Skocz do zawartości
IGNORED

B&w DM 602 S2 czy warto zamienić na Magnat Quantum 673 ?

stach_s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc!

Mam pewien kłopot dot. gabarytów paczek B&W po zmianie mieszkania.

W tej chwili B&W DM 602 S2 grają podpięte pod Denona PMA-980 i jestem względnie zadowolony.

Niestety wymiary, a głównie wysokość tych głośników stanowi pewien problem

Szukając alternatywy znalazłem niezłe opinie o Magnatach Quantum 673, które są prawie 15cm niższe od moich Bowersów.

Pytanie brzmi - czy nie zrobię sobie dużego kuku zamieniając B&W na te właśnie Magnaty???

POMOCY ;))

P.S. Idealne byłyby dla mnie B&W 685 (pod względem wymiarów, i podobają się bardzoooo w kolorze białym) ale cena prawie trzykrotnie wyższa od Magnatów - i pytanie czy ta różnica jest zasadna???

Miałem kiedyś DM 602 i byłem z nich zadowolony. Paradoksalnie bas w nich schodził niżej, niż w innych podłogowych, które kupiłem później. Nieważne... Te B&W są dobre w swojej cenie i jeżeli Ci pasują, to nie zrób niczego pochopnie.

Te Magnaty są ok, nawet bardzo ok, ale są... inne. Lepiej się pomęczyć z tymi dużymi pudłami gdzieś lub do kogoś i porównać, niż później żałować.

Dziękuję za odpowiedź, właśnie dlatego pisałem tego posta - aby nie robić niczego pochopnie ;)))

Jednak na dłuższą metę nie wytrzymam z tymi dużymi skrzynkami, choć z brzmienia jestem zadowolony i to nawet bardzo

To może łatwiej wziąć pod pachę tego Denona i podjechać do sklepu, gdzie można będzie podpiąć do niego te Magnaty. Nie powinno być z tym problemu. Mnie się bardzo podoba Magnat Quantum 803 ;)

602 to wcale z drugiej strony żadna rewelacja. Dla mnie męczące brzmienie.

Jezeli odpowiednio dobierzesz reszte toru, to nic meczacego w nich nie ma.

Co tu porownywac, to zupelnie inna klasa sprzetu.

B&W z nizszych serii to niedoceniane przez melomanów kolumny. U mnie grają 603s3. Ostatnio podłączyłem je do zestawu Creek Destiny 2, interkonektami Acoustic Zen Wow, sieciówkami MIT Oracle ACII, Mit ZIII i głosnikowymi MIT Spectral MH770 (wiem że trzy ostatnie trochę nie ta liga :). Wraz z adaptacją akustyczną dało to wszystko odlotowy efekt. Tak więc te głosniki w dobrym towarzystwie potrafią zagrać.

Uprzedzając komentarze: Oczywiście połączenie jest dość egzotyczne, ale do takich kabli miałem dostęp a robiliśmy z kumplem porównanie systemu Hegla z Creekiem.

Też uważam, że DM-y to dobre kolumienki. Ja mam 602S3 i chwalę je sobie, oczywiście biorąc pod uwagę przedział cenowy. Zawsze słyszałem opinie, że to suchotniki i coś w tym było, bo z wieloma wzmacniaczami czy amplitunerem brakowało barwy. Bezpośrednie porównanie z Mini od JM Lab'a dawało szerszy pogląd na to, jak powinna wyglądać np: średnica. Ale i półka inna.

Dopiero z Accu E-210 coś zaczęło iskrzyć, a zaskakująco fajnie Bowersy zagrały z Tact'em. Aż się zdziwiłem, że mogą grać całkiem barwnie i ciekawie na średnicy. I nic nie kłuje! :) Także te obiegowe opinie nie zawsze pokrywają się z naszymi doświadczeniami.

Bo naczyta sie jeden z drugim opinii ludzi, ktorzy laczyli te kolumny z Yamaha lub Rotelem i pozniej przekazuja to dalej a nawet nie mieli okazji sluchac tych kolumn.

Bo naczyta sie jeden z drugim opinii ludzi, ktorzy laczyli te kolumny z Yamaha lub Rotelem i pozniej przekazuja to dalej a nawet nie mieli okazji sluchac tych kolumn.

Przez jakiś czas miałem te Bowersy podpięte do Yamahy AX 590 i było całkiem fajnie. Jedyne, czego mi brakowało, to przestrzeni czy raczej głębokości sceny. Wcześniej miałem Acoustic Energy AE100 i one miały zdecydowanie większą scenę ale to małe głośniczki, a słuchałem wtedy w pokoju ok 20m.

Pytanie zatem - na co zamienić te Bowersy aby skrzynki były o te 10-15 cm niższe, a dźwięk satysfakcjonujący?

Dodatkowy problem stanowi to, że bass reflex powinien być jednak raczej z przodu, bo za plecami miejsca jest niewiele...

Oj, to mocno ograniczyłeś możliwości głośników :( Ale jak rozumiem było to nieuniknione. To teraz lepiej zorientuj się, które monitorki nadają się do ustawienia na regale (o ile są takie).

Pytanie brzmi - czy nie zrobię sobie dużego kuku zamieniając B&W na te właśnie Magnaty???

POMOCY ;))

P.S. Idealne byłyby dla mnie B&W 685 (pod względem wymiarów, i podobają się bardzoooo w kolorze białym) ale cena prawie trzykrotnie wyższa od Magnatów - i pytanie czy ta różnica jest zasadna???

Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam.

Żadna opinia na forum nie zastąpi odsłuchu w Twoim zestawieniu i pomieszczeniu.

Dla kogoś może być lepiej lub gorzej.

Różnimy się gustami, słuchamy innego rodzaju muzyki :)

• 2 tygodnie później...

Pozwólcie, że odświeżę temat...

i poproszę o pomoc w wyborze spośród 2 typów.

W międzyczasie zmieniłem wzmak na NAD-a C320 (został zmodyfikowany przez kolegę muda44).

Moje typy to:

- B&W DM685 S2

- Indiana Line Tesi 262

Poproszę o Wasze opinie...

Zamknąłem sprawę zakupem Indiana Line Tesi 262 (to samo co 260 ale lakier fortepianowy - IMHO bardzo ładne).

Polecam do współpracy z NAD-em, jak dla mnie dobry wybór za te pieniądze, jestem zadowolony.

Obawiałem się trochę, że z tak małej skrzynki nie będzie dostatecznie nisko grało, ale jest niewiele słabiej niż w Bowersach, o dziwo.

Tak więc B&W DM 602 S2 - do zbycia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po zmianie mieszkania, sprzęt jest użytkowany w połowę mniejszym pomieszczeniu, więc może i jest nieco słabiej ale całkiem zadowalająco.

A gabaryty Bowersów w nowym wnętrzu były jednak za duże (nawet dla mnie, a co dopiero mówić o żonie;).

Takie życie, pełne kompromisów....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.