Skocz do zawartości
IGNORED

Tani sprzęt audio (amplituner + kolumny + ew. wzmacniacz)

Arminq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od pewnego czasu przeglądam popularne serwisy z ogłoszeniami (allegro i olx), szukając taniego amplitunera z sensownymi bebechami, który pozwoli sam w sobie napędzić jakieś niedrogie (ale nie ukrywam, że chciałbym dość mocne) kolumny. Niestety, nie za bardzo wiem czego szukać, zarówno w kwestii kolumn jak i amplitunera. Błądzę po omacku, przeglądam oferty, ale zazwyczaj nie widzę różnic poza wyglądem amplitunerów. A wiem, że przecież diabeł tkwi w szczegółach (w tym wypadku w bebechach), dlatego też postanowiłem poradzić się osób, które wiedzą znacznie więcej ode mnie - Was.

Pierwsze pytanie jakie padnie, będzie pewnie dotyczyć budżetu. Niestety, ciężko mi go ustalić, bo najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno używek w niezłym stanie za grosze i zmieszczenie się w 200zł. Jednak jestem świadomy, że za tę kwotę może być ciężko znaleźć cokolwiek znośnego, nie wspominając już o tym, by to odpowiednio grało i miało sens. Dlatego też powiem tak - im taniej tym lepiej, a w jakim budżecie uda się zamknąć, to wyniknie gdy zechcecie mi pomóc i podacie jakieś przykładowe modele (a najlepiej aukcje z nimi). Aha, no i wspomnę od razu, że wszelkie rady "dozbieraj tyle i tyle i kup" czy "zbieraj kasę, jak uzbierasz tyle i tyle to przyjdź" raczej nie za bardzo mi pomogą. Zdaję sobie sprawę z tego, że dobry sprzęt kosztuje, ale niestety, mój budżet ani teraz ani w najbliższej przyszłości znacznie się nie powiększy. A dalsze czekanie jakoś średnio mi się widzi, bo i tak za każdym razem znajduję pilniejsze wydatki i ze zbierania nic nie wychodzi.

Od amplitunera wymagam przede wszystkim bezproblemowego "łapania" stacji radiowych oraz możliwości podłączenia doń odtwarzacza CD oraz wzmacniacza. I tu kolejna kwestia - w nazwie tematu napisałem "+ ewentualnie wzmacniacz". Jeśli stwierdzicie, że lepiej by było znaleźć jakiś groszowo tani, ale sprawny amplituner i za niewielkie pieniądze dołożyć wzmacniacz zamiast jechać na tym z amplitunera, to taką opcję również biorę pod uwagę.

Co się tyczy kolumn - wiem, że nie dostanę tanio niczego, co miałoby kosmiczne pier*olnięcie, a przy tym jeszcze pięknie wyglądało, ale wierzę, że uda się znaleźć nieźle grający sprzęt (na tyle na ile pozwoli "jak najniższy" budżet). Wiekowości specjalnie się nie obawiam.

Jakoś tak prezentuje się sytuacja. Bardzo proszę o pomoc, bo sam raczej sobie nie poradzę, a nie chciałbym wywalić kasy w błoto i później tego żałować. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady, a najbardziej za jakiekolwiek przykładowe aukcje z wartym rozważenia sprzętem. Oczywiście w razie jakichkolwiek pytań odpowiem najszybciej jak się da.

Pozdrawiam.

Faktycznie 200zł szału nie robi i w tej cenie to kupiłbym monitory aktywne,do kompa jak znalazł.

Ale skoro ma to stać w pokoju gościnnym to te 200zł za komplet brzmi jak sci-fi.

No 200zł za klocek,brzmi sensowniej.

Handlarzy z alle omijaj tam są "jedyne takie na alle" i temu podobne opisy pisane po jakiś dopalaczach chyba?

Wiem że Ci nie pomogłem,ale tak to wygląda.

