Skocz do zawartości
IGNORED

nowy sprzęt stereo

pestka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na wstępie miło mi Was poznać, Piotr jestem :)

do tej pory używałem Tonsil wharfedale 7.2 50W oraz technics amplituner sa120, podejrzewam że ampli jest starsze ode mnie :) do wymiany mam cały zestaw włącznie z kolumnami.

Mam mieszkanie 54m2 ,pokój w którym będzie stał nowy sprzęt to pokój ok 20m2 6,5x3 z meblami. wzmak/miniwieża będzie stała na tej długiej ścianie a kolumny będą miały do moich uszu 2metry, taki urok pokoju ;/

szukam czegoś do 2000zł: wzmacniacz + kolumny (mam bluray LG z bd 670 z wifi i dostępem do Youtube i vTuner więc nie mam musu posiadania radia, poza tym z kablówki mam radio).

1.Mam na oku niedaleko GDA denona 720ae ~800zł, do tego muszę kupić jakieś kolumny do 800-1000zł, zamknąłbym się poniżej 2000zł, a na przyszłość mogę pomyśleć o rozbudowie zestawu.

2. Mogę też zakupić miniwieżę denon dra f109 bez dab (cena ok 400zł, bez pilota, pilot w serisie dodatkowo 180zł ;/) + zakup jakiś głośników.

Sprzęt będzie do muzyki (oprócz metalu słucham wszystkiego włącznie z disco polo, techno i klasyką ), telewizji i radia (chyba głównie).

Dotychczasowo drażniło mnie to że dźwięk był niewyraźny i brak było mi basu w niektórych utworach.

Pytanie co u mnie się sprawdzi... ma ktoś podobne dylematy i jest już po przejściach?

DRA f109 słuchałem z cd i dźwięk był niezły :) ale jak usłyszałem w saturnie zestaw marantz (chyba 1504) + dali coś tam za 5000zł to nie chciałem wychodzić ze sklepu.

Pozdrawiam

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/121967-nowy-sprz%C4%99t-stereo/

Chyba najwięcej zyskasz jak kupisz same kolumny, bo pomieszczenie masz raczej duże. Poszukaj podłogówek do kwoty którą masz. A na odsłuch przynieś nawet swojego Technicsa. Myślę że Pylony Pearl 25 mogły by się tu sprawdzić.

Witaj,

Faktycznie w tej cenie najlepszym wyborem będzie zakup Pianocrafta np. Modelu 840 czy 640 a z czasem zamiana samych kolumn an większe i lepiej grające paczki.

Sama wyjściowa mini wieża jest bardzo dobrze zestrojona i potrafi zauroczyć graniem.

W razie pytań lub wycen zapraszam.

Witam,

trochę posłuchałem i powiem Wam że chyba jestem jestem głuchy, wszystko grało podobnie f109 z monitorami ae, jakiś mały pionek za 800zł (totalna kicha) oraz amplituner pionka ~1200zł + kolumny koda (na volume 0 głośniki szumiały) a później indiana line 260 - tu dopiero poczułem różnice.

Później posłuchałem używek amplituner 700ae i pma 720ae oba z wharfedale vardus 300? Oba sprzęty działały ok jeśli chodzi o dźwięk ale koleś pokazał mi różnicę między radiem, mp3, płytą i flac'iem. Różnica jakości ogromna. W międzyczasie w salonie premium s.(nie wiem czy można podawać nazwy) posłuchałem sprzętu za kilkanaście tysi i .... nie musze mówić, trzeba posłuchać. Teraz wiem o czym się mówi opisując dźwięk pierwszoplanowy, tło...

Teraz się zastanawiam czy nie kupić "jakiś " wzmacniacz i porządne kolumny bo od nich najwięcej zależy.

Pianocrafta nie posłuchałem bo nie było...

No cóż ewolucja trwa...

Witam,

trochę posłuchałem i powiem Wam że chyba jestem jestem głuchy, wszystko grało podobnie f109 z monitorami ae, jakiś mały pionek za 800zł (totalna kicha) oraz amplituner pionka ~1200zł + kolumny koda (na volume 0 głośniki szumiały) a później indiana line 260 - tu dopiero poczułem różnice.

Później posłuchałem używek amplituner 700ae i pma 720ae oba z wharfedale vardus 300? Oba sprzęty działały ok jeśli chodzi o dźwięk ale koleś pokazał mi różnicę między radiem, mp3, płytą i flac'iem. Różnica jakości ogromna. W międzyczasie w salonie premium s.(nie wiem czy można podawać nazwy) posłuchałem sprzętu za kilkanaście tysi i .... nie musze mówić, trzeba posłuchać. Teraz wiem o czym się mówi opisując dźwięk pierwszoplanowy, tło...

Teraz się zastanawiam czy nie kupić "jakiś " wzmacniacz i porządne kolumny bo od nich najwięcej zależy.

Pianocrafta nie posłuchałem bo nie było...

No cóż ewolucja trwa...

A yamaha a-700? Warto dac za nia z 5 stówek?

Mam prośbę może ktoś objaśni mi na oznaczenia yamah, pionków... jak numerki rosną to znaczy ze sprzęt jest lepszy czy jak...

