Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego - moze zerknij w ktorys z postow jak wyglada np moja Malina ;) a potem nazywaj szkaradztwem prawdziwe szkaradztwo :) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hmm, nie wyobrazam sobie by coś takiego stało u mnie w salonie. Mi akurat nie podoba się taki wygląd.

Najtaniej taką malinkę razem z zasilaczem i obudową znalazłem za 238pln. Do tego jakis dysk minimum 100pln to daje 338pln minimum. Jesli miało by byc to tez do filmów, to kiepsko z 1gb RAM. Ale mówimy o muzyce, więc po co przepłacać. Można Daphile postawic na jakimś terminalu za 50pln. Bez wiatraków też i ładna obudowa. No ale kazdy ma inne gusta.

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

nie wyobrazam sobie by coś takiego stało u mnie w salonie

Kolega awietek zaproponował Ci byś spojrzał na jego sprzęt, a nie wyciągał co brzydsze rozwiązanie z sieci.

Trollujesz - nie podoba Ci się pomysł odpalania muzyki na rPi? Twoje prawo. Jak jednak zauważyłeś, sporo ludzi tutaj to właśnie z sukcesem robi. Krytykujesz coś, czego zapewne nawet nie dotknąłeś, a to już jest nieuprzejme.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Jak mam odpalać muzykę z nettopa, to wolę słuchac bezpośrednio z PC, który i tak prawie cały dzień jest właczony...

Jak mało maliny do filmów to są jeszcze: Odroid, Banana Pi i Orange pi oraz wiele innych platform znacznie ciekawszych od Intelowego/AMDkowego nettopa, np. na A80., które spokojnie pełnią funkcję multimedialne nie pobierając kilkudzisięciu watów mocy i nie wymagające aktywnego chłodzenia. Jeżeli już coś wykorzystywac z gotowców to rozsądniejszy jest tablet...

Ale malina jest tania, dobrze wspierana i dlatego warto się nią zainteresować.

@bumbum

Nowe Pi3 kosztuje ok £30 czyli 150 zl - jakas zinegrowana plyte glowna - nowa za 150 zl moglbys polecic? (oczywiscie juz z pamiecia).

Przeciez opakowac to mozna w jakakolwiek obudowe - i gwarantuje Ci ze Pi mozna wsadzic w kazda obudowe PC ale odwrotnie sie juz nie da ;)

Zuzycie energii kilkukrotnie razy mniejsze niz terminal - jesli ktos chce byc eko :)

Ja akurat dla wygody mam postawione Daphile na terminalu (pracuje jako serwer) i Malina jako bezprzewodowy player z DACiem - a dlatego tak ze Malina w obudowie wyglada 10x lepiej niz ten moj terminal z Daphile - ktorego dobrze schowalem zeby sie w oczy nie rzucal. I jesli jestes kolego ciekawy to rzuc okiem na post numer 870 w tym temacie.

Z Malinowym pozdrowieniem

Jak by był ktoś chętny to mam na zbyciu

Ukryta Zawartość

lub jako opcja kompletny skonfigurowany odtwarzacz sieciowy.

Ukryta Zawartość

.

hmm, nie wyobrazam sobie by coś takiego stało u mnie w salonie. Mi akurat nie podoba się taki wygląd.

To moze takie cos Ci sie spodoba :)

a jak nie to podziel się Twoja wizja estetyki obudowy takiego urządzenia, chetnie podpowiemy i doradzimy :)

Piccolo-Japan-Brown.jpeg

Edytowane przez Djehuti

Ukryta Zawartość

Zarówno na Hifiberry Digi+, jak i Digi+Pro mam taki widok...

Output stream pokazuje 32b/96kHz, ale plik jest w 24/96, a sprzet może podać max 24/192.

Czy to nie dziwne?

Też tak macie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarówno na Hifiberry Digi+, jak i Digi+Pro mam taki widok...

Output stream pokazuje 32b/96kHz, ale plik jest w 24/96, a sprzet może podać max 24/192.

Czy to nie dziwne?

Też tak macie?

rzeczywiście, ale to jeszcze wersja beta wiec różne kwiatki jeszcze mogą wyjść.

A jak z dźwiękiem, czy można usłyszeć różnice na plus?

Ukryta Zawartość

rzeczywiście, ale to jeszcze wersja beta wiec różne kwiatki jeszcze mogą wyjść.

A jak z dźwiękiem, czy można usłyszeć różnice na plus?

Wątpię by mój sprzęt na obecną chwilę to umożliwiał, poza tym moja pamięć dźwięku jest zbyt ulotna by wyłapywać takie niuanse. Może podepne dwie maliny i wtedy popatrze.

