Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do pokoju 21m, stojące blisko ściany.

Pan_Borowik

Rekomendowane odpowiedzi

Bon żur,

poszukuję kolumn do nagłośnienia pokoju o powierzchni niecałych 21m. kw. Ustawienie kolumn widać na obrazku (zaznaczone na czerwono) - więc będą stać między meblami. Miejsca na kolumnę jest ok 90cm na szerokość, odsunąć od ściany będzie je można na max 40-45cm. To tyle w kwestii ustawienia.

pokoj.png

Posiadam wzmacniacz Marantz PM6005, który generuje (wg pomiarów na audio.com.pl) lekko powyżej 50W przy 8 omach i w pierwszej kolejności zastanawiałem się nad kolumnami JBL Studio 280 - gdzie nie czytam recenzji to są bardzo chwalone za grania "powyżej" swojej klasy cenowej. Obawiam się tylko, że w moim ustawieniu bass reflex dmuchający na ścianę z takiej odległości będzie dudnił - albo będą inne problemy z basem.

W kwestii słuchanej muzyki - kolumny powinny być uniwersalne, ale z naciskiem na muzykę rockową, lżejszy metal oraz elektronikę.

Góra - nie lubię przesadnej "jasności", więc chyba lekko ocieplona.

Średnica - może być lekko podkreślona/uwypuklona, żeby gitary wybrzmiewały "na przedzie".

Dół - basu nie musi być bardzo dużo, ważne żeby schodził w niższe rejestry dosyć swobodnie - zdaję sobie sprawę, że pm6005 tu cudów nie zdziała, więc kolumny muszą być dosyć "łatwe" w tym zakresie.

Budżet - myślałem o przedziale 3-4 tysiące złotych. Do mojego wzmacniacza chyba nie ma sensu kupować dużo droższych kolumn, a jego wymiany chciałbym raczej uniknąć.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję!

Jeśli to tyle w kwestii ustawienia - to odpuść sobie poważne podejście do audio.

Kup cokolwiek co wygląda i na tym zakończ.

Akustyka to przynajmniej 50% sukcesu w tej zabawie. Tak naprawdę to baza do dalszych poszukiwań w barwie, przestrzeni , detalach....

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu możemy zastosować kolumny wyłącznie z przednim bass-reflex. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno warto zwrócić uwagę na Monitor Audio Bx6. Teraz możesz je kupić w bardzo atrakcyjnej cenie, a jest to propozycja, która powinna Cię w pełni usatysfakcjonować. Jeśli lubisz dynamiczne, trochę efektowne, koncertowe brzmienie, warto brać pod uwagę zestaw Dynavoice DF-6. Bardzo dobrym połączeniem z elektroniką Marantz jest także Dali Zensor 7.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli to tyle w kwestii ustawienia - to odpuść sobie poważne podejście do audio.

Kup cokolwiek co wygląda i na tym zakończ.

Akustyka to przynajmniej 50% sukcesu w tej zabawie. Tak naprawdę to baza do dalszych poszukiwań w barwie, przestrzeni , detalach....

Czy uwazasz, ze kazda osoba ktora nie posiada zaadoptowanego akustycznie pomieszczenia powinna zrezygnowac z zabawy w audio?

Ze schematu, ktory kolega zamiescil w pierwszym poscie wynika, ze ma calkiem duze szanse na uzyskanie dobrych efektow.

Moim zdaniem warto w tej sytuacji zainwestowac w cos co gra a nie tylko wyglada, bo roznice beda duze.

Twoj post jest bez sensu. Uwazasz ze bez wzgledu na to co tam wstawi efekt bedzie taki sam? Czy uwazasz, ze kino domowe za 1500zl zagra w tym pomieszczeniu tak samo jak MA BX2? Jesli tak to grubo sie mylisz i swiadczy to o tym, ze masz slabe doswiadczenie.

Kolega nigdzie nie napisal, ze powaznie podchodzi do tematu tylko, ze szuka czegos co sprawi, ze muzyka bedzie brzmiala w miare jego oczekiwan. Za trzy lub cztery tysiace kupi kolumny, ktore calkiem dobrze zagraja w tym pomieszczeniu a napewno roznica bedzie duza w porownaniu do czegos co ma tylko wygladac.

