Skocz do zawartości
IGNORED

Heco Music Style 500 vs 800

tomsg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar kupić kolumny Heco Music Style 500, które wg mnie grają rewelacyjnie. Jednak w dobrej cenie mogę nabyć model 800, którego nie słuchałem. Proszę o informację czy między powyższymi kolumnami jest spora różnica? Z tego co zauważyłem 800 ma dodatkowo sub z boku. Na razie będą stały w pokoju 20m2, ale za rok postawię je w salonie 40-50m2

Na forum wyczytałem, że dobrze zagrają ze wzmacniaczem Rotel. Na co zwrócić uwagę przy wyborze wzmacniacza? Znalazłem modele za ok. 450zł - 920 (120W), 930 (180W) oraz trochę droższy 840BX4 260W.

https://www.audiostereo.pl/topic/121811-heco-music-style-500-vs-800/

No tak, salon 50 m2 nagłośniony wzmacniaczem za 450 zł. Rewelacja! Widać popełniłem straszny błąd.

Czyli używany wzmacniacz z lat 80-90 tych nie zagra dobrze z nowymi Heco? W takim razie jaki model Rotela będzie dobry?

Jeśli będą kiedyś grały na tak dużym metrażu to warto dopłacić do Music Style 900

Model 900 określony został na forum jako gorzej grający od modelu 500 dlatego nie brałem go pod uwagę.

Nie wiem co kolega Genesis miał na myśli ale poniżej 1000 zł można kupić bardzo dobry używany wzmacniacz. Często lepiej grający niż nówki za 2-3 tys

Nówki za 2 tysiące też niezbyt dobrze nadają się do porządnego nagłośnienia 50 m2.

Nówki za 2 tysiące też niezbyt dobrze nadają się do porządnego nagłośnienia 50 m2.

Na razie mam niecałe 20m2, przeprowadzka szykuje się nie wcześniej niż za rok. Jakie parametry brać pod uwagę, bo na razie piszecie tylko o cenie.

Czy ktoś słuchał Heco Music Style 500 i 800? Jaka jest między nimi różnica?

Jedna osoba napisała, że grały gorzej a Ty od razy się tym sugerujesz, osobiście słuchałem niższych modeli heco tj. 500, 800 oraz 900. Wybrałem 900tki dlaczego ponieważ grały najładniejszym dźwiękiem dla mnie tj. bas był najmocniejszy, schodził głęboko kiedy trzeba, a zarazem przy dynamicznych utworach się nie zamulały i nadążały za resztą pasma. Słuchałem ich na wzmacniaczu denona 1500/1510/1520 i cd 1510/1520 a było to spięte kablami chord odyssey 2. Co mnie w nich jeszcze urzekło niesamowita szczegółowość w oddaniu strun gitar szczególnie to słychać w utworach na płytach zespołu Dire straits. Dla mnie najlepszy utwór jaki usłyszałem na tych kolumnach to Dire Straits - on evry streets: 6. You And Your Friend coś pięknego po prostu można odpłynąć. Słucham na tych kolumnach każdej muzyki od najnowszego pop/dance po muzykę rockową. Naprawdę warto zabrać swoje ulubione płytki i wybrać się na odsłuch tych kolumn a nie sugerować się jedną opinią. Ja pojechałem odsłuchiwałem inne kolumny a sprzedawca mnie spytał czy może słuchałem tych 900, ja odpowiedziałem że nie i nie miałem ich w cale ochoty odsłuchiwać właśnie po czytaniu tego forum ale cóż jestem to mogę ich odsłuchać i co... Od pierwszego utworu miałem banana na twarzy i czego bym nie włożył do odtwarzacza grało to bardzo dobrze....Dlatego wpisy na forum należy traktować troszkę z dystansem a na odsłuch obowiązkowo się wybrać i usłyszeć kto miał rację..;-) ps. u mnie grają w salonie na 26m2. Kolega jak do mnie przyszedł poprosił mnie o włączenie, ustawiłem na godzinę 9 wzmacniacz i włączyłem. Następnie poprosiłem mnie abym wyłączył suba i włączył jeszcze raz ten sam utwór, ja go uświadomiłem że to gra czyste stereo bez suba który stoi obok...;-) Dlatego ja z czystym sumieniem mogę polecić te kolumny do odsłuchu!!!;-)

