Skocz do zawartości
IGNORED

hk 670

gibon44

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Kup HD 750 jeśli zależy Ci na pięknej kompozycji z HK 670, albo HD 740 czy HD 760 jeśli zależy Ci na lepszym dźwięku.

>Everel13

Nowe kolumienki Audio Academy Mimas II mają przetworniki Tesli i nie uważam żeby było to ich słabą stroną, a grają na prawdę ślicznie.

Polarisów nie słuchałem więc się nie wypowiadam.

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-221693
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, forum czytam od dość dawna, ale raczej się tutaj nie udzielam. Wyszukiwarka opanowana. Znam większość wpisów na poniższy temat, ale piszę z nadzieją, że formowe know-how się powiększyło. Teraz moja trochę długa historia.

Kompletuję swój pierwszy zestaw audio (na razie było tylko mp3, słuchawki i głośniki komputerowe „no name”, mikrowieża). Tak więc osłuchania brak – audiolaik. Na początku oczywiście chciałem kupić zestaw kina domowego za 2,5 kzł. Po przeczytaniu setek (a może i tysięcy wpisów – dziękuje wszystkim przy okazji za oszczędzenie moich pieniędzy) stwierdziłem, że nie ma sensu kupować zestawu KD przy małym budżecie (ca. 4,5 kzł – w międzyczasie urósł troszkę). Większość osób na forum raczej przesiada się z 6 na 2 kolumny. Coś w tym musi być, hmm… nawet elfan ;). Z drugiej strony, ile bym tych filmów oglądał, a ponadto moja lepsza połowa z trudem zniesie upchnięcie w pokoju 2 kolumn, a co dopiero mówić o 6 (i te setki paskudnych kabli – nawet w listwach).

Po pierwszej męskiej decyzji odnośnie wyboru formatu dźwięku czekają mnie następne. Ponieważ stwierdziłem, że od czegoś trzeba zacząć (i tak nie przesłucham wszystkich mozliwych kombinacji), to stwierdziłem, że zakupie w miarę dobry wzmacniacz i do niego dobiorę resztę składników. W internetowym sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (mała reklama :) )udało mi się znaleźć HK 670 za 298 Euro. Okazało się, że wysyłają również do Polski (za 30 Euro) – co prawda nie ma tego oficjalnie na stronie, ale da się załatwić (wystarczyło zapytać). Wszystko razem 1420 zł, co przy oficjalnych polskich cenach na poziomie 2 kzł wydaje się okazją. Wiem, że z gwarancji w Polsce raczej nici, ale zaryzykowałem. Najwyżej w razie problemów dam znajomemu, aby odwiózł do „Europy”. W sumie cena jak za używkę.

No i właśnie teraz zaczynają się schody – co do tego dokupić. Potrzebuję jeszcze DVD i kolumn. Pokój ma około 19 metrów, na razie słabo wytłumiony – powoli kolonizuje nowe mieszkanie, ale o żadnych ustrojach akustycznych nie ma co marzyć. Nie chcę, aby moja żona została wdową, w dodatku oskarżoną o morderstwo z szczególnym okrucieństwem. Mam szczwany plan związany z prezentami w postaci pięknych roślinek o wielkich liściach z dowolnej okazji (też przeczytane na forum).

Co do DVD (ok. 1 kzł) – Samsung HD 745?? Albo coś innego w podobnej cenie i jakości? W zasadzie z Samsungiem wiążą się dwa problemy – oba w sumie niewielkie: brak dekodera DTS i srebrny kolor. Tymczasowo będzie grało z PC-ta – wiem, że to straszne ale prawa rynku i kieszeni są nieubłagalne. Podłączone do 29’’ TV Panasonica 29PX20 – ma wejście component. Preferowany odtwarzacz nowy i z gwarancja respektowaną w Polsce.

I kolumny, tu jest trudniej. Na razie wysępię jakieś małe Tonsile od szwagra. Ale docelowo?? Wymagania są takie: podłogowe i brązowe (patrz „wdowa w areszcie”) oraz „nie dające mocno po uszach”, raczej coś co da się słuchać również jako tło do pracy - muzykalne. Mogą być: nowe, używane lub rękodzieła twórców indywidualnych. Moje aktualne typy z nowych to: AA Mimas II, AA Phoebe, Kef Q4 i … Do tej pory nawet nie próbowałem ich odsłuchiwać, bo stwierdziłem, że i tak trzeba będzie z własnym wzmacniaczem. Jako, że każde normalne kolumny dla mnie na razie brzmią niesamowicie w porównaniu do sprzętu komputerowego czy boomboxów. Typy na podstawie opini innych. Budżet – ok. 2 kzł.