Jak masz kogoś w UK to tam uderz

Łokmen Saba

Ja swoją przygodę z "poważnym" audio zaczynałem od starego amplitunera stereo Denon DRA-335R z allegro. W porównaniu do poprzedniej miniwieży Philipsa i starego Radmora 5412 to był prawdziwy HI-END. Dlatego jak chcesz na siłę minimalizować koszty to mozna od tego zacząć (masz wzmaka+tuner). Albo modele 345R, 435R, 545RD, 565R, 585RD, 735R, im wyżej tym lepiej. Cena od ok.150-200 pln w górę. Wzmaki w tych amplitunerach naprawdę przyzwoicie grają, co najmniej na poziomie niskich modeli wzmacniaczy. Tylko musisz wyszukać klocek w dobrym stanie i cenie.

Alternatywą jest kupienie osobnego wzmaka za 200-300 PLN (a też przyzwoite się znajdą) i dokupienie tunera. Np. Denona PMA-560 za ok. 300, to już nieco lepszy sprzęt, choć też stary (25 lat). Albo nowszy PMA-355UK (10-13 lat) też za ok. 300, miałem długi czas, gra bardzo dobrze, muzykalnie, jak na budżetówkę, produkowany dla Anglików. Są też niższe lub starsze (i tańsze) modele "angielskich" Denonów - 255UK, 350SE, 250SE.

zamiast opcji amplituner plus wzmacniacz na pewno proponuje

kupić wzmacniacz plus tuner

Jak widzisz - budżetu dużego nie mam. A kupno amplitunera pozwoli mi chociaż radio odbierać póki nie dokupię odtwarzacza. Sam wzmacniacz nic mi nie da, więc ta opcja odpada. Albo ampli + wzmak, albo sam ampli.

Ale skoro ma to stać w pokoju gościnnym to te 200zł za komplet brzmi jak sci-fi.
Nie doczytałeś do końca tego co pisałem o budżecie. Mówiłem, że najlepiej by było, gdyby się dało znaleźć nawet do 200zł, ale zdaję sobie sprawę, że wiele wspólnego z dobrą grą czy nawet niezłą mieć to nie będzie. Dlatego mówiłem o opcjach jak najtańszych, ale sensownych. Jesli takowe otrzymam, zdecyduję co zrobić.

Jak masz kogoś w UK to tam uderz
Nie mam, niestety. :/

W tej cenie nie ma sensu doradzać - cud jak będzie działało ...
Chyba lekko dramatyzujesz... Uczciwi handlarze na allegro dają chociaż te 7 dni gwarancji rozruchowej na sprawdzenie. Dodatkowo jak kupuje się od firm, to zawsze można zwrócić w ciągu 14 dni od zakupu sprzęt i odzyskać kasę. Więc o to, czy będzie działać jakoś niespecjalnie się martwię. Więc pozostaje kwestia "co kupić", a nie "czy w ogóle kupić".

@costa brava

To to cudeńko -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Bo wygląda rewelacyjnie.

Radmora 5412
Mój tata taki ma. Razem z korektorem 5471. Ale nie odda. :/

Denon PMA-355UK jest na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak cenowo mnie nie zachęca, tym bardziej, że jeszcze trzeba by było dokupić amplituner.

No i pozostaje tez kwestia głośników, których na razie nikt nie zaproponował żadnych. A bez tego raczej ciężko mi będzie słuchać (co prawda mam kilka par słuchawek, ale ich używam raczej do kompa).

Mam jeszcze jedno pytanie - czy wzmacniacze słuchawkowe w tanich amplitunerach (typu ten DRA-335R) są na tyle dobre jakościowo, że nie będę zgrzytał zębami po podłączeniu do nich słuchawek? W kompie mam AIMa SC808, a w lapku Audiotraka Prodigy Cube BE.