Wygrały one z takimi kolumnami jak: dali zensor 7. dali ikon 6 mk2, focal aria 926..boston aqoustic 340

Jedna osoba napisała, że grały gorzej a Ty od razy się tym sugerujesz, osobiście słuchałem niższych modeli heco tj. 500, 800 oraz 900. Wybrałem 900tki dlaczego ponieważ grały najładniejszym dźwiękiem dla mnie tj. bas był najmocniejszy, schodził głęboko kiedy trzeba, a zarazem przy dynamicznych utworach się nie zamulały i nadążały za resztą pasma. Słuchałem ich na wzmacniaczu denona 1500/1510/1520 i cd 1510/1520 a było to spięte kablami chord odyssey 2. Co mnie w nich jeszcze urzekło niesamowita szczegółowość w oddaniu strun gitar szczególnie to słychać w utworach na płytach zespołu Dire straits. Dla mnie najlepszy utwór jaki usłyszałem na tych kolumnach to Dire Straits - on evry streets: 6. You And Your Friend coś pięknego po prostu można odpłynąć. Słucham na tych kolumnach każdej muzyki od najnowszego pop/dance po muzykę rockową. Naprawdę warto zabrać swoje ulubione płytki i wybrać się na odsłuch tych kolumn a nie sugerować się jedną opinią. Ja pojechałem odsłuchiwałem inne kolumny a sprzedawca mnie spytał czy może słuchałem tych 900, ja odpowiedziałem że nie i nie miałem ich w cale ochoty odsłuchiwać właśnie po czytaniu tego forum ale cóż jestem to mogę ich odsłuchać i co... Od pierwszego utworu miałem banana na twarzy i czego bym nie włożył do odtwarzacza grało to bardzo dobrze....Dlatego wpisy na forum należy traktować troszkę z dystansem a na odsłuch obowiązkowo się wybrać i usłyszeć kto miał rację..;-) ps. u mnie grają w salonie na 26m2. Kolega jak do mnie przyszedł poprosił mnie o włączenie, ustawiłem na godzinę 9 wzmacniacz i włączyłem. Następnie poprosiłem mnie abym wyłączył suba i włączył jeszcze raz ten sam utwór, ja go uświadomiłem że to gra czyste stereo bez suba który stoi obok...;-) Dlatego ja z czystym sumieniem mogę polecić te kolumny do odsłuchu!!!;-)

Wygrały one z takimi kolumnami jak: dali zensor 7. dali ikon 6 mk2, focal aria 926..boston aqoustic 340

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Jeśli słuchałeś wszystkich modeli - 500,800 i 900 to jaka jest różnica między 500 a 800. 500 słuchałem niedawno i są rewelacyjne, natomiast 800 mogę kupić w dobrej cenie bez odsłuchu, Jeśli w 800 scena, kontrolowany bas oraz czyste wysokie dźwięki są zbliżone to kupuję.

