Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup kina domowego...tak tak wiem ;)

Bialy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie;

I nie bijcie!!! Wiem,że ten temat jest wałkowany do znudzenia, no ale... Poczytałem i jestem już w 90% zdecydowany na w miare odpowiedni dla mnie zestaw.

Poprostu chcę abyście ewentaualnie wskazali jakieś błedy w moim wyborze tak abym mógł to jeszcze skorygować przed zakupem.

Interesuje mnie zakup:

1. DENON AVR 1705 + PIONEER DV-575

2. Yamaha RXV 450 + PIONEER DV-575

i kolumn

KODA 702 lub KODA F51, ewentualnie zestaw kolumn Wharfedale Crystal 5.0

Jestem w trakcie biegania po salonach i odsłuchiwania sprzętu. Ale wiadomo..albo nie mają wszystkiego w jednym miejscu albo akurat nie sprzedają danej marki albo warunki zakupu kiepskie.

Wiem jedno promocyjny zestaw Yamahy z eltaxami jak dla mnie gra jakoś dziwnie. Więc kolumny odpadają:(

Może doradzicie mi coś co miałoby sens zagrać równie dobrze na około 23mkw na poddaszu, pomieszczenie z trzema wnękami i schodami do salonu na dole...tak więc przestrzeni troszke jest.

Sub ze względu na fundusze odpada. Jesli chodzi o zastosowanie to: muzyka - 80% - kino domowe - 20%

Muzyka od Coena, Stinga do czasami Iron Maiden ;)

Za wszelkie sugestie będe wdzięczny.

Jesli kupowaliście swoje zestawy w sklepach internetowych prosze o namiary na sklepy warte uwagi.

Pozdrawiam

Bialy

ps....Elfan..Dzięki ale Kode F51 wolałbym nową ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/12149-zakup-kina-domowegotak-tak-wiem/

Brałeś pod uwagę Harmana? - piszesz - muzyka 80% - moim zdaniem to będzie lepiej grało w stereo - warto też zainwestować w lepsze fronty - zresztą dużo można by na ten temat pisać.

elfan... spokojnie, jesli mojego "PS'a " potraktowałeś jako przytyk to przepraszam... ;) no offence

A co do zakupu KD..wiesz mam żone ..jak wytłumaczysz kobiecie że wydanie na stereo 3-4 tys zł to nie zbytek??

Audiofilem nie jestem tak więc KD za tą sume pozwoli mi cieszyć sie DOBRYM Stereo (jak na moje uszy oczywiscie) a i filmy obejrzy sie w przyjemnej atmosferze.

Co do Harmana.. mało opini o tańszych modelach jakoś nie zachęca mnie do eksperymentowania...stąd więc mój post na forum..może skierujecie mnie ku lepszemu rozwiązaniu niż denon+pioneer ??

3-4 tyś zł ??? a co to za pieniądze w dzisiejszych czasach ,

co innego wytłumaczyć żonie KD zakup za 40 tys zł ale 4 tyś ?

ja zawsze po zakupie dzielę kwotę jaką zapłaciłem na kilka razy

i zazwyczaj to skutkuje , no trzeba również coś wyłożyć na jakis ciuszek dla żony

a sukces gwarantowany :)

"Audiofilem nie jestem tak więc KD za tą sume pozwoli mi cieszyć sie DOBRYM Stereo "

słuchaj,kazdy tak gada na poczatku,potem całkiwicie zmienisz zdanie,zapewniam Cie..Bo dla mnie to troche nie logiczne kupowac KD zeby słuchac na tym 80% muzyki,wiec z tego powodu moje pytanie.Tak wiec żonke przekonaj do stereo,powiedz ze to o wiele baardziej logiczna inwestycja.Sprzet który wybrałes dla przykładu,nie jest zły jak na poczatek,muzyki da sie posłuchac,ale w Twoim wypadku 80% do 20 % KD to raczej spokojnie wybrał bym stereo.Ja kupiłem tez F51 ale z proporcjami 50% na 50%.