Na allegro znalazłem jeszcze kilka innych modeli amplitunerów. Gdyby ktoś coś o nich wiedział, to proszę o jakieś opinie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - strasznie mi się podoba ze względu na wygląd, ale wiadomo - wygląd nie gra tylko bebechy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Denon 355uk nie dopisal czy ma jeszcze oryginalną wtyczke UK czy przerobiona na EU

Tak jak pisałem unikaj opisów typu jak przy tym ampli Denon-audiofilski amplituner buhahah.

Co do kolumn to jakie Ci odpowiadają?

Podłogowe czy podstawki?

Łokmen Saba

Jakiś podrapany ten 355UK :)

DRA-335R w kolorze szampan to rzadkość, podobnie jak innych, jak Ci się podoba to bierz, można nieraz kupić poniżej 200 zł ale czarne :(

Jest jeszcze pma-560 za 300 na allegro w stanie idealnym, to już wyższa klasa

Poza tym możesz śmiało brać

PMA-520, 720, 920 (89r) już trochę stare

PMA-715R (95r)

PMA-725R (96r)

Każdy z w/w do 300 zł sprawny w dobrym stanie to dobra oferta, zwłaszcza ten ostatni. Czasem za tyle trafi się 735R lub 925R lub 915R, to już gratka :)

Trochę leciwe sprzęty polecacie Panowie :) (choć większość z nich będzie i tak lepsza niż nowe z supermarketu w tej cenie :)

Kupując na Alledrogo od handlarzy, gdzie widać w sprzedawanych przedmiotach, że mają po kilkadziesiąt aktywnych aukcji ze sprzętem RTV, to ogromne ryzyko zakupu padliny. Jest dosłownie kilku handlarzy sprzętem vintage na alle.. którzy posiadają stacjonarne sklepy i sprzedają dobry towar ale za niestety często wygórowane pieniądze.

Sprawdziłem na własnej skórze, kupując 2-3 razy od takich handlarzy sprzęt i za każdym razem coś z nimi było nie tak, a to jakiś element nie działał, albo coś się odklejało, albo nie świeciło itd. itp. albo popsuło się po 2 tygodniach używania. Jednym słowem masakra.

Teraz, staram się sprawdzać czy kupuję od handlarza złomu czy od pasjonaty lub osoby prywatnej. Tacy ludzie mają co najwyżej kilka aukcji albo tylko jedną aktywną.

Też miałem Denona DRA-335R, leciwy, ale polecam, zwłaszcza w cenach w jakich dziś stoja używane jeśli upolujesz

Panele akustyczne z wełny mineralnej PT-80 i panele hybrydowe - - paneleakustyczne.net.pl

Tak jak pisałem unikaj opisów typu jak przy tym ampli Denon-audiofilski amplituner buhahah.
Nie martw się, takie chwyty marketingowe nie robią na mnie wrażenia. Na tyle wiedzy jednak mam, by ogarniać sytuację choć w znikomym stopniu.

Albo powiesz ile kasy chcesz wydać albo kupuj co chcesz.
Niezbyt to pomocne. Jasno napisałem - ma być jak najtaniej, ale znośnie. Nie szukam hi-endu, tylko coś, przy czym spokojnie posłucham muzyki. Poza tym jak na razie tylko Tobie przeszkadza brak sztywno określonego budżetu. Jakoś inni potrafią podać modele warte uwagi i nie krzyczą przy tym o budżet.

Co do kolumn to jakie Ci odpowiadają?

Podłogowe czy podstawki?

Pytasz jakie mi odpowiadają? Duże, mocne i solidne. Wyznaję zasadę "im więcej głośników w kolumnie - tym lepiej, im większe kolumny - tym lepiej". Zdecydowanie wolałbym zatem konstrukcje podłogowe, ale jeśli uważacie, że lepsze modele znajdę pod podstawki, to także takowe rozważę (choć wolałbym nie i z góry będę promował modele na podłogę). Nie chciałbym, żeby były to kolumienki wielkości pudełka od zapałek. Zawsze podobały mi się konstrukcje typu STX F-200 n czy Polk Audio TSx550T. Wiem, że ciężko w "jak najniższym budżecie" mówić o czym tego typu, ale kierunek poszukiwań może jakoś zawęzi.

