Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI KOMPUTER KIESZONKOWY?

electro

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba potrzebuje palmtopa czy jak to sie nazywa, jestem ciekawy waszych wrażeń, kto ma i uzywa?, jakiej firmy sa dobre? Dodam ze w tym temacie jestem bardzo slabo zorientowany, proszę o wskazowki.,a ha i zeby blizej 1500 pln kosztowal niz 3500, a najlepiej kolo 1000 pln:) i dobry oczywiscie byl:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

https://www.audiostereo.pl/topic/12122-jaki-komputer-kieszonkowy/

taaak, ale na komputerowe forum to ja nie wchodze, chyba ze niechcacy, za duze jak to mowi jozwa 'zbydlecenie':)

potrzebuje zeby obslugiwal proste programiki np. kalkujace podany lek/na mase ciala, podajace dawke na m2, podany plyn do infuzji, indeksy lekow ( na zachodzie takie oprogramowanie jest popularne i wchodzi wlasnie do polski np.mpsystem, mysle ze warto byc na czasie) i wreszcie jest duzo ciekawych ksiazek do sciagniecia za darmo na palma, w tym formacie co isilo czy e-reader czyta, dobre by bylo na dyzury do poczytania jak nie ma dostepu do kompa, slyszalem ze na 8 godzin bateria starcza to by bylo jak w sam raz dla zabicia czasu, po prostu wiele ksiazek medycznych kosztuje w wersji papierowej od 2500 pln, a tak sam rozumiesz, to nie jest problem oczywiscie bo masz isilo na windowsa i nie trzeba miec palma ,ale jak go masz to jestes 'mobilny':)

Spróbójcie tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pomoc gwarantowana, jakość - Hi-Endowa:)

POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

electro

Nie jestem specem od palmtopów ale mogę jedna rzecz doradzić: jeżeli chcesz korzystać z konkretnych (specyficznych jak widać) programów to sprawdź najpierw na jaki system operacyjny sa one dostępne. Na palmtopach pracują rózne systemy np. PalmOS, WindowsCE, PocketPC. Jak już ustalisz jaki to ma być system to wybór od razu będzie łatwiejszy.

electro

Jak juz zakupisz jakiegos palma, to nagle okaze sie ze programy ktore potrzebujesz nie beda chodzic u ciebie. Inny system operacyjny inne wymagania. Tak jak kolega radzi musisz dokladnie sprawdzic na jaki system operacyjny sa te progamy.

W tym momencie bedzie po czesci wiadomo co wybrac.

Ja bym jednak proponowal zwyklego notebooka. Niestety rozmiar wiekszy, bateria starcza na krocej. Ale bedziesz mial pewnosc ze wszystkie programy pod windowsa chodza. Po prostu wieksza funkcjonalnosc.

Chyba ze te programy medyczne sa specjalnie pisane pod palmy.

Sądząc z tego co piszesz, to najlepszym rozwiązaniem będzie ...notebook. Palmtop to dla mnie takie skrzyżowanie książki adresowej kalendarza i może kalkulatora. W tej roli pewnie dobry ale cholernie kosztowny. Do czegokolwiek poważniejszego to jednak notebook. Jak Ci nie starcza pieniędzy na nowy, to kup używany. Ja jakiś rok temu (chyba przeszło rok) kupowałem dla siostry używanego w komisie i to takiego mającego już ladnych kilka latek. Jak dotąd żadnych problemów mino bardzo intensywnego używania. Bateria dość słaba i to wszystko. Zasada jest taka sama, jak w przypadku starszego używanego sprzętu audio. Kupuje się model z jak najwyższej półki. Ten, który kupiłem kosztował troche ponad 2 kzł, a pierwotnie kosztował kilkanaście. W takich modelach ma prawo szwankować bateria i nic więcej. Baterię można później wymienić lub zregenerować. Siostra jak dotąd tego nie zrobiła, bo u niej praktycznie i tak pracuje podpięty do gniazdka ;-) Jak Ci zależy na jak najlżejszym, to wybierz model z wyrzuconymi na zewnątrz napędami.