Odnośnie góry to ona była podobna ale przy 500 i 800 brakowało mi dołu. W 900 mam to co chciałem czyli czystą górę z dobrym dołem. Odnośnie 800 ja bym ich nie brał ze względu na boczny głośnik basowy, kiedyś miałem już takie głośniki i się skutecznie z nich wyleczyłem. Przede wszystkim kłopot z ich ustawianiem.... Jeśli już to brałbym 500tki chyba, że masz budżet to 900 ale to musisz ich posłuchać. Pamiętaj, że nie zawsze to co komuś się podoba spodoba się i tobie...;-)

Odnośnie góry to ona była podobna ale przy 500 i 800 brakowało mi dołu. W 900 mam to co chciałem czyli czystą górę z dobrym dołem. Odnośnie 800 ja bym ich nie brał ze względu na boczny głośnik basowy, kiedyś miałem już takie głośniki i się skutecznie z nich wyleczyłem. Przede wszystkim kłopot z ich ustawianiem.... Jeśli już to brałbym 500tki chyba, że masz budżet to 900 ale to musisz ich posłuchać. Pamiętaj, że nie zawsze to co komuś się podoba spodoba się i tobie...;-)

Piszesz o problemie z ustawieniem głośników z bocznym basem. Przecież niskie tony nie są kierunkowe, to w czym był problem?

Chodzi mi o możliwości rozstawienia kolumn w mieszkaniu, ponieważ nie kiedy kolumny stoją po upychane koło mebli lub ścian a nie kiedy kolumny są po prostu wciśnięte pomiędzy meble...

Szukam kolumn. Od dłuższego czasu czytam ponownie forum. Miałem już na oku konstrukcje firmy Pylon, w szczególności Sapphire 25/31. Potem wpadłem na kolumny Dali Zensor 7 i byłem już na nie zdecydowany. Od wczoraj szukam informacji właśnie o Heco Music 900. Opinia użytkownika Bipo wygląda bardzo zachęcająco, ale jest to właściwie jedna z nielicznych opinii o tych kolumnach i prosiłbym o więcej informacji od osób, które miały styczność z tym produktem.

Ogólnie szukam kolumn uniwersalnych, bo jestem zdania, że jeśli czegoś kolumny nie zagrają to są źle skonstruowane. Słucham wszystkiego prócz discopolo i mocnego techno. Ostatnio wsłuchuje się w spokojne klimaty, ale nie pogardzę od czasu do czasu rockiem. Obecnie mam Tannoy M4, które właściwie spełniają moje wymagania, ale dołu jest zdecydowanie za mało, zatrzymuje się już w okolicach 40 Hz. Dlatego szukam kolumn, które zagrają w jak największej rozpiętości pasma. Sapphire 31 i Zensor 7 wydawały się odpowiednie, bo mają większy niż standardowo przetwornik basowy, ale patrząc na specyfikację Heco 500/900, to częstotliwość przenoszenia jest dużo lepsza niż u konkurencji, a na dodatek to stereo ma bardzo dobrą skuteczność 91 dB. Jest to też dla mnie dość ważne, bo w przyszłości planuje dokupić lampę.

Nie jestem audiofilem, lubię posłuchać muzyki w dobrej jakości z wyrównanym pasmem nie nudząc się przy tym, jeśli coś się podbarwi, ale w odniesieniu do immersji przyniesie odpowiedni efekt to jestem jak najbardziej za.

Rzadko kiedy wydaję więcej niż 500 zł na jakąkolwiek rzecz, w tym momencie czekają mnie w sumie zakupy na ok. 10 tys. zł, dlatego najpierw wolę się upewnić co do zakupu. Wiem, też, że najlepiej jakbym odsłuchał zestawów w jakimś salonie i pewnie niedługo wybiorę się do jakiegoś, ale zawsze wolę najpierw posłuchać czyjejś opinii.

Pozdrawiam.