DRA-335R w kolorze szampan to rzadkość, podobnie jak innych, jak Ci się podoba to bierz
Kwestia jest taka, że podoba mi się chyba najbardziej ze wszystkich jakie znalazłem dotychczas na allegro. Jednak najpierw chciałbym dobrać do niego odpowiednie kolumny, bo samym amplitunerem się nie obejdę jednak. Jakbyś miał jakieś sugestie co do kolumn pod ten ampli, to wal, proszę, jak więcej opcji. ;)

@ready - zgadza się. Prawdziwi pasjonaci nie sprzedają sprzętu hurtowo. Jednak trafić na takich na allegro jest coraz ciężej. Jeśli masz zaufaną osobę, to mógłbyś się podzielić informacjami (czy tu na forum, czy na PW - dla mnie bez różnicy)? ;)

tylko uwaga - wzmaki bez literki R na końcu (remote) nie są przystosowane do zdalnego sterowania.

Leciwe? W tej cenie albo leciwe dobre albo młodsze hmm nieco gorsze, np pma-655r (2000-2004), pma-500ae.

Kolega celuje jednak widzę w amplituner, sprawdź jeszcze modele dra-1000, dra-455, mają tylko po 10-15 lat, tamte wczesniejsze co podawalem to 10 lat starsze od nich.

słuchałem też na sluchawkach, o co pytales, bardzo dobrze grają, Radmor wysiada przy nich bo tylko góra i dół, brak środka a to jest najwazniejsze w muzyce.

ps. kolumny to mogę polecić tylko w drozszym budżecie, najtaniej to podstawki tannoy m1 za ok 300.

Taniej mogą trafić się jakies starsze mniej renomowanych firm,

jak masz pomieszczenie do 10-12 m2 to nie pchaj się w podlogowki.

tylko uwaga - wzmaki bez literki R na końcu (remote) nie są przystosowane do zdalnego sterowania.
W sumie to nie robi mi to żadnej różnicy. Zresztą z tego co widzę, to 1 na 20 aukcji ma też pilota w zestawie... Reszta jest bez, więc i tak bym go nie miał.

Kolega celuje jednak widzę w amplituner, sprawdź jeszcze modele dra-1000, dra-455, mają tylko po 10-15 lat, tamte wcześniejsze co podawalem to 10 lat starsze od nich.
Jak mówiłem - nie boję się wiekowości sprzętu. 10-15 czy 15-20 lat - bez różnicy dla mnie.

Patrzyłem właśnie przed momentem na aukcję z DRA-1000, ale wystawiono go za 500zł. Z kolei DRA-455 da się do 300zł dostać na allegro, więc to niezła propozycja.

W zasadzie to który byłby lepszym wyborem DRA-335R czy DRA-455? Jak mniemam wyższy numerek = lepszy sprzęt, ale wolę się jednak upewnić.

Znalazłem jeszcze DRA-385RD. Warty uwagi? Czym różni się RD od R?

jak masz pomieszczenie do 10-12 m2 to nie pchaj się w podlogowki.

Niestety (stety?), pomieszczenie mam ponad 25m2. Więc zdecydowanie wolałbym podłogę.