"-4 tyś zł ??? a co to za pieniądze w dzisiejszych czasach ,

co innego wytłumaczyć żonie KD zakup za 40 tys zł ale 4 tyś ?"

mim,weź pod uwage,ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia;) wiec dla jednego 4 tys zł to baaardzo duzo a dla drugiego to baaardzo mało,wiec trzeba tez to uwzglednic;).Jak na polskie realia to raczej duza kwota.A co do przekonan żony to sie zgorze;).Ciuch jakis i po sprawie.

ciuszek? żeby zniwelowac zakup za 4 tysiaki?? hmmm no cóż jakby to Wam powiedzieć..w moim wypadku to roszke inaczej...

znaczy sie wyposażemnie jadalni ;) tak wiec "ciut" więcej poszło..i na KD więcej niż 4 tysiaki nie zostanie ;)

elfan..co do stereo..uwierz nie popadne w audio-chorobe ;) 8 lat na SONY STR-AV210 i Mildtonach 60 wyrobiło we mnie nawyk cieszenia się tym co jest w zasięgu ręki;)...a raczej ucha.

Tak więc są 4 tysiące.. co kupić z KD by móc prz tym cieszyć się z możliwie najlepszego w tej cenie STEREO??

Czy moje typy są optymalne w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam

B.

ale jak posłuchasz normalnych kolumn to wpadniesz w chorobe;) to tak samo jak z moim kumplem,5 lat grał na głosnikach do kompa za 200zł a jak teraz kupił sprzet w miare dobry to juz marudzi,a to płyta testowa,źle nagrana itd itp :) wiec sam sie przekonasz,no ale Twoje pieniadze Twoja decyzja.Ja proponuje F51+ yamaha 450 i pionek.

wiem elfan wiem..ale grunt to sobie wmawiac od początku że mnie to nie dotyczy ;)

Dzięki za sugestie co do sprzętu, już sie boje gdzie to w Poznaniu znajde do posłuchania, po wstępnym rozpoznaniu okazuje się że wszyscy handlują sprzętem "na kg" albo dużo wyższej klasy(ceny) :(

ech..

Ja bym koledze Białemu śmiało polecił YAMAHE 650 i kolumny KODA AV710. Kolega ma i jest bardzo zadowolony. Do połączenia YAMAHY i KODY dowiedziałem sie że są bardzo dobre tzw. srebrne kable, np. Atmos Air 195 silver - 32zł /mb. Amplituner i kolumny można kupić na allegro, duże rabaty.

Z żoną da się dogadać - kino domowe to przecież 6 głośników, które nie będą pasować do pokoju - zburzą cały układ wnętrza, a stereo to tylko 2, które łatwiej ustawić i mniej je widać. Dodatkowo o ile mniej brzydkich kabli wzdłuż ścian. Pojdziesz na kompromis i kupisz zamiast CD dobre DVD i powinno byc ok. ;)

ech... z żoną sobie sam poradze... może skupmy sie na jak najlepszym doborze sprzetu, oki?? ;)

Pozdrawiam i czekam na inne sugestie od WAS w końcu to forum profesjonalistów ;)

Co sądzicie o zestawie kolumn Wharfedale Crystal 40(Wharfedale 2xCrystal 40, 2xCrystal 10, Crystal Center) ?

Jakoś nigdzie nie moge znaleźć o nim żadnej opini :( ma to szanse zagrać lepiej niż KODA 702/F51 ?

>elfan< miałem CD Technicsa i dla mnie dżwięk był w nim ok

ale w porównaniu do harmana ale dvd30 czyli wysoki model był beznadziejny

zresztą on chce kupić zestaw za kwote niższą niż kosztuje dobry avr H/K np z serii 430

czyli nie ma tu wogóle o czy dyskutować

Ja przed kupnem słuchałem zestawu yamahy chyba serii 400 i nie byłem zachwycony

dżwiekiem CD na głośnikach Kody , słuchałem Denona i juz miałem brać

ale po usłyszeniu dżwięku H/K z dvd 30 oczywiście płyty CD po prostu mnie zatkało i to było to

Tak że kazdy ma inny gust ,

Moja propozycja to nadal dwa dobre klocki H/K , konkretnie dvd31 oraz avr430

i bedzie cholernie zadowolony z tego nie tylko do ogladania ale również do słuchania muzyki

i na pewno na długo z tym zostanie - ale cena tego ?? ok 6 tyś zł i to na Allegro

pozostaje w jego przypadku kupno avr na Allegro a dvd oraz przody w sklepie w ratach

