Skocz do zawartości
IGNORED

Acoustic Energy Aegis 1 + Sony TA-F550ES

niki666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje zakup zestawu stereo do pokoju ok. 10m^. Muzyka jakiej słucham to jazz i czasami rock. Zastanawiam się czy kombinacja jak w tytule ma szanse przyzwoicie zagrać ? Jeżeli nie to jaki wzmacniacz byłby lepszy do tych kolumn? Jako alternatywę dla zestawu wzmacniacz + kolumny pasywne rozważam monitory aktywne JBL LSR305. Obecnie korzystam z zestawu słuchawkowego ( Beyerdynamic DT150, Forum608 i Denon DCD820 mod. przez Piotrka608) ale odsłuch na słuchawkach powoli zaczyna mnie męczyć.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

AE Aegis 1 to swietne kolumny, ale nie do tego wzmacniacza, sa dosc wymagajace i przez to kosztowne, jesli idzie o towarzystwo (no chyba ze masz luzne 3-4kPLN na nowy wzmacniacz) i jeszcze standy, bo na byle czym tez nie graja.

Do tego metrazu zainteresowalbym sie Tannoyami M1, te sie naturalnie rowniez ladnie skaluja z lepsza i drozsza elektronika ale nie spowoduja bolu glowy z czyms 'budzetowym'. Do nich dobrac integre Pioneera (slyszalem takie zestawienia i bylo bardzo ok) np. Pioneer A-50-K (nowke dostaniesz ponizej 1900PLN z dostawa) i masz bardzo sensowny, muzykalny system, jako odskocznia od sluchawek.

Aelite 2 to bardzo duze podstawkowce (45cm) wiec do tych 10m2 bym sie bal je kupowac. U mnie one graly swego czasu w 21m2 i to dosc daleko od sciany, dopiero wowczas dzwiek sie robil swobodny.

Pastwa, trochę zastanawia mnie Twoja sugestia odnośnie doboru wzmacniacza do AE Aegis 1. Przecież te kolumny też z założenia są raczej budżetowe (nowe w roku premiery kosztowały 1100 zł). Fakt, czytałem że są dość wymagające ale ten Soniacz to przecież nie jest jakiś ułomek.

Aegis (Evo) One to byly moje pierwsze paczki, i w czasie doboru wzmacniacza wyszlo, ze graly na pol gwizdka z wszystkim co podpinalem ponizej i w okolicach 1500PLN, dopiero NAD C352 byl takim minimum, bo brzmienie stalo sie akceptowalnym (a mialem calkiem dobre zrodlo jak na tamte czasy i reszte toru, NAD S500i, wiec cala odpowiedzialnosc za brak satysfakcji spadala na wzmacniacz), ale i tak to nie bylo jeszcze to (zwlaszcza barwowo), nalezalo podlaczyc wzmak klasy Exposure 2010 zeby Muzyka poszla pelna para. Z tym Sony naturalnie ze bedzie jakos tam gralo, jesli 'jakostam' Ci wystarczy. No i wszelakie regaly/polki nawet nie wchodza w gre, musialem dokupic standy za jakies 600PLN....

ps. odnosnie ich budzetowosci, AE nie zdziera za swoje produkty stad ich odbior moze byc mylacy (a tam byly bardzo dobre glosniki i okablowanie wewnetrzne), takie, jakie sie znajdowalo dopiero w paczkach grubo powyzej 2kPLN. Nawet Aelite 2, ktore kosztowaly w Polsce 3100PLN, kupilem nowe w sklepie, jak zakonczono ich produkcje za 1000PLN ;'))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.