Będę wdzięczny za krótkie resume.

Mam prośbę może ktoś objaśni mi na oznaczenia yamah, pionków... jak numerki rosną to znaczy ze sprzęt jest lepszy czy jak...

Zgadza się,im wyższy numerek tym klasa sprzętu jest wyższa.Jednak nie wszystko złoto co się świeci - o tym trzeba pamiętać.

Witam, to sobie posłuchałem:

sansui a40 + wharfedale podłogówki (nie pamiętam jaki model dokładnie) + cd technics. Grał całkiem nieźle aczkolwiek może troszkę za słaby bo grał dopiero przy 40-50% głośności. Wygląd super, co raz bardziej podobają mi się mechaniczne wskaźniki sygnału. dźwięk czysty i tylko do kolumn można się czepnąć, koszt zakupu to ok. 400zł.

Wczoraj słuchałem yamahy a700 z monitorami canton (zupełnie nowe kolumny), właściciel miał też identyczne ale podłogówki canton gle 476 oraz wzmak sansui jeszcze większy od yamahy + 2xcd, dźwięk z yamahy + te głośniki i cd - super, każdy dzwięk struny w gitarze był słyszany oddzielnie, podobnie brzmiał w sklepie zestaw za kilka jak nie kilkanaście tys. zł. Z minusów to to że wzmak po 10 min grania na minimum był już ciepły (gałka ustawiona na 8 godzinę), przy zwiększeniu mocy do 9 już było bardzo głośno, więcej w moim przypadku nie trzeba, ciężko ustawić tego potwora na minimum głośności, przy ściszaniu wyłączała się najpierw jedna kolumna a po kolejnym muśnięciu gałki dopiero druga. troszkę to irytujące bo wolałbym mieć większy zakres możliwości regulacji na minimum,

Pytanie czy to normalne zachowanie u yamahy?

Dodam, że sprzęt po konserwacji kondensatorów (wymiana) - jak myślicie wart ten sprzęt 500zł czy może jeszcze troszkę poszukać? dodam że specjalnie mi się nie spieszy. link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oznacza to tylko że jest to wyższy model w danej serii. Dla ciebie - zupełnie nic z tego nie wynika.

Nie jest tak że wyższy numerek zawsze gra lepiej - czasem ma np tylko dodaną jakąś funkcję. Czasem taka funkcja tylko pogarsza brzmienie.

A przy numerkach są czasami jakieś dodatkowe literki - które oznaczają np że to jakaś zupełnie inna seria.

chciałbym jeszcze posłuchać:

Ukryta Zawartość

wiem że to amplituner ale zauważyłem że te starsze graja równie dobrze jak nie lepiej, mankamentem jest to że nie słucham sprzętu w tych samych warunkach.

Ukryta Zawartość

Witam,

decyzja podjęta:

wzmacniacz przyszedł Pionner a-30S + monitory magnat + okablowanie, zakupione od kolegi z tego forum,

całość dokładnie tak jak opisywał to Pancio88 (bardzo dobrze zapakowane) tak więc mogę potwierdzić uczciwość forumowicza.

A jeśli chodzi o wrażenia słuchowe... no cóż pierwsze 45 min horror, próbowałem słuchać płyt cd z bluray lg - masakra, muza z TV - tak sobie, dopiero przy radiu z kablówki było nieźle, a dobrze jest na flac'ach z telefonu. Jutro spróbuję na vTunerze z bluray'a (niektóre stacje mają całkiem dobrą transmisję), i inne płyty cd. Czuć że brakuje mi dobrego cd, może ktoś pomoże jakich modeli szukać (do 300zł), warunek - musi w miarę dobrze oddawać dźwięki i pracować cicho, bluray jest głośny nawet jak odtwarzałem mp3 z usb (jakość masakra).

Dopiero teraz czuję różnicę pomiędzy nośnikami dźwięku. Poprzedni zestaw wybaczał te błędy, ciekawe czy to wina amplitunera czy głośników.

w sumie spodziewałem się że dźwięk z bluray będzie lepszy a tu zaskoczenie.

Gdyby yamaha a700 której słuchałem miała pilot - kupiłbym od razu :)

cdn po weekendzie

• 3 miesiące później...

Witam,

Dlugo mnie tu nie bylo:-)

Czy ktos sie orientuje cz dvd sony ns32 bedzie lepszym rozwiazaniem od bluray lg bd670 do muzyki cd? Mam lg i zastanawia mnie sony ze wzgl na posiadanie dac'a, czy to lepsze wyjscie od lg czy to jest jakas sensowna alternatywa do zakupu daca np tda1543?

A w ogóle warto zwracać uwagę na dac'i w cd/dvd?? słuchałem kolęd w święta z kina domowego sony z ns32 i powiem Wam że mimo tylko jednej kolumny dźwięk był wszędzie jakby dookoła nas.

W sąsiednim wątku zachęcano mnie do zakupu dac'a tda 1543, widziałem taki x4 muse i dlatego drążąc temat widzę że w cd/dvd też są dac'i, czy warto w takie cd zainwestować zamiast cd za ~

Pozdrawiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.