@Arminq z tymi kolumnami, rozumiem że lubisz duże i mocne :) ale takich nie napędzi ci pierwszy lepszy amplituner. Generalnie żeby zagrało należy dobrać kolumny o mocy znamionowej mniejszej lub równej mocy wyjściowej wzmacniacza/amplitunera (nie mylić z poborem mocy z sieci, jak to czasami handlarze lubią krzyczeć :) super wzmacniacz 450W!!! tyle żre prądu a moc muzyczna np. 40-50 Watt na kanał :). Impedancja kolumn 4 lub 8Ohm no i wzmacniacz musi ją obsługiwać. Przy takiej konfiguracji jak podkręcisz za mocno Volume to usłyszysz że kolumny już więcej nie mogą :) natomiast w drugą stronę czyli kiedy masz mocniejsze kolumny niż możliwości wzmaka, gałę odkręcasz na maksa i zniekształcenia z którymi zaczyna wzmacniacz grać bardzo łatwo puszczą z dymem wysokotonowce.

Druga sprawa, zbyt duże kolumny w małym pomieszczeniu i masz problem, bas zacznie dudnić i zabije przyjemność ze słuchania muzyki.

Do nagłośnienia 25mk2 powinny wystarczyć kolumny o mocy znamionowej około 60-80W jeśli lubisz słuchać głośno, ja swoje 20mkw nagłaśniam 40W i jest dobrze :)

to nic że nie mają pilotów, denonki świetnie działają z uniwesalnych, oczywiscie te z literka R lub RD ( to znaczy że mają też RDS)

patrz też na zakonczone aukcje, da Ci to pojęcie za ile coś jest do upolowania, dra-1000 też był nieraz za ok 300

symbolika cyfr nie jest tak jednoznaczna jesli modele rozni przepaść czasowa, np dra-1000 jest na pewno groszy od starych dra-735r, 935r, 825r, jest on na poziomie 545rd, z kolei dra-455 wątpię czy jest lepszy od 335r.

Jak będę miał czas może jutro Ci cos wyszukam, modele x25 są o 2 lata starsze od x35, druga cyfra mowi o wieku, pierwsza o wysokosci modelu, ale to też do czasu, potem zerwali z taką symboliką.

Więc zacznijmy od tego w jak dużym pokoju będziesz słuchał?
Podane wyżej - ok. 25m2

@Arminq z tymi kolumnami, rozumiem że lubisz duże i mocne :) ale takich nie napędzi ci pierwszy lepszy amplituner.
Dlatego zaznaczyłem, że amplituner rozważam Denona DRA-335R. Pod niego też w takim razie proszę o dobranie odpowiednich kolumn, bo nawet jeśli nie kupię tego modelu, to któryś pokrewny (przedtem zapytam również o opinie tu na forum).

Powiedzmy, że budżet na kolumny to max. 400zł, by łatwiej było czegoś szukać. Najlepiej - jak najtaniej, ale rozważę każdą propozycję.

A, no i w sumie to chyba dość ważne - wolałbym, by kolumny grały raczej górą i średnicą niż przesadzonym basem. Bo wiadomo - każdy lubi mocniejsze brzmienie, z dobrym basem, ale gdy zaczyna on dominować tam, gdzie nie powinien, to ewidentnie średnio to wygląda. Także pier*olnięcie jak najbardziej, ale z umiarem.

Znalazłem kilka ofert, które mnie zaciekawiły. Może któreś będą się nadawać do tego, by działać z w/w ampli i jakoś to się zgra. Proszę o opinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to nic że nie mają pilotów, denonki świetnie działają z uniwesalnych, oczywiscie te z literka R lub RD ( to znaczy że mają też RDS)

Bardziej chodziło mi o to, że pilota nie potrzebuję, dlatego nie ma musu szukania w takich modelach. ;) Jak tylko znajdziesz czas i chęci, to bardzo bym prosił o przykładowe aukcje. Zawsze lepiej iść za głosem kogoś, kto się na tym zna, niż samemu szukać nie wiadomo czego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwiekszyles budżet więc mogę wspomnieć o dali 350, są na olx za 350 zł, z warszawy ale mozliwa wysylka za dopłatą, a do nich polecę jednak jakis dobry wzmak np ten pma-560 za 300, spróbuj ponegocjowac cenę, a tuner dokupisz za kilkadziesiąt zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sprzedawane przeze mnie. Z pewnej ręki, dla kolegi z forum wysyłka w cenie. A i na odsłuch zapraszam.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Nie no, 500zł to już zdecydowanie za dużo. Ale dzięki za propozycję. ;)

