Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Fokus 160 vs Excite X32

ZenekXXX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

może Ktoś kto słuchał podzielić się wiedza ?

Oczekuję dobrej dynamiki i mocnego basu (niekoniecznie nisko schodzącego) na 18 m2

wzmak 2x audiolab 8200M,

to głośniki w zasadzie w tej samej cenie

dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/122062-dynaudio-fokus-160-vs-excite-x32/

Podłogowce vs podstawkowce, cena za nowe taka sama. W przypadku Focusow dochodzi jeszce cena standów i mamy 7000.

Sam jestem ciekaw różnic. Byłem napalony na te Focusy, ale niewiem czy są warte tych 6000. X32 z ekspozycji możemy mieć już za 5000.

Odpowiadając na twoje pytanie to niewiem które lepsze, ale do 18m2 chyba brałbym focusy.

Posiadałem Focus 140 i standy do nich muszą być minimum oryginalne lub jakiś lepszy kundel. Grały u mnie wcześniej na atacamach i było nieźle ale gdy zapodałem oryginały to nawet żona usłyszała , że grają lepiej. ;) Co do dynek to i tak bardziej podobało mi się brzmienie audience 50 które też posiadałem. Focusy grały niby dojrzalej ale audience były bardziej wciągające. Ot takie moje spostrzeżenie i na ten czas dynek bym już nie kupił. Myślę, że za te pieniądze jest sporo kolumn które zagrają lepiej i są łatwiejsze w konfiguracji sprzętowej.

W 18 metrów X32 to bym nie pakował. Jak już kilka razy pisałem, to niepozorne podłogówki, ale lubią sporo miejsca, dopiero wtedy grają dobrze. Moim zdaniem 23-25m2 ok, ale 18 to trochę przymało. Bo i w tych 18m domyślam się, że nie odstawisz ich po pół metra od bocznych (to jeszcze pewnie do zrobienia) i od tylnych (to już trudniejsze) ścian, bo stałyby na środku pokoju (no może trochę przesadzam).

Kolejna sprawa, to moim zdaniem różnica w fakturze dźwięku. Focusy mocno siedzą w "starej" szkole Dynek, z ich wszystkim plusami i jednak minusami (przynajmniej dla niektórych). Seria X czerpie ze starej szkoły, co najlepsze (średnica, homogeniczność dźwięku) + dodaje trochę świeżości, przejrzystości, że tak powiem... Jest drive, światło, ale i wielka przyjemność płynąca ze średnicy i ogólnie super "sklejenie" dźwięku, bardzo naturalne brzmienie. Nie napiszę, że X są lepsze niż Focusy, ale jeden wybierze te, inny tamte. Moim zdaniem nie ma między nimi jakiejś przepaści jakościowej, wszystko jest kwestią, co komu przypasuje.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Witam osobiście posiadałem focusa 160 i jesli ktoś nie oczekuje hektarów przestrzeni to powinny zagrać fajnie. Co do wielkości pokoju to 18 metrów to juz spokojnie powinny i podłogówki dobrze zagrać. Inna sprawa to dobre ustawienie kolumn w kwestii basu. By uzyskać dobry niski bas trzeba mieć jednak sporą odległość od kolumn inaczej będzie bas ale tylko ten wyższy. Nie znam proporcji pokoju,nieraz lepiej ustawić kolumny na krótszej ścianie i mieć poprawę.

"Byłem, widziałem, słuchałem" X32 niestety odpadają, najniższy bas nieprzyjemny - powoduje ból, no może dyskomfort w uszach, może studio odsłuchowe sklepu za małe (12m2)

"Byłem, widziałem, słuchałem" X32 niestety odpadają, najniższy bas nieprzyjemny - powoduje ból, no może dyskomfort w uszach, może studio odsłuchowe sklepu za małe (12m2)

W 12m2 ciężko osiągnąć dobry efekt z X32. Ja w 25m2 nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Nie chcę uprawiać jakiejś reklamy typu "najlepsze to, co mam", ale już po kilku minutach pierwszego odsłuchu w warszawskim Nautilusie wiedziałem, że będą moje:) Tylko, że kupiłem gdzie indziej... bo nie mieli w czarnej okleinie. Tylko nie high gloss, który wygląda w X32 fatalnie, nie wiem kto im robił te obudowy...

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.