Skocz do zawartości
IGNORED

DTS i Dolby Digital w AERO J.M. Jarre'a

LeStat

Rekomendowane odpowiedzi

Na tej płycie jest bezpośrednia możliwość porównania DTS z Dolby Digital.

Swego czasu część forumowiczów miała wątpliwośći z wykryciem na ucho różnic między formatami. Tu jest spore pole do popisu. Wiadomo... format formatowi nierówny, a i jakość realizacji różna, a tu jak na talerzu podano oba jednocześnie i należy sądzić, że oba zostały potraktowane na poważnie, czyli nagrano je bardzo starannie.

Jeśli chodzi o mnie to DTS w 5.1 jest głośniejszy, bardziej dynamiczny, szczegółowy i przejrzysty. Natomiast DD ma potężniejszy bas. Do muzyki wolę DTS, a w kinie... to może być różnie. Jeżeli film w DTS byłby nagrany bardzo dobrze, to ja wtedy zdecydowanie wolę ten format. Są przecież przypadki, że DTS jest kiepski. Kiedy wyłączyłem wszystkie efekty i dźwięk był miksowany do dwóch kanałów (oczywiście na połączeniu cyfrowym), różnica w poziomie głośności była jeszcze większa, a różnice w basie znacznie zmalały. Także w stereo DTS wygrywa.

Ja testowałem u siebie w systemie 5.0. Obecność subwoofera chyba by nie zmieniła mojej opinii.

A co sądzą inni, co mają lepiej "wypasiony" sprzęt.

https://www.audiostereo.pl/topic/12112-dts-i-dolby-digital-w-aero-jm-jarrea/

Wiem, że cena jest odstraszająca. Zawiera CD + DVD = 90zł + batonik princepolo na osłodę w empiku :-)

Chciałoby się wykrzyknąć: piraci wszystkich krajów łączcie się!!!

W sumie nie wiem czy się cieszyć czy płakać, tak jak w dowcipie o teściowej i nowym samochodzie :-)

Nie będę się rozpisywał na temat wartości muzyki, bo wszyscy ją znają. Nie jestem też jakimś gorącym fanem Jean Michela Jarre'a, ale efekty dźwiękowe są znakomite. Można przy nich ustawiać sprzęt, zapalanie zapałki w każdym kanale, ptak latający po pokoju, smażenie jajek, burza, deszcz, dzwony kościelne, odgłosy portu itp.

Płyta CD jest również znakomitcie nagrana w porównaniu do "starych" wersjii utworów.

Czy nikt jeszcze tego nie słuchał?

ja myslę że dts i dd na tej płycie nie ma co porównywać, dts ma bitrate prawie 1,6 kbps, dd5.1 tylko ok 400. stopień kompresji jest nieporównywalny. do tego dts jest 24 bitowy. mp3 zastosowane w dd ma z natury wynaturzony dźwięk - nie ma się co dziwić uwypuklaniu któregoś pasma - odbywa się to kosztem innych.

dd został wsadzony na tą płytę chyba tylko z powodu marketingowego, dekodery dts nie są jeszcze tak powszechne jak dd.

a ja, po paru ostatnich eksperymentach z dd, dts i lpcm zdecydowanie omijam koncertowe i muzyczne dvd takie które mają wyłącznie dd (no, wyjątek stanowi pink floyd life at pompei - dd 2.0 224 kbps, ale to z fanowskiego obowiązku ;P)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płyta kosztuje 8.99 funta. Można też wypełnić ankietę za 1 funta, dzięki czemu płyta kosztuje 7.99 funta. Dzisiaj mi wysłali, z karty zeszło 48.03 zł. To chyba nie tak strasznie drogo ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Artek- zapewniam Cię że dobrze nagranych płyt w DD jest znacznie więcej, chocoiaż generalnie również uważam że format ten nadaje się tylko do filmów. Nie wiem co miało znaczyć to mp3- może napiszesz coś więcej. Zresztą oficjalnie, jak już tu na forum było pisane, w DD nie wolno zapisywać muzy na CD, a to coś oznacza. Natomiast w systemie DTS płyty są wydawane oficjalnie i jest tego całkiem sporo. Mówię cały czas o nośnikach CD, bo na DVD to już normalka. Inną sprawą jest jakość płyt DVD muzycznych wogóle. Czasami jest tak źle (obraz 4:3, koszmarne NTSC itd.), że aż serce ściska.

Pozdrawiam

Andrzej:

ja nie pisałem o dobrej realizacji zapisanej w DD, ale ograniczeniach samego formatu, związanych z ograniczonym w dvd video do 448 kbps bitratem (a nawet mniej bo 384 w amerykańskich produkcjach) a przez to zastosowaniem bardzo mocnej stratnej kompresji do zapisu kanałów. dla porównania stereo cd 44.1 kHz ma bitrate ok. 1440 kbps - na dwa kanały.

koncertowa płyta gilmoura ma dwie ściezki: 24 bitowe lpcm (bitrate ponad 2000 kbps) i standardowe dd5.1. chyba jasne co lepiej słychać!

dla porównania w dvd "live at pompeii" ściezka DD 2.0 na bitrate 192 kbps - to tyle ile ma byle jakie mp3!!