@costa brava - jeśli miałbyś chwilę czasu, to prosiłbym Cię o przejrzenie chociaż pobieżnie obecnych ofert kolumn na allegro. Jakby się dało, to szukać czegoś pod amplituner Denona, bo prawdopodobnie właśnie jego kupię.

nie no, na Denonach to ja się trochę znam ale na kolumnach...mogę raczej polecić to co napisałem bo to rasowe, markowe kolumny Dali ze słynnej czerwonej serii, nowe kosztowaly 2-3 tys. Innych marek niż Dali i Tannoy nie znam, a tych nie ustrzelisz w podanym budżecie, zwlaszcza podłogowych, to co podałem to najtańsza oferta z tego co moglbym polecić, nic wiecej nie znajdę bo mniej więcej wiem co i po ile jest wystawiane.

Jesli nie musisz się spieszyć i ma to być amplituner to jednak do dużych podlogowek w duzym pokoju polecę jednak coś mocniejszego - Denona dra-735r, 825r, już o wyzszych nie wspominam, ale te bywały też w cenach 200-300, a to juz jest sprzęt po 100W z bdb brzmieniem jak rasowe wzmaki.Później niż na początku lat 90tych już Denon nie robił "hi-endowych" amplitunerow stereo. Najwyzsze modele to 1035r, 935r, 1025r, 825r i 735r, duże toroidalne trafa, ogromna moc, wspaniałe brzmienie, szkoda że to już zabytki muzealne.

ps jak pilne to jutro zajrzę w amplitunery denona, może coś lepszego niż ten 335r znajdziemy :)

ale prawie na pewno będzie czarny :)

Kolor nie ma większego znaczenia na dobrą sprawę, choć nie ukrywam, że wizualnie akurat 335R chyba bije konkurencję na głowę. No, może poza Transonic Strato 2000, ale pewnie bebechami Denon jest za to sporo lepszy. ;P

825r jest na allegro, ale niestety z uszkodzonym tunerem.

Jakby co - na olx można też szukać, ale najlepiej w okolicach Wałbrzycha/Dzierżoniowa/Świdnicy (+/- 20km od każdego miasta) lub bezpośrednio we Wrocławiu/pod Wrocławiem.

ps jak pilne to jutro zajrzę w amplitunery denona, może coś lepszego niż ten 335r znajdziemy :)
Pilnie? Powiem tak - wystarczająco długo zwlekałem z zakupem, więc do końca miesiąca chciałbym mieć to już z głowy i cieszyć się wreszcie sprzętem i muzyką. ;)

Szczerze to z amplitunerów nic ciekawego nie widzę na dzisiaj w dobrych cenach :(

I pomyslec że niedawno 825r wisiał długo za 150 z wysyłką i to szampański i nikt go nie chciał ... Trochę pokiereszowany i z trzeszczącym potencjometrem balansu ale niby sprawny.

Ze wzmaków - na olx pokiereszowany (ale sprawny!) pma-655r za 170zł do negocjacji, pewnie za 100-150 by poszedł, jak nie masz obiekcji co do wyglądu to najlepsza opcja.

Oraz na allegro pma-520A za 249 i wspomniany wcześniej pma-560 za 300. Nic sensowniejszego nie znalazłem.

Ogloszenia jak to ogłoszenia, jutro może być już 5 innych lepszych okazji, może warto poczekać ?

