Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  364 członków

Tidal Klub
IGNORED

Klub Tidal

Gość aqs

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Dobry wieczór,

podpowiecie które streamery mają w aplikacji mixa My Daily Discovery?

Natywny TIDAL ma, wiem że aplikacja Eversolo także. BluOS od Bluesounda tego nie ma., Innuos Sense też nie ma.

Nie pamiętam jak aplikacja od dCS.

Bardzo lubię ten mix, bo dzięki niemu można odkryć fajne smaczki.

Dziękuję.

44 minuty temu, jaxcek napisał:

Bardzo lubię ten mix, bo dzięki niemu można odkryć fajne smaczki.

Są dostępne w Mconnect, Usb audio player pro i chyba też w bubble upnp. (jak chodzi o zewnętrzne apki).

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 tygodnie później...

O ho...komuś przeszkadzało że tidal jadł za dużo danych sieciowych: 

"

Drogi Kliencie,

Piszemy do Ciebie w imieniu Tidal sp. z o.o. (TIDAL), który świadczy Tobie usługę Tidal HiFi.

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej w zaleceniach z 20 maja 2024 r. nakazał P4 sp. z o.o. (PLAY) zaprzestania świadczenia tzw. usług zero-rating. Z tego powodu TIDAL zmienia swój regulamin.

Wykreśli z niego zapisy, które mówią o świadczeniu przez PLAY usługi nielimitowanej transmisji danych dla usługi TIDAL HiFI."

Rozumiem że teraz nie będą zerowali tego APNa tylko chardzowali za dane / a tidal hi res chyba trochę tych danych ściga...

Da się zgrać jakoś pliki z tidala żeby je sprawdzic jakimś loosless checkerem? Okay doszliśmy do tego że raczej tidal nie zgrywal materiału z CDkow, bo było by to za duże przedsięwzięcie ale skąd wiadomo że dostał czyste pliki 😄 czemu tak drąże miałem znajomego co tak lubował się w ściąganiu plików z neta z muzyką (czasy kiedy nie było tidala), jak mu zasugerowałem przeskanowanie tej kolekcji loosless checkerem to się okazało że tam co 2-3 plyta miała wybrane utwory z mp3 przerobione na flac 😀

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, jaxcek napisał:

Ludzie  dokładali do klocków żeby mogły odbierać MQA.... 

• 4 tygodnie później...

Panowie ....coś z innej beczki....czy zamiast  bubble upnp , ktorym streaminguję muzykę do mojego pc i dalej do DAC-a, to nie lepiej użyć asio 4all wraz z wasabi i omijając kartę muzyczną w moim pc słuchać np Tidala? Pytam , bo wolałbym używać do obsługi samego komputera, A nię dodatkowo smartfona. Czy jakość dźwięku w takiej konfiguracji asio all + tidal załatwia calą sprawę z pomijaniem karty dźwiękowej komputera?  W sumie to chyba jest również streaming muzyki ....

Kompletnie nie wiadomo o co chodzi. Jak obecnie masz podłączony PC do DAC ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Komputer + dac + przedwzmacniacz + końcówka mocy. 

Na komputerze tidal. 

Czytałem o aplikacji bubble upnp , jak i asio 4 all. 

Nie bardzo wiem jak używać bubble, prędzej asio. Chciałem się dowiedzieć, na czym  będzie lepsza jakość dźwięku. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Kompletnie nie wiadomo o co chodzi. Jak obecnie masz podłączony PC do DAC ? 

3 godziny temu, maniekmankowski napisał:

Komputer + dac

Rozumiem, że połączone przez USB ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 16.07.2024 o 02:42, Piopio napisał:

Rozumiem, że połączone przez USB ? 

