Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio Stream Magic 6 v1 i v2

Blackhorseman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaka różnica jest między Stream Magickiem 6 v1 i v2 ? Czy to prawda, że v1 nie czyta plikow o wyższej rozdzielczości typu flack 192/24 ?

Czy można zrobić upgrade ?

Pytam o to bo zdania są podzielone.

PozdrawiamBlackhorseman

....tylko po USB odtwarza 19224....już podobno są wyższe rozdzielczości, ale tak szczerze to bez sensu.Dlaczego? Bo trudno odróżnić mp3 320 kbps,od płyt CD -16/44 a co dopiero 19224.Bez sensu jest to ściganie się w rozdzielczościach,lepiej jakby się skupili na barwie dzwieku i sposobowi nagrywania,a nie na tym co mniej ma wpływ na dźwięk...pozdrawiam:)))

Jaka różnica jest między Stream Magickiem 6 v1 i v2 ? Czy to prawda, że v1 nie czyta plikow o wyższej rozdzielczości typu flack 192/24 ?

Skąd ta "prawda" ?

:D

CA SM6 odtwarza bez problemu pliki 192/24 po USB audio z tyłu urządzenia, trzeba jednak w MENU ustawienia>dźwięk>Klasa USB wybrać klasa 2.0

Natomiast w laptopie/PC z systemem Windows należy zainstalować driver v1.67 Cambridge Audio USB Audio 2.0 ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dopiero po tych zabiegach CA SM6 będzie w stanie bezbłędnie odtwarzać pliki 192/24 po USB Audio wej z tyłu obudowy typ B.

Przy podawaniu sygnału z dysku NAS lub USB z przodu panelu obsłuży tylko do 96/24.

Najlepiej jednak odtwarza po asynchronicznym USB Audio typ B z tyłu urządzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• 4 tygodnie później...

Sorry, ja nadal nie " kumam", jakie są różnice miedzy v1 a v2 skoro jeden i drugi odtwarza dzwiek 24/192 ? Czy v1 po coaxialu i optyku nie czyta 24/192 ??

Warto dopłacać az tyle do v2 ??

Sorry, ja nadal nie " kumam", jakie są różnice miedzy v1 a v2 skoro jeden i drugi odtwarza dzwiek 24/192 ? Czy v1 po coaxialu i optyku nie czyta 24/192 ??

Warto dopłacać az tyle do v2 ??

Brzmieniowo te streamery nie różnią się wcale, v2 jest szybszy (szybciej reaguje i szybciej startuje) dodatkowo obsługuje jeszcze DSD i to wszystko.

Nie wiem, czy warto dopłacać w/g mnie raczej nie warto.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Brzmieniowo te streamery nie różnią się wcale, v2 jest szybszy (szybciej reaguje i szybciej startuje) dodatkowo obsługuje jeszcze DSD i to wszystko.

Nie wiem, czy warto dopłacać w/g mnie raczej nie warto.

DSD obsługuje następca SMV2, czyli CXN. Generalnie róznice wygladają tak:

SM1 - obsługa 24/192 po usb z tyłu obudowy, konieczne uaktywnienie trybu USB 2.0.

SM2 - obsługa 24/192 po usb i spdif, większa pamięć umozliwiająca wgranie nowszego softu.

CXN - obsługa 24/192 po usb i spdif, obsługa dsd przez usb, jeszcze większa pamięć umozliwiająca wgranie nowszego softu, kolorowy wyświetlacz.

Po raz drugi podszedłem do zakupu, rok temu SMv2 i obecnie od 4 dni słucham CXN, niestety nie jestem przekonany i zostanie mój DAC Audio-Gd na ES9018. CXN to zdecydowanie lepsza funkconalność i przyzwoite granie z delikatnym uwypukleniem skrajów pasma, jednak Audio-Gd to bardziej trójwymiarowy i pełniejsze dźwięk. Sam jestem zdziwiony po entuzjastycznych recenzjach.

Dla uzupełnienia różnic trzeba dodać, że obie wersje różnią się możliwością odtwarzania plików 24/192 w sieci. SM6v1 odtwarza tylko 24/96 zarówno przez LAN jak i Wi-Fi.

• 3 miesiące później...

W końcu Stream Magic 6 v 2 obsługuje DSD czy nie.Na stronie Cambridge audio jest komunikat-

Czy Stream Magic 6 V2 Wsparcie DSD?

Tak. Po ostatniej aktualizacji firmware (6 lipca 2015), Stream Magic 6 V2 obsługuje DSD x64 (AKA DSD64 lub 64FS).

Stream Magic 6 V2 może odtwarzać te pliki przez UPnP lub dysku twardego USB.

Ukryta Zawartość

Może ktoś kto posiada stream magica 6 v2 się orientuje bo zdania są podzielone.Większość twierdzi,że stream magic 6 v2 nie obsługuje DSD tylko CXN.Posiadam v1 i zamierzam zamienić na v2 lub cxn.Może ktoś odpowie za jaką cenę można kupić nowego Stream Magica 6 v2 (tylko proszę nie pisać,że za 3990)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.