Skocz do zawartości
IGNORED

Velodyne czy Rel ?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Czy podlozyles cos pomiędzy stopkami od suba a plyta zeby sie nie slizgal ?

Nic nie podkładałem.... Stopki od suba wyglądają mi na bardzo twardą gumę i maja b.dobrą przyczepność z płytą.... ciężko suba przesunąć...

Moje stopki sa stalowe o przekroju polkuli wiec pomimo duzej wagi mógłby się slizgac.

Fajnie to wyglada.remontujac mieszkanie w kamienicy i majac podłogę deski na legarach wkrotce tez bede zmuszony myslec o takim rozwiazaniu.i potwierdzam fakt-niezle to wyglada...

Ps.o ile szerszy jest obrys - wymiar plyty w stosunku do wymiarow subwofera ?

Użytkownik Adek45 dnia 08.09.2015 - 15:17 napisał

śmiano się kiedyś z mojego DT PRO SUB 1000, że "łaził" po pokoju i "drgały" mu ścianki ale po położeniu na nim dociążenia ( nie jest to taki elegancki kamyk jak Twój Yodas) wszystko to zniknęło jak za dotknięciem magicznej różdżki. Nie mam pojęcia dlaczego się tak stało ważne natomiast jest to, ż pomogło i to z jakim rezultatem. Spróbuj, może to jednak coś da i u Ciebie. Ale połóz jeden ten spod kolumny, żeby ten co pod subem tam został.

Mój Velo stoi jak przymurowany nawet jak go mocniej rozkręcę... ni cholery nie chce łazić... :)

nic dziwnego, inna konstrukcja, głośnik tradycyjnie do przodu a u mnie głosnik do przodu a membrana bierna w podłogę no i nie ulega wątpliwości, że jest za lekki. Bez dociążenia ani rusz. No to fajnie , że Twój się nie przemieszcza.

Moje stopki sa stalowe o przekroju polkuli wiec pomimo duzej wagi mógłby się slizgac.

Fajnie to wyglada.remontujac mieszkanie w kamienicy i majac podłogę deski na legarach wkrotce tez bede zmuszony myslec o takim rozwiazaniu.i potwierdzam fakt-niezle to wyglada...

Ps.o ile szerszy jest obrys - wymiar plyty w stosunku do wymiarow subwofera ?

Wymiary Velo to: szer.41.6cm .... głęb.45.7cm...

Wymiary kamyka to: szer.45 cm ... głęb.49 cm

Yodas polecam Ci moją listę utworków do testowania suba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przetestuję.... dzięki. .... :)

Ukryta Zawartość

Kilka foto po akcji z kolcami i tak nawiasem to mial byc zabieg glownie kosmetyczny a tu mile zaskoczenie, bo rzeczywiscie da sie wychwycic roznice, bas jest jeszcze bardziej punktowy i twardy.

Ukryta Zawartość

post-50975-0-79920000-1441999164_thumb.jpg

post-50975-0-32244600-1441999176_thumb.jpg

post-50975-0-77785400-1441999186_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Kurcze....jedynej rzeczy jakiej mi brakuje w tym moim ubogim Velo to tego wykończenia ala Rel... Rel naprawdę daje radę i "dizajnersko"i dźwiękowo...

@hifibloke musisz pomyślec o czarnym kamyku pod tego rela ;) wtedy będzie jednolita całość... :)

Kurcze....jedynej rzeczy jakiej mi brakuje w tym moim ubogim Velo to tego wykończenia ala Rel

To prawda, ale pomyśl Yodas o swojej super autokalibracji, której nie ma Rel ;)

Co do zdjęć Hifibloke, to jest jedyna rzecz, która fajansiarsko wygląda w Relu, to właśnie te kolce :)

Ja u siebie też miałem Rela i nie mogłem się nadziwić, że przy takim ładnym subie, eleganckich, stylowych nóżkach dali takie pospolite, badziewne kolce.

Można była naprawdę lepiej rozwiązać kwestię tych kolców, np. jakieś chromowane, wykręcane z tych dużych nóżek, coś co by tworzyło jakąś całość.

