Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Nic tylko czekać aż rozpoczną produkcję. Może warto napisać maila że jesteś zainteresowany bo na bank mają określoną minimalną liczbę zamówień by ruszyć z tematem.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

w sieci znalazłem coś takiego:

Znalazłem link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr Zalewa

dzieki

z audiophonics napisal że będą mieli u siebie te płytki za ok miesiąc i wtedy zrobią playerka z takim wyjściem na wzór tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do odtwarzania muzyki.

Volumio, Moode, Rune? ....... inne?

Które się sprawdziły?

Lubię interface moode. Teraz chce spróbować nowe volumio. Nie podeszło mi max2play czy jakoś tak.

Poszło z komórki, uwaga na autokorelacji

Wszystkie te dystrybucje to jeden pieron.Kazdt wybiera wedlug siebie .... nie sadze aby dalo sie zauwazyc roznice w brzmieniu miedzy nimi. Najwazniejsze aby byly stabilne jak skala i tyle ...

Może jeden czort przy transmisji I2S do DACa (tu nie mam doświadczenia) ale po USB moode daje bardziej otwarty dźwięk.

Edytowane przez sebaa1

po USB moode daje bardziej otwarty dźwięk

Hmm - probowalem kiedys podlaczyc sie do mojego Hegla HD 12, ale zero dzwieku, jakies charki. Mysle, ze to moze byc problem z USB - Hegel pisze ze potrzebuje pełnoprawnego USB z zasilaniem (po kiego czorta?). Może malina nie uciągnęła Hifiberry i Hegla jednoczesnie ... spróbuję poodlaczać od niej sprzęty, może niepotrzebne te wszystkie digi plusy pro

Z tego co pamiętam jest możliwość sterowania mocą USB od modelu B+ za pomocą linijki w config.txt:

max_usb_current=1

Podwaja to moc USB z 600mA do 1200mA na cztery złącza łącznie. Oczywiście jeśli zasilacz na to pozwoli i to uciągnie.

Rpi B+ i 2B miało ogólny limit na stabilizatorze 2A a Rpi 3 ma 2,5A. Tyle przyjmuje max mocy z zasilacza.

Edytowane przez sebaa1

Ja uzywam max2play ale tylko jako player - server jest postawiony na Daphile. Juz wielkrotnie pisalem ze max2play (zaanektowany squeezebox) daje mi wygode ze wzgledu na implementacje tidala i spotify, olbrzymiej ilosci stacji radiowych, jest szybki, plynny i niezawodny. Bez problemow odtwarzam geste pliki 192/24, no i daje mozliwosc stworzenia systemu multiroom :)

Uzywam daca soekrisa polaczenego z Malina po I2S i nie dalbym rady stwierdzic po zmianie np systemu na volumio czy i ktory gra lepiej - moja pamiec muzyczna mi na to nie pozwala :)

Jednego jestem pewien - w tych i wyzszych, sensownych pieniadzach nic lepszego nie wymyslono :)

Ogólnie używam Moode. Ostatnio zainstalowałem Rune i sporo fajniejsza obsługa i interfejs.

Niestety ma problem z niektórymi flacami jak i m4a.

Wszystko po I2S włączone:

- RPI 3 - I2S

- Soekris - (dtoverlay = hifiberry-dac)

- wałczona opcja: "FFmpeg decoder plugin"

Może ktoś coś podpowie, miał podobne problemy?

Cześć. Proszę o poradę. Po przeczytaniu wątku zapadła decyzja. Chcę jak wy :), a konkretnie to zdecydowałem się na rpi + soekris + wyświetlacz + sterowanie.

I teraz,

1. co mam kupić,

2. w jakiej kolejności i

3. czego mogę się spodziewać. 4. Jakich trudności z uruchomieniem?

5. Co będzie potrzebne dodatkowo, żeby to wszystko spiąć i uruchomić.

6. Poradzę sobie z tym?

Z góry dziękuję

Ja mogę podzielić się takim info:

Jeżeli chodzi o wyświetlacz to kombinowałem z 7'' 800x480px pojemnościowy DSI oficjalnym do Raspberry Pi 3.

Udało się odpalić na Rune jak i Moode.

Posiadam Soekrisa, płytki wejściowe @normundss, RPi3, podłączenie po I2S, Amanero.

Rune - extra bo odpala od strzału, pełne wsparcie, świetna obsłucha na pełnym ekranie, interfejs bardzo przejrzysty itp. Miałem i mam problem jak juz pisałem z niektórymi plikami audio.

Moode - tutaj są na początku schody jeżeli chodzi o wyświetlacz, ale do przeskoczenia. Z pomocą przyszedł @lorenzoferrara, który pomógł w prawidłowym odpaleniu całego interfejsu na wyświetlaczu.

Tu z plikami audio nie ma kompletnie problemu, na Moode wszystkie pliki działają razem z DSD.

