Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnętrzne - wzmacniacz

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zakładam nowy wątek gdyż nie znalazłem na forum zbyt dużo informacji na ten temat (może źle szukałem:-). Mianowicie, jakie kable stosujecie do okablowania wewnętrznego wzmacniaczy audio. Czy można użyć kabli głośnikowych, sygnałowych popularnych firm ?. Czy trzeba zastosować zupełne inny rodzaj przewodów ? Szukałem również w Google ale niestety tam też niewiele znalazłem. Będę wdzięczny za wszelkie linki, adresy firm zajmujących się produkcją takich przewodów w Polsce, łatwo osiągalnych po umiarkowanych cenach :-).

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/12202-okablowanie-wewn%C4%99trzne-wzmacniacz/

ja wrzuciłem ekranowane przewody bodajże technokabel. jak były zwyczajne to asłyszałem przydźwięk z zasilacza. jakieś 5 zeta/m, kupiłem na giełdzie elektronicznej w wawie

Witam

Ja w swoim wzmaku jako sygnałowego uzyłem drutu srebrnego w termokurczce ale miałem krókie połaczenia, a do duzych pradów uzyłe głosnikowego posrebrzanego z Intertechnika.

Pozdrawiam Romek

Wpadłem na pomysł żeby użyć kabli, które będę miał na zewnątrz tzn. sygnałowego Ultralink Ultima MkII oraz głośnikowego Audioquest CV4 - oba są w sprzedaży na metry - myślicie, że to dobre rozwiązanie ?

-> rogus: CV4 jest w porzo ;) Ale - nie wiem, czy wiesz - ProAc oferuje jakieś swoje (?) kable - patrz str. producenta.

Wyglądają jak... Gothamy (?) ;)

I to by ew. było synergiczne zestawienie ;)

W 10. n-rze Hi-Fi iM napisali, że Xawian - który trochę zrzyna z ProAc'a ;) - używa do swoich kolumn, okablowania szwedzkiej Supry (str. 75, prawy górny róg).

Pozdr.

Zobaczę, myślę że na CV4 powinny zagrać lepiej, jeżeli to się nie potwierdzi najwyżej je wymienię. Poza tym, moim zdaniem zabawa w kabelki ma sens kiedy w kolumnie jest taki sam, lub tej samej klasy co na zewnątrz.

Pozdr.

• 3 lata później...

Witam.

Nie chcem zakładać nowego tematu więc reanimuję ten; dawno zapomniany.

Zastanawiam się nad wymianą okablowania wewnętrznego mojego wzmacniacza -musical fidelity A1. Chcem wydobyć więcej wysokich tonów (co nie oznacza wyostrzyć), poszerzyć scene, przestrzeń.

Podobno do tego celu nadać sie może coś srebrnego lub posrebrzonego. I tu jak na razie mam na oku:

- Drut srebrny fi 1,2 próba 99,99 (4N) za 35,- pln/mb + izolacja teflonowa 1,4 za 14zł/mb ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli z przesyłką wychodzi 55zł/mb.

-Siltech G6 -nie znam ceny.....

I myślę że 1mb wystarczy.

Może ktoś zna coś lepszego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uzywam nitek kimbera 4PR ( połączenia prądowe z zasilaczy ).

Porównywałem z innymi głosnikowymi Van Den coś tam:-) Silverem i innymi głosnikowymi. Jedynie kimber odmulił i nie wniósł nic złego do dzwięku.

Oczywiście wszystkie kable skracam do minimum , , zwykle trzy nitki skręcone razem wystarczają przy większych napięciach.

Przy niskich napięciach ok 5-8 V tylko jedna nitka na odcinek. Nie dalej jak wczoraj odmulałem kupiony kiedyś niskonapięciowy buforek lampowy na Teslach który lezał w szafie ....wewnątrz polutowany jakimiś zwykłymi drutami które wymieniłem na Kimbera

orginalny przewód z zasilacza miał ok 1m długości , załozyłem ok 30cm skręcone podwójnie nitki kimbera...no i BG NX narazie z braku innych kondów:-) nie ma sladu zmulenia...:-) czuję że coś z niego będzie .....

ja mam podobny problem. nie wiem jakiego abla sygnalowego do polaczen we wzmaku uzyc... :/

jednak chcialbym jakis niedrogi i w miare dobry kabelek.. najlepiej jednozylowy z ekranem i cienka izolacja aby byl gietki... pomozecie ?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

U mnie okablowanie wewn. zasilacza odpada gdyż z toroida idzie krótki niecale 10cm prosto na prostownik i nie ma sensu go skracać zeby dać coś lepszego.

Swoją drogą to też mialem kimbera 4pr i byłem z niego zadowolony :)

A te sreberko lub coś tam z miedzi o które sie tu rozchodzi ma bezkompromisowo przenosić dźwiek do głośników i tyle.

Może być sztywny, gruby (w granicach rozsądku) aby był doooobry.....

Co do zasady:

- kabelek głośnikowy możliwie krótki z dobrej posrebrzanej miedzi, koncówki lutować!!! Wyłącznie linka, nie dawać solidcore, nie na darmo inni walcza z efektem naskurkowym, a tam przeciez idzie o całe pasmo.

- sygnałowy jest mniej krytyczny co do budowy, ale równie wymagający co do materiału. Posrebrzana miedź jest uniwersalna.

Ostatnio nabyłem kabelek sygnałowy z posrebrzanej miedzi OFC do połączeń pomiędzy płytkami PGA . A z gniazd do selektora wejść idzie srebrny solidcore 0.8 w teflonie o długości 6cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.