Uruchomiłem bubble upnp na smartfonie z foobar2000 na moim PC i jestem wręcz zszokowany jaka jest różnica w dźwięku na plus oczywiście jeśli porównac Tidala puszczonego z samego komputera, Tidala poprzez streaming z bubble i foobara2000. Jeśli możesz mi podpowiedzieć co mogę zmienić w ustawieniach, bo bubble upnp w zakładce Tidal jakość dźwięku ustawiona na 24bit/192kHz, ale jak już muzyka jest wlączona , to pokazuje , że idzie na 16bit/44,1 kHz. Screenshot_2024-07-17-12-48-58-65_8bf9f5d4540e6cf38b5818539c089aff2.thumb.jpg.91627f95f121dba2098be7e157060d37.jpg

Screenshot_2024-07-17-12-11-05-29_8bf9f5d4540e6cf38b5818539c089aff.jpg

18 minut temu, maniekmankowski napisał:

Jeśli możesz mi podpowiedzieć co mogę zmienić w ustawieniach, bo bubble upnp w zakładce Tidal jakość dźwięku ustawiona na 24bit/192kHz, ale jak już muzyka jest wlączona , to pokazuje , że idzie na 16bit/44,1 kHz.

To zależy od jakości samego nagrania. Musisz mieć nagranie w jakości 24/192 żeby poszło 24/192. 

Dokup sobie izolację galwaniczną USB jeśli Twoim źródłem jest PC.

https://hifimediy.com/product/hifime-high-speed-usb-isolator-v2/

43 minuty temu, Piopio napisał:

To zależy od jakości samego nagrania. Musisz mieć nagranie w jakości 24/192 żeby poszło 24/192. 

Dokup sobie izolację galwaniczną USB jeśli Twoim źródłem jest PC.

https://hifimediy.com/product/hifime-high-speed-usb-isolator-v2/

Ok, dzięki za info

• 2 tygodnie później...
2 godziny temu, freju napisał:

Oszczędzanie baterii wyłączone? 

Ale dla aplikacji? Musisz wejść w aplikacje / Tidal / bateria i tam dać nieograniczone. Dodatkowo trzeba wlaczyc powiadomienia. Od czasu do czasu warto odinstalować i zainstalować nowa wersje od zera.

Edytowane przez marcinmarcin

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ale dla aplikacji? Musisz wejść w aplikacje / Tidal / bateria i tam dać nieograniczone. Dodatkowo trzeba wlaczyc powiadomienia. Od czasu do czasu warto odinstalować i zainstalować nowa wersje od zera.

Dzięki wielkie, tak jak mówiłeś w aplikacje trzeba było wbić i ustawić parę tematów, coś sobie przypominam że ostatnio chyba dałem tidal w głębokie uśpienie i chyba przez to się tam wysypało wszystko. 

Edytowane przez freju
  • 4 tygodnie później...

Witam

Może tutaj mi ktoś pomoże. Od jakiegoś czasu mam problem z Tidalem - tnie dźwięk, że odechciewa się słuchać. Trwa to już jakiś czas. Choć przez ostatnie 1.5 tygodnia było ok, dzisiaj znowu cięcie.

Sprzęt jest taki: strumieniówka Electrocompaniet ECM1MKII zapięta kablem do rutera, stały adres IP, sygnał internetowy raczej ok (ping między 7-48ms, pobieranie do 300Mb/s, wysyłanie do 110Mb/s - choć tu jestem trochę laikiem). Wszystko biega po Tidal Connect

Ruter Archer AX73 i w tej chwili tylko to urządzenie podejrzewam.

Electrocompaniet twierdzi, że objawy które im opisałem eliminują aby przyczyną była strumieniówka, choć ja jestem wręcz pewien, że stało się to po ostatniej aktualizacji softu w kwietniu br. Ale ok zakładam, że urządzenie jest ok.

Dostawca internetu twierdzi, że u niego wszystko super - w sumie wydaje mi się, że powyższe parametry zdają się to potwierdzać.

Dzisiaj przetestowałem, że jak ustawię jakość dźwięku w Tidalu na niską to nie tnie (przyjnajmniej od 2-3 godzin słuchania tak jest). Jak w międzyczasie przestawiłem tylko na wysoką jakość zaczęło ciąć. Natomiast standardowo mam ustawione na max. Więc jak dla mnie coś blokuje przesył.

