Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie jak zrobić fullscreen w przeglądarce na androidzie? Od jakiegoś czasu przestało to funkcjonować....

W dniu 1.08.2024 o 07:08, marcinmarcin napisał:

kupilem zamiast 4b na  pi 3b+

Tak trochę niejednoznacznie to rozumie : ) ,Pi 3B+ wypada lepiej ? 

Używam właśnie 3-kę i powoli rozglądam się za 4 lub 5 .Ale chyba nie ma co się śpieszyć ?

W dniu 1.08.2024 o 07:08, marcinmarcin napisał:

Gra to zauważalnie lepiej.

Serio? Pi3 gra lepiej o Pi4 z Digione Signature? Da się to usłyszeć?

27 minut temu, baltfan napisał:

Tak trochę niejednoznacznie to rozumie : ) ,Pi 3B+ wypada lepiej ? 

Moim zdaniem tak

23 minuty temu, Wito76 napisał:

Serio? Pi3 gra lepiej o Pi4 z Digione Signature? Da się to usłyszeć?

Jest więcej detali i wybrzmień, jakby pi4 coś maskowała. Niesamowicie czyste wszystkie talerze perkusji i dużo tzw powietrza. Inna sygnatura dźwięku. Mówili o tym Hans Beekhuyzen i IWii na YT. I w sumie się zgadzam, choć nie zauważam minusów 3ki

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 minut temu, baltfan napisał:

To już mi się nie śpieszy do 4-ki . 

Obciążenie procka 4 procent. Jak nie używasz DSP brak sensu wymiany

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Obciążenie procka 4 procent. Jak nie używasz DSP brak sensu wymiany

Jak przyjdzie do głowy granie z USB (do jakiegoś DAC z wejściem USB lub konwertera) to już jest. 

6 minut temu, Adasza napisał:

Jak przyjdzie do głowy granie z USB (do jakiegoś DAC z wejściem USB lub konwertera) to już jest. 

4 gra lepiej z USB, bo nie dzieli szyny z internetem, ale wprost do daca to jest dalej bardzo mizerne granie - u mnie to chyba najgorzej grające  źródło. 

Z dobrym konwerterem masz rację - 4 się na pewno lepiej sprawdzić, ale ja pisze o wykorzystaniu pod nakładki.

5 godzin temu, baltfan napisał:

To już mi się nie śpieszy do 4-ki . 

Nie słuchaj glupot,  kup sobie pi5 a pi3 oddaj sąsiadowi którego nie lubisz.  Nie będziesz żałował Pi3 to już duży dinozaur. 

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

pi3

Jak na razie Rpi 3B+ działa doskonale u mnie :) Używam z Allo Digi One Sig. 

Jak będę kupował to prędzej Rpi 4 ,bo do wersji 5 mój zasilacz już chyba się nie nada ( max. prąd 3A) ,tu jest problem :)

Nie słuchaj glupot,  kup sobie pi5 a pi3 oddaj sąsiadowi którego nie lubisz.

Sam piszesz głupoty. Pi5 potrzebuje mocnego zasilania i aktywnego chłodzenia. Ani jedno ani drugie nie idzie w parze z dobrą jakością dźwięku. Pi3b+ z digione signature i muzgiem premium na czystej stronie jest na tak wysokim poziomie jakościowym że PI5 długo sie nie zbliży... 😀

Jak ktoś chce świecidełka (wyswietlacz), DSP i radość z szybszego startu (pi3 z Volumio Premium startuje około minuty), a nie zależy mu zupełnie na jakości dźwięku, lub reszta klocków nie jest w stanie wykazać różnicy, to faktycznie Pi5 jest dla niego 👍

1 minutę temu, baltfan napisał:

Używam z Allo Digi One Sig. 

Jaki soft? U mnie Volumio Premium właśnie na digione signature pokazało najlepsza jakość. 

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

Sam piszesz głupoty. Pi5 potrzebuje mocnego zasilania i aktywnego chłodzenia. Ani jedno ani drugie nie idzie w parze z dobrą jakością dźwięku. Pi3b+ z digione signature i muzgiem premium na czystej stronie jest na tak wysokim poziomie jakościowym że PI5 długo sie nie zbliży... 😀

Jak ktoś chce świecidełka (wyswietlacz), DSP i radość z szybszego startu (pi3 z Volumio Premium startuje około minuty), a nie zależy mu zupełnie na jakości dźwięku, lub reszta klocków nie jest w stanie wykazać różnicy, to faktycznie Pi5 jest dla niego 👍

Jeszcze wszystko przed Tobą,  Pi5 zarowno jak pi4 nie musi mieć aktywnego chodzenie są dobre obudowy pasywne na aliexp , bez problemu dają radę.  Pod drugie do pi5 podłączysz dysk M.2 a to kolejny progres w stosunku do USB. 