Kuleje natomiast interfejs, nie jest to co w Rune. Chyba chodzi o to, że w Moode odpala się w "przeglądarce". W Rune może to być inaczej rozwiązane, ale tego nie wiem.

Połączenie tych 2 systemów byłoby rewelacyjne.

W Moode wsparcie dużej ilości DACów jak i plików audio.

Rune bardzo fajny interfejs i wsparcie owego wyświetlacza.

Hmmm. Nadal nie mam żadnego pojęcia jak się zabrać do budowy takiego systemu jak np. wieniu26 czy awietek.

No doradzić coś.

Jest troche kombinowania - ale po to miedzy innymi ten temat zostal zalozony - zeby nie szukac i przekopywac calego netu tylko pogrzebac troche tutaj, poczytaj poklikac na linki.

Ciechomir - ja ostatnio jestem bardzo zajety i nie mam za bardzo czasu na konkretna pomoc ale w tym watku jest sporo materialu.

W skrocie - wiadomo ze potrzebujesz hardrawe, jesli Soekris to bedzie trzeba tez troche polutowac ;), polaczyc kabelkami etc, trzeba przygotwac karte pamieci z systemem (Max2Play ma wersje na ktorej od razu znajdziesz wsparcie dla ekranu 7" - poczytaj troche o max2play - oczywiscie sa tez inne systemy), trzeba zainstalowac sytem i troche go "poustawiac". Jest to troche czasochlonne - ale bez przesady - jesli masz doswiadczenie z instalowaniem i ustawianiem windowsa, zglebiles podstawy elektroniki to powinienes dac rade :)

Ja mam tez plytke sterujaca Normundsa i Maline wpieta po I2S, zasilanie z torodialnego trafa (2 transformatory - do Soekrisa i Maliny) na jakis niskoszumiacych stabilizatorach (regulatorach).

Hmmm. Nadal nie mam żadnego pojęcia jak się zabrać do budowy takiego systemu jak np. wieniu26 czy awietek.

No doradzić coś.

Moim skromnym zdaniem jeżeli nie masz żadnego pojęcia jak się zabrać to lepiej odpuść i poszukaj już gotowego poskładanego urządzenia. Ostatnio chyba forumowicze mieli jakieś do sprzedania.

I teraz,

1. co mam kupić,

2. w jakiej kolejności i

3. czego mogę się spodziewać. 4. Jakich trudności z uruchomieniem?

5. Co będzie potrzebne dodatkowo, żeby to wszystko spiąć i uruchomić.

6. Poradzę sobie z tym?

... aż tyle pytań?

Nie pisze tego złośliwie tylko po tych pytaniach nic dobrego to nie wróży.

Edytowane przez wieniu26

To nie tak. Lutownicą se oka nie wydłubię, a linuxa znam.

Potrzebuję porady jaki hardware w jakiej kolejności nabyć i porady jak po kolei to spinać żeby nie popsuć, a co najważniejsze uzyskać zakładaną funkcjonalność.

Przerabiałem już gotowce fabryczne, teraz chcę podsłuchanego u kogoś soekrisa u siebie wdrożyc zamieniając jednocześnie Daphile'a na Raspberry.

A jako, że nie jestem prominentem to nie chciałbym głupimi ruchami robić zakupów i czegoś nieumiejętnie popsuć, bo temat jest mi nowy.

A prezentowane tutaj rozwiązania naprawde są cool

Troche Ci ulatwie, jak masz jakis tablet to mozesz sobie wyswietlacz odpuscic.

Bedziesz sterowal tabletem z poziomu przegladarki.

Starczy starenki ipad 2/3 a za nim poskladasz pudeleczko z pomponentami.

Sterowanie poprzez tablet jest imo wygodniejsze bo mozesz go zabrac ze soba ;))

Na poczatek proponuje zakup samego raspberry pi , zobaczysz czy Ci odpowiada .... nakupic sprzetow i zniesmaczyc sie tez latwo mozna.

No dobra. Kupię na start pi+domyślnego DAC-a (ostatecznie chce podłączyć Soekrisa) .

Co instalować, żeby docelowo sterować nim pilotem i dotykowym ekranem?

No dobra. Kupię na start pi+domyślnego DAC-a (ostatecznie chce podłączyć Soekrisa) .

Co instalować, żeby docelowo sterować nim pilotem i dotykowym ekranem?

Naprawde chcesz sterowac pilotem????!!!!

Kwasior dobrze radzi...

Kwasior dobrze radzi...

Niby tak, ale jednak co pauza z pilota to pauza z pilota.