Ma ktoś jakiś pomysł. Czy wąskim gardłem może być ten TP-Link, a może to Tidal ma jakąś czkawkę.

Edytowane przez ATCholik

Jeszcze jedną rzecz przetestowałem.  W sieci domowej mam serwer NAS i z tego serwera bez problemu wszystko hula, mam na nim bibliotekę w 16bit i 44.1kHz.  Więc wykluczam strumieniówkę.

Jak dla mnie albo coś z sygnałem przychodzącym albo z ruterem.

Ktoś ma jakieś pomysły?

Edytowane przez ATCholik
sprostowanie
14 minut temu, ATCholik napisał:

Jak dla mnie albo coś z sygnałem przychodzącym albo z ruterem.

Sprawdź na komórce po WiFi do routera czy Tidal gra dobrze 192/24 bo są takie pliki. Jak gra komórka po WiFi to masz problem ze streamerem lub konfiguracja routera. Po co stały adres? Na dhcp zazwyczaj wszystko działa...

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Po co stały adres?

Po prostu szukałem przyczyn i tak ustawiłem, podobnie jak i wysoki priorytet urządzenia, z nadzieją, że pomoże. Informatyk ze mnie żaden, ale bez tych ustawień też cięło.

No nic odpaliłem The Division Bell i będę się katował. Tylko jak wytłumaczyć, że z domowego serwera NAS zapiętego to tego samego rutera gra bez problemu. Coś by było z softem Tidal Connect w strumieniówce. Co prawa Electrocompaniet coś tam napsocił i poprawiają, ale zarzekają się to powinno działać, bo gadałem z nimi. Chyba trzeba będzie zapiąć strumieniówkę do innej sieci i sprawdzić, wtedy będzie wiadomo

45 minut temu, ATCholik napisał:

Na komórce też tnie.

a reset routera do fabrycznych robiłeś?

traceroute i ping też warto sprawdzić, kolega wyżej już Ci napisał

Resetu do ustawień fabrycznych chyba jeszcze nie robiłem. Mam tylko ustawione, żeby raz na miesiąc czy tydzień się restartował.

52 minuty temu, NRK napisał:

Puść ping do Tidala na komputerze plus test winmtr też do tidala i będziesz wiedział czy problemem jest dostawca neta.

A jakaś podpowiedź. Robiłem speedtesty ookla, ale nie wiem, nie umiem znaleźć serwera Tidala.

PING

PING tidal.com (65.9.66.58): 64 data bytes

Reply from 65.9.66.58: bytes=64 ttl=246 seq=1 time=23.546 ms

Reply from 65.9.66.58: bytes=64 ttl=246 seq=2 time=23.500 ms

Reply from 65.9.66.58: bytes=64 ttl=246 seq=3 time=23.680 ms

Reply from 65.9.66.58: bytes=64 ttl=246 seq=4 time=23.486 ms

--- Ping Statistic "tidal.com" ---

Packets: Sent=4, Received=4, Lost=0 (0.00% loss)

Round-trip min/avg/max = 23.486/23.553/23.680 ms

ping is stopped.

Traceroute

traceroute to tidal.com (65.9.66.5), 5 hops max, 38 byte packets

1 31.135.25.1 (31.135.25.1) 0.289 ms 0.253 ms 0.183 ms

2 31.135.16.39 (31.135.16.39) 0.265 ms 0.308 ms 0.287 ms

3 31.135.16.41 (31.135.16.41) 0.395 ms 0.385 ms 0.374 ms

4 166.59.126.176.ip4.epix.net.pl (176.126.59.166) 8.883 ms 8.846 ms 8.831 ms

5 do-epix.pl-ktw01a-rd3.aorta.net (94.75.97.221) 9.248 ms 9.217 ms 9.217 ms

Trace Complete.

traceroute is stopped.

TYLKO MI NIESTETY  NIC TO NIE MÓWI. PROSZĘ O PODPOWIEDŹ

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.