Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Dynavoice DF8

jachu000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kolumny Dynavoice Definition DF8 i amplituner Onkyo TX 8050. Przy głośniejszym graniu wydaje mi się, że wszystko jest ok ale jak ściszę znacznie muzykę to kolumny grają nijak, basu wcale nie słychać. Co może być nie tak. Kolumny mają z tyłu zakres regulacji pasma średniego i nie wiem czy to ma jakiś wpływ na dźwięk grający po cichu? Jeszcze kwestia wzmacniacza jaką impedencję 4 czy 6 ohm czy to też ma wpływ na granie kolumn?

A może zmienić coś z zestawu kolumny czy wzmacniacz?

https://www.audiostereo.pl/topic/120771-kolumny-dynavoice-df8/

Ja mialem Dynavoice Chalanger M85, bardzo duze z dwoma 20cm glosnikami basowymi i tez mialem problem z cichym sluchaniem. Wszystko sie zmienilo, jak wymienilem amplituner Denon 3805 na wzmacniacz stereo NAD C352, ktory mam do dzisiaj. Brzmienie nabralo mocy, nawet podczas cichych odsluchow bylo bardzo dobrze slychac niskie czestotliwosci. Milo wspominam te potwory, waga 1 sztuki to 38kg.

Moim zdaniem po zmianie amplitunera na wzmacniacz powinno byc duzo lepiej.

Zestaw taki powinien nawet przy niezbyt głośnym graniu zapewnić dobry bas. Onkyo jest wystarczająco mocno, aby prawidłowo zasilić Twoje kolumny, natomiast oczywiście można znaleźć wzmacniacz wydajniejszy, który będzie w stanie poradzić sobie z kolumnami jeszcze lepiej.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu, posłuchamy kolumny Dynavoice na różnych amplitunerami i wzmacniaczach, sam się przekonasz, czy zmiana konfiguracji ma sens.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Amplitunery przy niskich poziomach glosnosci maja problemy z wysterowaniem kolumn. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, ale tak jest.

Jak żyję, nie słyszałem większej bzdury- tą wypowiedzią poprawiłeś mi humor na cały dzień :))

Ten amplituner jest za słaby do tych kolumn. Nie wysterowuje ich w prawidłowy sposób. 2 basowe, średniotonowy i 2 wysokotonowe na głosnik to zdecydowanie za duzo.

Spróbuj je podłączyć w Bi-ampingu. Może to nieść niewielką zmianę.

Ten amplituner jest za słaby do tych kolumn. Nie wysterowuje ich w prawidłowy sposób. 2 basowe, średniotonowy i 2 wysokotonowe na głosnik to zdecydowanie za duzo.

Spróbuj je podłączyć w Bi-ampingu. Może to nieść niewielką zmianę.

A jaki byłby mocniejszy do tych głośników?

No i oczywiście z ciepłą barwą dźwięku

Lepiej wzmacniacz stereo. Jakis starszy Marantz, NAD.

Szukaj wysokich modeli z duzym zapasem mocy.

NAD C352 lub C356 - używany (cena). Myślę, że po problemie.

Żeby ten Nad nie był tak brzydki to może bym się skusił a co myślicie o Marantz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub retro

Ukryta Zawartość

Co myślicie o tych modelach?

No i najważniejsze czy napędzą kolumny Dynavoice DF8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy zakup sprzętu od tego użytkownika jest bezpiecznym zakupem? I czy taki wzmacniacz da radę sobie z kolumnami Dynavoice DF8?

Nie braknie mu mocy tak jak w Onkyo TX 8050?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle że ten Onkyo nie ma cieplej barwy dzwieku. Szukaj uzywanego wzmacniacza NAD 356 albo Harmana HK 680. Ewetualnie Marantz od serii 7 w góre.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.