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu możemy zastosować kolumny wyłącznie z przednim bass-reflex. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno warto zwrócić uwagę na Monitor Audio Bx6. Teraz możesz je kupić w bardzo atrakcyjnej cenie, a jest to propozycja, która powinna Cię w pełni usatysfakcjonować. Jeśli lubisz dynamiczne, trochę efektowne, koncertowe brzmienie, warto brać pod uwagę zestaw Dynavoice DF-6. Bardzo dobrym połączeniem z elektroniką Marantz jest także Dali Zensor 7.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Wydaje mi sie, ze kolumny ktore polecasz moga sie okazac zbyt duze do tego pomieszczenia. Moze lepiej zainwestowac w dobry zestaw podstawkowy z przednim BR i w miare duza srednica glosnika basowego.

Roksan Kandy K2 TR5

Dynaudio 2/7

Basu bedzie wystarczajaco a te 50cm od sciany w zupelnosci wystarczy.

Ewentualnie cos od Ushera. Sam mam x718 i jestem bardzo zadowolony.

Bardzo ladne z wygladu i brzmienie bardzo dobre w swojej klasie cenowej.

Warto sie zainteresowac.

Wypożycz kolumny do odsłuchu w Twoich warunkach.

Nie powinno być tragedii.Nie każdy posiada osobny pokój odsłuchowy i musi jakoś godzić warunki w jakich mieszka.

Pozdro

Łokmen Saba

Different, bez urazy, ale zle piszesz. Zgadzam sie z Uchatkiem. Ciekawe jest skad tyle osob na tym forum zazarcie uwaza, ze bez zaadaptowanego pomieszczenia wszystko zagra tak samo, zle, beznadziejnie i nie wazne czy to boombox, unitra z prl'u czy sredniej klasy sprzet hifi. Uwazasz, ze barwa dzwieku bedzie bez zmian, oddzwierciedlenie szczegolow na tym samym poziomie itd...itd? Wedlug mnie roznica bedzie w poglosach, wzmocnieniach i efektach zwiazanych z akustyka (albo takich na ktore akustyka dziala w duzym stopniu). Jesli ktos nie slyszy roznicy miedzy radiem philipsa a porzadnym sprzetem ustawionym w tym samym, beznadziejnie zaadoptowanym pomieszczeniu to wedlug mnie jest gluchy I z prawdziwym audio powinien dac sobie spokoj (polowa tego forum). Szkoda kasy na akustyke i sprzet jesli sluch zawodzi. Sluchajcie muzy z telewizora.

Co do glosnikow to mialem roksany tr5 ponad rok czasu i to bardzo przyjemny dla ucha dzwiek (graly z marantzem pm6004 i cd6004). Niekiedy dzwiek byl zbyt metaliczny np trabka, ale ogolnie od sluchania mialem ciary. Jedyny minus to taki, ze do 21m to troche za malo basu i "dudnienie" z nich potrafilo byc wieksze przy bliskim ustawieniu od scian niz z obecnych Tannoy Precision 6.4. Jesli o barwe chodzi to do elektroniki rewelacyjny glosnik, ale nie oczekuj mocnego dolu.

Popatrz na oferte PMC np. Gb1i, uzywke kupisz w swoim budzecie (popatrz na eBay.uk).

Wieza STEREO Technics :)

Different, bez urazy, ale zle piszesz. Zgadzam sie z Uchatkiem. Ciekawe jest skad tyle osob na tym forum zazarcie uwaza, ze bez zaadaptowanego pomieszczenia wszystko zagra tak samo, zle, beznadziejnie i nie wazne czy to boombox, unitra z prl'u czy sredniej klasy sprzet hifi. Uwazasz, ze barwa dzwieku bedzie bez zmian, oddzwierciedlenie szczegolow na tym samym poziomie itd...itd? Wedlug mnie roznica bedzie w poglosach, wzmocnieniach i efektach zwiazanych z akustyka (albo takich na ktore akustyka dziala w duzym stopniu). Jesli ktos nie slyszy roznicy miedzy radiem philipsa a porzadnym sprzetem ustawionym w tym samym, beznadziejnie zaadoptowanym pomieszczeniu to wedlug mnie jest gluchy I z prawdziwym audio powinien dac sobie spokoj (polowa tego forum). Szkoda kasy na akustyke i sprzet jesli sluch zawodzi. Sluchajcie muzy z telewizora.

