Skocz do zawartości
IGNORED

Czystość idei czy zdrowa gospodarka? Jakie są granice interwencji państwa?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Może już czas zakończyć tę połajankę.Tematem wątku są kwestie wyboru modelu gospodarczego.Ja swoje zdanie wyraziłem na 2 stronie.Natomiast nie zauważyłem twojego wpisu merytorycznego.Nie chodzi o to abyś ustosunkowywał się do mojego wpisu ale czas na powrót do tematu.

to do Włodzimierza

Kto umożliwił jego upowszechnienie przez stulecia jak nie kopiści benedyktyńscy

Biblioteka aleksandryjska i papirusy starożytnych nie maja żadnego znaczenia, dopiero KK w swej mądrości wymyślił książkę? Wyraz biblioteka pochodzi z greki.

Gutenberg drukował Biblię wbrew KK, na dodatek tłumaczono ja na języki nowożytne i odtąd nie tylko klechy potrafiły ją przeczytać. Tak się zaczął upadek KK.

Ale druk wymyślili Chińczycy.Niewątpiwie mnisi benedyktyńscy mają swoje zasługi w dziejach cywilizacji( chodź irlandzcy chyba większe w przeniesieniu tradycji rzymskiej).Ale byli tylko kopistami.To nie jest prawdziwa nauka.Co prawda w historiografii trwa proces rehabilitowania średniowiecza i wykazywania jego osiągnięć np. w XIII wieku.Ale jednak w porównaniu do antyku czy renesansu to był regres.Pozytywna rola KK w dziejach nauki była jedynie we wczesnym średniowieczu( mówimy o Europie) bo tylko ludzie kościoła umieli wtedy czytać i pisać.W okresie późniejszym KK był jedynie hamulcowym.Ale przecież cywilizacja ludzka to nie tylko Europa.W tym samym czasie nauka rozwijała się w świecie islamu czy w Chinach co miało wpływ także na Europę.

W tym samym czasie nauka rozwijała się w świecie islamu czy w Chinach co miało wpływ także na Europę

Europa zrzuciła jarzmo chrześcijaństwa i zaczęła się szybko rozwijać. Świat islamu i Chińczycy na całe stulecia pozostali w tyle.

Przypisywanie pozytywnej roli KK w rozwoju nauki i pomijanie jego negatywnej roli w tym zakresie bardzo dziwi.

Dlatego napisałem,że KK był hamulcowym.Ale Chiny to jeszcze do XVIII przodowały w wielu dziedzinach.

To było do misiomora, który wychwalał kopistów ponad miarę.

.Ale Chiny to jeszcze do XVIII przodowały w wielu dziedzinach.

Raczej na swoim terytorium. Podobnie jak inne ówczesne cywilizacje nie wychylali nosa na zewnątrz. Kto im bronił pływać do Europy i uczyć się od nas? Tak samo Japończycy, Indianie, Afrykańczycy, Aborygeni i cała reszta.

Wielkie odkrycia geograficzne spowodowały ogólnoświatowe skutki polityczne, gospodarcze i cywilizacyjne.

Mogli Arabowie odkryć Amerykę? Mogli, nikt im nie zabraniał...

To jest właśnie przykład do czego prowadzi izolacjonizm.Do niczego dobrego.

ale jak my sie zamkniemy to bedziemy kultywowac odwieczne wartosci narodowe bog honor ojczyzna i nikt nam w tym nie przeszkodzi.

doktorku ośmieszasz się tymi wpisami o PGRach.Czy już kompletnie zapomniałeś PRL?

PRL to był festiwal patologii, OK. To bez dyskusji.

I PGR-y w tym schemacie się mieściły. Ale nie wszystkie. Z czasów propagandy sukcesu przypominam sobie polskiego Baćkę czyli niejakiego Michałka z PGR Główczyce czy Głubczyce - nie pamiętam już. Zarządzał absolutnie wzorcowym PGR-em z plonami jak w Holandii i supernowoczesną produkcją rolną. Mało tego! Miał nawet swój browar! Wtedy!

I piłem to piwo - faktycznie bardzo dobre.

Potem kiedyś w TV pokazywali reportaż o dalszych losach tej doskonale zarządzanej firmy. Oczywiście padła również ofiarą Balcerowicza. zamiast produkcji rolnej były już tylko ruiny i zgliszcza.

Bo lepiej kupić mięso w Danii i w Niemczech. Bardzo dobra i smaczna chemia!

A ja pytam - komu to przeszkadzało???