Z tymi używanymi jest różnie. Sprzęt starzeje się bardzo szybko, bateria pada jeszcze szybciej a koszt nowej może sięgać prawie 1000 zł. Ale na dużyrze pewnie znajdzie się gniazdko?

Dokladnie jesli ma byc w pelni funkcjonalny to tylko notebook. Z takim palmtopem beda tylko ciagle problemy z oprogramowaniem.

Jakis czas temu byla promocja notebookow hp + idea. Mozna kupic nowego notebooka w promocji do tego karte gprs sony ericsson i za 50zl miesiecznie netto masz nieograniczony dostep do netu, wszedzie tam gdzie jest zasieg idei.

he he wtedy bedziesz mogl sledzic forum z kazdego miejsca....:)

tak, to sa programy na palma:),sa portale z takimi programami dla potrzeb medycznych, jak sobie wyobrazacie popylanie na trakcie operacyjnym z notbukiem?

Ten, ktory kupiłem siostrze to był Compaq. A, że miałem okazję bawić się w ładowanie doń oprogramowania to wiem, że HP (przejął jakis czas temu Compaqa) ma ładną stronkę, na której wszystko co potrzebne mozna znaleźć i bez problemu ściagnąć. To by zachęcało do kupienia notebooka dużej i znanej firmy ale jeśli idzie o nowe to pojawia się wtedy spory problem. Cena. Te produkcji znanych firm są znacznie droższe. Tak przsynajmniej było rok temu, gdy zrobiłem dośc dokładny przegląd rynku.

Jeśli nie jesteś fanem gier lub przynajmniej nie jest to dla Ciebie ważne w notebooku to pamięć, procesor itd. w każdym nowym powinny być wystarczające. Najwyżej nie zainstalujesz najnowszego systemu ale co z tego? W pierwszym zaś będą zawsze niewystarczające :-( Zwróć uwagę na ciężar i poręczność, a nawet możliwośc zapakowania. Wszystko co potrzebne do podlączenia do sieci powinien mieć wbudowane. Zwykłą karte sieciową koniecznie! I taką do sieci bezprzewodowej też ale tu nie podpowiem jaki standart bo nie używam i sie nie znam. Wszystko można włożyć w gniazda kart PCMCIA czy jakoś tak ale to nieco niewygodne, bo się będzie taśtać i można ułamać z gniazdem. Portów USB im więcej, tym lepiej. Teraz podłącza się przez nie wszystko. Stacja dyskietek? Śmieszne ale mnóstwo ludzi używa i może się przydać ale to juz wiesz lepiej, czy Ci się przyda, czy nie. Stacja dokująca? Mnie się to wydaje bardzo praktycznym rozwiązaniem ale siostrze nie kupowałem, gdyż ona nawet w domu uważa własne kolana za najlepsze biurko pod komputer ;-) a drukarkę woli brata (jakby nie liczyć tusz wychodzi jej za darmo).

Taka bardzo praktyczna podpowiedź. Nie ma sensu kupować notebooka o lepszych parametrach niż posiadany komputer stacjonarny. Najlepiej kupić taki o dośc zbliżonych, co pozwoli zainstalować identyczne oprogramowanie.

Jak narazie na internet przez komórkę trzeba być baardzo bogatym.

A kolega chyba rzeczywiście potrzebuje palma. Zresztą notebook w tej cenie to byłby hmm... złom.

Może na początek

Ukryta Zawartość

Domyślam się, że kluczowe parametry to system operacyjny (pewnie najlepiej windows/ce) i pamięć.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Witam serdecznie

Mam zamiar nabyć sobie zabawkę w formie palmtopa którą mógł bym zabierać na służbowe wyjazdy (pociąg, dłuższe wieczory w hotelu...). Miał by mi on służyć do przeglądania plików word i PDF, posłuchania muzyki, sprawdzenia poczty i przeglądania stronek w necie (korzystając z hotspot), w przyszłości także jako automapa po wgraniu odpowiedniego oprogramowania. Czy poniższy model jest dobry do tego? Czy uda mi się znaleść coś lepszego w podobnej cenie?