:) ten kamyk byl dany mi za free, wiec nie krecilem nosem, ale napewno zmienie go na czarny a mysle to juz o nowym subie :) Co do kolcow to tez zgodze sie, ze mogli postarac sie bardziej.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Panowie wypożyczyłem sobie na testy velodyne eq-max10 do domu. Proszę o napisanie prostym językiem jak poprawnie skalibrować owego suba do muzyki i pod kino.

Chciałem sobie najpierw przetestować pod wzmacniaczem i kolumnami. Posiadam denona pma1500 a następnie podpiąć pod amplituner.

Rozumiem że podłączam pod wzmaka pod wyjście pre aut kabelkiem rca/rca i następnie podłączam pod suba input i life in? Na jakim poziomie ustawić odcięcie oraz na jakim poziomie ustawić poziom głośności (skala 0-80) aby potem przeprowadzić kalibrację?

Do kina będę podłączał kabelkiem typu Y, rozumiem że mam ustawić odcięcie na 80hz tylko jaki poziom głośności przed kalibracją?

Jeśli coś źle robią poproszę o wyprostowanie. Jeszcze odnośnie ustawienia phazy 0-270 stopni, ma być na 0 zarówno w kinie jak i stereo?

Ja mam odcięcie na 50hz, delikatnie sub zazębia się z frontami ....co do fazy to musisz sam ocenić na ucho która najlepiej zgrywa się z frontami, u mnie "0" ... poziom głośności przed kalibracją ustawiłem na taki jakiego używam czyli 44 dla trybu "movies"....

Yodas w stereo owszem, można dać tak nisko odcięcie, można się pobawić żeby zgrać suba z frontami. Jeśli rozmawiamy typowo o kinie to nie powinieneś ustawiać odcięcia na subie, lecz ustawić go na full. Odciąć suba w amplitunarze od góry na 120 Hz, a fronty od dołu na 80 hz. Ścieżka LFE dla suba jest nagrywana do 120Hz, jeśli obciąłeś suba na 50Hz to części basu w ogóle nie słyszysz.

Bipo, jeśli rozmawiamy o podłączeniu suba do wzmacniacza stereo, to podłączasz tak jak piszesz, zapuszczasz mu autokalibrację, suba przełączasz na program "muzyka", jest to płaska charakterystyka bez podbić.

Jeśli chodzi o głośność suba to siadasz w fotelu, puszczasz muzykę i pilotem podgłaszasz i ściszasz suba, aż będzie tak jak Ci się podoba, tutaj nie ma recepty. Najlepiej zapuścić muzykę gdzie jest jakiś powtarzający się bas.

Jeśli chodzi o fazę to tak samo, siedzisz i słuchasz, przelączasz po kolei fazy, dobrze będzie na tym ustawieniu gdzie bas będzie najmocniejszy, najbardziej wyrazisty. Tutaj chodzi o to, żeby sub nie był przepadkiem w przeciwfazie do kolumn bo bedą się wzajemnie znosić, jakie ustawienie będzie dobre można to tylko stwierdzić doświadczalnie.

Ustawienie głośności na subie z tego co pamiętam nie ma wpływu na proces autokalibracji.

Omen u mnie w ampli mam crossover , ale dla suba ustawić mogę tylko ilość cali, fronty mam na large...

Ale rzeczywiście skoro LFE nagrywana jest do 120hz to do kina w subie ustawiać będę na 120hz czyli direct.... człowiek całe życie się uczy :)

Ale przy kalibracji ustawione odcięcie w subie nie ma znaczenia (chyba) bo velo emituje dźwieki z całego swojego zakresu i wg nich dokonuje ustawień... Dobrze myślę?

Kolega Omen dobrze piszę trąbią tak wszystkie poradniki do KD żeby tak właśnie ustawić.Mam wydruk jednego z takich poradników fronty na Small jak pisza powinny być żeby sub przejmował całe pasmo w KD

hmmm majac fronty na 2 x 20 cm basie bylo by chyba glupota ustawiac kolumny na small i odcinac je np na 80 hz, chyba ze jest jakas szkola ze pasma frontow i suba nie moga nachodzic na siebie??? druga sprawa to czy te same czestotliwosci z kanalu lfe nie ida tez na fronty oczywiscie ustawione na large??? bo jesli tak to wole wyzsze czestotliwosci sluchac z frontow a te najnizsze np ponizej 50 hz z suba, a jesli jest dokladnie na odwrot to faktycznie nie ma sensu odcinac suba

Omen u mnie w ampli mam crossover , ale dla suba ustawić mogę tylko ilość cali, fronty mam na large..