Poszło z komórki, uwaga na autokorelacji

Ja używam pilota oraz mam ekran 7" oficjalny. Oprogramowanie maliny - w tej chwili max2play. Aby działał pilot niedawno zaopatrzyłem się na zagranicznym portalu aukcyjnym w odbiornik "FLIRC USB Dongle for Media Centre / Raspberry Pi / XBMC". Symuluje przyciśnięcia klawiatury dla dowolnego pilota (ja użyłem uniwersalnego pilota Logitech Harmony 350). Czyli naciskam przycisk na pilocie a FLIRC wysyła do komputera jakby przyciśnięcie klawisza klawiatury. Potrzeba "klawiszy klawiatury" jak w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest napisane co jaki klawisz robi. Przyporządkowanie do przycisków pilota robi się na FLIRu wpiętym np. pod Windows - programikiem, a potem wpinam FLIRC na przedłużaczu/stacji dokującej do maliny. Za ten FLIRC dałem w przeliczeniu około 120pln.

Ale nie jest 100% idealnie: czasem nie wyłącza się podświetlenie ekranu maliny po zadanym czasie wygaszacza: tzn. ekran staje się czarny ale podświetlenie *czasem* mi się włącza. Kombinuję jak to udoskonalić. Na razie wyczaiłem jak poleceniem powłoki wyłączyć podświetlenie.

Jeszcze chciałbym zrobić sterowanie pilotem z wyświetlaniem na ekranie TV - potrzebna będzie druga malina z maxplay ustawionym aby sterował głównym max2play (jest taka funkcjonalność w urządzeniach pochodnych squeezebox).

Jednak najwygodniej steruje mi się odtwarzaniem programem Squeezeplay na Windows. Po prostu najwięcej czasu siedzę na Windows więc wygodnie mi sterować z tego OS.

Ukryta Zawartość

A ja uwazam ze komplikujecie sobie zycie i tyle. Glownym zalozeniem miala byc prostota (chyba ze sie myle). Najchetniej ososbiscie ukrylbym wszystko gleboko aby bylo niewidoczne.

Temat ma mnostwo stron ale malo w nim merytorycznych wyjasniajacych odpowiedzi.

Fajnie bylo by napisac jakis rozbudowany tutorial prostego zastosowania maliny jak i rozszerzonego z wlaczeniem soekrisa i zasilania liniowego.

Wzialbym sie za to chetnie ale nie mam odpowiedniej wiedzy ani niestety czasu.

Bez obrazy ofkors ale tak uwazam.

Edytowane przez kwasior21

Zgadzam się. Ja mam malinę schowaną tak że jej nie widać bo po co. Włączona nonstop i kiedy chcę zapuszczam muze za pośrednictwem telefonu, tabletu lub co tam mam pod ręką.

Edytowane przez sebaa1

A ja uwazam ze komplikujecie sobie zycie i tyle. Glownym zalozeniem miala byc prostota (chyba ze sie myle). Najchetniej ososbiscie ukrylbym wszystko gleboko aby bylo niewidoczne.

Rozumiem Twój punkt widzenia, czasem sam zastanawiam się czy nie odłączyć ekranu LCD. Ale akurat sterowanie z pilota (podstawowe funkcje jak głośność czy zwłaszcza pauza) czasem mi się przydaje. Z kolej czasem chciałbym wybrać album do odtwarzania na dużym ekranie i tu obraz na TV by się przydał. Natomiast jakoś nie mam ochoty sięgać po telefon aby streować max2play mimo że mam na smartfonie zainstalowanego SqueezeCommandera.

Jednak rozumiem że minimalistyczne podejście ma swoje zalety.

Edytowane przez Ravenik

Fajnie bylo by napisac jakis rozbudowany tutorial prostego zastosowania maliny jak i rozszerzonego z wlaczeniem soekrisa i zasilania liniowego.

Wzialbym sie za to chetnie ale nie mam odpowiedniej wiedzy .....

Nie ma sprawy. Mogę napisać taki tutek, ale jak mi nie pomożecie to się nie uda.

Prosiłbym, abyśmy nie darli kotów czy z pilotem czy bez, po co ekran itp. To przecież jest kwestia indywidualnego wyboru.

Jak się decyduje na takie rozwiązania to czemu nie chcesz pomóc, doradzić? Tylko niepotrzebne spory i dywagacje.

Na razie Ravenik podał prosty sposób na sterowanie z pilota. To już jest coś na początek.

Czekam więc na klamoty i będę pomału zbierał klamoty na moją maszynkę.

Sterowanie pilotem w przypadku KODI mi się sprawdza. Wszystko działa rewelka. Minus tylko, że KODI działa na Win7, co prawda bez uruchomionego GUI, ale jednak winda. Stabilnie to śmiga 3-4 lata, obudowa to Zalman z dotykowym ekranem. Fajnie wygląda.

Jeśli będę mógł sterować odtwarzaniem, głośnością itp. z pilota, to tak. Chcę sterować pilotem.

• Pokaż nowe odpowiedzi