Jeżeli chcesz kolumn grających dobrze kontrolowanym i schodzącym nisko basem, ale bez mocy poruszania meblami (w kinie domowym się nie sprawdzą), poszukaj monitorów podstawkowych w konstrukcji zamkniętej z głośnikiem basowym większej średnicy (minimum 20-25 cm). Da się takie sprzed 20-30 lat kupić tanio na Allegro. Trzeba jedynie upewnić się, że głośniki basowe mają zawieszenie z gumy (praktycznie niezniszczalne - piankowe stosowane współcześnie po latach się kruszą). Drugim problemem mogą (ale nie muszą) być stare elektrolityczne kondensatory w zwrotnicy, które po latach tracą pojemność. Ale wtedy w ostateczności można wymienić kondensatory albo całe zwrotnice.

Kupowałem kolumny jak opisuję powyżej i jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o kolumny to może coś takiego?

Ukryta Zawartość

1. Podłogowe

2. Mają zawieszenie gumowe na niskotonowcu i średniotonowym, bass reflex

3. Wysokotonowy na tytanowej kopułce więc też nieźle

4. 150 W mocy muzycznej więc nominalnej pewnie koło 80-90W z proponowanymi amplitunerami powinny zagrać dobrze

5. Przygotowane do postawienia na kolcach, więc dźwięk jeszcze zyska in plus

Ukryta Zawartość

@Ready - bardzo ciekawa propozycja. Na pewno się nad nimi zastanowię poważniej. Cenowo nie bolą, a skoro mówisz, że amplitunery tu proponowane (mam nadzieję, że chodzi o 335r, bo w niego celuję jednak) dadzą sobie radę, to może nie będzie to zły pomysł.

Gdyby ktoś mógł się jeszcze na temat tych głośników wypowiedzieć, to byłbym bardzo wdzięczny.

Kurczę, nie wiem. Niby duże, ale po pierwsze obudowa bass reflex, więc przy odrobinie pecha bas może być potężny, ale rozlany i zamulony. Poza tym nie potrafię się odnieść do ruskich kolumn - nigdy żadnych nie miałem. Raczej celowałem w niemieckie (RFN). Mam:

1. Wega/Sony Direct 700 - ogromne monitory z głośnikiem basowym 25 cm, obudową zamkniętą, pięknie zachowane, ale zwrotnice były zużyte i musiałem je wymienić na Visatony, potem zmieniłem też średniotonowce i na koniec wisienka - dałem chińskie wstęgi zamiast kopułek i wreszcie zagrały wspaniale. La trzeba było doinwestować.

2. Tannoy M1 (to nie niemieckie i młodsze - sprzed 10 lat) - ale to maleństwa do kuchni czy pokoju dziecinnego.

3. Wega 3544 - kupione jako w nieznanym stanie za 50 zł, a grają świetnie! Jasne, że basu jest mniej niż w opisanych wcześniej Wega Direct 700, ale za to jaka przestrzeń!

4. Heco PSM 600 - a te są moim zdaniem takie sobie, może też będę musiał wymienić zwrotnice.

Z tych wszystkich budżetówek najwięcej dałem za... Tannoye M1 (300 zł). Z pozostałych na pewno lepiej grają numery 1 i 3, a były tańsze.

Ukryta Zawartość

tu jest ta moja propozycja, ale dolicz dopłatę do wysyłki jak nie jesteś blisko Warszawy, jeszcze 2 dni temu było aktualne bo pytałem. One nowe kosztowały grubo ponad 2 tys., to model niżej od słynnych Dali 450.

Aleś się uparł na ten amplituner, szampan w głowie Ci zakręcił :)

Ukryta Zawartość

W kwestii tych rosyjskich kolumn... trzeba by się dowiedzieć jak gra DENON 335R?

Jeśli wierzyć testom i ich opisom gra przestrzennie, czytelnie i z lekkością, więc można by wnioskować że basu ten amplituner nie produkuje dużo czy też słabej jakości, a wówczas dla uzyskania równowagi całego zestawu kolumny powinny grać trochę bardziej dociążonym basem. Dwa kiedy słuchamy cicho i włączymy sobie Loudness wówczas takie kolumny wg mnie zagrają ciekawiej niż kolumny o dość klarownej, jasnej i przestrzennej charakterystyce.