Jeśli słuchasz praktycznie każdej muzyki ba nawet disco to zapewniam Cię, że basu będziesz miał pod dostatkiem. U siebie również zapuszczam nie kiedy i taką muzykę bo żona lubi a kolumny grają szybki i bardzo ładny bas gdzie konkurencja może się uczyć. Firmy heco praktycznie w cale nie ma rozreklamowanej, wszędzie tylko dali, focale, tanoy...;-) Ja jak szukałem kolumn do samego końca byłem przekonany na dali zensor 7, które nawet miałem u siebie w domu, do momentu kiedy nie usłyszałem heco 900. Dół schodzi niżej, góra ładniejsza nawet moja żona stwierdziła to samo a nie jest zapalonym audiofilem. Naprawdę warto wybrać się na odsłuch tych kolumn i się przekonać, a może mile zaskoczą...;-)

Jeśli słuchasz praktycznie każdej muzyki ba nawet disco to zapewniam Cię, że basu będziesz miał pod dostatkiem. U siebie również zapuszczam nie kiedy i taką muzykę bo żona lubi a kolumny grają szybki i bardzo ładny bas gdzie konkurencja może się uczyć. Firmy heco praktycznie w cale nie ma rozreklamowanej, wszędzie tylko dali, focale, tanoy...;-) Ja jak szukałem kolumn do samego końca byłem przekonany na dali zensor 7, które nawet miałem u siebie w domu, do momentu kiedy nie usłyszałem heco 900. Dół schodzi niżej, góra ładniejsza nawet moja żona stwierdziła to samo a nie jest zapalonym audiofilem. Naprawdę warto wybrać się na odsłuch tych kolumn i się przekonać, a może mile zaskoczą...;-)

No i takie czarne konie lubię kupować. Swoją drogą nie ma żadnych informacji o tych kolumnach w prasie tematycznej, pewnie gdyby była to cena wzrosła by dwukrotnie. Na pewno wezmę te kolumny pod uwagę przy zakupie. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Był test w Audio Video. Wejdź na stronę sklepu Fusic i poszukaj tego modelu. Jest tam pdf z testem tych kolumn.

Dzięki, google coś mi tego nie znalazło. Więc po przeczytaniu coraz bardziej zdecydowany jestem na te kolumny: neutralność, spory bas, przestrzeń to jest to czego szukam. No i do tego cena, która nie degraduje portfela.

Słuchał ktoś tych kolumn z lampą?

Podepnę się pod temat,również planuję zakup kolumn Heco.

Czy na metraż 13 m2 wybór Music Style 500 będzie przesadzonym pomysłem? Boję sę że z moim Nadem 356bee może zakryć resztę pasma.Chciałbym kolumny ,które w niedalekiej przyszłości zagrają natrochę większym metrażu.

Czy może jednak postawić na model podstawkowy Misic Style 200(125mm głośnik ).Czy taka kolumienka może w tym pomieszczeniu zagrać z niezłą podstawą basową?

Może ktoś mial styczność z 200tką.

Pozdrawiam.

Oczywiście chodzi o zakrycie reszty pasma BASEM :)

Odnośnie małych kolumienek odsłuchiwałem drugi zestaw do kompa na biurko m. in takie kolumienki jak: monitor audio rx1, monitor audio bx2, heco music 200 oraz dali zensor 3. Odnośnie najlepszego i najniżej schodzącego basu wygrały dali zensor 3, dalej bx2 i heco a na końcu rx1. Zensory zagrały basem jak nie jedne podłogówki...;-)

Odsłuch na denon pma1500 + cd1510, kable hord audyssey 2.

Juz kiedyś opisywałem te 500 w porównaniu z 900. Jesli będziesz miał naprawdę dobrze grający sprzęt to z łatwością zauważysz różnicę między 500 a 900. Niska cena 900 ma uzasadnienie. Podstawowa różnica to scena! Kolejna sprawa to detale i lekkość grania. W przypadku 900 odniosłem wrażenie że wzmacniacz musi wyciskać muzykę z leniwych kolumn. 500 gra z lekkością i aksamitem budując scenę zawieszoną w powietrzu. Braku dołu nie odczuwam mimo braku regulacji barwy we wzmacniaczu. Jest go dużo i to bardzo niskiego. Osobiście uważam że minimalna powierzchnia dla 500 to 25m2. Jesli powierzchnia jest mniejsza to zastanów się nad HECO CELAN 302

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.