Skocz do zawartości
IGNORED

SONY TA-5650 a REVOX A78mk2 Pomocy?

Audio-Nie-Fil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jestem tu nowym użytkownikiem, nie Audiofilem i Nie Profesjonalistą. Lubię poprostu dobre brzmienie Jazzu i Blues'a a co za tym idzie byłem zmuszony wydać i nadal wydaję sporo pieniążków na odsłuchaniowy sprzęt, który odpowie mi swoim dźwiękiem. No i co naj gorsze to nadal Szukam! No ale Wracając do Sensu tego Postu proszę o Wasze Opinie i pomoc! Dziękuję też za wszystkie uwagi skierowane pod adresem mojego sprzętu nie-Fillskiego ale Swojskiego. :-)

Posiadam w swoim zapleczu muzycznym SONY TA-5650 (na V-FET'ach) w stanie BDB

i wszystko ładnie współdziała z następującym sprzętem:

CD ONKYO DX-6930

CD NAD 510

TUNER NAD 4080

DECK TEAC'a modelu nie pamiętam a kumpel pożyczył

DECK MARANTZ Model 5000 (wersja limitowana).

Kolumienki HECO monitorki studyjne 2drożne, zamknięte

Kolumienki 2zestaw PROAC 2,5 (DIY) ale grają super :)

Gramek DUAL 721 na Shure V-15 Type III (no wkładka sama za siebie mówi)... :)

Okablowanie oczywiście wysokiej klasy średniej (aż tak bogaty to nie jestem) ale szumy nie są słyszalne a jakość mnie zadowala w 100%

Teraz jeszcze dokupiłem wzmacniacz ERVOX'a A78 MK2 i szukam kogoś kto już miał taki model i odpowiedzi czego mogę się spodziewać po wymianie SONY'ego na REVOX'a i czy jest oczywiście taki sens? Na wzmacniacz muszę jeszcze ciut poczekać bo dojdzie do mnie za około tydzień a już teraz chciałbym co nie co wiedzieć o wrażeniach jakich mogę się po nim spodziewać. Warto było zainwestować w tę maszynkę skoro SONY gra świetnie?? Jestem też Ciekawy Waszych doświadczeń z Revoxe'm A50 oraz takim SONY'm jak mój.

Pozdrawiam Serdecznie,

Audio-nie-fil :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/12169-sony-ta-5650-a-revox-a78mk2-pomocy/

ReVox zagra cieplejszym dzwiekiem i bardziej poprawnym....ale bez spodziewanego blysku.

Jest to poprawny wzmacniacz.Ale jezeli chcesz miec dzwiek z prawdziwego zdazenia to ten wzmak dlugo ciebie niezadowoli.

Sprzet jest zbieranina ONZ.. i bez jakis wybitnych segmentow...

Moze zacznij spokojniej dzialac..od nowa.

Ale moze sie myle.

Hmm no faktycznie sprzęt jest jak z magazynów ONZ hihi. Ale nie do końca bo przyznam się a zapomniałem o tym w głównym opisie. Słucham Jazz'u, Blues'a, Rock&Roll'a, PoPu ale czasem i Chemical Bross polecą albo jakieś Rege też znajdzie swoje miejsce. Teraz co do zażutów to odpowiem:

Wzmacniacz jest Przemyślany bo TA-5650 jest moim zdaniem najlepszym wzmacniaczem Audio do 900$ bo po takich cenach też się zdażają te Soniacze. Ma cudowny środek i górę chodź basem nie grzeszy ale w jazz'ie basu jak na lekarstwo. Co do CD to lubię ciepłotę H/K 710 oraz NAD'a 510 a z drugiej strony nie chcę zainwestować w CD więcej niż 1000zł i to co mam mi starcza. Robiłem testy z innymi NAD'ami, H/K i nawet jakiś Technics też był ale nic ciekawego a na ROTEL'ka czy CA to nie mam funduszy. Tuner radio uważam za udany bo jednak 4080 jest dość uniwersalny z Analogów no może Sansui ma jeszcze podobne i ciut cieplejsze ale Radio to zawsze szumieć będzie hihi. Co do głośników to może bym kiedyś zmienił coś ale jak na razie moje HECO "P4000 Professional" na bliskim polu dają cudowny środek :) pokój wygłuszony, 45m2. Na podłodze wykładzina, jeden spad dachu wszystko w panelach wygłuszeniowych i druba kotara na stronę balkonu. No wiem, wiem można lepiej zrobić i wogóle ale kto ma tyle Funduszy w dzisiejszych dniach. Magnet jak magnet a Co nie tak z moim Gramofonem ?? Bo myślałem że w cenie do 3000zł to mam się czym pochwalić ?? ale widocznie się myliłem hihi... No jak pisałem wcześniej to jestem NIE-NIE-Audio-NIE-Filem-NIE !! Więc co Proponujesz do Jazzu i co sądzisz dokładnie na temat A78mk2 i SONY TA-5650 ?? Miałeś Okazję Słuchać i porównywać ?? Albo co dokładnie można oprócz ciepłoty się po A78 spodziewać ?? Dzięki za odzew :))) I POMOC :)