>got

Niestety, nie ma nic poza większą ilością tracków na DVD jest 26 tracków, na CD jest 15. Kilka utworów podzielono i dodano kilka efektownych wstawek. Video można wyłączyć, lub oglądać oczy mrugające (całkiem niezłe) na jasnym ekranie czasem podążające za muzyką.

Tak wogle, jeśli muzyka, choć czasem trudno to nazwać muzyką będzie realizowana jak tu, to jestem za.

Jest w tym jakaś przyszłość i mówię o takich podwójnych wydawnictwach. Mam zamiar kupić też jakąś "normalną" muzykę tzn. może jazz i zobaczyć a właściwie usłyszeć jak to brzmi. Nie słyszałem jeszcze SACD, ale nie mam do tego sprzętu.

Małe sprostowanie: oczywiście na płycie DVD nie ma dodatkowych utworów. Materiał muzyczny jest taki sam jak na CD, 15 + 11 wyodrębnionych "efektów specjalnych" i zapisanych jako Scene 1, 2, 3 itp.

A oczy tej pani musiały się zamknąć na kilka minut w ostatnim kawałku, bo to była 75 minutowa jedna sesja nagraniowa bez żadnej przerwy czy cięć i się trochę zmęczyły. W kącikach można dostrzec łezki.

------->ARtek

Hehe :) zauwaz tylko ze w DD to jest 192 KILO BAJTÓW na sekunde a mp3 ma 192 KILOBITÓW na sekunde.

DTS jest lepszym formatem i to sporo jednak dobrze zmiksowanych plyt jak na lekarstwo i ehhhh tak an serio na slabiuskich ampli róznice nie są zbyt wielkie

wiesz zenek, rozbawiłeś mnie dzisiaj z rana do łez.

przemyśl proszę jeszcze raz co napisałeś i na przyszłość się nie ośmieszaj.

jako materiał do przemyśleń podaję:

zripowany dvd "live at pompeii":

plik z materiałem ac3 (dd) ma dokładnie 103767552 bajtów (98,9 megabajtów).

czas trwania filmu 1:01:45 (3705 sekund)

sygnalizowany przez dvd2avi bitrate: 224 kbps

zakładając że dd ma 224 kilobajty na sekundę, przy tym czasie trwania plik musiałby mieć długość 810,46 megabajtów (piszę bez skrótów żeby nie było pomyłki). jak to się ma do twoich rewelacji?

artek ale to akurat dvd nagrane jest w stereo dlatego tylko tyle i gratuluję usmiechu z rana(absolutnie bez podtekstów) heh no czekaj heh to ile zajmuje sciezka helikoptera w ogdniu jednego z najlepszych zapisów DD na dvd jakie slyszalem heh no to jesli to są wartosci takei jak w winampie nawiasem mówiąc to zaduza lipa by chyba byla...

a zresztą niewiem a niech tam na kinie przecie sie nieznam :) moze i masz racje niewiem...

• 2 lata później...

Co lepsze, a co gorsze ale najważniejsze że Jarre wydał płytkę w pełnych 5 kanałach a nie jakieś czasami marne DTS czy DD z efektami pogłosu i oklaskami z tyłu. Jarre wykorzystał potencjał wszystkich kanałów i jak wszystko gra w miarę głośno to kręcąc się na fotelu z zamkniętymi oczami można stracić czasami rachubę gdzie przód a gdzie tył ;)

Jesli ktoś lubi (nie musi kochac fanatycznie) Jarra to ta pozycja jest obowiązkowa choć cena powala ale skoro to czytasz to masz internet a jak masz to pytaj, obserwuj i ściągaj za darmo ;)

Witam

DVD mazywa sie Minimum-Maximum i skład się z dwóch płytek dzwiek w dTS ie wymaita pocałosci a i koncercik wizualnie też fajny, jak ktos lubi Kraftwerk to musi mieć ta pozycję

pozdro

Witam jestem zainteresowany dobrymi wydaniami koncertow a w szczegolnosci interesuja mnie pelne wydania:

JARE LIVE IN CHINA

JARE AERO

SCORPIONS - Acoustica

EAGLES The Hell Freezes Over

DAVID GILMOUR - In concert

DIANA KRALL - Live in Paris

FLEETWOD MAC - The Dance

Queen - Live from Wembley

mam spora kolekcje plyt w DTS audio cd cos kolo 90 ciu jak by ktos chcial sie wymienic prosze o kontakt GG 1041904

Pozdrawiam...

Mam to Aero , ale sluchalem tylko w stereo (brakuje mi glosnikow). Brzmi swietnie stereofonicznie(golebie jak w domu) Chetnie bym postuchal w dts na dobrym 5.1.

Kupilem w swietnym stanie uzywke w lumpeksie za 1 funta i w domu zauwazylem dopiero ze jest tez dvd :-)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.