Co do glosnikow to mialem roksany tr5 ponad rok czasu i to bardzo przyjemny dla ucha dzwiek (graly z marantzem pm6004 i cd6004). Niekiedy dzwiek byl zbyt metaliczny np trabka, ale ogolnie od sluchania mialem ciary. Jedyny minus to taki, ze do 21m to troche za malo basu i "dudnienie" z nich potrafilo byc wieksze przy bliskim ustawieniu od scian niz z obecnych Tannoy Precision 6.4. Jesli o barwe chodzi to do elektroniki rewelacyjny glosnik, ale nie oczekuj mocnego dolu.

Popatrz na oferte PMC np. Gb1i, uzywke kupisz w swoim budzecie (popatrz na eBay.uk).

Tr5 slucham czesto u kolegi i zgadzam sie z tym, ze dolu w nich za wiele nie ma, ale jak napisal autor tematu, to nie zalezy mu na tym za bardzo. Reszta w tych kolumnach jest na bardzo przyzwoitym poziomie, dlatego polecilem.

Wydaje mi sie, ze jak odstawi je na te 45-50cm od tylnej sciany to nie powinno byc problemu.

Odnosnie kwestii akustyki, to precision 6.2 u mnie bez paneli akustycznych w miejsach pierwszych odbic graja kilka klas wyzej niz zensor 7 z panelami w pokoju. Zensorom żadna akustyka nie pomoze osiagnac poziomu sceny jaki maja precision z przetwornikiem dual concentric.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Linia transmisyjna, a nie burczybas. Odpadają kłopoty przy ustawieniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie.

Nie uważam , że WSZYSTKO zagra tak samo. ABSOLUTNIE !

Jednak tak umiejscowione kolumny jak na obrazku ( tzn wciśnięte między meble ) to już jest tragedia. Tu nie będzie sceny - bo ta kreowana jest nie przez same głośniki ( i sprzęt towarzyszący ) tylko ich interakcje z pomieszczeniem. Bas również będzie fatalny w takim ustawieniu. Nie namawiam nikogo do profesjonalnej adaptacji jeśli nie chce , nie może - ja tylko namawiam na drobne ustępstwa jak np. w tym przypadku wysunięcie kolumn do przodu, może przestawienie co nieco.

Panowie.

Nie uważam , że WSZYSTKO zagra tak samo. ABSOLUTNIE !

Jednak tak umiejscowione kolumny jak na obrazku ( tzn wciśnięte między meble ) to już jest tragedia. Tu nie będzie sceny - bo ta kreowana jest nie przez same głośniki ( i sprzęt towarzyszący ) tylko ich interakcje z pomieszczeniem. Bas również będzie fatalny w takim ustawieniu. Nie namawiam nikogo do profesjonalnej adaptacji jeśli nie chce , nie może - ja tylko namawiam na drobne ustępstwa jak np. w tym przypadku wysunięcie kolumn do przodu, może przestawienie co nieco.

Jednak Twoj pierwszy wpis w tym temacie swiadczy o tym, ze nie warto inwestowac pieniedzy w lepsze kolumny. Mimo wszystko moim zdaniem warto, bo bez wzgledu na ich ustawienie roznica bedzie znaczaca.

Ja uważam , że szkoda kasy na lepszy sprzęt jeśli chce się go tak marnować. Naprawdę niewielkim 'kosztem' można to zmienić. Masz prawo do swojej opinii.

Powinienes wiec napisac, ze wymiana kolumn ma sens, ale przy niewielkum nakladzie na akustyke pomieszczenia. Ty natomiast skresliles calkowicie sens zakupu lepszego zestawu glosnikowego.