Dziś to jest pytanie retoryczne bo doskonale wiemy - komu. To był element PLANOWEGO niszczenia polskiego przemysłu, tak jak stoczni, tak jak Cegielskiego, jak FSO, jak Ursusa, jak Kasprzaka.

Baćko swojego Ursusa nie dał zlikwidować i dziś CO DZIESIĄTY traktor na świecie pochodzi z... Białorusi. Ale o tym w polskich mediach reżimowych nie przeczytasz.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

tez facet jak na razie ciagle musi miec konsultacje.Michalek tak sam z siebie został pierwszym backom pokazywanym w telewizji.Rownie dobrze mozna by pokazywac doktorka.Tez wybraniec tyle ze bozy.

PGR Głupczyce świetnie prezentował się jedynie w gierkowskiej TV.PGR to było gigantyczne marnotrawstwo,złodziejstwo i pijaństwo.Jedynym powodem powstania PGRów były względy polityczne i komunistyczna doktryna.Wydajność tych przedsiębiorstw była beznadziejna.Zresztą prosta sprawa.Przecież za PRLu były ciągłe braki żywności i puste półki a po 89r. Polska stała się dużym eksporterem żywności a półki są pełne.

Te przykłady,które podajesz to były zakłady,które produkowały wyroby oparte na licencjach i sprzedawane na rynku wewnetrznym w każdych ilościach bo nie było konkurencji.Licencje miały być spłacane wyrobami gotowymi.Oczywiście w związku z beznadziejną innowacyjnością prlowksiej produkcji z czasem wyroby te stawały się przestarzałe i nie dawało się ich już sprzedawać na zachodzie.Brakowało więc podzespołów i części zamiennych w następstwie czego pod koniec ery Gierka produkcja załamała się a jakość sięgnęła dna.Przykłady można mnożyc,Polonez,maluch,elektronika Kasprzaka.Każdemu kto wychwala prlowską gospodarkę proponuję aby nadal jeździł Polonezem ( a nie twoim mietkiem) bo jestem przekonany,że gdyby PRL przetrwał to nadal byśmy jeździli wyrobami samochodopodobnymi.A wszelkie teoryjki o spisku w celu wykończenia polskiego przemysłu,który w domyśle był w rozkwicie możesz sobie darować.Czemu nie jeździsz białoruskim samochodem?W końcu Lambo też produkuje traktory.

partia wystawiala takich wzorcowych zeby tacy idioci mieli o czym opowiadac.Dostarczala wzorcowym ziarno z importu czesci ktorych nie było i benzyne ekstra.Cement bez kolejki etc.

Wzorcowy jak wzorcowy jest umysł weterynarza.

Typowe wioski potiomkinowskie.Dziwię się,że jeszcze ktoś się na to nabiera.

A w dzienniku telewizyjnym o 19.30 pan redaktor i dyrektor PGRu w kaskach ochronnych rozkosznie gaworzyli o przekraczaniu planów.Naprawdę ludzie mają taką amnezję?

doktorku

naprawdę nie wracajmy to skompromitowanych wzorców.Nie ma nic lepszego niż duże,prywatne gospodarstwa rolne.Dziwię się,że muszę to tłumaczyć przedstawicielowi prawicy( podobno!).

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

PGR Głupczyce świetnie prezentował się jedynie w gierkowskiej TV.PGR to było gigantyczne marnotrawstwo,złodziejstwo i pijaństwo.Jedynym powodem powstania PGRów były względy polityczne i komunistyczna doktryna.Wydajność tych przedsiębiorstw była beznadziejna.Zresztą prosta sprawa.Przecież za PRLu były ciągłe braki żywności i puste półki a po 89r. Polska stała się dużym eksporterem żywności a półki są pełne.

Te przykłady,które podajesz to były zakłady,które produkowały wyroby oparte na licencjach i sprzedawane na rynku wewnetrznym w każdych ilościach bo nie było konkurencji.Licencje miały być spłacane wyrobami gotowymi.Oczywiście w związku z beznadziejną innowacyjnością prlowksiej produkcji z czasem wyroby te stawały się przestarzałe i nie dawało się ich już sprzedawać na zachodzie.Brakowało więc podzespołów i części zamiennych w następstwie czego pod koniec ery Gierka produkcja załamała się a jakość sięgnęła dna.Przykłady można mnożyc,Polonez,maluch,elektronika Kasprzaka.Każdemu kto wychwala prlowską gospodarkę proponuję aby nadal jeździł Polonezem ( a nie twoim mietkiem) bo jestem przekonany,że gdyby PRL przetrwał to nadal byśmy jeździli wyrobami samochodopodobnymi.A wszelkie teoryjki o spisku w celu wykończenia polskiego przemysłu,który w domyśle był w rozkwicie możesz sobie darować.Czemu nie jeździsz białoruskim samochodem?W końcu Lambo też produkuje traktory.

