Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do rocka i muzyki elektronicznej

soundgarden

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Od jakiegoś czasu szukam monitorów głownie do rocka i muzyki elektronicznej. Chodzi o wysokoefektywne monitory, najlepiej z papierowymi membranami, basreflex z przodu, lub obudowa zamknięta.

Nie muszą być to małe monitory, byle niezbyt głębokie.

Brzmienie dynamiczne ze zwartym basem, dźwięczne wysokie. Średnica jak najlepszej jakości. Priorytet to dynamika, żywiołowość, ale bez zbędnej agresji.

Prośba o propozycje zarówno nowych jak i używanych. W grę wchodzi rownież DIY. Pokój 22 m2, ale odsłuchy w bliskim polu. Kwota do 3000.

Wybór zależy także od konfiguracji sprzętu, natomiast posłuchałbym monitory Focal Aria 906.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Szkoda, że BR musi być z tyłu; mógłby być np. Klipsch, ale np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- zamknięte i ich nie słyszałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co się stało że wszyscy chcą kolumny bez bass reflexu ? Przecież to jakiś obłęd ...

Obłęd? Przecież to trendy heh

Cm5 grały pięknie ale mało muzykalnie i z brakiem basu,wniosek tylko jeden

Łokmen Saba

Co się stało że wszyscy chcą kolumny bez bass reflexu ? Przecież to jakiś obłęd ...

bo bass reflex to proteza, sluchales kiedys dobrych kolumn oz? ja juz nigdy do br nie wroce

Dziękuję za odpowiedzi.

Aktualnie mam wzmacniacz Exposure2010s i po sprzedaży podłogówek Dynaudio gram na wyciągniętych ze strychu Sanyo sx255 (jakieś Tonsile z naklejką Sanyo). Obudowa zamknięta, 3-drożne

Paradigm, to wybór oczywisty jeżeli chcesz osiągnąć dynamiczny bas z Exposure. Można także pomyśleć o B&W. Chociaż ciekawie może być jeszcze połączenie z dużymi producentami z Niemiec. Chociaż sam mając podobne wymagania zbudowałem kolumny sam. Chętnie podzielę się projektem i jeżeli nie masz ochotę zapraszam na odsłuch.

Nie myśl - słuchaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tylko nie rezystory ceramiczne!!!! )

Ukryta Zawartość

zatkac z tylu basreflez jesli maja duzo basu bez BR powinny sie ladnie zgrac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />W bliskim polu nawet da sie słuchać. Schodzą do 50hz. <br />Fajnie jakby te nowe schodziły w okolice 45hz.<br />

Lepiej posłuchaj paru kolumn, a nie poczytaj o nich.

W rocku podstawkowa kolumna zamknięta bez zaszytej korekcji na wzmacniaczu (rozciągającej pasmo w dół) jest bez sensu. Gdzie leży otwór bas refleksu nie ma większego znaczenia - to mit nie wiadomo skąd, że to jakaś szczególnie decydująca kwestia.

W tej cenie niestety zostaje coś z vintage po odsłuchu - wzmacniacz jest ok.

bo bass reflex to proteza, sluchales kiedys dobrych kolumn oz? ja juz nigdy do br nie wroce

Miałem dobre kolumny z obudową zamkniętą - kilka par. Mają wspólną cechę - nie mają niskiego basu. Więc nigdy więcej obudowy zamkniętej ...
<br />Prośba o propozycje zarówno nowych jak i używanych. W grę wchodzi rownież DIY. Pokój 22 m2, ale odsłuchy w bliskim polu. Kwota do 3000<br />

Z takimi wymaganiami, i z takim budżetem to proponuję skupić się na używanych, najlepiej mocno :-)

Moja propozycja to klasyczne stare monitory TANNOY-a z serii HPD , do 22m2 raczej DEVON-y niż EATON-y. Spełniają wszystkie Twoje wymagania i dużo więcej. 30cm papierowy głośnik z koncentrycznym tweeterem da Ci coś, czego nie da Ci żaden współczesny monitor za nawet 4 x więcej, nie tylko w rocku.

Niestety DEVON-y to min. 4.000 PLN , mimo wieku . Ale to też o czymś świadczy.

Miałem dobre kolumny z obudową zamkniętą - kilka par. Mają wspólną cechę - nie mają niskiego basu. Więc nigdy więcej obudowy zamkniętej ...

