Skocz do zawartości
IGNORED

Początek kina...pomocy

niesamowity

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,pisalem wcześniej ,ale bez odpowiedzi, pewnie przez budżet, ok.

A gdybym przeznaczył na początek 4k PLN i kupić ampli np. DENON X1100W i do tego 2 kolumny i sub?

Czy tak można zrobić? Czy każdy zestaw kolumn można rozbudować?

Jakie kolumny?Czy tan Denon jest w miarę?

Pomozcie panowie laikowi!

Z góry serdecznie dziękuje

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/121586-pocz%C4%85tek-kinapomocy/

Witaj Tomku,

oczywiście każdy nowoczesny amplituner wielokanałowy możesz na początek skonfigurować do pracy w systemie np. 2.1. Aby jednak ustosunkować się do Twojego wyboru amplitunera i zaproponować konkretne kolumny, potrzeba więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie będzie wykorzystanie systemu (filmy, koncerty, muzyka, gry, spotify), jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Czekam na szczegóły

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

witam i dzięki za odpowiedź

pomieszczenie około 2,5 na 7 m

filmy z dekodera Pace ,czasami z laptopa

muzyka z oryginalnych CD,gatunki bardzo zróżnicowane

TV Smart 47" LG nieco ponad 2m

Witaj Tomku,

oczywiście każdy nowoczesny amplituner wielokanałowy możesz na początek skonfigurować do pracy w systemie np. 2.1. Aby jednak ustosunkować się do Twojego wyboru amplitunera i zaproponować konkretne kolumny, potrzeba więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie będzie wykorzystanie systemu (filmy, koncerty, muzyka, gry, spotify), jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Czekam na szczegóły

chciałbym to wszystko połączyć rozsądnie w jedną całość

chciałbym to wszystko połączyć rozsądnie w jedną całość

A ja dodam jeszcze kilka pytań. Na której ścianie będzie stał sprzęt, na tej wąskiej chyba nie za bardzo bo nie zostałoby miejsca na kolumny między tv a ścianami. Więc jeśli na tej długiej to miejsce powinno być. Jak dużą wagę przywiązujesz do jakości brzmienia bo jakość dzwieku z satki pozostawia wiele do życzenia. Do słuchania muzy proponuję podłogówki i takie , żeby dawały radę i żeby nie trzeba było wspomagać subem.

Czy tan Denon jest w miarę?

niżej jest tylko X500 więc to żadna rewelacja ten amplituner

Ciężko jest dobrać kolumny komuś kto słucha w sumie wszystkiego.

Dzięki za szczegóły. Na wstępie poruszę temat ustawienia sprzętu w Twoim salonie. Mam nadzieję, że telewizor będzie wisiał i kolumny stały na dłuższej ścianie. W takiej konfiguracji stworzy nam się prostokąt o powierzchni poniźej 10m2. Moim zdaniem jeśli duży nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, zrezygnuj (przynajmniej na początku) z subwoofera i przeznaczony budżet wydaj na lepszy amplituner i kolumny.

Spójrz na wyższy model amplitunera Denon AVR-X2100W lub Onkyo TX-NR636. Denon będzie cieplejszy brzmieniowo, łagodniejszy. Onkyo natomiast jest bardziej kinowym urządzeniem z jaśniejszą, bardziej analityczną, szybszą prezentacją.

W kwestii kolumn spójrz proszę na zestaw Monitor Audio Bx5 jako uniwersalna, dynamicznie grająca kolumna. Warto także spojrzeć na dynamiczne, rockowe kolumny Melodika BL40 oraz łagodniejsze, cieplejsze Indiana Line Tesi 560.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam Panowie i dzięki za kontakt

tak TV wisi na ścianie, muzyki będzie 30%,reszta to filmy z tv lub lapka,tylko dobrej jakości, w przyszłości też z Blue-ray

muzyka tylko z oryginalnych CD, przed chwilą wszedlem,więc zaraz zobaczenia wasze propozycję

dzięki serdeczne

Dzięki za szczegóły. Na wstępie poruszę temat ustawienia sprzętu w Twoim salonie. Mam nadzieję, że telewizor będzie wisiał i kolumny stały na dłuższej ścianie. W takiej konfiguracji stworzy nam się prostokąt o powierzchni poniźej 10m2. Moim zdaniem jeśli duży nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, zrezygnuj (przynajmniej na początku) z subwoofera i przeznaczony budżet wydaj na lepszy amplituner i kolumny.

Spójrz na wyższy model amplitunera Denon AVR-X2100W lub Onkyo TX-NR636. Denon będzie cieplejszy brzmieniowo, łagodniejszy. Onkyo natomiast jest bardziej kinowym urządzeniem z jaśniejszą, bardziej analityczną, szybszą prezentacją.

W kwestii kolumn spójrz proszę na zestaw Monitor Audio Bx5 jako uniwersalna, dynamicznie grająca kolumna. Warto także spojrzeć na dynamiczne, rockowe kolumny Melodika BL40 oraz łagodniejsze, cieplejsze Indiana Line Tesi 560.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

witam,

napisałem,że 70% filmy a reszta muzyka

a jaki sub proponujesz

do Monitora bx5?