Nie było takiego specjalisto od PGR-ów i reszty PRL-owskiej gospodarki. Twoja wypowiedź jest charakterystyczna dla zwolenników Balcerowicza i mu podobnych. Ci w życiu nie powiedzą, że popełnili wielkie błędy albo naduzycia w czasie transformacji.

Nie było takiego specjalisto od PGR-ów i reszty PRL-owskiej gospodarki. Twoja wypowiedź jest charakterystyczna dla zwolenników Balcerowicza i mu podobnych. Ci w życiu nie p

widzisz tu jakis zwiazek albo przynajmniej zwiazunieczek??

z Balcerowiczem.

a nie tow.kanią

Włodzimierz

To gdzie była ta żywność z tych wspaniałych PGRów?

Czemu były kartki na żywność?

W PRL 15% ziemi należało do PGR-ów i 10% do Spółdzielni Produkcyjnych. Razem 25%. Czyli 75% było cały czas w rękach prywatnych. Był to jedyny ewenement w krajach byłego bloku wschodniego. Wyjątkowo dotkliwe braki żywności w tamtych czasach były faktem.

W ówczesnej Czechosłowacji, NRD i na Węgrzech 100% ziemi było skolektywizowane. A półki sklepów spożywczych uginały się pod ciężarem jadła wszelakiego.

Przyczyn braku żywności w PRL należy więc szukać nie w PGR-ach, lecz w naszym tradycyjnym polskim bałaganie.

Wojciech:

Imperialiści amerykańscy, soldateska niemieckich rewanżystów i karły londyńskiej reakcji wykupowała polskie jadło za nędzne centymy

Wyłącznie stwierdziłem fakty. A że niektórym niewygodne... No cóż...

ZSRR zjadał naszą żywność? Czechosłowacka, węgierska i wschodnio-niemiecka nie smakowała?

Bobcat

czemu teraz żywności jest nadmiar?Czyżby pozbyliśmy się tradycyjnego polskiego bałaganu?

Za PRL prywatne gospodarstwa nie mogły produkować tyle ile by mogły bo były niedobory nawozów,środków ochrony roslin,materiałów budowlanych itd.

Wydajność tych przedsiębiorstw była beznadziejna.Zresztą prosta sprawa.Przecież za PRLu były ciągłe braki żywności i puste półki a po 89r. Polska stała się dużym eksporterem żywności a półki są pełne.

No i teraz spróbuj wytłumaczyć mi LOGICZNIE puste półki za komuny, skoro pogłowie trzody chlewnej w Polsce jest obecnie kilka razy NIŻSZE niż było w tamtych czasach! :)

Jakieś pomysły? Bo ja mam jeden pomysł - to dopiero był eksport! Szkoda że za friko...

Bobcat

Nie,nie potwierdzam.PGRy były nierentowne a gospodarstwa indywidualne świadomie utrzymywane w stanie zacofania i rozdrobnienia z przyczyn ideologicznych.W tej chwili gospodarstwa są prywatne i żywności jest w bród.Ale nadal w rolnictwie pracuje za dużo ludności.U nas 20 parę procent na zach. ok. 5%.

doktorku

Nie wiem jak było z trzodą za komuny a jak jest obecnie.Z tym eksportem do ZSRR to było sporo mitów.Ja myślę,że znaczną część chłopi hodowali na swoje potrzeby,na potrzeby rodzin w miastach i na czarny rynek.

Czyli jednak potwierdzasz. Gdyby nie było sektora celowo utrzymywanego w stanie zacofania (czyli gdyby całość ziemi była skolektywizowana) - żywności byłoby pod dostatkiem.

Nie,nadal nie potwierdzam.Wyciągasz błędne wnioski.Po prostu gdyby rolnictwo indywidualne miało normalne szanse rozwoju to żywności byłoby pełno( i tak się stało po 89r).Zresztą w ZSRR miałeś całość skolektywizowaną i wiadomo do czego to doprowadziło.

Nie wiem jak było z trzodą za komuny a jak jest obecnie.

Marzec 2014 - 11 milionów sztuk, półki uginają się od mięsa w sklepach

rok 1978 - 22 miliony sztuk, w sklepach nie ma grama mięsa

JAK TO WYTŁUMACZYSZ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.