Wiem, że amplitunery HK ta mają tzn ustawia się wielkość suba w calach, a nie konkretną wartość w Hz.

Rozpatrując typowe ustawienie kinowe to głośniki frontowe jak i pozostałe powinny być ustawione na small lub odcięte na około 80Hz - w zależności od opcji amplitunera/procesora.

W tym ustawieniu bas z kanału LFE oraz pozostałych czterech kanałów poniżej 80Hz idzie na suba. Odtwarzanie basu z jednego źródła, jeśli na dodatek jest to dobry sub ma te zalety, że eliminujemy tworzenie basu przez pięć różnych głośników. Bas z kilku głośników nie będzie tak jednolity i precyzyjny. Z subem mamy też większe pole manewru jeśli chodzi o umiejscowienie, bo z frontami raczej nie pobiegamy po pokoju. Tak też radzą fachowcy np. twórcy systemu kalibracji Audysey.

Poza tym, rzadko które fronty schodzą do 30Hz, bo nawet jeśli tak podaje producent to jest to z dużym spadkiem, przyzwoity sub 10" spokojnie to robi.

Z drugiej strony dobrze zrealizowany film najniższy bas powinien mieć zapisany w ścieżce LFE, a nie dla frontów.

Jeśli nie mamy suba to ścieżkę LFE trzeba przekierować na fronty, w ampli Yamahy nazywa się to Bas to Main.

Biorąc na tapetę głośniki tylne i centralny to obcinamy w nich bas bezwzględnie. Nie dość, że są z reguły małe i nie odtwarzają niskiego basu to na dodatek najczęściej są bardzo blisko ściany lub wiszą bezpośrednio na niej. Bas wydobywający się z tak umiejscowionego głośnika będzie się wzbudzał, odbijał od ściany, będzie nienaturalnie duży i będzie dłuższy czas wygasania, pogłosu.

Co do frontów to można po testować jak się komu będzie bardziej podobać. U mnie fronty wbrew zaleceniom grają pełnym pasmem. Powód jest taki, że znacznie więcej słucham muzyki niż oglądam, a muzyki wolę słuchać bez suba, bardziej mi się podoba i za każdym razem musiałbym zmieniać odcięcie frontów, do filmów na 80Hz, do muzyki na full i mi się po prostu nie chce.

hmmm majac fronty na 2 x 20 cm basie bylo by chyba glupota ustawiac kolumny na small i odcinac je np na 80 hz, chyba ze jest jakas szkola ze pasma frontow i suba nie moga nachodzic na siebie??? druga sprawa to czy te same czestotliwosci z kanalu lfe nie ida tez na fronty oczywiscie ustawione na large??? bo jesli tak to wole wyzsze czestotliwosci sluchac z frontow a te najnizsze np ponizej 50 hz z suba, a jesli jest dokladnie na odwrot to faktycznie nie ma sensu odcinac suba

Nie do końca rozumiem pytanie, trochę to zakręcone.

Więcej głośników nie znaczy lepiej, myślisz, że jak oprócz suba fronty też będą grały bas to bedzie lepiej, więcej ?

Tak czy inaczej uważasz, że kolumny nawet z glośnikami 2x20cm są w stanie z takim ciśnieniem odtworzyć bas np. 60Hz jak taki Velodyne czy Rel 12" ? Gdzie głośnik wychyla się na jakieś 4cm ?

To że fronty mają duże głośniki to dobrze ale w kinie trzeba je jeszcze napędzić. Nie wiem jakim wzmacniaczem napedzasz te duże membrany ale u mnie jedną membranę napędza wzmacniacz 650 W w sinusie.

pytanie proste jak konstrukcja polskiego munchako :D, czy jest sens odcinac duze kolumny (u mnie to rp 280) na 80 hz jak kolumny schodza bardzo nisko z dobra skutecznoscia - wiadome nie tak jak sub ( moj ma 1000w w sinusie 2700 muzyczna i zejscie na 16hz), niech ktos wyjasni czemu taka szkola odcinania duzych frontow ma sens i jakie sa tego plusy w kinie, czy wada jest jak czestotliwosci z suba i frontow sie nakladaja, bo sam mam teraz fronty na full a sub odciety na subie na 50 hz, w muzie suba nie uzywam - slucham w trybie direct gdzie sub z automatu jest odcinany, a sprzet jak na razie onkyo 636

Jeśli sub odcinasz w kinie na 50Hz to robisz ten sam błąd co robił Yodas, w ogóle nie masz basu z kanału LFE z zakresu 50-120Hz.

