Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić z PC serwer do muzyki

piotrek_poz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W zeszłym roku złożyłem pasywnego PC do odtwarzania muzyki. Ale teraz stwierdziłem, że wolę kupić odtwarzacz strumieniowy może coś z LINN albo Simple Audio. Chciałbym z tego PC zrobić serwer głownie do muzyki, ale również trzymać na nim filmy aby móc oglądać na innych urządzeniach. Czyli żeby zrobić taki NAS z niego. Na pewno będzie bardziej funkcjonalny niż Synology. Teraz mam pytanie jaki program będzie najlepszy do tego aby zrobić serwer ? Czy warto instalować Windows Server 2012 do tego celu ? Czy sam Windows Server ma takie opcje aby udostępniać muzykę i DLNA.

https://www.audiostereo.pl/topic/120960-jak-zrobi%C4%87-z-pc-serwer-do-muzyki/

freenas lub nas4free

windows jest bez sensu w przypadku budowy NAS.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ja proponuje OpenMediaVault, oparte na debianie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

aha, a mogę postawić freeNAS i dodatkowo windowsa, żebym mógł czasami też skorzystać jako zwykłego komputera ?

A co będzie najlepsze freeNAS, nas4free czy OpenMediaVault ?

Czy na nich da się zrobić DLNA ?

Ściągam obecnie tego FREENas. W wymaganiach pisze, ze minimum 8gb RAMu musi być, obecnie mam w tym kompie 4gb. Czy konieczne będzie te 8gb jeśli głównie chce streamować muzyke nim ? Jak go mam wgrać jeśli ściąga się w ISO,a ja nie mam tam czytnika płyt CD ?

Ja mam postawionego OMV na starym celeronie II z 512MB + squeezebox server. Na starym laptopie zainstalowany SqueezePlay i tak sobie puszczam muzykę w biurze.

Na pewno do obsługi filmów to trochę mało, ale dla muzyki wystarcza.

I o ile dobrze pamiętam potrzebny jest osobny dysk na system oraz kolejny na dane.

Freenas jest raczej dla profesjonalnych zastosowań i przekombinowany IMHO.

Nas4free jest prosty i elegancki, polecam się przyjrzeć :-)

OMV jest chyba najbliższy tego, co potrzebujesz - dużo dodatków i miły w obsłudze.

Najlepiej postawić wszystkie na maszynie wirtualnej i potestować.

Zacząłbym od OMV, na pewno ma największe możliwości multimedialne, szczegóły doczytaj.

Nastaw sie na kilka dni poznawania tego softu, ma duże możliwości, ale nie jest plug&play.

załączyłem właśnie demo na oficjalnej stronie. Fajnie, ze jest po polsku. A on posiada obsługę DLNA ?

Sprawdziłem jest DLNA i ta wtyczka PLEX

Chyba jego wybiorę. A czy do tego muszę mieć dwa dyski ? Czy rozdzielone muszą być ? Jak zainstalować to na PC bez napędu, gdy można ściągnąć jedynie ISO ?

Bo system nie moze być na dysku udostępnianym, to mogę zainstalować go na Pendrivie ?

Najlepiej zainstalować OMV na osobnym dysku, może być pendrive, a do danych mieć inny, lub macierz (połączone dwa lub wiecej hdd).

Instalacja z przygotowanego pendrive instalacyjnego. Przygotowanie takiego pendrive - program Rufus.

aha, a mogę postawić freeNAS i dodatkowo windowsa, żebym mógł czasami też skorzystać jako zwykłego komputera ?

To jest bez sensu. Oczywiście można, OMV postawisz na jakimś pendrive, pendrive ustawisz w biosie, zhaczysz bootloader i będzie sobie mógł systemy wybierać. Ale to jak pytanie czy Rolls-Roycem można przewozić meble. Pewnie można, ale czy ktoś to robi?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

nie, bo chodzi o to że tego PC postawie w innym pokoju gdzie jest TV i czasami jakbym chciał obejrzeć film z napisami to może być problem. TV ma DLNA ale nie wiem czy napisy nie będą źle się wyświetlać. Ale zainstaluje sobie tego OMV.

A jaką wersje ściągnąc O i386 czy amd 64 ? Moja płyta główna to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) E35M1M Pro z procesorem AMD Dual-Core Processor E-350

Ukryta Zawartość

Tak na szybko przetestowałem OMV + miniDLNA + TV Samsung, model zeszłoroczny.

Napisy działają w formacie *.srt, w formacie *.txt w ogóle nie widzi, polskie znaki są wyświetlane po wybraniu na TV podczas odtwarzania, trybu kodowania środkowoeuropejskiego.

Ja korzystam z systemu Daphile, którego wszystkim polecam. Fajnie to działa, jest stabilne i oczywiście za free. Testowałem wcześniej różne NAS'y i Windows Home Server. Daphile jest świetną sprawą i takiej funkcjonalności właśnie szukałem.Daphile może być odtwarzaczem sieciowym, FLAC-ripperem oraz magazynem na muzykę ale nie próbowałem na nim trzymać materiału Video więc nie wiem jak sobie z tym radzi.

ja zainstalowałem ten OMV (pierwszy raz w życiu miałem do czynienia z linuxem). Teraz mam pytanko jakim kliente najlepiej zarządzać przestrzenią dyskową czy moze byc to total comander ? Nie wiem dokłądnie jak go ustawić aby podłączyć się pod serwer ? Znajdę gdzieś jakiś poradnik ?

Włączasz SSH na OMV i masz dostęp poprzez WinSCP; jest wersja portable jak byś nie chciał instalować:

Ukryta Zawartość

WinSCP umożliwia bezpośredni dostęp do całego dysku, a nie tylko do tego co udostępniasz.

Ale zadaniem NAS'a jest udostępnianie zasobów dyskowych, tak więc włączasz SMB/CIFS

dodajesz katalog w zakładce "Katalogi współdzielone", a następnie ten sam katalog w zakładce "Udziały" właśnie w SMB/CIFS

i możesz już taki katalog już zamapowaś w używanym OS'ie.

Ukryta Zawartość

Panowie a warto kupić na początek popcorna c200 (z napędem blu-raya). Wiem, ze strasznie nie audiofilski ale mógłbym go mieć za 450 zł. A podobno dobrze radzą sobie z filmami, gdzie w przyszłości miałby do tego służyć, gdy już nabędą zapewne linna majik.

Czy popcorny da się obsługiwać przez telefon (ios lub widnows phone) ?

A dysk SSD, lub duża pamięć podpięta do routera bezprzewodowego, to nie najprostszy serwer? Mam to tak rozwiązane- podłączenie do złącza USB (w routerze mam dwa takowe)- i "magazyn muzyki" gotowy.

Nie stosuję dysków zwykłych ze względu na ich hałaśliwość.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Jeśli dysk jest w innym pomieszczeniu, np. gospodarczym to nie ma znaczenia czy jest głośny. SSD jest bardzo drogi. W przypadku dysków twardych za 400 zł można mieć 2TB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.