Myśle, że to jaki sub zostanie zaproponowany zależy w dużej mierze od tego ile możesz/chcesz na niego (suba) wydać oraz od Twoich preferencji brzmieniowych. Ale skoro napisałeś

muzyki będzie 30%,reszta to filmy z tv lub lapka,tylko dobrej jakości, w przyszłości też z Blue-ray

muzyka tylko z oryginalnych CD

to podchodzisz do sprawy poważnie. Z uwagi, że filmy dobrej jakości będa zajmowały większą część oglądanego materiału proponuję szykować ok 2-2,5 tys zł na suba. Ja ze swojej strony zaproponuję Definitive Technology Pro Sub 1000 i jeśli nie będzie Ci przeszkadzało to, że trzeba go dociążyć (położyć na niego jakąś ciężką płytę granitową lub coś podobnego, ale naprawdę coś ciężkiego, nie 5 kg a ze dwa razy tyle, jak będzie trochę więcej to nic, będzie pewniej, że się nie ruszy ) to z czystym sumieniem go polecam. Mam go na 25 metrach i nie raz pozytywnie mnie zaskoczył . A dociążyć dlatego, że jest za lekki i podczas konkretnych efektów po prostu "chodzi" po pokoju- wpada w drgania i przesuwa się. A wcale nie dawałem w tzw "p.i.z.d.ę". Jak skala głośności zaczyna się w granicach godziny 7.00 to ja mam głośność w granicach 9.00-9.30.Po dociążeniu wszystko znika, sub zachpwuje się jak nie ten sam i jest w dechę. Moim zdaniem możesz popatrzeć też na Velodyne i np Impact 10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fakt, o połowę słabszy sub ale też potrafi zaskoczyć pozytywnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myśle, że to jaki sub zostanie zaproponowany zależy w dużej mierze od tego ile możesz/chcesz na niego (suba) wydać oraz od Twoich preferencji brzmieniowych. Ale skoro napisałeś

to podchodzisz do sprawy poważnie. Z uwagi, że filmy dobrej jakości będa zajmowały większą część oglądanego materiału proponuję szykować ok 2-2,5 tys zł na suba. Ja ze swojej strony zaproponuję Definitive Technology Pro Sub 1000 i jeśli nie będzie Ci przeszkadzało to, że trzeba go dociążyć (położyć na niego jakąś ciężką płytę granitową lub coś podobnego, ale naprawdę coś ciężkiego, nie 5 kg a ze dwa razy tyle, jak będzie trochę więcej to nic, będzie pewniej, że się nie ruszy ) to z czystym sumieniem go polecam. Mam go na 25 metrach i nie raz pozytywnie mnie zaskoczył . A dociążyć dlatego, że jest za lekki i podczas konkretnych efektów po prostu "chodzi" po pokoju- wpada w drgania i przesuwa się. A wcale nie dawałem w tzw "p.i.z.d.ę". Jak skala głośności zaczyna się w granicach godziny 7.00 to ja mam głośność w granicach 9.00-9.30.Po dociążeniu wszystko znika, sub zachpwuje się jak nie ten sam i jest w dechę. Moim zdaniem możesz popatrzeć też na Velodyne i np Impact 10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt, o połowę słabszy sub ale też potrafi zaskoczyć pozytywnie.

witam i dzięki

a co sadzisz o jakimś subie marki Monitor audio do kolumn bx5, które proponował kolega Q21?

Czy nie lepiej, żeby kolumny były tej samej firmy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę zastanawia mnie taki mały pobór prądu w Soniaku (240W) w stosunku do 500W Denona ale ogólnie to ample o podobnych możliwościach z tym, ze Sony ma 3 wyjścia hdmi z czego jedno jest do drugiej strefy.

Pomyśl o ewentualnym serwisie bo niestety to trzeba wziąć pod uwagę

jest tylko velodyne SPL 800 i za 3600 PLN

U nas za 7 tys

małe 12-to kg "gówienko" o monstrualnej jak na wymiary i wagę mocy (1200W w RMS-ie) z małym 8" głośniczkiem ale pier**l..ąć potrafi i mamy Godzillę w pokoju a sąsiedzi przemeblowanie w chacie :)

U nas za 7 tys

małe 12-to kg "gówienko" o monstrualnej jak na wymiary i wagę mocy (1200W w RMS-ie) z małym 8" głośniczkiem ale pier**l..ąć potrafi i mamy Godzillę w pokoju a sąsiedzi przemeblowanie w chacie :)

siema Adek

to nie jest ten sam sub,ten za 7k w PL to ultra, a ten tutaj to 800i i ten ma 1000 RMS i jest bez pilota

zobacz mediamarkt.se i wpisz nazwę w wyszukiwarkę

wracając do tematu

zostaję przy denonie 2100

ale jeśli chodzi o kolumny to jestem rozbity

wrócę do PL w grudniu i cisne na odsluchy

jeszcze zobacze tutaj w sklepie , może coś godnego uwagi trafie w dobrej cenie

aha,wiesz może jaki kabel HDMI kupić do TV - dekoder ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.