Teraz zaczynam zauważać, że chyba wiele osób popełnia błąd myślowy, mianowicie zakładają, że bas dla suba w ścieżce LFE to ten sam bas, który znajduje się w ścieżkach zapisanych dla frontów - tak nie jest.

Co do odtwarzania basu w poszczególnych głośnikach i subie, to jeśli głośniki frontowe ustawiamy na Large to sub odtwarza tylko bas ze swojej ścieżki czyli kanału LFE. Tak jest standardowo, obecne amlpitunery mają jednak różne funkcje dodatkowe. Niektóre amplitunery mają np. taką funkcję z podwojeniem basu, nie pamiętam jak to się nazywa (chyba bypass), zresztą w ampli różnych firm może to mieć inne nazwy, ta funkcja powoduje, że jeśli kolumny są ustawione jako duże, czyli Large lub nie obcięte od dołu czyli grają całym swoim pasmem, to bas idzie z ich kanałów również na sub. Czyli bas dla głośników frontowych jest odtwarzany zarówno przez ów głośniki jak i sub.

niech ktos wyjasni czemu taka szkola odcinania duzych frontow ma sens i jakie sa tego plusy w kinie, czy wada jest jak czestotliwosci z suba i frontow sie nakladaja,

Ja jak i kolega powyżej w znacznej cześci udzieliliśmy Ci odpowiedzi. To że masz kolumny frontowe z przetwornikami 2x20cm to jedno, czy jednak Twój amplituner jest zdolny tak dużo i tak dużych przetworników odpowiednio napędzić ? Czy jednak ten sam bas lepiej odtworzy sub, który jak piszesz ma swój własny dedykowany wzmacniacz 1000W RMS ? Jakiej mocy zasilacz, transformator ma Twój ampli ? O innych aspektach też pisałem.

Cytowanie zakresu częstotliwości kolumn już powoli zaczyna mnie śmieszyć, to nie jest ryback jakaś złośliwość do Ciebie, ale ludzie patrzą na zakres częstotliwości, ale czy ktoś się zastanawia jakie ciśnienie kolumna jest w stanie wytworzyć przy tych np. 50Hz ? W muzyce będzie powiedzmy ok, ale jak w kinie przyjdzie do eksplozji bomby, startu odrzutowca itp, to lepsze ciśnienie na tej samej częstotliwości zrobi kolumna czy sub ? Kolumny podstawkowe też odtwarzają te 50-60Hz, ale z jakim ciśnieniem ?

Jeszcze trochę dodam.

Dlaczego bas powinien być odtwarzany tylko przez sub ? Jednym z powodów jaki podają twórcy Audysey jest taki, że kalibracja basu dla subwofera jest znacznie dokładniejsza niż dla głośników frontowych.

Nie wiem czy dokładnie podam, zresztą idze o zasadę nie o szczegóły.

Załóżmy, że kalibracja jest 15- punktowa. wszystkie głośniki oprócz suba są kalibrowane w zakresie powiedzmy 0-16kHz.

Pasmo subwofera również ma kalibrację 15 punktową lecz w zakrsie 0-250Hz.

Należy zwrócić uwagę na różnicę zakresów kalibracji, przy subie ta sama ilość punktów kalibracji rozkłada się na znacznie mniejszy zakres częstotliwości, tylko na bas, przez co jest on lepiej skalibrowany w subie.

Kolejna sprawa, to mogę tylko przypomnieć - ustawienie. Jeśli bas będzie Ci się wzbudzał, dudnił z frontów to tych głośników raczej nie przestawisz, a subem można pomanewrować.

Kolejna sprawa to zgranie fazowe. Chodzi o to, że przy uderzeniu basu z frontów i suba membrany obu urządzeń powinny w tym samym czasie wychylać się i cofać. Jeśli będziesz miał w przeciw fazie to bas będzie się wzajemnie znosił.