Tak bym zrobił a to że jestem posiadaczem H/K nie ma nic do rzeczy

Wybór zostawiam jemu , ale niech pamieta że kto kupuje tanio - kupuje dwa razy

ostatecznie pozostaje zakup z drugiej ręki

jeśli chodzi o głośniki, to jak w porównaniu z Kodą wypada zestaw 5.0 Celestiona (F30-F10-F35C)? Stoję przed podobnym wyborem co Biały, a w sklepie powiedziano mi, że grają o niebo lepiej od kody... Już sam nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, tymbardziej że nie mam możliwości odsłuchu żadnego z zestawów Koda :/ . Jeśli chodzi o Celestiona to miałem możliwość odsłuchu F30 w stereo na wzmaku Nad 320BEE i muszę powiedzieć, że tragedii nie było, co więcej muszę przyznać, że nawet mi się podobało.

"Moja propozycja to nadal dwa dobre klocki H/K , konkretnie dvd31 oraz avr430

i bedzie cholernie zadowolony z tego nie tylko do ogladania ale również do słuchania muzyki

i na pewno na długo z tym zostanie"

no a mówisz sam ze kazdy ma inny gust,a teraz zapewniasz ze NAPEWNO był by zadowolony:D zdecyduj wreszcie o co Ci chodzi;).Wiesz,jak ja bym powiedział ze z Yamahy 2400 bedzie najbardziej zadowolony to nie wyobrazam sobie jak by mnie wszyscy zjechali,poczawszy od Avathara ;).

"Koda to pomyłka , powinny być sprzedawane tylko w hitermarketach"

alesz ty mim kurde jestes:D.Ja znów Twoich JBL słyszałem i nigdy tyle bym kasy za takie kolumny nie dał które praktycznie tylko basem grają..I nie obraz sie ale taki mam gust,dla Ciebie napewno sa super,i o to chodzi.Koda jak za te pieniadze robi świetne kolumny,tylko jak sam powiedziałes,kazdy ma inny gust.

P.S JBL jest pełno w Media markt:D

zanim kupisz postaraj sie wypozyczyc sprzet do domu na odsluch.

dobrym kompromisem KD / stereo jest zastosowanie ukladu ampli KD + koncowka mocy stereo.

teraz kupisz KD i dozbierasz na koncowke pozniej.

z kolumnami zrobilbym podobnie kup 2 monitory na front, a jak dozbierasz to kupisz podlogowce tej samej firmy a monitorki wstawisz tyły. suba kupisz na koniec i powinno byc ok.

wiec za 4k sprawisz sobie fajne AV KD i 2 monitorki

Elfan - Koda z H/K gra beznadziejnie - wiem bo miałem dwa zestawy do testu

nawet jeden był z bocznymi głośnikami basowymi w przodach , chyba model 210

i to był dla mnie szok , zero dżwieku - dno , natomiast w sklepie z yamahą były takie sobie

niech Ci będzie - Yamaha + koda to jest odpowiednie rozwiazanie za taką kasę

a jak uzbiera więcej pieniążków i kupi coś lepszego to nie bedzie żadnej

straty jak da komuś w prezencie

Wiem że rozsądniej byłoby wydać te 4 tysiące na dwa lepsze klocki i monitorki a potem dokupić reszte....tyle tylko że świat nie kończy sie na sprzęcie Audio.... poprostu na zestaw wydam te max 4 tysiące i ani grosza więcej-ewentualnie dokupie suba jeśli dzwięk w kinie będzie niezadowalający.

Panowie ni popadajmy w paranoje..tak już jest że zawsze nasz wymarzony zestaw po jakimś czasie przestaje nas zadowalać, wymieniamy klocki, kolumny, kable żeby coś tam poprawić...tyle tylko że w wyniku takich zmian któregoś dnia okazauje się że zestaw który kosztował ładne paredziesiąt tysięcy nie gra idealnie...

Poprostu jestem świadom wad rozwiązania jakie wybrałem i godze się na nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.