Ta różnica 32/192 była też na digi+

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Witam,

Mam CA DAC Magic 100 i gram z laptopa, ale jest to dość uciążliwe. Chciałbym zbudować streamer, który połączy się po wifi z dyskiem WD My Cloud.

Pomyślałem o malinie. Czy malina po USB połączy się bezpośrednio z DAC Magic 100 i czy malina połączy się z WD My Cloud?

No i jeszcze jest ta konfiguracja i program do odtwarzania, żeby to wszystko spiął. Możecie mi odpowiedzieć i doradzić?

Pozdrawiam

Twój DAC jest na liście obsługiwanych urządzeń poprzez USB w moodeaudio. Bez problemu odczyta pliki z twojego WD. Możesz także dokupić nakładkę digi np. Hifiberry digi+ i polecieć z sygnałem po spdif. Polecam dobre zasilanie liniowe do maliny. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sebaa1

Dzięki. Jest jeszcze problem z wyborem modelu. Podobno wersja 3 jest problemowa w konfiguracji i instalacji programów. Jaki program najlepiej zainstalować?

Młode 2.7 radzi już sobie z rpi3 bo wyłącza bluetooth. Jeśli to Ci nie przeszkadza to kupuj rpi3. Rpi2 już jest ogarnięta dawno i to jej zaletą. Ja natomiast działam na rpi1 i po USB daje radę i ma zaletę w postaci liniowego zasilania. Rpi2 (od wersji B+) ma już impulsowe zasilanie. Ma to znaczenie gdy zasilanie idzie przez (od) rpi do nakładki digi lub DACa po I2S.

Edytowane przez sebaa1

Jak steruje się maliną rpi3 ze smartfona? Bluetoooth czy przez wifi? Słyszałem, że przy KODI nie można sterować smartfonem.

Ja raczej tylko po USB będę korzystał bezpośrednio do DAC-a. Nakładki nie planuję. No może kiedyś.

Edytowane przez KotD

Moodeaudio, volumio, runeaudio itp steruje się po sieci (także Wi-Fi) wpisując w przeglądarkę IP maliny. Kodi sterowałem kiedyś za pomocą aplikacji na androida Yatse.

Jeśli po USB to kupuj rpi1 512mb. Za 50zł używka a nówka 80, podłącz ładowarkę od iPhona, moodeaudio na sdcard i jazda. Dobrać tylko musisz stick Wi-Fi bo rpi1 przez to liniowe zasilanie miało słabe w moc usb i nie każdy szedł bez problemu.

Edit: Do DAC Magica masz standardowe zasilanie czy Tomanka? Jeśli masz Tomanka to można się zastanowić nad przeróbką i dodaniem drugiego obwodu 5V dla maliny. Oczywiście wykonanego osobiście przez p.Tomasza.

Edytowane przez sebaa1

takie coś?:

Ukryta Zawartość

a może lepiej to:

Ukryta Zawartość

zasilacz do CA DAC magic 100 mam standardowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem o rpi1 model B np:

Ukryta Zawartość

Ja mam taką i śmiga!

Ukryta Zawartość

Tylko trzeba dobrać sticka Wi-Fi mało prądożernego bo USB nie uciągnie. Od wersji B+ nie ma już problemu z prądem kosztem zastosowania zasilania impulsowego.

Edit: Odnośnie zasilacza Tomanka to polecam i miałbyś za jednym zakupem załatwione porządne zasilanie maliny i Dacmagica. Warto, na pewno usłyszysz różnicę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebaa1

jak przeanalizowałem koszty zakupu i funkcjonalność to chyba lepiej zakupić najnowszą wersję i czekać jak wszystkie programy będą dostępne, a w tej chwili zainstalować moodeaudio jeżeli bez problemy działa i obsłuży NAS na tej wersji.

Poczekaj może ktoś jeszcze się wypowie kto posiada rpi3 bo na papierze wygląda że powinno być OK. Pozdrawiam!

Prądowo da radę na pewno. Bardziej chodzi o chipset w donglu i sterowniki do niego w oprogramowaniu. Popatrz na te które są na Allegro przy rpi.

orientujecie się może czy da radę z malinki wypuścić sygnał aes 110ohm?

potrzebuję playera z takim wyjściem a na rynku posucha :(

Ok, czyli tak prosto tłumacząc, chodzi Ci o wyjście analogowe/cyfrowe XLR zbalansowane. Tak?

Nie widziałem takie płytki (nakładki) digi do maliny z takim wyjściem. Bo chyba że jakaś samoróbka DIY. Możesz wyprowadzić sygnał I2S na zewnątrz maliny i podpinać pod różne nie dedykowane dla maliny DACi.

• Pokaż nowe odpowiedzi