I moze bedzie sie marnowal pod wzgledem pokazania swoich pelnych mozliwosci, jednak znaczne zmieny w porownaniu do sprzetu, ktory tylko wyglada wniesie i to duze.

Nie oszukujmy sie.

Pls

Widzę , że dopuszczasz tylko 2 opcje : Ty masz rację lub nikt nie ma racji !

Nie zmieniłem zdania - akustyka to podstawa dobrego brzmienia.

Ok, ale to nie swiadczy o tym, ze jezeli ktos nie ma pomieszczenia tylko do odsluchu, to nie powinien sie interesowac drozszym sprzetem.

Sam przenislem sie do mniejszego pomieszczenia w swoim domu, ale do takiego, ktore daje mi pelna opcje aranzacji i przyznaje, ze jest lepiej pomimo mniejszej powierzchnii, ale dzieki wolnej rece jest i tak lepiej.

Ukryta Zawartość

Polecam te kolumny, bas refleks do przodu tak więc nie ma problemu z ich ustawieniem. Mają świetną scenę i lekko ocieplony charakter brzmienia. Powinny się dobrze wpisywać w twoje wymagania. Sam mam te kolumny tylko w wersji 2.5 drożnej.

Ukryta Zawartość

Psb image t6.

przedni bas reflex

Cenowo mieszcisz się w cenowym zakresie kupując nowe

Noi jesteś szczeliwy ze je kupiles jak juz je masz.

Rewelacyjne kolumny malo znane w pl.

Pisze to z własnego doświadczenia a nie z powodu rewelacyjnych opinii w wielu krajach.

W tej klasie sprzetu odstawienie paczek na 50cm od sciany powinno starczyc. Scena i tak nie bedzie gleboka na paczkach za 4 tys, no chyba ze beda to jakies kolumny z malej manufaktury. Problemem moze byc jednk bas. Obstawiam, ze bedzie sie wzbudzal przy przeciwnej scinie , a chyba tam jest miejsce odsluchowe.

W tej klasie sprzetu odstawienie paczek na 50cm od sciany powinno starczyc. Scena i tak nie bedzie gleboka na paczkach za 4 tys, no chyba ze beda to jakies kolumny z malej manufaktury. Problemem moze byc jednk bas. Obstawiam, ze bedzie sie wzbudzal przy przeciwnej scinie , a chyba tam jest miejsce odsluchowe.

Słusznie prawisz.

Słyszałem nowy zestaw za ok 4 tys ( wzmak Onkyo + podstawkowe Quadral ) , które w dobrej akustyce powalało jak na swoją cenę. Była świetna scena. Był bas...była lokalizacja - da się zatem.

Jeśli to tyle w kwestii pomocy, to odpuść sobie dalsze odpowiedzi :)

Reszcie za sugestie dziękuje. Zaciekawiły mnie PMC Gb1i, para używanych jest na allegro za 3700zł.

Dostałem też propozycję na Castle Knight 5 i Dali Zensor 7.

Niestety w mojej wiosce z tramwajami (Szczecin) odsłuchać mogę w zasadzie tylko te ostatnie oraz może coś z oferty TopHifi & Video (PSB, Elac, B&W itd).

Skłaniam się też ku głośnikom Tannoy, ale z tego co widzę modele w moim zasięgu cenowym mogą być do pokoju 21 m. kw. za małe.

Jako że poprzedni rysunek był mocno orientacyjny, wykonałem trochę lepszy w jakiejś darmowej aplikacji "meblowej" - meble wybrane pierwsze z brzegu, ale rozmiarem odwzorowują układ w pokoju:

pokoj_02.png

Z twoim marantzem świetnie grają dali ikon mkII,jak również już wymienione konstrukcje akkusa na wooferze ushera model 8935A o śr.17,7cm.

Ja posiadam V-604, to duże dwódrożne podłogówki z dwoma w/w wooferami.

W sklepie twój marantz(ulubiony wzmacniacz właściciela sklepu) radził sobie z nimi b.dobrze.

Spójrz u mnie napędza je 25 watowa lampka.

.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Jeśli to tyle w kwestii pomocy, to odpuść sobie dalsze odpowiedzi :)