To tylko część problemów. Należy jednak podkreślić, że niektórzy mają tak dobre pomieszczenia akustycznie, zresztą podobnie jak i w stereo, że jak sprzętu nie ustawią to im dobrze gra, a inni mają kupę problemów.

hmmm majac fronty na 2 x 20 cm basie bylo by chyba glupota ustawiac kolumny na small i odcinac je np na 80 hz,

Na koniec odwrócę pytanie, powiedz mi ryback jaką zaletę, przewagę ma ustawienie frontów na full w stosunku do ich odcinania - uzasadnij ?

Tutaj podaję link do poradnika kalibracji kina domowego z forum HDTV, który powstał na bazie chyba 100 stron dyskusji użytkowników tego forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

W kinie bas zawsze kierujemy do subwooferów, najlepiej w odcięciu max. 80Hz. Filtr LFE ma zbocze 12dB/okt i odcinanie suba powyżej 80Hz powoduje, że zaczyna on odtwarzać wysoki bas, co może powodować efekt kierunkowości, którego w przypadku subów chcemy uniknąć.

Kierowanie wszystkich niskich częstotliwości do suba wynika przynajmniej z dwóch czynników. Po pierwsze, dostępnego ciśnienia akustycznego wytwarzanego przez sub, w szczycie 115dB SPL (o 10dB więcej niż reszta). Druga sprawa, wprowadzanie kilku źródeł niskich częstotliwości do pomieszczenia (z perspektywy akustycznej niechcianych) powoduje bardzo trudne, bądź niemożliwe do skorygowania pobudzanie pomieszczenia. W takiej sytuacji przeprowadzenie aktywnej kalibracji np. Audyssey może sprawę jeszcze pogorszyć. Jeden, a najlepiej dwa (lub cztery) właściwie umiejscowione subwoofery, dzięki zredukowaniu wpływu modów pomieszczenia, poprawią reprodukcję niskich częstotliwości dla wszystkich (!) widzów. Wbrew pozorom cztery 10" subwoofery będą znacznie lepsze niż jeden 18" calowy, a dołożenie do tego Audyssey wygładzi charakterystykę od 20Hz +/- 3dB (!).

W podanym linku są dwa podstawowe błędy, w punkcie 1 i 2. Pierwszą czynnością jest zawsze umiejscowienie subwoofera. Zmiana położenia po ustaleniu poziomu odniesienia nie ma sensu, ze względu na efekt wspomagania pomieszczenia. Po drugie, ze względu na krzywą czułości słuchu, subów nigdy nie ustawiamy na ucho. Należy to zrobić korzystając np. z zaszytego w ampli generatora szumu i miernika SPL (koszt ok. 100zł) lub RTA i np. mikrofonu z zestawu ampli. Poziom odniesienia LFE ustalamy na 75dB SPL względem kanału C.

Magog w pierwszym zdaniu napisałeś że suba odciąć max na 80hz..natomiast Omen pisze że na 120 hz. ... już głupi jestem :) ... piszecie o tym samym odcięciu , czyli na subie?.... czy Tobie Magog chodziło że te 80 hz to odciąć fronty na ampli a na subie dać na 120. ...

Bo skoro w kinie bas zawsze kierujemy do subów to fronty trzeba odciąć jak radził Omen na 80hz lub small ....

Yodas my piszemy dokładnie to samo tylko specjalnie tak niezrozumiale żeby mądrzej wyglądało :)

Yodas w stereo owszem, można dać tak nisko odcięcie, można się pobawić żeby zgrać suba z frontami. Jeśli rozmawiamy typowo o kinie to nie powinieneś ustawiać odcięcia na subie, lecz ustawić go na full. Odciąć suba w amplitunarze od góry na 120 Hz, a fronty od dołu na 80 hz. Ścieżka LFE dla suba jest nagrywana do 120Hz, jeśli obciąłeś suba na 50Hz to części basu w ogóle nie słyszysz.

Ścieżka dla suba LFE jest nagrana 0-120Hz, dlatego suba odcinamy na 120Hz "od góry" czyli ma nie odtwarzać nic powyżej 120Hz.