Pozdrawiam Serdecznie,

Audio-nie-fil :-)

Acha,

Może też się mylę ale SONY TA-5650 jest chyba wyżej sklasyfikowany niż Revox A78mk2 ?? No bo cenowo na pewno jest. Sporo osób bazuje swoje Audio właśnie na 56'tkach a w szczególności w US spotkałem się z wieloma pochwałami tego sprzętu. A Twoim Zdaniem to dzie błąd?? Może sprzedać all i w lampę zainwestować? Bo już myślałem nad 2ma monoblokami ale to cena Samochodu :((( A gdzie pieniądze na mieszkanie i życie?? Rodzinka by mnie chyba wyklnęła a już to robią jak nowe klocki wstawiam do domu... hihi

Pozdrawiam Serdecznie,

Audio-nie-fil

Klasyfikacje sa dla gluchych inaczej....

Czyli niemozna brać ich w 100% za wyznacznik.

Słuchaj,słuchaj.... a i tak będziesz mażył jak posłuchasz o Halcro,Treshold i innych takich wynalazkach....

Ustal sobie górny pułap domniemanych wydatków..i:

50% wydaj na zestawy głośnikowe i raczej z second-hand..maja lepszy stosunek j akość/cena,

20% żródełko raczej jakies nowe dvd wieloformatowe np.Samsung HD-745[sACD]

20% wzmak..naklepiej prosty i wydajny prądowo..np.może byc estradówka...

10% okablowanie....

I wszycho...

Jest to opcja jak i wiele innych ktore sie tu pojawia...

A pózniej wmiare postepowania choroby....

To może ja się zabiorę za zbieranie znaczków :( już nic a nic nie wiem i poddaję się bo chyba nie dam rady nic a nic zrobić z moim sprzętem teraz już. No a szukać kupców, za sensowne pieniądze to kiepsko ciutkę. A to Powiedz może co sądzisz o tematowych wzmacniaczach bo może nie zrobiłem jeszcze dużej głupoty i coś się da z tego porobić. Co do kolumn to ProAc 2.5 mi starcza jak na razie. Nie jest to orginał ale DIY z tym że orginalne głośniki i zwrotnica też na orginale bazowana. Grają 1klasa dla mnie a i nie kosztowały 16k zł jak orginały a w 5,000zł się zamknąłem :) Chodź najbardziej teraz interesuje mnie ocena A78 i TA-5650 i ich różnice odsłuchaniowe??

Pozdrawiam Serdecznie,

Audio-nie-fil

To może pochwalicie się jakimiś innymi wzmacniaczami z lat 60-80tych o których powinienem pomyśleć? Nie mam zaufania do nowych sprzętów z folią na wyświetlaczu i z pilotem na 2 małe AAA... Szukam czegoś ciepłego do Jazz'u, Blues'a, Klasycznej a czasem i Chemical Bros się posłucha lub Carl'a Cox'a... Fotki mile widziane hihi :)

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Hmmm...

To może pomyśl o jakimś Luxmanie?

Sam mam w tej chwili L-410 (zapłaciłem 400,- stan prawie idealny) lub jak chcesz i możesz wydać więcej to polecam serię 500 (tylko tutaj to jeszcze do ceny dopisz 1 z przodu, niestety...)

Co do L-410 to myślę (a co? czasami się zdaża...), że jego brzmienie będzię pasowało... Może nie ma takiego wykopu jak nowoczesne piecyki "z folią na wyświetlaczu i z pilotem na 2 małe AAA..." ale kulturą brzmienia wiele z nich deklasuje...

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-193515_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moj Lux (LV-113) tez jest fajny: uklad wejscie->potencjometr->hybrydowy scalony drajwer->tradycyjna koncowka 2x80W@6Ohm + extra bonus w postaci wbudowanego DAC-a na wyseparowanym zasilaniu na pokladzie o brzmieniu starych CEC-ow z wejsciami cyfrowymi opt i coax. W "Opiniach" skarzylem sie na gre tego DACa (wtedy porownywalem do niskiego esprita). Sprzedalem esprita, kupilem transport i prosiaka no i niestety stwierdzilem, ze dzwiek z prosiaka jest blizszy temu z Luxa niz temu z Esprita... czyli... sam juz nie wiem... Majac taki sprzet jestes dosc niezalezny od transportu - polecam. Mam teraz troche "DAC-owej nadmiarowosci" w systemie, wiec jesli chcesz pogadac o jakis interesach, wal na priv.

[obrazekLUKASZ-193524_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Luxman'y które połączenie scalaków z lampami mają w swojej obudwie? Coś na ten temat wiecie? Bo nie wiem czy na lampę się nie przesiąść ale też za rozsądne pieniążki. Co prawda 2 monobloki AN sobie właśnie buduję ale to jeszcze może potrwać z moimi 2 lewymi kikutami i darem do lutowania nie tego co trzeba... :P Hmm a może jakieś SANSUI lub NAD? Ale nie 302 bo to mi nie podchodzi... Sam już nie wiem może robie błąd ale mam kolumny, które mnie odpowiadają. Jest to Clon ProAc 2,5 na orginalnych głośnikach i zwrotnicach. Wszystko fajnie bo grają pięknie, kable też już zmieniałem i CD Onkyo DX-6930 na NAD'a 510 zmieniłem. A do wszystkiego pożyczyłem za kaucją od kumpla NAD'a 512. Chciałem wszystko sobie posprawdzać i wszystko ładnie ale już mi się TA-5650 znudził. Nie wiem czy zmienić kolumny skoro mi pasują jakością dźwięku i doszedłem do wniosku że musi to być wzmacniacz, chcę teraz czegoś innego posłuchać niż SONY... Gdzie robię Błąd bo musi gdzieś być...