Kable – na razie takie co przewodzą prąd, chyba jeszcze nie usłyszę różnicy? Później, gdy będę wiedział czego chcę, to zmienię.

Muzyka różna, bez techno itp. wynalazków. Mieszkam we Wrocławiu, czasami bywam na Górnym Śląsku (Rybnik i okolice).

A jakiej rady może mi udzielić szanowne forum?? Oczekuję na propozycje kolumn pasujących do wzmacniacza i źródła (DVD). Bardziej mi zależy na opiniach dotyczacych kolumn. czy ktoś słuchał HK 670 z AA Mimas?

Z góry dziękuję,

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228403

>ppred

No widze że kolega rzeczywiście poczytał forum, bo da się wyczuć że się "wykułeś" wielu prawd ;-)))

Ja słuchałem AA Mimas II, ale z Harmanem HK 680...

Poczytaj sobie temat "wrażenia z odsłuchów" numer 13132, gdzie opisałem wrażenia...

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228408

>>McGyver

poszło

>>rafko

Oczywiście, że czytałem, m.in. stąd te typy. "Prawdy" - no cóż tak sie rodzą, ktos gdzies przeczyta, inny powtórzy ... Jeszcze 2 miesiące temu byłem gotowy kupowac KD oparte na Kodach, a tak czytając forum zaoszczędziłem sobie przynajmniej kilkaset złotych. Tylko trzeba sie nauczyc kogo należy brac z "taką pewna nieśmiałością" a komu można ufac. Chociaz ja i tak pewnie byłbym baardzo zadowolony z nowego dźwięku, nawet przy budżetowym zestawie 5.1.

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228415

Swego czasu też zaczynałem od rezygnacji z KD . Moim pierwszym zakupem był HK 670 i hd750 , potem tuning Hd 750. Z czasem dojrzałem do Thule . Z perspektywy czasu uważam że lepiej od razu dać więcej niż godzić się na kompromis.

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228574

coz, kazdy ma to, na co sie zdecydowal :)

ale mozna dzialac sprytnie, zaslony, kilim, dywan, sofa, fotel - to wszystko sa ustroje akustyczne. ona zadowolona, ze tak pieknie i przytulnie urzadzasz pomieszczenie, a Ty z kazdym zakupem zadowolony z coraz mniejszego poglosu.

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228679

>>PiotrJ

Jak dla mnie żona i tak ma "wartość dodaną" wiekszą niż dowolny zestaw audio obojetne Krell czy Gryphon. Z tymi 2 kolumnami to może przesada, problem pojawi się pewnie jak wyjdzie, że kolumny dobrze grają stojąc na środku pokoju. Poza tym w małym mieszkaniu, jak trzeba zrobic salono-gabineto-pokój odsłuchowy to jest problem z pogodzeniem wszystkich gratów. Spokoj w domu i zagrodzie wazna sprawa.

Na spacer moge wyjść, jak dostanę zezwolenie (na piśmie), ale i tak tylko niedaleko (max 318,78 m od mieszkania).

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228680

Piotr J

Lepiej żonie od razu przypierdolić, żeby nie podskakiwała, prawda?

Przepraszam, może mam dzisiaj zły dzień, ale jak czytam takie wpisy jak Piotra J, to mi nerwy puszczają.

Pozdrowień brak

Stempur

ppred

Kilka miesięcy temu szukałem kolumn w przedziale 2,5 - 3 tys. zł. I ostatecznie kupiłem głośniki z drugiej ręki. Zastanów się nad takim rozwiązaniem. We Wrocławie jest chyba dość mocne grono audiofilskie i na pewno funkcjonuje wtórny rynek. Te dwa tysiące możesz wydać rozsądniej na używnae kolumny z nieco wyższego przedziału.

Pozdrawiam i życzę świątecznie

Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228719

Jak dobrze poszukasz to wśród używek możesz trafić coś naprawdę z klasą. Moim skromnym zdaniem w tym zakresie cenowym bardzo dobrze wypada też DIY. Bo nowe za te pieniądze to konstrukcje jednak mocno oszczędnościowe, wyjątków od tego niemal nie ma.

https://www.audiostereo.pl/topic/12192-hk-670/#findComment-228801

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.