Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz + kolumny do 10 000

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam czegoś "od nowa". Chce zmienić praktycznie wszystko. Rezygnuje z kina domowego (yamaha 861, kolumny avance zestaw 5.1)

Dotychczas mój zestaw w stereo: kolumny Avance omega, wzmacniacz Cayin TA35.

Co mi się podobało w zestawie?: ciepło lampy (KT88), muzykalność kolumn 503

Czego brak: przestrzenności, detalu (obecny zestaw muli)

Proszę o sugestie czemu warto się przyjrzeć.

Dodam, że czasem używam gramofonu Rega RP-1 (przedwzmacniacz SPR6), oraz Blueray lub iPad do plików do 24bit. Muzyka bardzo różna z wyjątkiem muzyki polskiej-festiwalowej i disco-polo (raczej muzyka z pogranicza ambitnego rocka i alternatywy)

https://www.audiostereo.pl/topic/121317-wzmacniacz-kolumny-do-10-000/

Witaj,

podaj proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego. Rozumiem, że w podanym budżecie musimy zmieścić się z elektroniką i kolumnami?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W takiej kwocie masz z czego wybierać. Ja proponuję :

Thiel CS 1.6 z Hegel H-100

Dali Grand z Nad S300

Harpia Amsfaff Mini z Accuphase E-211

tak trochę po przekątnej zestawiłbym Harpia z Heglem, u mnie H1 z HA amstaff mini, dokładnie to co autor wątku potrzebuje: scena i detaliczność

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Polecam posłuchać głośników Tannoy Revolution DC6 T (lub mniejszych jeśli pokój jest poniżej 20m2) z zestawem Audiolaba 8200 - będzie szczegółowo z piękną średnicą, dobrze kontrolowanym dołem oraz przestrzenią, która zależy od możliwości ustawienia kolumn względem ścian.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Nie wiem ile metrow ponieszczenie ale przestrzennosc to tannoy xt6f /xt8f , wzmacniacz marantza pm8005 np.

Lub Audiosolutions Euphony50/Harpia Amstaff mini/Audio Academy Hyperion z atoll in 100

Moje propozycje w 10k zmieszcza sie jako nówki.

Pokój trochę po nad 20m, ale nieco zagracony, na szczeście ustawny

tak 10 000 PLN na komplet elektronika i kolumny

Wielki dzięki za propozycje - już buszuje po necie aby więcej się rozeznać :)

scena i detaliczność to brak obecnemu systemowi - nie chciałbym jednak rezygnować z ciepła lampy - nie szukam skrajności (całkowitej odmiany) tylko uzupełnienia o scenę i detale.

justas32 -> dzięki - świetne rzeczy ale 10000 mam na oba zakupy...

insaimz -> jak się ma Atoll in 100 do Hegla 80? rozważam taka opcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Muzyka alternatywna...pod tym pojeciem kryje sie tak naprawde kazdy rodzaj muzyki. Jedyn slowem szukasz zestawu uniwersalnego, w miare cieplego.

Glosniki Spendor A6 nowe:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz Roksan Kandy K3 albo K2:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

justas32 -> dzięki - świetne rzeczy ale 10000 mam na oba zakupy...

insaimz -> jak się ma Atoll in 100 do Hegla 80? rozważam taka opcje:

Ukryta Zawartość

Hegel ma wbudowany przetwornik ale nie sluchalem jego brzmienia. Klasowo atoll i hegel sa na jednej polce ale atoll na lepszy stosunek ceny do jakosci. Za cene hegla masz atolla i lepszy dac niz hegel ma wbudowany.

Ukryta Zawartość

Hapia Acoustic Graffiti (nowe monitory) Rega Brio R wzmak + Dac ADL GT40 a (3 w jednym pre phono ,dac orax wzmak słuchawkowy) .Warto przesłuchać tego zestawienia w razie pytań służę pomocą.

justas32 -> dzięki za cynk - jakoś rozglądałem się za nowymi klockami... ale jak nic nie spasuje pewnie zacznę szukać po aukcjach (zaproponowane rzeczy rzeczywiście mogą się podobać)

GuruForA -> nie ten kierunek Focale jakoś mi nie lężą muzykalnie

insaimz -> atoll in 100 recenzje ma ciekawe i interesujące, hegel 80 i jego DAC to w moim przypadku zaleta (na razie używam m2tech hiface DAC na USB - przy swojej cenie i wielkości robi dobre wrażenia) co byś zaproponował z DACów lepszych od tych wbudowanych Heglowskich?

Different -> muszę jeszcze posłuchać bo podejrzewam że to właściwy trop - jak masz jakieś bardziej sprecyzowane wrażenia z odsłuchu - podziel się.

dziękuję za wszystkie wpisy - mam nad czym myśleć

ale jak by cos komuś jeszcze przyszło do głowy - proszę podsyłać propozycje :)

justas32 -> dzięki za cynk - jakoś rozglądałem się za nowymi klockami... ale jak nic nie spasuje pewnie zacznę szukać po aukcjach (zaproponowane rzeczy rzeczywiście mogą się podobać)

GuruForA -> nie ten kierunek Focale jakoś mi nie lężą muzykalnie

insaimz -> atoll in 100 recenzje ma ciekawe i interesujące, hegel 80 i jego DAC to w moim przypadku zaleta (na razie używam m2tech hiface DAC na USB - przy swojej cenie i wielkości robi dobre wrażenia) co byś zaproponował z DACów lepszych od tych wbudowanych Heglowskich?

Different -> muszę jeszcze posłuchać bo podejrzewam że to właściwy trop - jak masz jakieś bardziej sprecyzowane wrażenia z odsłuchu - podziel się.

dziękuję za wszystkie wpisy - mam nad czym myśleć

ale jak by cos komuś jeszcze przyszło do głowy - proszę podsyłać propozycje :)

Moja propozycja:

użynane Kef R300 i Krell KAV 300i (kolumny 3tyś Wzmacniacz 4,5tyś) zagra lepiej niż Hagel,Atoll i Harpia Amstaf , ale przesłuchaj sam, to co proponuję to przeskok w inne granie...

Z nowych DACow o dobrym stosunku jakosci do ceny polecilbym produkty audio gd.

Sa wersje z przedwzmacniaczem i wzmacniaczem sluchawkowym oraz normalne DACi. Jest mozliwosc wyboru miedzy przetwornikami opartymi na roznych kosciach, w zaleznosci od preferencji brzmieniowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.