Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ocieplić stereo

jarr

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem dawno temu zensor 5 i one same z siebie grają ciepło, jak masz cambridge to sprawdź kable cardasa swietnie powinny sie wpasować. Kiedyś grałem na 651a z tymi kolumnami i kablami i było fajnie. Roksan k2 fajnie z nimi grał tez miałem jest moc i swoboda dźwięku.

W Twoim systemie wzmacniacz jest urządzeniem raczej jasnym, analitycznym, napewno jednak nie ciepłym i to właśnie ten element brałbym pod uwagę.

Jeśli chcesz wykorzystać potencjał kolumn, uzyskując brzmienie cieplejsze, lepiej wypełnione, spójrz proszę na wzmacniacz Roksan, Xindaka PA-M, Arcam A19 lub jeśli budżet pozwoli, świetny Musical Fidelity M3si. W niższych budżetach optymalnym rozwiązaniem będzie Vincent SV-400.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam.Jak w temacie co najlepiej zmienić kolumny czy wzmacniacz żeby dzwięk by bardziej ocieplony .Dali zensor 5 są podpięte pod ca 651

Kiedyś czytałem na forum audiostereo że można próbować ocieplić dźwięk podstawami pod kolumny z miękkiego drzewa... i może nie trzeba będzie wymieniać klocków :)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

co wy wypisujecie za przeproszeniem, zaslony, dywan, podstawy!!?? nie wierze ze to czytam....

nad jest fajnym klockiem w cenie jaka trudno przebic. nie wiem czy gra cieplo, raczej normalnie w srodku, ale relacja ceny do jakosci super. nie znam modeli, nie siedze w nadach, ale zawsze mialem do nich dobry stosunek i uzywalem w knajpach jako naglosnienie.

jak myslisz o nadzie 356 to mozesz wypozyczyc ze sklepu i posluchac jak gra, chyba najlpsza opcja. (sprawdilem na allegro ze to nowy model z jakiejs pozystawewej akspozycji)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten wyzszy model za to robi fajne wrazenie ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup gruby dywan i zasłony na początek .

Dywan jest ale zasłon nie ma są dość grube firany z lnu i żaluzje .Do mer swetra grubego nie mam ale jak słucham to ubieram kufaję i wtedy gra superrrrrrrrrrrrrr

Kiedyś czytałem na forum audiostereo że można próbować ocieplić dźwięk podstawami pod kolumny z miękkiego drzewa... i może nie trzeba będzie wymieniać klocków :)

Pomysł ten przyniesie śladową poprawę. Wymiana wzmacniacza przede wszystkim (o ile kolumny mają neutralny, a nie chłodny charakter grania).

.

co wy wypisujecie za przeproszeniem, zaslony, dywan, podstawy!!?? nie wierze ze to czytam....

To wpływa na akustykę. Jeśli zwiększysz tłumienie wysokich częstotliwości takimi powierzchniami, to będzie je mniej słychać z odbić, co złagodzi subiektywnie dźwięk.

Akustyka pomieszczenia, kable, to wszystko ważne,

... ta, tylko wpływ akustyki jest 10 000x większy od wpływu kabli (no chyba, że ktoś łączy jakieś prawdziwe zniekształcacze węglowe i inne gnioty).

Na pewno kolumny Zensor 5 nie sa tutaj problemem.

Ukryta Zawartość

Te kolumny mają podbitą górę, więc są problemem, więc to od nich rozpocząłbym zmiany :)

Ukryta Zawartość

To wpływa na akustykę. Jeśli zwiększysz tłumienie wysokich częstotliwości takimi powierzchniami, to będzie je mniej słychać z odbić, co złagodzi subiektywnie dźwięk.

ale ja w ogole niemowilem nic o kablach!!!! zaslony i dywan wazny ale nie ociepli brzmienia jak cos napierdziela po uszach. jasne ze mowimy o umeblowanym pokoju w ktorym sie mieszka a nie o studenckiej mecie z jednym materacem i lampka do czytania.

Te kolumny mają podbitą górę, więc są problemem, więc to od nich rozpocząłbym zmiany :)

inny gladki kondensator i weglowy rezystor i po temacie. (jak bym wiedzial cos tam siedzi we zwrotce to da sie cos wymslec) koszt 300zl

zamiast od razu wymieniać kolumny trzeba wpierw poeksperymentować z akustyka pomieszczenia.

kyle, masz rację, jak słyszę tych co radzą kable za kilkaset zł do kolumn/wzmaka za 2-3 tys. nowe to mnie też telepie :)

akustyka przede wszystkim, jak żona zdjęła mi zasłony i firanki do prania to ciężko było słuchać :)

... ta, tylko wpływ akustyki jest 10 000x większy od wpływu kabli (no chyba, że ktoś łączy jakieś prawdziwe zniekształcacze węglowe i inne gnioty).

Ukryta Zawartość

Mam Zensor 5 i graja szczegolowa ale bardzo delikatna gora . Nawet z marantz pm6005 graja cieplo. Na pewno kolumny nie sa problemem .

Brzmienie:

Ciepłe, gęste na dole pasma, z detaliczną, nieagresywną górą oraz nasyconym, lecz "bezpiecznym" środkiem – zawsze przyjemne i muzycznie angażujące.

To Cytat z audio.com.pl/testy/

Ukryta Zawartość

Brzmienie:

Ciepłe, gęste na dole pasma, z detaliczną, nieagresywną górą oraz nasyconym, lecz "bezpiecznym" środkiem – zawsze przyjemne i muzycznie angażujące.

To Cytat z audio.com.pl/testy/

Też myślę że kolumny są ok to raczej problem w wzmacniaczem .

Zapewniam ze kolumny masz cieple.

Czasami wygrzewanie trwa troche dluzej niz podaje producent i to moze byc przyczyna .Jednak najbardziej prawdopodbnie wzmacniacz jest troche za ostry.

Posluchaj tych kolumn z innymi wzmacniaczami. U mnie graja z marantz pm6005 i jest idealnie a lubie raczej ocieplone brzmienie.

Najciekawszą odpowiedź dał Q21 i tego bym się trzymał. NAD nie jest ciepłym wzmacniaczem, jest dynamiczną mała elektrownią i z tymi zensorami zagra mocno i dynamicznie, ale na pewno nie ciepło.

CA gra bardzo analitycznie, jak niegdyś niskie modele Technicsa, dźwięk jest wyprany z emocji, jaskrawy i bez dynamiki, to nie jest wzmacniacz na długie odsłuchy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Najciekawszą odpowiedź dał Q21 i tego bym się trzymał. NAD nie jest ciepłym wzmacniaczem, jest dynamiczną mała elektrownią i z tymi zensorami zagra mocno i dynamicznie, ale na pewno nie ciepło.

CA gra bardzo analitycznie, jak niegdyś niskie modele Technicsa, dźwięk jest wyprany z emocji, jaskrawy i bez dynamiki, to nie jest wzmacniacz na długie odsłuchy.

.Bardzo dobrze to określiłeś

Zdecydowanie Cambridge jest jaśniej grającym elementem więc jak wyżej polecam wzmacniacz Nad do Dali - to jedna z najlepszych par lub jak ma być mniej dynamicznie to spokojniejszy będzie Marantz.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Zdecydowanie Cambridge jest jaśniej grającym elementem więc jak wyżej polecam wzmacniacz Nad do Dali - to jedna z najlepszych par lub jak ma być mniej dynamicznie to spokojniejszy będzie Marantz.

Dokladnie.

jak wymienisz wzmacniacz daj znac jak to razem gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.