Głośniki odcinamy na 80Hz od dołu, tzn. mają nie odtwarzać basu poniżej 80Hz, ten ma zostać przekierowany do suba.

Nie wiem czy teraz lepie ? :)

W podanym linku są dwa podstawowe błędy, w punkcie 1 i 2. Pierwszą czynnością jest zawsze umiejscowienie subwoofera. Zmiana położenia po ustaleniu poziomu odniesienia nie ma sensu, ze względu na efekt wspomagania pomieszczenia.

Masz rację, nie zwróciłem na to uwagi, suba zawsze kalibruje się w miejscu docelowym, jeśli go przestawimy to robimy ponowną kalibrację, ponieważ zmienią się warunki akustyczne.

Z miernikiem też masz rację, ja nie mając miernika robiłem w ten sposób, że najpierw autokalibracja, a następnie sprawdzałem na muzyce. Puszczałem różne nagrania z powtarzającym się basem, raz bas odtwarzały frony, a raz odcinałem je na 80Hz i bas odtwarzał subwofer, szybko przełączałem. Uznałem, że jest dobrze, kiedy prawie nie bylem w stanie wyczuć różnicy, jednak korekcja była bardzo mała.

Poziom odniesienia LFE ustalamy na 75dB SPL względem kanału C.

Tego nie wiedziałem.

Co to jest RTA ?

Dzięki Omen i Magog i już jestem w 100% oświecony w temacie odcięć... a ja żyłem tak długo w ciemnogrodzie jeśli chodzi o niskie hz.... ;) :)

To zrób próbę i podziel się wrażeniami.... Na exlusiveaudio.ie na clearance(czyszczenie) monitor audio silver w12 subwoofer(nowa seria) za 640 Jurkow, ktoś chyba się rypnal z ceną, gdyż normalnie to drugie tyle kosztuje, napisałem już do sklepu ale cisza.. Tak myślałem wczoraj żeby kupić i zapłacić PayPal em ale to nie możliwe że tak tanio.. Z drugiej strony w ie różne rzeczy się dzieją czasami.. Ciągle zonka nie chce się zgodzić na suba bo jest ogólnie przexiwniczka basu :( ale już jest trochę lepiej niż na początku..:)

Dzięki Omen i Magog i już jestem w 100% oświecony w temacie odcięć... a ja żyłem tak długo w ciemnogrodzie jeśli chodzi o niskie hz.... ;) :)

Prosze bardzo, tylko pamiętaj, żeby suba odcinać w amplitunerze, nie pokrętłem na subwoferze. Pokrętło w subie ustawiamy na maksa, czyli bez odcięcia.

Pokrętłem na subie odcinamy w przypadku systemu stereo, ponieważ taki wzmacniacz nie posiada odpowiednich opcji lub podłączamy kablami głośnikowymi.

Prosze bardzo, tylko pamiętaj, żeby suba odcinać w amplitunerze, nie pokrętłem na subwoferze. Pokrętło w subie ustawiamy na maksa, czyli bez odcięcia.

Pokrętłem na subie odcinamy w przypadku systemu stereo, ponieważ taki wzmacniacz nie posiada odpowiednich opcji lub podłączamy kablami głośnikowymi.

Przecież wiesz że w moim biednym ampli HK nie ma odciecia suba, wiec ustawiłem na 12"... :)

To zrób próbę i podziel się wrażeniami.... Na exlusiveaudio.ie na clearance(czyszczenie) monitor audio silver w12 subwoofer(nowa seria) za 640 Jurkow, ktoś chyba się rypnal z ceną, gdyż normalnie to drugie tyle kosztuje, napisałem już do sklepu ale cisza.. Tak myślałem wczoraj żeby kupić i zapłacić PayPal em ale to nie możliwe że tak tanio.. Z drugiej strony w ie różne rzeczy się dzieją czasami.. Ciągle zonka nie chce się zgodzić na suba bo jest ogólnie przexiwniczka basu :( ale już jest trochę lepiej niż na początku..:)

dodzwonilem sie do sklepu i gosc mowi ze wczoraj się sprzedal a normalna cena to 1600euro ehhh..a juz rumience mialem :}oczywiscie uwazam ze to pomylka,a on klamie jak z nut, bo Irlandczycy klamia i z reguly bardzo lekko im to przychodzi..to tyle się nacieszylem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.