Widocznie nie byly dobre, oczywistym jest ze basu jest mniej niz z br, ale nie mozna powiedziec ze nie maja niskiego, ja mam w domu obecnie zarowno monitory oz z 8'' basem jak i podlogowki z dwoma 8'' basami, i obie konstrukcje maja duzo niskiego basu

Studio Monitor 55 od Definitive Technology - konstrukcja zamknięta z membraną pasywną, nie znam kolumn w tym przedziale które zagrają lepiej w dolnym paśmie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Widocznie nie byly dobre, oczywistym jest ze basu jest mniej niz z br, ale nie mozna powiedziec ze nie maja niskiego, ja mam w domu obecnie zarowno monitory oz z 8'' basem jak i podlogowki z dwoma 8'' basami, i obie konstrukcje maja duzo niskiego basu

Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego prawie WSZYSCY producenci - również w zestawach high end - stosują bass reflex ? Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego prawie WSZYSCY producenci porzucili konstrukcje z obudową zamkniętą ? Bo chcieli sobie pogorszyć produkty ?

Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego prawie WSZYSCY producenci - również w zestawach high end - stosują bass reflex ? Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego prawie WSZYSCY producenci porzucili konstrukcje z obudową zamkniętą ? Bo chcieli sobie pogorszyć produkty ?

W większości ze względu na modę na małe i wąskie głośniki.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

konstrukcja zamknięta z membraną pasywną

Jejku, takie potworki. Membranę bierną uważa się za odmianę bas-refleksu. Tam, gdzie nie ma miejsca na długą rurę b-r, to zamiennie stosuje się membranę bierną. W skrócie ujmując, ale prawdziwie. Ani to gorsze ani lepsze - najlepiej znaleźć kolumnę, która ma oba rozwiązania w skrzynce, np. słupkowe Mission E34XB. Jak nie wiadomo co wybrać, to oba naraz :)

PS. Kolumna z membraną pasywną jest konstrukcją otwartą - na wszelki wypadek dopisuję.

Prośba o propozycje zarówno nowych jak i używanych. W grę wchodzi rownież DIY. Pokój 22 m2, ale odsłuchy w bliskim polu. Kwota do 3000.

Może kultowe Rogersy LS lub jakieś podobne do bliskiego pola ...

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

ATC - mała efektywność, przygaszona góra; mam troche obawy po doświadczeniach z Dynaudio

A co sądzicie o tym ?

B&W 805 matrix

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brzmienie dynamiczne ze zwartym basem, dźwięczne wysokie. Średnica jak najlepszej jakości. Priorytet to dynamika, żywiołowość, ale bez zbędnej agresji.

opis pasuje jak ulał do visatonów couplet,tyle że u mnie grają z lampą ,bo z tranzystorem było prosektorium z subwooferem,no i mają bs z tyłu.Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia;po co ci do odsłuchu na tranzystorze i w bliskim polu wysokoskuteczne kolumny?

Dobrze radzi o21 - posłuchać warto monitory Focal Aria 906 ewent. rozważyć trochę droższe Kefy ls50 typowe monitory do odsłuchu w bliskim polu.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Jejku, takie potworki. Membranę bierną uważa się za odmianę bas-refleksu. Tam, gdzie nie ma miejsca na długą rurę b-r, to zamiennie stosuje się membranę bierną. W skrócie ujmując, ale prawdziwie. Ani to gorsze ani lepsze

To nie do końca prawda - membrana pasywna to dodatkowa powierzchnia głośnika, dlatego w pomiarach te monitory za 3000zł schodzą basem w okolice małych podłogówek.

To nie do końca prawda :) - ten "głośnik" nie przetwarza pasma o jakiejś szerokości, tylko jest "nastrojony" na jakąś częstotliwość, więc w działaniu bardzo przypomina bas-refleks.

Dziura z tunelem i ustalone z góry powietrze (ciśnienie w wąskim wycinku pasma) czy membrana z tym samym powietrzem - jeden czort.

PS. Zapomniałem, że WLM ma model jednocześnie z membraną bierną (widać z przodu) i bas-refleksem (ujście w podstawie kolumny). Model Lyra.

<br />To nie do końca prawda - membrana pasywna to dodatkowa powierzchnia głośnika, dlatego w pomiarach te monitory za 3000zł schodzą basem w okolice małych podłogówek<br />

Zwiększa, nie zwiększa - nie lepiej po prostu kupić monitory z dużą membraną głośnika ? Wszystkie te 16 cm "basowce " muszą się namęczyć jak cholera przepompowywując niezbędną ilość powietrza poprzez duże wychylenia, podczas gdy głośnik 25-30 cm robi to samo "od niechcenia" dzięki odpowiedniej powierzchni. I to słychać . Brzmienie z dużych membran jest bardziej energetyczne ,głośnik łatwiej się wpisuje w pomieszczenie , ma coś co można nazwać "łatwością" grania .

I generuje dużo większe zniekształcenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.