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc

Marcin

Ukryta Zawartość

Szukaj już czegoś z Windows Mobile 6. Będą to nowsze modele (i nieco droższe) ale warto - przede wszystkim różnica w prędkości działania między WM5 a 6 jest bardzo duża (próbowałem oba systemy u siebie).

Jeżeli ktoś chce korzystać z palam do czytania cz netu to radzę notebook. Używam palma do nawigacji i do tego jest ok ale poczta , arkusze kalk. albo net to raczej problematyczne nie mówiąc o pisaniu rysikiem po małym ekranie.Palmtop do zabawka i tyle

pozdrawiam

Mam już laptopa i niestety do podróży jest zbyt ciężki i ma za duże gabaryty (15" HP). Nie stać mnie niestety na laptopa który by mnie usatysfakcjonował jeśli o mobilność chodzi (10 - 11"), dlatego też zastanawiam się nad palmtopem. Chciał bym, aby dał mi on przynajmniej namiastkę komputera (word, pdf, wifi). Widziałem kiedyś jak pewien człowiek prezentację odpalił z palmtopa podłączonego do rzutnika i było ok ;)

Oczywiście mobilność jest po stronie palma ale: PowerPoint bez edycji tylko pokaz ( nie wiem jak wspólpraca z rzutnikiem) excel, word to rysik i ekranik ( tragedia) strony www jeżeli przystosowane do ekranu palma to ok ale na razie widziałem tylko google ,poczta tylko nagłówki ew. można ciągnąć całość ( trwa wieki). Mam mio czyli [palm niskich lotów może lepszy ( ale wtedy o wiele droższy) będzie sprawniejszy . Moja propozycja -inwestycja w dobrą torbę do laptopa ;-) , będzie taniej i ergonomiczniej przy używaniu.

pozdrawiam

Jeśli Lukar przystosuje nasze forum to wystarczy ;) Liczę się z wieloma kompromisami na jakie trzeba się godzić użytkując palmtopa. Najlepiej było by takiego jednego czy drugieg "poużytkować" sobie ze dwa dni w spokoju i wtedy zdecydować się na ewentualny zakup... Ostatnio znalazłem laptopa 12.1" za mniej niż 3 kzł

Ukryta Zawartość

Firma jest dla mnie nieznana, wydajność powinna być podobna do tego co teraz posiadam ale mobilność zapewne znacznie lepsza. Wymiary i waga są znacząco mniejsze.

Co do współpracy z rzutnikiem to taka możliwość kosztuje chyba ponad 300 zł, jest to spcjalny adapter który wtyka się do portu kart pamięci.

Jeśli chodzi o ściąganie maili na palmtopa to zastanawiam się czy jest może taka opcja aby ściągać sam tekst, bez załączników, i czy da się wysłać jakiegoś maila.

Ukryta Zawartość

marcin316, 2 Paź 2007, 11:17

>Jeśli chodzi o ściąganie maili na palmtopa to zastanawiam się czy jest może taka opcja aby ściągać

>sam tekst, bez załączników, i czy da się wysłać jakiegoś maila.

W opcjach Outlooka na palmtopie, można ustawić max. rozmiar pobieranej wiadomości oraz to, czy ma ściągać załączniki czy nie.

Maile spokojnie można wysyłać.

Zobacz jeszcze to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Jak na razie skłaniam się do zakupu palmtopa a w przyszłości i tak spróbuję kupić jakiegoś lepszego laptopa 12 - 14".

Wstępnie pod uwagę biorę następujące modele:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do ostatecznej decyzji jeszcze prawie miesiąc więc jeszcze sytuacja się może zmienić...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.