FAKT wymaga mocniejszego tansformatora.  Dla wszystkich którzy posiadaja dobre zasialcze liniowe np. Sigma11 to wystarczy tylko nowe mocniejsze trafo i wymienić jedna diode.  Bo to bardzo uniwersalny zasilacz. 

Na odpowiednim poziomie ważne jest zarówno brudna jak i czysta strona jesli chodzi o zasilanie. 

Pi5 ma lepszą i szybsza pamięć wewnętrzna procesora, szybszy RAM oraz szybsza obsługę gniazda SD, wspominalem wcześniej możliwość podłączenia dysku po szynie M.2 

Jakoś jest bardzo odczuwalna na plus. 

Spróbuj a potem komentuj. 

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Pi5 ma lepszą

Na pewno jest to zdecydowanie mocna maszyna.Jednak do sytemu takiego jak Moode Audio Rpi3B+ wystarcza w zupełności. Działa wszystko naprawdę przyzwoicie. Wifi bez problemów ,szybkość bootowania czy skanowanie pamięci zewnętrznej ( 1 TB w 10 minut przy 1 GB ram ) . Nie zalicza zawieszeń itp.

Owszem,jakby chcieć zainstalować jakiś system do oglądania filmów czy przeglądania internetu ,to nędza :)

Godzinę temu, baltfan napisał:

Na pewno jest to zdecydowanie mocna maszyna.Jednak do sytemu takiego jak Moode Audio Rpi3B+ wystarcza w zupełności. Działa wszystko naprawdę przyzwoicie. Wifi bez problemów ,szybkość bootowania czy skanowanie pamięci zewnętrznej ( 1 TB w 10 minut przy 1 GB ram ) . Nie zalicza zawieszeń itp.

Ja rozumiem Twoje podejście jednak ja mówię cały czas o muzyce,  pomiędzy pi 3 a pi4 jest przepasc, a pomiędzy pi5 sam sobie odpowiedź. 

To nie chodzi tylko ze pi3 obsłuży pod względem wydajnościowym na luzie moode.  Jak myślisz po co bardzo drogie streamer mają tak wydajne procesory pamięci i kontrolery oraz szyny do podpięcia zabawek.  Przecież do muzyki wystarczyłby 10% a może nawet 5% tego co oferują. Reszta też jest nie potrzebna do obsługi wyświetlaczy i WiFi. 

18 minut temu, Mariusz03 napisał:

sam sobie odpowiedź

Jak kupię (najpewniej Rpi 4B /4 Gb ram) ,to się przekonam.

Jeszcze niedawno miałem Rpi 2 B i jedyną różnicą był brak w niej karty wifi .

rozumiem Twoje podejście jednak ja mówię cały czas o muzyce,  pomiędzy pi 3 a pi4 jest przepasc, a pomiędzy pi5 sam sobie odpowiedź. 

Jest różnica,  ale na korzyść 3...

Jak myślisz po co bardzo drogie streamer mają tak wydajne procesory

Które mają takie wydajne? Może np bardzo ceniony Sotm Ultra którego miałem przez chwilę? 

Edytowane przez marcinmarcin

Jedyne co istotne dla mnie pod nakładkę to jak najmniejsze zakłócenia,  a te rosną wraz z częstotliwością i mocą procesora. Pi4 też gra lepiej po obniżeniu taktowania ale nie tak dobrze jak pi3. Pi2 też się ponoć dobrze sprawdza, ale tu już moga być wydajnościowe problemy z nowymi softami.

Co do poprawy jakości- wszystko co niepotrzebne mam wyłączone, dodatkowo obniżony prąd na USB i wyłączone Hdmi. 

1 godzinę temu, baltfan napisał:

Jak kupię (najpewniej Rpi 4B /4 Gb ram) ,to się przekonam.

Mogę Ci jedna 4 podesłać,  mam 2 jeszcze 😉

To sobie porównasz 

Dzięki, nie mam nawet czasu żeby uruchomić i skonfigurować nowe Moode. Czeka już na karcie jakiś miesiąc. 

Po wakacjach może coś ruszę 🙂

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Jest różnica,  ale na korzyść 3...

Chyba żartujesz. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Które mają takie wydajne? Może np bardzo ceniony Sotm Ultra którego miałem przez chwilę? 

Np. ALTAIR G2.2 

34 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Chyba żartujesz. 

Fakty są takie że Pi3 gra u mnie lepiej niż Pi4. Niby są to niuanse , ale poziom detali, brak zaokrągleń czy wyostrzeń jest na poziomie którego nigdy mi się nie udało uzyskać z Pi4. 

Jak słuchasz po USB to wierzę że PI5 może być lepsza , bo Pi4 przez USB gra  słabiutko. Dźwięk jest płaski, suchy, ostry, bez wybrzmień. Nie pomógł jej nawet mocno dociążajacy i poprawiajacy dźwięk zasilacz PD Creative. 