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Moj Genialny Brat wytlumaczyl mi kiedys schemat hybrydy LV-103u. Konkluzja - lampy, owszem sa elementem toru (po ich wyjeciu - nie gra :-), ale sa w takim ukladzie, ze nie wplywaja na dzwiek... (tu nie moge sie oprzec zdaniu) i chyba dobrze, ze nie wplywaja... :-)

Ja zabieram sie za skladanie swojego Gainclona. Po zlozeniu sprawdze cztery konfiguracje silnika: Lux, GC, bi-amp LF Lux/HF GC oraz bi-amp LF GC/HF Lux. Lubie testowac... moze cos uslysze...

A to jak się mają do tego zwykłe scalaki? Bo z Tego co zrozumiałem bo musiałem to ze 3razy przeczytać, układ z tymi lampiskami można w sumie wyciągnąć a zagra tak samo? Hmm to trochę bezsensowna hybryda, ale lampy się ładnie świecą... Jutro odbieram nowe kabliska od kumpla, nie potrafił mi stwierdzić dokładnie co to ale podobno jak sprawdzę to się zakocham... Mam też pytanie jak rozwiązaliście problem zasilania i podpięcia kolumn. Bo ja mam oba przewody ekranowane i pożądnie skręciłem że aż wtyczki i śrubokręt się spociły, ale nadal odczuwam drobny nie smak w wiszących kablach na X (przecinają się bo oba zwisają ze wzmacniacza) oraz bliskości listwy zasilającej przy kolumnach. Z drugiej strony nie mam ochoty ciągnąć doprowadzenia prądu przez cały pokój bo to 45m2 w porywie do 48m2 (dokładnie nie liczyłem)... Może jakieś dobre rozwiązanie tego problemu? u mnie już od przyszłego tyg zagrają 3 wzmacniacze, 2pary kolumn, 3x CD, 2x Deck, 2x Gramofon, 2x Tuner... Teraz pomyślcie ile tam kabli się plącze, kżyżuje, splata i wogóle masakra :( ... Czasem wynoszę połowę do piwnicy i słucham tylko na 1 zestawie ale ciężko się nosi i mam już dość... Jakaś Propozycja z Moim Problemem?? no i 1million$ dla tego co prąd będzie przesyłał za pomocą powietrza hihi...

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Ano dobrze mnie zrozumiales (przepraszam za belkotliwe wypowiedzi, tak to jest jak sie pracuje w niedziele :-) Podzielam zdanie chyba Darkula jezeli mnie pamiec nie myli, ze lampy tak ale od pewnego poziomu cenowego (dla mnie nieosiagalnego). Nizej to chyba nadziewasz sie na kaszane albo atrape. Z dwojga zlego wole atrape jak LV-103u albo moj prosiak sluchawkowy...

A co do okablowania - to chyba nie do mnie pytanie ;-) Niemniej staram sie sam nie prokurowac kablowych wezlow gordyjskich...

Wiesz miałem pożyczony kiedyś od kumpla lampowy wzmacniacz słuchawkowy w takim zwykłym plastikowym kontenerku z jednym pokrętełkiem i włącznikiem pamiętającym PRL. Wszystko ledwo co się trzymało a gdzie nie gdzie mocowaniem była taśma izolacyjna. Ale grało pięknie i kosztowało koło 250-300zł ;) Może kiedyś znowu do kumpla wpadnę i złożę zamówienie na coś podobnego kto wie, kto wie, a jak Twój prosiaczek ?? drogie cacko?? bo wygląda ładnie hihi... :)

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Kupilem go od lukarowca za 450zl. Gra LADNIEJ od tej dziury w Luxmanie i to jest najwazniejsze. A ze sa ladniej grajace? Ja to wiem... ale moze jak go kiedys dotkne lutownica, to zaspiewa jak boski Luciano... ?

A ze jest ladny z wygladu to tez dla mnie niebagatelna sprawa. Kiedys na pewno zostane kablarzem :-)))

Może ktoś mi pożyczy? ładnie by wyglądał przy moim A78mk2 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest cacko ale cena?? PARANOJA !!

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Ukryta Zawartość

Ciekawy jestem czy rozwiązywał ktoś z was problemy kabli w A78?? Bo są tam stare podłączenia do kabli kolumnowych czyli ani nie zaciski ani nie skręcane. Czyli ani nie założę gołych kabli ani bananów. Czy może miał ktoś do czynienia z przerabianiem samego wzmacniacza lub robieniem jakiś przejściówek na kablach??

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.