Generalnie powiem ci tak, co byś teraz nie kupił to i tak dopiero jak postawisz sprzęt w domu i odpalisz kilka ulubionych kawałków ocenisz czy lubisz to jak zestaw gra czy też uznasz że czegoś ci brakuje :) Ten sprzęt który teraz kupisz, potraktuj jak punkt odniesienia do poszukiwań lepszego brzmienia :) Twojego brzmienia :) Niestety każdy z nas inaczej słyszy muzykę inne mamy preferencje i czego innego lubimy słuchać w muzyce :) Jedni szukają delikatnych smaczków, wybrzmień i separacji instrumentów w przestrzeni a inni lubią kiedy czują muzykę dookoła siebie i kiedy tego chcą żeby mogli poczuć na klacie jak koleś wali nogą w perkusję :)

Są ogólne zasady jak dobierać poszczególne elementy całego zestawu, choćby właśnie ta aby jasno grający wzmacniacz łączyć z ciemniej grającymi kolumnami i odwrotnie w celu zrównoważenia zestawu, ale i tak koniec końców dopiero jak przerzucisz kilka zestawów wyrobisz sobie własne zdanie co tak naprawdę najbardziej lubisz słyszeć w muzyce i uwierz mi, że nie będzie to łatwa i prosta odpowiedź :) i pewnie jak wielu z nas skończysz z kilkoma zestawami grającymi :)

Ja osobiście lubię mieć dwa zestawy kolumn: nie za duże monitory do cichego / relaksującego słuchania oraz podłogowe, mocne kolumny kiedy mam ochotę na wyburzanie ścian w chałupie :)

Wybaczcie brak odzewu, ale weekend miałem zawalony.

Co do kilku zestawów - na razie mam problemy ze skompletowaniem jednego i w ogóle ogarnięciem na niego pełnej, konkretnej sumy. Więc póki co nie ma mowy o kilku zestawach, choć oczywiście w przyszłości tego nie wykluczam. Na razie jednak chciałbym się skupić na kupnie czegoś, co zagra chociaż w pewnym stopniu tak, jakbym tego oczekiwał. Cudów za tę cenę nie oczekuję, ale nadzieja na coś w miarę niezłego jednak jakaś jest.

Co do samych głośników - wolałbym uniknąć podstawek. Zdecydowanie podłogowe kolumny lepiej wpasują się w wystrój wnętrza salonu. A nie ukrywam - na tym też mi zależy, bo postawić sprzęt to jedno, ale mieć przyjemność patrząc na niego to inna sprawa.

tu jest ta moja propozycja, ale dolicz dopłatę do wysyłki jak nie jesteś blisko Warszawy, jeszcze 2 dni temu było aktualne bo pytałem. One nowe kosztowały grubo ponad 2 tys., to model niżej od słynnych Dali 450.

Aleś się uparł na ten amplituner, szampan w głowie Ci zakręcił :)

Nie jestem blisko Warszawy mieszkam na Dolnym Śląsku (o czym już wspominałem). A same kolumny też niespecjalnie jakoś zachęcają. Ciężko mi ocenić jak grają, bo w życiu na własne oczy ich nie widziałem poza zdjęciami w necie, ale tylko 2 głośniki jakoś mnie odstraszają.

Nie tyle co się uparłem na amplituner, co po prostu na razie nikt nie podał jak dla mnie lepszej opcji. Bo skoro poradzi sobie on z napędzeniem dość mocnych kolumn, a przy tym zapewni mi odbiór radia, to nie widzę sensu w kupnie samego wzmaka. Tym bardziej, że naprawdę tanich, sprawnych amplitunerów też za bardzo nie idzie dostać, a przynajmniej na aukcjach niespecjalnie dużo takich ofert jest (a przynajmniej ja takowych nie potrafię znaleźć bądź nie odpowiada mi ich wygląd).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.