Ale ja nie mam najmniejszej ochoty słuchać po USB. Nie jestem jedyna osobą która zauważyła po latach fascynacji tym interfejsem (teoretyczne możliwości), że stary poczciwy coaxial daje lepszą jakość. 

Pewna sztuczna konturowosć i wyostrzenia mogą się czasem wydać na plus w USB, ale dopiero coaxial zlikwidował wszystkie rzeczy które mnie drażniły w steamingu.

Pi3 to krok dalej w jakości dźwięku, w stosunku do PI4. To samo zauważyli Hans Beekhuyzen i IWii.

Widzisz raspberry jest bardzo wrażliwe na zasilanie jak podłączysz tz. "Zasialcze liniowy" to moga być takie przypadłość.  

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale ja nie mam najmniejszej ochoty słuchać po USB. Nie jestem jedyna osobą która zauważyła po latach fascynacji tym interfejsem (teoretyczne możliwości), że stary poczciwy coaxial daje lepszą jakość

Ja też nie gram po USB z rasspberry, tylko przez nakładkę, ale te najdroższe DACi preferują USB i jakoś jest naprawdę dobra.

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pi4 przez USB gra  słabiutko. Dźwięk jest płaski, suchy, ostry, bez wybrzmień. Nie pomógł jej nawet mocno dociążajacy i poprawiajacy dźwięk zasilacz PD Creative. 

Kiedyś porównywałem samo pi4 po USB oraz z nakładkę DigiOne Signature jak i usbridge signature. 

Muszę jeszcze coś dodać zarówno czysta jak i brudna strona były podpinane pod bardzo drogie zasilacze liniowe głównie markowe elementy pasywne min. 2tys każdy. Zasilacze nie miały żadnych regulatorów. 

Najlepiej wypadł usbridge signature, następnie samo pi4 prawie tak samo DigiOne Signature różnica była bardzo niewielka.  Pi4 grało bardzej przestrzennie w stosunku do DigiOne na pewno nie brakowało ani wybrzmien ani barwy, dźwięk był duży i ładnie dociążony. DigiOne Signature dźwięk był bardzej łagodny do samej pi4. Różnice były niewielkie.

Podpinałem też sama pi4 z zasialczem liniowym shanti i była totalna bieda.  Tak jak opisałeś wyżej.  

Zobacz że bardzo drogie streamer czym się głównie różnią? Właśnie zasilaniem. Czym bardzej jest zasialnie rozbudowane tym dźwięk jest "szlachetniejszy "

Edytowane przez Mariusz03
20 minut temu, Mariusz03 napisał:

Zobacz że bardzo drogie streamer czym się głównie różnią? Właśnie zasilaniem. Czym bardzej jest zasialnie rozbudowane tym dźwięk jest "szlachetniejszy "

Zgadza się. Wraz ze wzrostem budżetu można pozwolić sobie na coraz droższe rozwiązania. Rockna np gra bardzo dobrze po USB. Też uważam że dobre zasilanie to podstawa, ale mały Muzg premium za 250pln na czystą stronę I PD Creative na brudną dały mi jakość dźwięku o której wcześniej mogłem pomarzyć. 

Może i z bardzo dobrym i drogim zasilaniem mozna zniwelować wady USB w Pi4 ale w moim przypadku grając jeszcze po USB sprawdziły się Sotm czy Usbridge z Muzgiem czy PD... ale Qutest gra lepiej po coax, a że ten dac mi pasuje do systemu póki co mam temat zamknięty. Jest też opcja że sam coaxial po prostu przenosi mniej zakłóceń. Digi sig ma też pełną izolację galwaniczną.

Z jakiej nakładki grasz jak można zapytać?

Edytowane przez marcinmarcin

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Gram z przerobionej pi2aes. 

Na 5V?

W dniu 3.08.2024 o 15:31, marcinmarcin napisał:

Pi3b+ z digione signature i muzgiem premium na czystej stronie jest na tak wysokim poziomie jakościowym że PI5 długo sie nie zbliży... 😀

U mnie teraz gra właśnie taki zestaw i poza startowaniem przez minutę jestem bardzo zadowolony z efektu. Przez USB nie gram, większej grzałki elektrycznej mi w zamkniętej obudowie nie trzeba więc na razie 3B+ zostaje na służbie. 😉

Volumio. Minuta to raczej standard dla niego. Mam szybką kartę ale podłączoną przez dodatkową taśmę która powoduje minimalnie zwolnienie pracy. Ale jak mierzyłem to mooooże ze 3 sekundy więcej na starcie więc w sumie pomijalne. Ważniejsza jest dla mnie wygoda użycia bo gniado karty mam wtedy na tylnej ściance swojej skrzynki.

Podobno Volumio startuje trochę szybciej na modułach CM4/5 ale nie pamiętam już ile to było szybciej.

Ktoś może podpowie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mori
  • Pokaż nowe odpowiedzi