy od przetwornika.

O tym Core nic nie ma tylko o zwykłym dts. Są jakieś infa i przepychanki nad wyższością jednego nad drugim i na odwrót brak różnicy na zachodnich forach na polskich brak infa. Ale Rzetelnych informacji i fachowych porad brak. Więc myślałem że może kolega się orientuje w tym temacie?

Tak na marginesie ta czarna końcówka kabli toslink jest plastikowa? bo w alphardzie mam ja metalową złotą czy to nie wpływa na jakość styku w gnieździe?

Dzisiaj rozmawiałem z technikiem AV z RMSu i powiedział w prost że jesli chodzi o splittery optyczne nie ma różnicy czy to pasywny czy aktywny bo siła sygnału jest jednakowa(albo jest albo nie ma sygnału na obu). Jeden i drugi działa jednakowo tego co zamówiłem używają w salonie do prezentacji sprzętu i nie mieli awarii jeszcze w tym modelu.

No i ok. Choć z drugiej strony dla krotkich połączeń pasywka powinna być lepsza- aktywny to komplikacja- dwa torx... nastepnie bufor cyfrowy, pozniej totx.... i jeszcze zasilanie (albo odwrotnie- wej. torx...a na wyjsciach 2x totx...zależy w którą stronę działa ).

W pasywnym jest jak pisalem powyżej a pryzmat, czy podobnie działający element optyczny od siebie nie powinien niczego dołożyć.

Jeszcze jedno- im bardziej wymagający sygnał, tym bardziej staranne powinno być połączenie.

A propos końcówki- jak precyzyjnie wykonana, rodzaj materiału nie gra roli. Złocenie to sciema.

Ten splitter przy połączeniu z kablem jak wchodzi to ma jakby zatrzask słychać klik po połączeniu żeby wyciągnąć trzeba fest szarpać żeby kabel odpiąć.

Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie kabli głośnikowych Czy takie kable są lepsze od normalnych jak Geometria: przewodniki wzajemnie są ze sobą skręcone w celu eliminacji własnych interferencji czy to marketing jest?

Spotykam się często z takim opisem w sklepach.

Kable- czysty marketing. Inna firma moze napisać, że w ramach walki z interferencją przewodniki są maksymalnie wyrównane i rowno odseparowane :-))

Wtyk- ten zatrzask jest na części o kształcie scietego kwadratu a ważna jest również część walcowa, w której jest końcówka światłowodu.

Masz na myśli że wszystkie kable głośnikowe to marketing i taki za 10zł a za 3zł ofc mb nie będzie różnicy? po oglądałem RS o kablach i tam też wyszło że to audiovoodoo w teście wyszło że kable od lampki okazał się lepszy niż firmowy coaxial tak samo z kablami głośnikowymi. A w fachowej prasie jest na odwrót mącą w głowach kupiłem nowy nr.AV jest reklama i opis nowego przewodnika w kablach Van Den Hul nowy stop 3T Amorficzny metal nowa jakość(brzmi jak muzyka na żywo,naturalna dynamika brak kompresji) jeszcze szybciej się wygrzewa,w ogóle przewodnik się nie starzeje i utlenianie. Jak się to czyta to wychodzi że kable są pancerne to dopiero marketing jest :)))

Absolutnie nie. Wśród kabli głośnikowych są zarówno kable ok, jak i buble w tej samej cenie. Patrz na budowę, zastosowanie i renomę firmy. Możesz kupić zarówno podstawowej klasy, zwyczajny przewód polskiej firmy z supermarketu, który nie będzie gorszy od kabla za 10x tyle, bo 3N to norma czystości dla polskiej miedzi, tymczasem za tę samą cenę kupisz kabel CCA, który ma przewodniki z aluminium pokrytego cieniutką warstwą miedzi (Copper Clad Alu). Nawet trafisz druty stalowe miedziowane :-)) (firmy VoiceKraft)

Chcesz kupić bezpiecznie, dobry kabel za rozsądną kasę, kup Cordiala lub innego, profesjonalnego, estradowego (w okrągłej, czarnej gumie), podłącz i ciesz się muzyką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.